Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αποκλειστική Συνέντευξη με τον Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, Ν. Παπαδόπουλο για ...καυτά αγροτικά ζητήματα (βίντεο)

Για "φλέγοντα" θέματα που έφεραν εκ νέου την αγανάκτηση στον αγροτικό κόσμο και τις όποιες μέχρι στιγμής κινητοποιήσεις ανά την Ελλάδα,
μιλήσαμε με τον Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Νικόλαο Παπαδόπουλο, κατά την επίσκεψή του στο Δαμάσι λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.


Πριν τη συνέντευξη έγινε συζήτηση στο Δαμάσι, ανάμεσα στο Αγροτικό Τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας με κεντρικό πρόσωπο τον κ. Παπαδόπουκο και τους κατοίκους της περιοχής που είναι κυρίως αγρότες και κτηνοτρόφοι. 

Εν μέσω μνημονίων λοιπόν και των πληγών που προκαλούν αυτά στους αγρότες, αλλά και όλη την κοινωνία, ο κύριος Παπαδόπουλος απάντησε σε ερωτήσεις για θέματα σχετικά με την παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα και τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου στο σήμερα αλλά και στο μέλλον. Θέματα όπως νέοι αγρότες, φορολογία στο κρασι, νέα ΚΑΠ, ΕΛΓΑ και ιδιωτική - ατομική χαλαζοπροστασία, το μέλλον του χύμα τσίπουρου, υψηλός κόστος παραγωγής αλλα και για τις άδειες νέων αμπελιών για οινοποιήσιμες ποικιλίες.


Τεράστιο είναι το πρόβλημα και με τον ΕΛΓΑ λένε οι αγρότες. Καταγγέλλουν χρόνια τώρα τις πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στις εκτιμήσεις των ζημιών στα κτήματα τους αλλά και στις πληρωμές των αποζημιώσεων. Επίσης κάνουν λόγο για λανθασμένες εκτιμήσεις και ακόμη για αδικίες που συνεχίζουν να υπάρχουν, όπως η πρόσφατη στο Δαμάσι όπου στις ενστάσεις που έκαναν 55 αγρότες για την υπόθεση με τους κλεμμένους "μάρτυρες" του 2016, ο ΕΛΓΑ αδιαφόρησε και έβαλε ένα τεράστιο μηδενικό σε όλους. Αυτή η εκτίμηση του ΕΛΓΑ, προκάλεσε οργή στους αδικημένους αγρότες που έχασαν χρήματα, επειδή τους "μάρτυρες" που άφησαν στις καλλιέργειες τους για να δουν οι γεωπόνοι-εκτιμητές, τους έκλεψαν κάποιοι όσο περίμεναν τον ΕΛΓΑ να κάνει τη δουλειά του και να πάει στα χωράφια να διαπιστώσει τις καταστροφές από καιρικά φαινόμενα. Τελικά οι εκτιμητές όπως λένε οι αγρότες πήγαν λίγο πριν τα Χριστούγεννα στα αμπέλια τους και οι αμπελουργοί όπως είναι λογικό, δεν μπορούσαν τόσους μήνες να φυλάνε σκοπιά στα χωράφια μέχρι να βρουν το δρόμο οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ. 
Αποτέλεσμα? ?? Τα προβλήματα του ΕΛΓΑ να τα πληρώσουν ακριβά αυτοί οι αγρότες που έχασαν σοδειά και αποζημιώσεις.
Δειτε στο βίντεο που ακολουθεί τι απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας κ. Νικόλαος Παπαδόπουλος.


*** Τη συνέντευξη την άφησα επίτηδες δύο μήνες στο αρχείο μου, για δούμε πόσο ισχύουν τα λόγια και οι υποσχέσεις που δίνουν πολιτικοί. Το θέμα με τους νέους αγρότες είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Διαβάστε στο παρακάτω κείμενο την εξέλιξη των γεγονότων με τους 483 επιλαχόντες νέους αγρότες και τις αντιδράσεις των φορέων της Θεσσαλίας.

Μόνο 180 από τους 483 επιλαχόντες, νέοι αγρότες

Την έντονη αντίδραση τους για το μικρό ποσό εκταμίευσης από την υπερδέσμευση της συνολικής δημόσιας δαπάνης για το υπομέτρο 6.1 του ΠΑΑ 2014 – 2020 (Πρόγραμμα Νέων Αγροτών), εξέφρασαν κατά τη σημερινή του συνάντηση ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και φορείς του αγροτικού κόσμου της Θεσσαλίας. Όπως έγινε γνωστό, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χαρ. Κασίμη, διαμόρφωσε το ποσό της υπερδέσμευσης με κριτήρια αναντίστοιχα με το ποσοστό των επιλαχόντων ανά Περιφέρεια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα από τους 483 επιλαχόντες του Προγράμματος στη Θεσσαλία να εγκρίνονται μόλις 180. Μάλιστα όσοι έκαναν αίτηση στο Πρόγραμμα των Νέων Αγροτών δεν μπορούν να ενταχθούν σε άλλα προγράμματα του ΥΠΑΑΤ με αποτέλεσμα να συντελείται μια κατάφορη αδικία.

Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Πρόκειται για μια απόφαση ευάλωτη στην ισονομία την ισοπολιτεία και το δίκαιο. Επιδεινώνει το κλίμα συνεργασιών και κλονίζει την εμπιστοσύνη στη δίκαιη αντιμετώπιση των Περιφερειών.

Κύριε Υπουργέ, κύριοι Υφυπουργοί, κύριε Γενικέ Γραμματέα το προνόμιο της κατανομής των πόρων το χρωστάτε στην κοινωνία. Να το χρησιμοποιήσετε για το καλό της κοινωνίας με κανόνες ισονομίας και ισοπολιτείας. Επιθυμούμε έναν κόσμο στην έννοια της δικαιοσύνης και μόνο. Αναμένω την βοήθεια του πολιτικού κόσμου της Θεσσαλίας, στους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι πολίτες αξίζουν της ίδιας μεταχείρισης και της εξίσωσης προς τα πάνω. Δεν θα σας ακολουθήσουμε στην προσπάθεια δημιουργίας κοινωνικού αυτοματισμού μεταξύ των Περιφερειών γιατί σταθερή μας θέση ήταν και είναι οι επιλαχόντες αγρότες και κτηνοτρόφοι να τύχουν της ίδιας μεταχείρισης και να ενταχθούν όλοι.
Πιστεύουμε η δέσμευση του Πρωθυπουργού «ήταν δίκαιο έγινε πράξη» στην προκειμένη περίπτωση να βρει εφαρμογή: Το δίκαιο, να γίνει πράξη.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών κ. Φώτης Παπαδόπουλος δήλωσε τα εξής: «Με απορία είδαμε τα αποτελέσματα των επιλαχόντων στους νέους αγρότες. Δεν γίνεται στη Δυτική να εγκρίνεται το 100% των επιλαχόντων και στις άλλες Περιφέρειες όχι. Είναι άδικο για τους συναδέλφους αγρότες των άλλων Περιφερειών και ζητάμε άμεσα το Υπουργείο να κατανοήσει το πρόβλημα και να δώσει λύση».

Ο τεχνικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας κ. Γιάννης Κόκουρας τόνισε: «Ζητάμε ισονομία και ισοκατανομή η οποία όμως δεν εφαρμόζεται. Δεν έχουμε τίποτα με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας που εγκρίθηκαν όλοι απεναντίας μάλιστα. Όλοι θέλουμε να ζήσουμε. Όμως οι δυο Περιφέρειες που είναι κατ’ εξοχήν αγροτοκτηνοτροφικές, η Θεσσαλίας και η Κεντρική Μακεδονία είναι ριγμένοι».

Ο πρόεδρος του Ομοσπονδίας Γεωπόνων Ελλάδος κ. Δημήτρης Σοφολόγης σημείωσε: «Το Πρόγραμμα των Νέων Αγροτών ξεκίνησε μετά από πολλές δυσκολίες και καθυστερήσεις το 2016. Πολλοί είναι εκείνοι και μπήκαν σ’ αυτό το κομμάτι και τώρα είναι πραγματικά αδικημένοι, γιατί χάνουν ένα κονδύλι προσαρμοσμένο σε ανθρώπους που ήθελαν να επενδύσουν στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα. Είναι μεγάλο πλήγμα για την Περιφέρεια, ο Περιφερειάρχης τα είχε πει και νωρίτερα αλλά κάποιοι στα υπουργεία φαίνεται έχουν άλλους σκοπούς».

  1. Μάθετε τα νέα του Δαμασίου από το http://asteriosstelios.blogspot.gr/?m=1
  2. Εγγραφείτε στο κανάλι μου Asterios Stelios στο YouTube και δείτε όλα τα βίντεο https://www.youtube.com/user/asterios210
  3. Ακολουθήστε με Twitter @Asterios Stelios https://twitter.com/AsteriosStelios?s=09
  4. Ακολουθήστε με και στο Instagram https://instagram.com/download/?r=1337407125
  5. Ακολουθήστε με στο Google+ https://plus.google.com/104437141023444815063
  6. Κάντε κοινοποίηση - share αν σας άρεσε το άρθρο
  7. Κάντε αίτημα φιλίας και ακολουθήσετε μεστο Facebook. https://www.facebook.com/asterios210.stelios
  8. Στείλτε email στο asterios210.gmail. com
  9. Σχολιάστε ελεύθερα, κάτω από το άρθρο, πάντα όμως χωρίς υβριστικές - χυδαίες εκφράσεις... αυτά τα σχόλια θα διαγράφονται.
  10. Κατά την αναπαραγωγή ενός άρθρου, φωτογραφιών ή βίντεο είναι υποχρεωτική η αναφορά της πηγής προέλευσης.
  11. Το παρόν μπλογκ αποτελεί προσωπικό ιστότοπο και δεν εξυπηρετεί οποιοδήποτε συμφέρον. Είναι μια καταγραφή των δραστηριοτήτων, παραδόσεων, ηθών και εθίμων του Δαμασίου καθώς και της καθημερινότητάς του με την προσωπική μου μάτια, άποψη και γνώση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τυχαία συνάντηση με αναμνήσεις 27 χρονων

Μια συνάντηση από τα παλιά, που θα ζήλευε ακόμα και η Αγγελική Νικολούλη, είχαμε την περασμένη Τρίτη 2 Απριλίου 2024, στο Κήποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας.

Μεγάλη επιχείρηση της Π.Υ για πυρκαγιά στο πολύπαθο Δαμάσι ( βιντεο)

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 14 Ιουλίου 2023 σε πλάγια βουνού δυτικά του Δαμασίου που καίει θαμνώδη βλάστηση.

Πήρε... πολυεργαλείο στην επίθεση ο Δαμασιακός

 Ο Δαμασιακός άρχισε τον "χορό" των φετινών καλοκαιρινών μεταγραφών με την απόκτηση του Ανδρέα Χατζηλιόντα και συνεχίζει το "χτίσιμο" της ομάδας ετσι ώστε να έχει ένα γεμάτο και ποιοτικό ρόστερ, ετσι ώστε να παρουσιαστεί πιο δυνατός στο νεο πρωτάθλημα.