Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το "ματωμένο φεγγάρι", η μεγαλύτερη σεληνιακή έκλειψη του 21ου αιώνα είναι σήμερα

Φλογερή - κατακόκκινη θα είναι η πανσέληνος που θα αποκαλυφθεί σήμερα το βράδυ λίγο μετά το σούρουπο.
Το αποψινό βράδυ Παρασκευής 27/7/2018 δεν θα προσφέρεται μόνο για έξοδο, αλλά και για ρομαντζάδα σε ξέφωτα και ακρογιαλιές, αφού η πανσέληνος θα είναι… φλογερή και ...πιο κόκκινη από ποτέ αυτό τον αιώνα. 


Αν έχει καθαρό ουρανό σήμερα το βράδυ, οι λάτρεις της παρατήρησης του ουρανού ετοιμάστε φωτογραφικές μηχανές, τηλεσκόπια, τη σωστή παρέα και λάβετε θέσεις.
Η πιο εντυπωσιακή έκλειψη Σελήνης του 21ου αιώνα θα γίνει αυτή την Παρασκευή 27 Ιουλίου και το φεγγάρι θα «βαφτεί» στο κόκκινο χρώμα προσφέροντας ένα ουράνιο υπερθέαμα.


Αυτή η ολική έκλειψη σελήνης, η οποία ονομάζεται και #ματωμένο φεγγάρι", θεωρείτο από τα αρχαία χρόνια ως ένας κακός οιωνός και μόνο πρόσφατα έγιναν καλοδεχούμενα στη Γη. Το βαθύ κόκκινο χρώμα τους θεωρείτο οιωνός τρομακτικών γεγονότων σε πολλούς λαούς.  Φέτος, η σημασία του φαινομένου έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, μετά και την τραγωδία που χτύπησε την Ελλάδα με τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική.


Αυτή η ουράνια "συμφωνία" , η "ματωμένη" Σελήνη, όπως πολλοί την αποκαλούν, θα είναι ορατή από τη Ελλάδα, από ολόκληρη την Ευρώπη, την Αυστραλία, την Ασία και τη Νότια Αμερική. Ωστόσο σύμφωνα με την Guardian δεν θα είναι ορατή από την Βόρεια Αμερική.


Κατά τη διάρκεια της ολικής έκλειψης Σελήνης, το φεγγάρι θα καλυφθεί πίσω από της σκιά της Γης και αυτό θα έχεις ως αποτέλεσμα η Σελήνη να βαφτεί σε ένα βαθύ κόκκινο χρώμα, λόγω της αντανάκλασης του φωτός στη Γη.


Όπως αντιλαμβάνεστε η έκλειψη Σελήνης θα είναι ορατή και από την Ελλάδα και θα διαρκέσει μερικές ώρες. Μάλιστα, θα έχει την μεγαλύτερη διάρκεια ολικότητας, μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, η οποία υπολογίζεται ότι θα αγγίξει την 1 ώρα και 43 λεπτά.


Από τις 21:24 έως τις 22:30 η φωτεινή πανσέληνος θα χάνει σιγά σιγά τη φωτεινότητα της και θα καλύπτεται από τη σκιά της Γης. Δηλαδή, η γη θα μπαίνει μεταξύ της Σελήνης και του Ήλιου. Συνεπώς η σκιά της Γης θα καλύψει τη σελήνη. Μετά τις 22:30 ο σεληνιακός δίσκος θα αλλάζει χρώμα σε κίτρινο-χαλκοπορφυρό και μέχρι τις 23:22 το χρώμα της Σελήνης θα μετατραπεί σε βαθύ κόκκινο-μπορντό!


Για αυτό το σπάνιο φαινόμενο θα είναι ανοικτό και το Αστεροσκοπείο της Πεντέλης, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, από τις 20:00 έως 24:00. Αυτό θα γίνει με τη συνδρομή των ερασιτεχνών αστρονόμων της Ελληνικής Αστρονομικής Ενωσης, όπου με τα φορητά τους τηλεσκόπια θα έχουμε τη δυνατότητα να παρατηρήσουμε το σπάνιο (διπλό) φαινόμενο.


Τα στοιχεία της έκλειψης είναι τα εξής: είσοδος στην παρασκιά στις 20:13 της 27ης  Ιουλίου, είσοδος στην σκιά της Γης ξεκινά  στις 21:24, ενώ η ολική έκλειψη ξεκινά στις 22:30.

Το μέγιστο της έκλειψης θα είναι στις 23:22, το τέλος της ολικής έκλειψης θα είναι στις 00:14 της 28ης Ιουλίου. Η έξοδος

εκ της σκιάς στις 01:19λ της 28ης Ιουλίου και η έξοδος εκ της παρασκιάς στις 02:30 της 28ης Ιουλίου.


Ο αστροφυσικός Χρύσανθος Φάκας αναφέρει ότι έκλειψη ενός ουρανίου σώματος έχουμε όταν ένα τρίτο σώμα παρεμβάλλει ανάμεσα σε δύο άλλα σώματα, με αποτέλεσμα τα δύο σώματα να μην έχουν οπτική επαφή.
Στην προκειμένη περίπτωση την τριάδα αυτού του συστήματος αποτελούν ο Ήλιος η Γη και η Σελήνη και οι εναλλαγές μεταξύ των τριών  προκαλούν τις Ηλιακές και Σεληνιακές εκλείψεις σε συνδυασμό με την πιο συγκλονιστική  `σύμπτωση` του Ηλιακού μας συστήματος. Η σύμπτωση αυτή είναι ότι η φαινόμενη διάμετρος της Σελήνης και του Ήλιου όπως την βλέπει ένας  γήινος παρατηρητής είναι σχεδόν η ίδια.


Κατά τη διάρκεια μια έκλειψης Σελήνης η Γη παρεμβάλλεται ανάμεσα στην Σελήνη και τον Ήλιο και έτσι αποκρύβει τον Ήλιο από την Σελήνη. Κατά την διάρκεια της εκλείψεως η Σελήνη δεν γίνεται αόρατη, όπως συμβαίνει με τον Ήλιο κατά τις ηλιακές εκλείψεις, αλλά γίνεται κόκκινη.


"Αυτό συμβαίνει διότι η Γη διαθλά και σκεπάζει έντονα την ηλικιακή ακτινοβολία και έτσι η Σελήνη κατά την είσοδο της στην σκιά της Γης έμμεσα γίνεται κόκκινη" είπε. Επίσης την ίδια μέρα θα είναι και πανσέληνος, αφού εξάλλου είναι πάντα προϋπόθεση για να υπάρξει έκλειψη.


  1. Μάθετε τα νέα του Δαμασίου και της ευρύτερης περιοχής από το http://asteriosstelios.blogspot.gr/?m=1
  2. Εγγραφείτε στο κανάλι μου Asterios Stelios στο YouTube και δείτε όλα τα βίντεο https://www.youtube.com/user/asterios210
  3. Ακολουθήστε με Twitter @Asterios Stelios https://twitter.com/AsteriosStelios?s=09
  4. Ακολουθήστε με και στο Instagram https://instagram.com/download/?r=1337407125
  5. Ακολουθήστε με στο Google+ https://plus.google.com/104437141023444815063
  6. Κάντε κοινοποίηση - share αν σας άρεσε το άρθρο.
  7. Κάντε αίτημα φιλίας και ακολουθήσετε με στο Facebook. https://www.facebook.com/asterios210.stelios
  8. Στείλτε email στο asterios210@gmail. com.
  9. Σχολιάστε ελεύθερα, κάτω από το άρθρο, πάντα όμως χωρίς υβριστικές - χυδαίες εκφράσεις... αυτά τα σχόλια θα διαγράφονται.
  10. Κατά την αναπαραγωγή ενός άρθρου, φωτογραφιών ή βίντεο είναι υποχρεωτική η αναφορά της πηγής προέλευσης.
  11. Το παρόν μπλογκ αποτελεί προσωπικό ιστότοπο και δεν εξυπηρετεί οποιοδήποτε συμφέρον. Είναι μια καταγραφή των δραστηριοτήτων, παραδόσεων, ηθών και εθίμων του Δαμασίου καθώς και της καθημερινότητάς του με την προσωπική μου μάτια, άποψη και γνώση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τυχαία συνάντηση με αναμνήσεις 27 χρονων

Μια συνάντηση από τα παλιά, που θα ζήλευε ακόμα και η Αγγελική Νικολούλη, είχαμε την περασμένη Τρίτη 2 Απριλίου 2024, στο Κήποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας.

Μεγάλη επιχείρηση της Π.Υ για πυρκαγιά στο πολύπαθο Δαμάσι ( βιντεο)

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 14 Ιουλίου 2023 σε πλάγια βουνού δυτικά του Δαμασίου που καίει θαμνώδη βλάστηση.

Πήρε... πολυεργαλείο στην επίθεση ο Δαμασιακός

 Ο Δαμασιακός άρχισε τον "χορό" των φετινών καλοκαιρινών μεταγραφών με την απόκτηση του Ανδρέα Χατζηλιόντα και συνεχίζει το "χτίσιμο" της ομάδας ετσι ώστε να έχει ένα γεμάτο και ποιοτικό ρόστερ, ετσι ώστε να παρουσιαστεί πιο δυνατός στο νεο πρωτάθλημα.