Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μυστικά πως να φτιάξω μόνος μου καλό φυτώριο καρυδιάς (βίντεο + φωτο)

Μεγάλη "άνθιση" παρουσιάζει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια της καρυδιάς και πολλοί αγρότες είδαν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται.
Όπως θα δείτε και πιο κάτω στο άρθρο από ειδικούς, η καρύδια ευδοκιμεί σε πολλές περιοχές της χώρας και η καλλιεργητικές απαιτήσεις δεν είναι και τόσο δύσκολες.


Επειδή λοιπόν το κόστος εγκατάστασης, ειδικά τέτοιες εποχές έχει πολύ μεγάλη σημασία, έψαξα και βρήκα κάποια "μυστικά" για να μπορέσουμε μόνοι μας να φτιάξουμε το δικό μας φυτώριο με ποικιλία καρυδιάς της επιλογής μας. Διάβασα συμβουλές από επιστήμονες - καθηγητές πανεπιστημίου ειδικούς πάνω στην καρυδιά, ρώτησα ηλικιωμένους καλλιεργητές καρυδιάς (καλλιεργούν περισσότερα από 50-60 αυτούς τους πολύτιμους για τη διατροφή και την υγεία μας καρπούς) σε Μακεδονία, Θεσσαλία και Ήπειρο και συγκέντρωσα πως και γιατί πρέπει να φτιάξουμε μόνοι μας το φυτώριο με τις καρυδιές που θα βάλουμε στο χωράφι μας. 
Δείτε στο βίντεο τι εφαρμόζω εγώ (βήμα - βήμα) στη δική μου προσπάθεια να βάλω 23 στρέμματα με 3 ποικίλες καρυδιάς. 


Εδώ και 12 χρόνια έχουμε ξεκινήσει στην οικογένειά μου αυτή την προσπάθεια και πλέον είμαι βέβαιος πως το αποτέλεσμα είναι εγγυημένο,  μιας και τα σωστά σπαρμένα σπορόφυτα καρύδια, βγάζουν πιο γερά και πιο ανθεκτικά δέντρα με λιγότερες απαιτήσεις για νερό και φάρμακα για φυτωπροστασία. Αυτή η διαδικασία θα σας πάρει 2-3 χρόνια μέχρι το δέντρο μα γίνει σε σωστό μέγεθος για το χωράφι, αν και μπορείτε να φυτέψετε τα καρύδια απευθείας στο χωράφι, ακοκουθόντας πάντα τις προτάσεις των ειδικών.
Ωστόσο πάντα υπάρχει η επιλογή να εμπιστευτείτε ένα φυτώριο αγοράζοντας έτοιμες καρυδιές - με οποία ρίσκα και κινδύνους έχει και αυτή η απόφαση αν δεν επιλέξετε τον σωστό και αξιόπιστο φυτωριούχο.


*** Η απόφαση και η ευθύνη είναι αποκλειστικά
δική σας για το αν ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές. 

Πηγή : κάποιες φωτογραφίες είναι από το διαδίκτυο 

Τρόποι φύτευσης της καρυδιάς
Πως να φτιάξουμε (φυτά) καρυδιές από καρύδια.

Ο φυσικός πολλαπλασιασμός της καρυδιάς είναι εύκολος και με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας χωρίς ειδικές γνώσεις και πολύπλοκες διαδικασίες γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η γνήσια καρυδιά είναι ένα δένδρο δασικό, σκληρό με πολύ καλή προσαρμοστικότητα.

Παρακάτω περιγράφω λεπτομερώς τις δύο πιο συνηθισμένες μεθόδους και με κάποιες αναλυτικές οδηγίες που κάνουν την σπορά των καρυδιών ακόμα πιο απλή και αποτελεσματική.


Παραδοσιακά σ όλο τον κόσμο ακολουθούν την μέθοδο με την οποία δουλεύει η φύση.

Στην φύση πολύ απλά από την καρυδιά παίρνουν καρπούς τα μεγάλα πουλιά και τα ρίχνουν στο έδαφος λίγο αργότερα προσπαθώντας να τα σπάσουν.

Αν τα καρύδια δεν σπάσουν απογοητεύονται και τα εγκαταλείπουν η τα χάνουν κρυμμένα στα χόρτα και έτσι εκεί που μένουν τα καρύδια αν βρουν τις κατάλληλες συνθήκες φυτρώνουν μετά από μερικούς μήνες. (Μάρτιο - Απρίλιο).


Οι κατάληλες συνθήκες για να ανοίξει ο καρπός του καρυδιού είναι να μην είναι πολύ υγρασία αλλά και να μην ξεραίνεται τελείως το έδαφος από τον ήλιο. (Ετσι συνήθως ανάμεσα στα αγροιχορτα βρίσκουν εύκολα τις συνθίκες αυτές και ριζώνουν. Τα καρύδια δεν χρειάζεται καν να είναι θαμένα μέσα στην γη για να φυτρώσουν).


Η πολύ υγρασία θα μουχλιάσει τα καρύδια σας και αν εκτίθενται σε δυνατό ήλιο θα ξεραθούν πολύ και δεν θα μπορέσουν να καρποφορήσουν.

Αν αγαπάμε την φύση πρέπει να μπουμε στην λογική της.

Αν λοιπόν θέλουμε να φτιάξουμε καρυδιές με φυσικό τρόπο έχουμε πολλές απλές μεθόδους λαμβάνοντας υπ οψιν μας αυτά που προανέφερα.

Πρώτα από όλα χρειαζόμαστε καρύδια που να μην έχουν περάσει κάποια βιομηχανική επεξεργασία π.χ. λεύκανση, ξήρανση κ.τ.λ.


Συνήθως αυτά που παίρνουμε από χωριά από εκλεκτές καρυδιές μας κάνουν.

(Σημειώστε ότι δεν είναι σίγουρο η νεαρή καρυδιά να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με την μητρική, γιατί σε μεγάλο βαθμό η συμπεριφορά της νέας καρυδιάς θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες τις οποίες θα βρει για να αναπτυχθεί. π.χ. αέρας, έδαφος σκληρό με βράχια στο υπέδαφος, έλλειψη υγρασίας το καλοκαίρι κ.τ.λ.τα γονίδια επίσης θα βάλουν και αυτά την δική τους πινελιά στο νεαρό φυτό, όπως ακριβώς γίνεται και με τους ανθρώπους αλλά και οτιδήποτε άλλο πολαπλασιάζεται φυσιολογικά).



Πρώτη Μέθοδος:

Φύτεμα καρυδιών σε τελάρα, γλάστρες, ζαρντινιέρες για μελλοντική μεταφύτευση

Αφού λοιπόν προμυθευτείτε τα καρύδια της αρεσκείας σας μπορείτε να τα φυτέψετε κατευθείαν στο σημείο που θέλετε να βάλετε τις καρυδιές σας, αλλά είναι ακόμα καλύτερα να φυτέψετε τα καρύδια σας σε γλάστρες η σε σακουλάκια φυτωρίου κ.α.

Μια ακόμα πολύ αποδοτική και εύκολη μέθοδος για να φυτρώσουν τα καρύδια σας είναι οι ξύλινες ψαροκασέλες που πετάνε τα ψαράδικα μαγαζιά.


Μέσα στα ξύλινα τελάρα μπορείτε να βάλετε οτιδήποτε φυτόχωμα

. π.χ. χώμα που πήρατε κάτω από καρυδιές ή αλλα δένδρα.Ακόμα και αυτό που βρίσκεται στις άκριες των δρόμων και έχει γίνει από τα σάπια φύλλα.

Το υλικό που θα βάλετε σαν χώμα φύτευσης παίζει επίσης ρόλο. π.χ. αν βρείτε φυτόχωμα από σάπια φύλλα μπορείτε να το αναμείξετε με χώμα.

Σάπια άχυρα, τύρφη, κομπόστ και άλλα πολλά είναι κατάλληλα για να δεχθούν αρχικά τα καρύδια που θέλετε να φυτρώσουν.


Αυτό που χρειάζεται από το αρχικό χώμα είναι να μην πετρώνει και να μην λασπώνει γιατί έτσι θα δυσκολέψει τα καρύδια σας ν ανοίξουν.

Το φυτόχωμα και ειδικά αυτό που παίρνουμε κάτω από την καρυδιά και έχει δημιουργηθεί από σάπια φύλα καρυδιάς είναι πολύ κατάλληλο γιατί δεν κρατά πολύ υγρασία και δεν σαπίζει τα φυτεμένα καρύδια σας.


Το ίδιο συμβαίνει και με οποιοδήποτε άλλο φυλλοβόλο δένδρο κάτω από το οποί θα βρείτε μαλακό χώμα που έχει δημιουργηθεί από τα σάπια φύλα του δένδρου


Με την ίδια ευκολία μπορούμε απλά να καρφώσουμε στο έδαφος (0-5εκ) τα καρύδια που θέλουμε να φυτρώσουν, κάτω απο φυλοβόλα δένδρα που εχουν μαλακό,υδροπερατό φυτόχωμα. Τον Μαρτιο - Απρίλιο θα εχουν βγεί οι νεαρές καρυδιές τις οποίες μπορούμε να μεταφυτέψουμε σε γλάστρες η στον τόπο της τελικής τους φύτευσης.


ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτά που παίρνετε από κάποιο φυτώριο η γεωπόνο σπάνια είναι με τον φυσικό τρόπο φυτρωμένα καρύδια, συνήθως είναι εμβολιασμένα (κλωνοποιημένα) με την δικαιολογία της πιστής αντιγραφής της μητρικής καρυδιάς. Οπότε πρώτα από όλα πρέπει να έχετε καταλάβει τι καρυδιές θέλετε και με ποια μέθοδο να έχουν δημιουργηθεί.


Δείτε περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες για το φυσιολογικό φύτρωμα των καρυδιών στην κατηγορία:


Και ιδιαίτερα στο άρθρο:




Δευτερη Μέθοδος:

Φύτεμα καρυδιών κατευθείαν στον τόπο της τελικής τους θέσης

Το να φυτέψουμε τα καρύδια μας κατευθείαν στην τελική τους θέση στο κτήμα μας είναι μια επίσης απλή, ξεκούραστη και ευχάριστη, διαδικασία. Όμως πρέπει να διαβάσουμε και να προσέξουμε κάποια πράγματα για να έχουμε την μέγιστη δυνατή επιτυχία. (Ασφαλώς είναι πάντα χρήσιμο να δουλέψουμε συνδυαστικά και για λόγους ασφαλείας να έχουμε βάλει και σε γλάστρες η σε ξύλινα τελάρα μερικά καρύδια ώστε να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε και από αυτά την άνοιξη, σε περίπτωση που δεν έχουν επιτύχει αυτά που φυτέψαμε κατευθείαν στο κτήμα).

Άλλωστε το κόστος είναι ιδιαίτερα μικρό και ακόμα και αν φυτρώσουν πολύ περισσότερες καρδιές από όσες χρειαζόμαστε πάντα θα είναι εύκολο να βρούμε κάποιο φίλο να τις δωρίσουμε η να τις πουλήσουμε.


Πάμε λοιπόν στις γενικές οδηγίες της μεθόδου που προτείνω για την φύτευση καρυδιών κατευθείαν στο κτήμα αφού δούμε πρώτα προσεκτικά την φωτογραφία του φυτού στο ξεκίνημα του τους πρώτους μήνες της ζωής του, για να καταλάβουμε την φυσιολογία της καρυδιάς.


Κοιτάξτε προσεκτικά μια λεπτομέρεια. Η ρίζα της νεαρής καρυδιάς είναι κάθετη και σε μέγεθος όσο και το ορατό νερό φυτό που βλέπουμε πάνω απο το έδαφος. Αυτη την λεπτομέρεια πρεπει να έχετε υπ οψιν σας οταν βλέπετε μια καρυδιά σε γλάστρα σε ενα φυτώριο. Είναι μέσα στη γλάστρα τόσο μεγάλη η ρίζα οσο το ορατό μέρος της καρυδιάς που βλέπουμε εξω απο την γλάστρα;

Αν λοιπόν μας προσελκύει ενα μεγάλο φυτό με μικρή ρίζα (όπως συμβαίνει συχνά με τα εμβολιασμένα) υπάρχει η περίπτωση της αποτυχίας γιατί το ορατό μέρος του φυτού ζητά μεγάλη ποσότητα στοιχείων και θρεπτικών συστατικών, η ρίζα δεν μπορεί ν ανταπεξέλθει στην ζήτηση αυτή οταν είναι μικρότερη απο οσο στην αντοίστοιχη φυσιολογική καρυδιά με αποτέλεσμα πολλές φορές οι φυσιολογικές καρυδιές να επιτυγχάνουν και ν αναπτύσονται τελικά πολύ πιο γρήγορα και πιο σωστά απο τις εμβολιασμένες..


Το ότι η ρίζα της καρυδιάς κατεβαίνει κάθετα μας χρειάζεται επίσης σαν πολύ σημαντική γνώση για να καταλάβουμε καλύτερα άλλο ένα καταπληκτικό πλεονέκτημα που έχουμε με τις καρυδιές που είναι αυτό την συγκαλιέργειας με άλλα δένδρα (π.χ. εσπεριδοειδή: Λεμονιές πορτοκαλιές, μανταρινιές κ.α.) η ρίζα των οποίων πάει πλάγια. Έτσι ο καταπληκτικός αυτός συνδυασμός αυτών των δυο δένδρων δεν αφήνει το υπέδαφος να σφίγγει και έχει μια σειρά εκπληκτικά πλεονεκτήματα που αξίζει να δείτε στο ειδικό χώρο που έχω αφιερώσει για την συγγαλιέργεια της καρυδιάς με άλλα δένδρα.


Αφού κατανοήσαμε πλέον αυτή την σημαντική λεπτομέρεια για την ανατομία του δένδρου, τώρα μπορούμε να αρχίσουμε με την φύτευση της καρυδιάς μας κατευθείαν στο κτήμα.


Αυτό που χρειάζεται πρώτα από όλα είναι να σκάψουμε τον λάκκο που θα βάλουμε τα καρύδια που θέλουμε να σπείρουμε. Εγώ θεωρώ άδικο κόπο τον λάκκο που συνήθως σκάβουμε για τα άλλα δένδρα και συνιστώ μια πολύ πιο απλή μέθοδο που θα περιγράψω αναλυτικά για να καλύψω όσο περισσότερες περιπτώσει εδαφών έχουμε. Ακόμα και άγονων προβληματικών εδαφών.


Η μέθοδος μου αφορά απλά και μόνο μια τρύπα που ανοίγουμε στο έδαφος τους χειμερινούς μήνες, συνήθως αμέσως μετά από έντονες βροχές, που έχουν κάνει το έδαφος ιδιαίτερα μαλακό (όσο σκληρό και αν είναι αυτό όταν στεγνώνει). Έτσι με ένα σιδερένιο λοστό, ένα σιδερένιο πάσαλο η οτιτιδήποτε άλλο σίδερο μπορούμε ν ανοίξουμε μια τρύπα στην γη ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΒΑΘΥΤΕΡΑ


Όσο άγονο και να είναι ένα έδαφος όταν είναι βρεγμένο μπορεί να μετατρέπεται σε μαλακή εύπλαστη λάσπη. Στην φωτογραφία που βλέπετε το έδαφος αυτό, το καλοκαίρι δεν σκάβεται ούτε με το βενζινοκίνητο αρίδι, είναι σκληρό και άγονο σαν πέτρα. Τον χειμώνα χωρίς καμία δυσκολία η κόπο, άνοιξα σε ένα μόνο λεπτό τον λάκκο 60 εκατοστών που βλέπετε.!!! (Συμβουλή: Αν θέλετε να πετύχετε το ίδιο αποτέλεσμα το καλοκαίρι, θα πρέπει απλά να χρησιμοποιήσετε τον πολύτιμο συνεργάτη του χειμώνα, το νερό, αφήνοντας για παράδειγμα ένα τρύπιο δοχείο η τενεκέ με νερό πάνω από το σημείο που θέλετε να κάνετε την τρύπα φύτευσης. Αυτό θα τροφοδοτεί σταγόνα-σταγόνα το έδαφος στο σημείο εκείνο για πολλές ώρες, ώστε σε λίγες ώρες να είναι το ίδιο μαλακό και εύπλαστο το καλοκαίρι κατά την διάνοιξη των οπών).


Αυτό το δύσκολο η ακατάλληλο για καλλιέργειες έδαφος πρέπει να κρατήσετε σε μια άκρη επίσης του μυαλού σας ότι θα το βελτιώσει η ΦΥΣΙΚΗ ΓΝΗΣΙΑ καρυδιά και δεν θα το πιστεύετε μετά από μερικά χρόνια πόσο θα έχει μεταμορφωθεί. ΤΟΣΟ ΣΤΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ ΜΕ ΤΟ ΒΑΘΥ ΡΙΖΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΜΕ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΠΟΥ ΘΑ ΡΙΧΝΕΙ ΚΑΘΕ ΧΕΙΜΩΝΑ, ΑΝ Τ ΑΦΗΝΕΤΕ ΝΑ ΣΑΠΙΖΟΥΝ ΟΜΑΛΑ ΠΑΝΩ Σ ΑΥΤΟ, ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΔΕΝΔΡΑ ΣΑΣ. Τονίζω ότι τόσο το υπέδαφος όσο και το έδαφος θα τα βελτιώσει η γνήσια, φυσική από σπόρο καρυδιά γιατί αυτά τα έχω δει στην πράξη. Οι εμβολιασμένες καρυδιές δεν ξέρω τι συμπεριφορά έχουν, μια και απευθύνονται σε επαγγελματίες οι οποίοι αρέσκονται να ρίχνουν τόνους φυτοφάρμακα, λιπάσματα και άλλα δηλητήρια προς τέρψιν των εβραίων τραπεζιτών, ιδιοκτητών των φαρμακευτικών εταιρειών (βλέπε Monsanto) καταστρέφοντας και την λίγη εναπομείνασα ζωή του ήδη ταλαιπωρημένου εδάφους.


Για να καταλάβετε πόσο σπουδαίο έργο επιτελέσατε μέσα σε ένα μόνο λεπτό ανοίγοντας την τρύπα φύτευσης 60 εκ βάθος, απλά και μόνο με ένα σιδηρολοστό, προσπαθήστε να κάνετε το ίδιο πράγμα σκάβοντας με την τσάπα (όπως θα έκαναν οι περισσότεροι ακόμα και κατ επάγγελμα αγρότες και θα καταλάβετε την διαφορά).

Το επόμενο σημαντικό τώρα είναι το υλικό που θα βάλετε στην τρύπα φύτευσης να είναι μαλακό ώστε να αφήσει την ρίζα της καρυδιάς να κατέβει γρήγορα χαμηλά. Έτσι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φυτόχωμα, κοπριά, κομπόστ, άχυρα η φύλλα σάπια και πολλά άλλα υλικά. Το υλικό αυτό δεν χρειάζεται να αγοράσουμε, υπάρχει έτοιμο παντού κάτω από φυλλοβόλα δένδρα ακόμα και στις πόλεις και στα πάρκα, στα δάση, στα ποτάμια κ.α. Οι οδοκαθαριστές σκουπίζουν από αυτό χιλιάδες κιλά καθημερινά από τις άκριες των δρόμων στις πόλεις. Το φυτικό κομπόστ αυτό είναι συνήθως σκουρόχρωμο και έχει την ιδιότητα να μην λασπώνει όπως το χώμα ούτε και σφίγγει. Έτσι αφήνει την ρίζα να προχωρήσει γρήγορα, πράγμα που είχε απόλυτη ανάγκη στο ξεκίνημα της η καρυδιά.

Ο πολύ κόσμος βλέπει το ορατό μέρος του φυτού, αλλά το αόρατο (ριζικό σύστημα) είναι πιο σημαντικό μια και αυτό θα βοηθήσει το φυτό ν αναπτυχθεί και να δίνει γρήγορα μια μεγάλη και παραγωγική καρυδιά. Όσο πιο βαθιά είναι η τρύπα φύτευσης τόσο πιο γρήγορα θα μπει και στην παραγωγή η καρυδιά μας.


Μερικά πράγματα που πρέπει να λάβουμε υπ όψιν μας επίσης εδώ είναι το βάθος στο οποίο θα φυτέψουμε τα καρύδια μας. Αν για παράδειγμα το καλοκαίρι είναι δύσκολο και δεν μπορούμε να πηγαίνουμε συχνά για να ποτίζουμε τις νεαρές καρυδιές μας τότε καλύτερα να φυτέψουμε όσο μπορούμε πιο βαθιά τα καρύδια και να μην βάλουμε πολύ φυτόχωμα από εκεί και πάνω, αφήνοντας έτσι ένα χώρο για φυσική σκίαση και δροσιά που θα χρειαστεί στο ξεκίνημα του το νέο φυτό.

Δεν χρειάζεται να δει ήλιο η νεαρή καρυδιά και έτσι αν είναι φυτεμένη 30 εκ βαθιά θα είναι προστατευμένη και από τον άνεμο αλλά και την επιφανειακή ξηρασία.


Αν μπορούμε να επισκεφτόμαστε το πρώτο καλοκαίρι τις νεαρές καρυδιές μας μια φορά τον μήνα για λίγο πότισμα είναι πολύ καλό για τις βοηθήσουμε να μεγαλώσουν πολύ γρηγορότερα.


Αν στο φυτόχωμα έχουμε συμπεριλάβει μερικά μικρά κομμάτια ελαφρόπετρας η περλίτη (ένα πέτρωμα υδρόφιλο σαν την ελαφρόπετρα) ίσως και να χρειάζεται ακόμα λιγότερο έως και καθόλου πότισμα (θα κάνω αυτές τις δοκιμές σε δύσκολες ορεινές περιοχές χωρίς καθόλου πότισμα και θα επανέλθω μελλοντικά με περισσότερες πληροφορίες για ακραίες συνθήκες φύτευσης).


Στον λάκκο φύτευσης δεν πρέπει να σκεπάσουμε καθόλου με χώμα της περιοχής το οποίο κινδυνεύουμε να είναι σκληρό και να μην αφήνει τον επίσης ευαίσθητο βλαστό της καρυδιάς να μεγαλώσει. Χρησημοπιουμε μόνο φυτόχωμα. Δηλαδή χώμα που δημιουργήθηκε μόνο από σάπια φυτά, τρόφιμα η κοπριά. Άλλωστε χρειαζόμαστε πολύ λίγο με την μέθοδο που σας περιέγραψα και είναι πολύ εύκολο να το βρούμε οπουδήποτε.


Αυτό που θέλει προσοχή είναι να πατήσουμε πρώτα ελαφρά το φυτόχωμα που θα βάλουμε κάτω από το η τα καρύδια που θα σπείρουμε ώστε να μην βρει κενά τουλάχιστον να μην βρει μεγάλα κενά η ρίζα κατεβαίνοντας.


Η τρύπα φύτευσης όσο βαθύτερη είναι τόσο το καλύτερο, πάντως τουλάχιστον 50-60 εκ.


Το σκεπτικό μας είναι ότι όσο πιο αντίξοες οι συνθήκες της περιοχής και του εδάφους, τόσο βαθύτερη τρύπα φύτευσης χρειαζόμαστε τόσο βαθύτερα πρέπει να φυτέψουμε τα καρύδια μας.

Αν δεν έχουμε νερό στην περιοχή που φυτεύουμε τις καρυδιές μας να μην επιλέγουμε μεγαλόκαρπες καρυδιές. Οι μικρότερες πιστεύω ότι θα έχουν καλύτερη αντοχή στην λειψυδρία.


Πράγμα που θα κάνει και η ίδια η καρυδιά σας στην συνέχεια. Δηλαδή αν εσείς έχετε επιλέξει μια μεγαλόκαρπη καρυδιά πιστεύω ότι θα προσαρμοστεί στις συνθήκες της έλλειψης νερού και δεν θα μεγαλώσει αρκετά τα καρύδια της.


Προτιμήστε να βάζετε περισσότερα από ένα καρύδια στον λάκκο φύτευσης ώστε να έχετε περισσότερο ποσοστό επιτυχίας. (Στην συνέχεια μπορείτε να ξεριζώσετε τα παραπάνω και να τα μεταφυτέψετε αλλού ή να τα κόψετε).



Το πρόβλημα με τα φυτώρια είναι εδώ.


Συνήθως τα δένδρα που φτιάχνονται στα περισσότερα φυτώρια δεν έχουν φυσιολογικό ριζικό σύστημα ώστε να υποστηρίξουν μια υγιή πορεία και μακροζωία.


Στην εικόνα βλέπουμε το δυσανάλογο της καρυδιάς από φυτώριο


που είναι δυο μέτρα δένδρο με μόλις μερικά εκατοστά


ριζικό σύστημα.
Πηγή : Παύλος Κριαράς

Μεταφύτευση καρυδιάς που φύτρωσε από καρπό. (σποριόφυτο, φυσιολογικός πολλαπλασιασμός καρδιά)

Την άνοιξη κάτω από τις καρυδιές μας συνήθως θα δούμε πολλά νεαρά φυτά (αν δεν έχουμε μαζέψει όλα τα καρύδια το προηγούμενο Φθινόπωρο).

Τα καρύδια που έπεσαν στο έδαφος και κρύφτηκαν ανάμεσα στα φύλλα βρήκαν ιδανικές συνθήκες τον χειμώνα ώστε να μην σαπίσουν από την υπερβολική υγρασία και να βλαστίσουν την πρώτη άνοιξη.


Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε ένα νεαρό φυτό στις 16 Απριλίου το οποίο μεταφυτέψαμε.


Αν προσέξουμε στην ρίζα της νεαρής καρυδιάς,
ανάμεσα στα πεσμένα ξερά φύλλα βλέπουμε το καρύδι απο το οποίο προήλθε το νεαρό μας φυτό.

 Την καρυδιά εντοπίσαμε σε επικλεινές έδαφος ανάμεσα σε πεσμένα φύλλα, κάτω απο μια λαμαρίνα.

 Κόψαμε προσεκτικά το έδαφος γύρω απο αυτήν όστε να σηκώσουμε οσο το δυνατόν την ρίζα μαζί με το χώμα της, χωρίς να διαχωριστεί απο αυτό. 


Τον λάκο φύτευσης πρέπει να τον έχουμε ανοίξει πριν βγάλουμε το νεαρό φυτό απο το έδαφος όστε να μείνει τον λιγότερο κατα το δυνατό χρόνο εξω απο την γη.

Την ανοιξη η γή είναι ακόμα βρεγμένη και ετσι σκάβουμε εύκολα ακόμα και με ενα φτυάρι. (αν το έδαφος εχει αρχίσει να σφύγγει, για να μην κουραζόμαστε περιμένουμε μια βροχερή μέρα ή ποτίζουμε το χώρο εκσκαφής απο την προηγούμενη με νερό σταγόαν - σταγόνα όστε να μαλακώσει το έδαφος).

Αν σκάψουμε με το φτυάρι εχουμε το πλεονέκτημα οτι κάνουμε βαθύ λάκο και οχι πλατύ. Πράγμα που με την τσάπα είναι αδύνατο.

Δεν θελει κόπο, θέλει τρόπο


 Στην συνέχεια για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στην ανάπτυξη της νεαρής καρυδιάς, είναι καλό να κάνουμε μια τρύπα στον πάτο του λάκου με ενα λοστό. Αυτό εχε ενα μεγάλο πλεονέκτημα γιατί αν γεμίσουμε την μικρή τρύπα αυτή με φυτόχωμα (χώμα που βρίσκουμε κάτω απο φυλοβόλα δένδρα και κατα προτίμηση καρυδιές) θα βοηθίσουμε την πρώτη και βασική ρίζα που κατεβαίνει κάθετα κάτω να προχωρήσει γρήγορα, πράγμα που θα μας αναταμείψει με καλή, γρήγορη και υγιή ανάπτυξη του φυτού και λιγότερα ποτίσματα. Μια και ακόμα και το λίγο νερό θα συγκεντρώνεται σ αυτή την τρύπα και θα αξιοποιήται στο σύνολο του απο την νεαρή καρυδιά μας.



Στο βάθος του λάκκο 60 εκ διακρίνουμε επίσης τρύπα

άλλους 50-60 πόντους που ανοίξαμε με σιδηρολοστό.
Αν έχουμε πρόβλημα στο να ποτίζουμε το νεαρό δένδρο μας, πιθανά λόγο απομακρυσμένης φύτευσης, μπορούμε ν ακολουθήσουμε και άλλες τεχνικές, όπως το να βάλουμε στο χώμα που θα συμπληρώσουμε μαζί με το φυτό, μικρά πετραδάκια τα οποία δεν θ αφήνουν το χώμα να σφίγγει και θα κρατούν υγρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα. (Ο περλίτης είναι ένα φυσικό προϊόν το οποίο μπορούμε ν αγοράσουμε και να προσθέσουμε. Θα συμφωνούσαμε στην χρήση του αν τα χρήματα που δίνουμε πήγαιναν στην χώρα μας και όχι σ αυτούς που αδειάζουν την χώρα μας από τον φυσικό της πλούτο. Οπότε και η επιλογή είναι δική σας στα υλικά που θα προσθέσετε).

Βλέπε περισσότερα για την αφαίμαξη του Ελληνικού περλίτη στο ακόλουθο άρθρο:





Αλλα υλικά που μπορούμε να προσθέσουμε είναι κομμάτια ξύλο από παλιές σπασμένες παλέτες, σάπια ξερά κλαδιά από δένδρα, τα οποία θα κρατούν υγρασία και θα σαπίζουν σιγά - σιγά τα επόμενα χρόνια δίνοντας τροφή και νερό στη νεαρή καρυδιά μας.


Τον λάκκο πρέπει να κάνουμε όσο το δυνατό πιο βαθύ (ο συγκεκριμένος είναι περισσότερο από 60 εκατοστά) και το νεαρό δένδρο να φυτέψουμε όσο το δυνατό πιο βαθιά.

Αυτό θα προστατέψει την νεαρή καρυδιά από όλους τους κινδύνους για το ξεκίνημα της ζωής της.


Τον αέρα, τον ήλιο, τυχόν παγωνιές η ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις, παγετούς κ.τ.λ.



Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τον κανόνα που έπρεπε  να γνωρίζουμε από το σχολείο, ότι ένα μέτρο κάτω από την γη υπάρχουν οι ίδιες κλιματολογικές συνθήκες χειμώνα – καλοκαίρι.



Για παράδειγμα το νερό ένα+ μέτρο κάτω από την γη έχει θερμοκρασία περίπου 17 βαθμούς Κελσίου ανεξάρτητα αν στην επιφάνεια του εδάφους επικρατεί καύσωνας +50-60 βαθμούς η χιόνι στους -30.


(Προσπαθούμε εδώ και πολλά χρόνια να αναμεταδίδουμε τις άνωθεν πληροφορίες προς κάθε κατεύθυνση και ελπίζουμε ότι θα συμβάλετε στην προσπάθεια μας αυτή, αφού την επιβεβαιώσετε και διασταυρώσετε. Γιατί είναι σημαντική γνώση με εφαρμογή σε πολλά σημεία στην ζωή του ανθρώπου).



Έτσι αν ο λάκκος μας είναι βαθύς και το φυτό βαθιά θα προστατευτεί με τον καλύτερο και φυσικότερο τρόπο.


Πάτημα ελαφρά στο χώμα που θα συμπληρώσουμε (το οποίο καλύτερα να είναι λίγο φυτόχωμα όπως προαναφέραμε και όχι το χώμα που αφαιρέσαμε από τον λάκκο που ανοίξαμε. Σφάλμα που κάνουν οι περισσότεροι που φυτεύουν ένα δένδρο).


Ένα ελαφρύ και προσεκτικό πότισμα είναι απαραίτητο για να ξαναριζώσει το νεαρό μας δένδρο.


Καλό είναι επίσης να κόψουμε τις άκρες των μικρών κλαδιών του νεαρού δένδρου μας ώστε να το προστατέψουμε από την υπεράντλιση συστατικών από την ρίζα που έχει υποστεί σοκ λόγο της μεταφύτευσης και θέλει λίγο χρόνο για να ριζώσει ξανά και ν αρχίσει να τροφοδοτεί απρόσκοπτα ξανά με θρεπτικά συστατικά την νεαρή καρυδιά μας.


Συνήθως μάλιστα σε κάποια δένδρα συνηθίζεται να κόβουν τα εναπομείναντα φύλλα στην μέση μειώνοντας και το μέγεθος τους για τον ίδιο λόγο που προαναφέραμε.


Το ότι το δένδρο για λίγους μήνες θα είναι βαθιά μέσα στην γη, δεν σημαίνει ότι ο λάκκος αυτός θα παραμείνει για πολύ. Μετά από μερικούς μήνες που το δένδρο θα έχει δυναμώσει και θα έχει βγει πάνω από την επιφάνεια του εδάφους, μπορούμε να γεμίσουμε, μέχρι την επιφάνεια του εδάφους, τον λάκκο με ότι χώμα θέλουμε. (πάντα όμως προτιμάμε το φυτόχωμά όπως προαναφέραμε γιατί είναι δωρεάν και θρεπτικό για το φυτό μας).

Πηγή : karydies.blogspot.gr


Η καρύδια και απαιτήσεις της

Για τη μέγιστη απόδοση της δεντροκαλλιέργειάς μας απαιτείται η απόκτηση της σωστής τεχνογνωσίας, χωρίς να γίνονται τα λάθη του παρελθόντος. Παρακάτω παρουσιάζονται εν συντομία οι βασικές καλλιεργητικές τεχνικές.


Ποικιλίες Καρυδιάς:

Αφράτα:

Αφράτα που εύκολα σπάζουν. Σ' αυτά υπάγονται εκείνα που με το όνομα Τσιποκάρυδα, στρογγυλά με πολύ λεπτή φλούδα. Παράγουν μεγάλες ποσότητες ψίχας. Για αυτό το λόγο και συνιστώνται από την εταιρία μας για φύτευση.

Βασιλικά

Όχι υπερβολικά αφράτα. Δεν σπάζουν τόσο εύκολα όπως τα τσιποκάρυδα.

Αυγουλάτα

Λίγο μακρουλά στο σχήμα και μισόσκληρα στο τσόφλι. Σε μέγεθος μέτρου, ανοιχτόχρωμα και γλυκά, ίδια είναι και τα Αγιορείτικα.

Χοντροκάρυδα

Πολύ μεγάλα, με πολύ σκληρό τσόφλι. Λίγη ψίχα.

Ξενικές ποικιλίες

Φρανκέτ Μεγκέτ. (Franquete Megette). Eureka, Blackmer.Placentia Pacyne, Sorento.

Chandler

Η καλύτερη σε ποιότητα και παραγωγή, πλαγιοκαρπεί (90%). Επικ. Vina, Franquette.

Amigo, Gustine

Για θερμές περιοχές της Ελλάδας, πρωιμανθείς.

Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις της καρυδιάς


Kλίμα:

Γίνεται παντού, όπου δεν υπάρχουν συχνές και παρατεταμένες παγωνιές. Αλλά προσαρμόζεται καλύτερα σε ζεστούς τόπους και δεν την ενοχλούν τόσο οι άνεμοι Σε τόπους ζεστούς τη συναντούμε και σε υψόμετρο μέχρι 800 μέτρα, αλλά σε τόπους όχι τόσο ζεστούς και στα 600 μ. ύψος. Καλλιεργείται κάτω από μεγάλη ποικιλία κλιματικών συνθηκών' αποδίδει όμως σε περιοχές με δροσερό και υγρό κλίμα. Για να αποκτήσουν οι καρποί της καλό μέγεθος η περίοδος βλαστήσεώς της το καλοκαίρι πρέπει να είναι μεγάλη. Πολύ υψηλές όμως θερμοκρασίες -πάνω από 38°C- είναι δυνατό να προκαλέσουν εγκαύματα στους καρπούς. Επειδή το φθινόπωρο η ξυλοποίηση των βλαστών γίνεται αργά, παθαίνει ζημιές από πρώιμους παγετούς το χειμώνα. Ζημιές από παγετούς παθαίνει και την άνοιξη, γι'αυτό δεν πρέπει να φυτεύεται σε παγετόπληκτες περιοχές. Ορισμένες ποικιλίες έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα για να διακοπεί ο λήθαργός τους. Σε περιοχές που ο χειμώνας είναι ζεστός τα δέντρα καθυστερούν να βλαστήσουν την άνοιξη.

Έδαφος:

Ως προς το έδαφος η καρυδιά δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες προτιμήσεις. Γίνεται σε όλα τα βαθιά και διαπερατά από το νερό εδάφη. Σαν δέντρο με πλούσιες, άφθονες ρίζες η καρυδιά γίνεται και σε φτωχά ακόμη χώματα, όμως γίνεται πολύ καλύτερα σε χώματα που δεν είναι πολύ φτωχά -Αργιλοασβεστώδη βαθιά στραγγερά η Αργιλοαμμώδη στραγγερά.

Σε σφιχτά χώματα (Αργιλώδη) αργεί να αναπτυχθεί και τελικά δεν αποδίδει.


Σχετικά με Νέες φυτεύσεις

Ο κύριος τρόπος πολλαπλασιασμού της καρυδιάς είναι με το σπόρο (το καρύδι). Μπορεί όμως να πολλαπλασιασθεί και με μπόλιασμα.

Για τον πολλαπλασιασμό με σπόρο διαλέγονται καλής ποιότητας καρύδια που αντιπροσωπεύουν διαλεχτές ποικιλίες. Το καλό καρύδι διακρίνεται από το κανονικό σχήμα και χρώμα του, αλλά και από το βάρος του. Ομοίως για την εκλογή του σπόρου για φύτεμα πρέπει να είναι γνωστός ο χρόνος που έχει συγκομισθεί.

Το καρύδι, όπως είναι γνωστό, περιέχει μεγάλη ποσότητα λαδιού (Καρυδέλαιο). Για τον λόγο αυτό αν δεν συντηρηθεί καλά «ταγκιάζει» και τέτοια καρύδια είναι τελείως ακατάλληλα για σπόρο. Καλός τρόπος διατήρησης του σπόρου μέχρι την στιγμή της σποράς είναι να τοποθετείται μέσα σε άμμο.


ΣΠOPA:

Τα καρύδια σπέρνονται σε σπορεία αλλά και επί τόπου- στον οριστικό τους τόπο. Αυτή η σπορά γίνεται κατά το Νοέμβριο ή κατά τον Μάρτιο. Τα καρύδια σπέρνονται σε λάκκους με διαστάσεις 30χ30 και στο ίδιο βάθος. Στους λάκκους αυτούς ρίχνεται καλό χώμα και σπέρνονται τα καρύδια σκεπασμένα σε βάθος 6-7 πόντων. Σπέρνονται 2-3 μαζί και αφού βλαστήσουν διατηρούμε το καλύτερο και αφαιρούμε τα άλλα.


Στα Σπορεία ή Φυτώρια: Με τους συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας και σποράς, σπέρνεται ο σπόρος σε γόνιμο δουλεμένο τόπο. Εδώ όμως τα νεαρά δεντράκια δεν θα έχουν τις δυνατές ρίζες που έχουν σπαρεί επί τόπου σε στεγνό μέρος, γι 'αυτό και τα δέντρα αυτά μεταφυτεύονται σε γόνιμους τόπους. Πάντως πριν τη σπορά το πιο σωστό είναι να γίνεται προ βλάστηση των καρυδιών με τον τρόπο. της στωμάτωσης. Η σπορά γίνεται την άνοιξη όταν θα έχει περάσει ο κίνδυνος παγωνιάς.


Γίνεται σε αλέες όπου ανοίγονται μικρά αυλάκια που θα απέχουν 30-40 πόντους και σε βάθος 6-7 πόντων. Μέσα στα αυλάκια τοποθετείται ο σπόρος σε αποστάσεις 40-50 πόντων και στο βάθος των 6-7 πόντων και σκεπάζεται με το χώμα των αυλακιών. Έτσι σπαρμένα καρύδια θα βλαστήσουν ύστερα από 15-20 ημέρες.

Τα νεαρά δεντράκια μεταφυτεύονται ύστερα από 1-2 χρόνια σε φυτώρια και σε μεγαλύτερες αποστάσεις (65-75 πόντους). Εκεί θα μείνουν 2-3 χρόνια και έπειτα φυτεύονται στον οριστικό τους τόπο.


MΠOΛΙAΣMA:

Σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις είναι ανάγκη να μπολιαστεί η Καρυδιά, όπως είναι η περίπτωση της εξημέρωσης άγριων δέντρων και η περίπτωση να πολλαπλασιάσουμε μία εκλεκτή ποικιλία. Κατάλληλος τρόπος μπολιάσματος της καρυδιάς είναι ο λεγόμενος «αυλοειδής» Με τον τρόπο αυτό, αντί να αφαιρεθεί ένα μάτι, όπως γίνεται στο μπόλιασμα με μάτι (ενοφθαλμισμός),

αφαιρείται σε ένα μέρος του κλαδιού όλος ο φλοιός κυκλικά (σαν κύλινδρος). Το μπόλιασμα αυτό είναι δυσκολότερο από τα άλλα μπολιάσματα, γι'αυτό χρειάζεται εξάσκηση του μπολιαστή για να επιτύχει.

Αλλά μπορούν να yίvoυv και τ'άλλα μπολιάσματα σε ορισμένες περιπτώσεις. Με κεντράδι –εγκεντρισμός, ο κάτω από το φλοιό στεφανίτης, και ακόμη. το μπόλιασμα, με μισό σχίσιμο του ξύλου.

Για υποκείμενα της καρυδιάς χρησιμοποιούνται οι ποικιλίες και υποποικιλίες της κοινής καρυδιάς (J. regia), αλλά και τα αμερικάνικα είδη (J. cinerea, J. nigra). Για να γίνει το «αυλοειδές» μπόλιασμα το υποκείμενο και το μπόλι πρέπει να μην είναι μεγάλης ηλικίας αλλά νέα. να έχουν σχεδόν το ίδιο πάχος και να βρίσκονται στην εποχή που άρχισε η βλάστηση. (Να κυκλοφορούν οι χυμοί)

Αν το υποκείμενο είvαι πιο μεγάλο, τότε κόβουμε τον κορμό του ή ένα κλώνο του σε κάποιο ύφος και τον άλλο χρόνο κάνουμε το μπόλιασμα πάνω στα καινούργια κλαδιά. Αλλά το μπόλι πρέπει να το πάρουμε από κλαδί ενός χρόνου που βρίσκεται στη βλάστησή του, κόβοντας το τμήμα που θα αποτελέσει τον «αυλό ή κύλινδρο» με μάτια που θα βρίσκονται στη μέση ή στη βάση του κλώνου.


Για να εκτελέσουμε αυτό το μπόλιασμα, χαράζουμε τον κλώνο που θα χρησιμεύσει για μπόλι οριζόντια σε δύο σημεία (πάνω και κάτω) και κυκλικά -σε κάποια απόσταση μεταξύ των χαραγμάτων- και που σ'αυτό το τμήμα που θα χρησιμεύσει για μπόλι, θα βρίσκονται 2-4 μάτια. Τότε στο πάνω τμήμα του κλώνου που χαράξαμε, αφαιρούμε τελείως τον φλοιό του. Έτσι με προσεκτικό στρίψιμο του χαραγμένου φλοιού τον τραβούμε προς τα πάνω και προς τα έξω και έχουμε το μπόλι «αυλό». Από το διαλεγμένο υποκείμενο αφαιρούμε με τον ίδιο περίπου τρόπο τόσο φλοιό όσο είναι το ύφος του μπολιού και το εφαρμόζουμε στη γυμνή επιφάνεια του υποκείμενου κυκλικά πιέζοντας ελαφρά. Έπειτα το δένουμε όπως όλα τα μπόλια.

Από τους άλλους τρόπους μπολιάσματος που δεν συνηθίζουμε παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις έχουμε τον υπόφλοιο Στεφανίτη τον με σχισμή για να βάλουμε κεντράδι.

Εδαφοκλιματικές συνθήκες:

Με βάση όσα είπαμε για το κλίμα -και το τοπικό κλίμα- και τη φυσική κατάσταση του εδάφους, διαλέγεται κατά το δυνατόν ο τόπος όπου θα εγκατασταθεί ο Καρυδώνας. Κατά τα άλλα- φύτεμα των δέντρων περιποιήσεις κλπ. ισχύουν ότι και για τα περισσότερα καρποφόρα.

Αποστάσεις μεταξύ των δέντρων πρέπει να είναι 15-18 μέτρα. Μικρότερη απόσταση στους φτωχούς και ξερούς τόπους και μεγαλύτερες στα γόνιμα εδάφη, όπου θα πάρουν και μεγαλύτερη ανάπτυξη. Οι λάκκοι που θα ανοιχτούν πολύ ενωρίτερα, πρέπει να έχουν διαστάσεις 80-100 πόντους και βάθος 1,20-1,40 μέτρα. Σε φτωχά μέρη οι λάκκοι πρέπει να ανοίγονται ακόμη βαθύτερα.

Καλλιεργητικές περιποιήσεις της καρυδιάς



Κλάδεμα


Η καρυδιά δεν επιδέχεται μεγάλο κλάδεμα. Υπάρχει μάλιστα η αντlληψη ότι η καρυδιά δεν πρέπει να κλαδεύεται. Αλλά ο λεγόμενος «Καθαρός» είναι πάντοτε απαραlτητος -αφαίρεση κλώνων που χαλούν το σχήμα, αφαίρεση λαίμαργων, αφαίρεση ξερών και βλαμμένων κλαδιών.


Αυτά για τα μεγάλα δέντρα. Αλλά το κλάδεμα σε μικρή ηλικία του δέντρου είναι απαραίτητο για το σχηματισμό του και την τήρηση του σχήματος που θα δοθεί με την αφαίρεση του ξύλου που χαλάει τη συμμετρία. Το κλάδεμα των μικρών δέντρων για το σχηματισμό τους γίνεται από την αρχή, μετά το φύτεμά τους. Τα δεντράκια τα κόβουμε σε κάποιο ύφος. Για χαμηλά 30-50 πόντους και για υψηλά με το σκοπό εκμετάλλευσης της ξυλείας, τρία μέτρα και πάνω, κοντά σε μερικά μάτια (3-4). Τα μάτια αυτά θα χρησιμεύσουν για να σχηματίσουν τα μπράτσα του δέντρου, όταν τα μάτια αυτά βλαστήσουν και αναπτυχθούν.

Το δέντρο της καρυδιάς είναι αιωνόβιο. Αλλά σε πολύ μεγάλη ηλικία η καρποφορία του ελαττώνεται με τρόπο που μπορεί να επιβάλει την ανανέωσή του.

Σε τέτοια περίπτωση, κόβουμε τα μπράτσα σε μήκος 60-100 πόντους από τη θέση τους με κόψιμο λοξό που το λειαίνουμε και αλείφουμε τις τομές με μία κατάλληλη αλοιφή. Από τα κλαδιά που θα βγουν τον άλλο χρόνο κρατούμε εκείνα που θα συνεχίσουν το σχήμα του δέντρου και αφαιρούμε τα άλλα. Η καρποφορία σε τέτοια περίπτωση θα φανεί μετά 4-5 χρόνια.

Λίπανση

Η καρυδιά δεν θέλει πολύ Άζωτο. Χρειάζεται φώσφορο και κάλι. Θέλει ακόμη και ασβέστη. Σαν αυτός δεν υπάρχει αρκετός στο χώμα, να δίνεται. Σαν δώσουμε κοπριά (40-50) κιλά) πρέπει να είναι καλά χωνεμένη και συμπληρωμένη με υπερφοσφωρικό και θειικό κάλι. 4-5% υπερφοσφωρικό και Υ2 -1% θειικό κάλι. Αναλογία για πλήρες λίπασμα μικτό είναι: 1-2 Υ2 - 1 Υ2 . Με απλά δίνουμε Θ.Α 0,6-1 κιλό γ.φ. 1,9-3 και Θ.Κ 0,40 - 0,80 το κιλό.

Η  λίπανση να γίνεται τον χειμώνα σε ζώνη κυκλική, στο δέντρο που θα απέχει από τον κορμό  1 - 1,5 μέτρα.

Το λίπασμα να δίνεται αρκετά βαθιά.
Πηγή : Μακανίκας Ιωάννης


  1. Μάθετε τα νέα του Δαμασίου από το http://asteriosstelios.blogspot.gr/?m=1
  2. Εγγραφείτε στο κανάλι μου Asterios Stelios στο YouTube και δείτε όλα τα βίντεο https://www.youtube.com/user/asterios210
  3. Ακολουθήστε με Twitter @Asterios Stelios https://twitter.com/AsteriosStelios?s=09
  4. Ακολουθήστε με και στο Instagram https://instagram.com/download/?r=1337407125
  5. Ακολουθήστε με στο Google+ https://plus.google.com/104437141023444815063
  6. Κάντε κοινοποίηση - share αν σας άρεσε το άρθρο
  7. Κάντε αίτημα φιλίας και ακολουθήσετε μεστο Facebook. https://www.facebook.com/asterios210.stelios
  8. Στείλτε email στο asterios210.gmail. com
  9. Σχολιάστε ελεύθερα, κάτω από το άρθρο, πάντα όμως χωρίς υβριστικές - χυδαίες εκφράσεις... αυτά τα σχόλια θα διαγράφονται.
  10. Κατά την αναπαραγωγή ενός άρθρου, φωτογραφιών ή βίντεο είναι υποχρεωτική η αναφορά της πηγής προέλευσης.
  11. Το παρόν μπλογκ αποτελεί προσωπικό ιστότοπο και δεν εξυπηρετεί οποιοδήποτε συμφέρον. Είναι μια καταγραφή των δραστηριοτήτων, παραδόσεων, ηθών και εθίμων του Δαμασίου καθώς και της καθημερινότητάς του με την προσωπική μου μάτια, άποψη και γνώση.

Σχόλια

  1. Ηθελα να σας ρωτήσω το εξής.Τα φυτά που προήλθαν απο σπόρους καρυδιάς chadler θα ειναι τη ιδιας ποικιλίας,η θα πρέπει να εμβολιαστούν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τυχαία συνάντηση με αναμνήσεις 27 χρονων

Μια συνάντηση από τα παλιά, που θα ζήλευε ακόμα και η Αγγελική Νικολούλη, είχαμε την περασμένη Τρίτη 2 Απριλίου 2024, στο Κήποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας.

Μεγάλη επιχείρηση της Π.Υ για πυρκαγιά στο πολύπαθο Δαμάσι ( βιντεο)

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 14 Ιουλίου 2023 σε πλάγια βουνού δυτικά του Δαμασίου που καίει θαμνώδη βλάστηση.

Πήρε... πολυεργαλείο στην επίθεση ο Δαμασιακός

 Ο Δαμασιακός άρχισε τον "χορό" των φετινών καλοκαιρινών μεταγραφών με την απόκτηση του Ανδρέα Χατζηλιόντα και συνεχίζει το "χτίσιμο" της ομάδας ετσι ώστε να έχει ένα γεμάτο και ποιοτικό ρόστερ, ετσι ώστε να παρουσιαστεί πιο δυνατός στο νεο πρωτάθλημα.