Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Δαμάσι γιόρτασε με λαμπρότητα τα 107 χρόνια από την απελευθέρωσή του από τους Τούρκους (βίντεο+φωτο)

Όταν οι Έλληνες ενώνονται και αφήνουν πίσω όσα δήθεν τους χωρίζουν, τότε είναι που γράφουν ιστορία και μεγαλουργούν.
Αυτό έγινε και στις 5 Οκτωβρίου 1912 όταν όλοι μαζί, ενωμένοι, αποφάσισαν να πετάξουν την Οθωμανική αυτοκρατορία στα βάθη της ανατολής. 500 χρόνια σκλαβιάς ήταν πολλά και η ελεύθερη Ελλάδα μικρή, σε σχέση με όσα εδάφη της παρέμειναν ακόμα σκλαβωμένα από τους Τούρκους κατακτητές. Στις 5 Οκτωβρίου του 1912 λοιπόν ο ελληνικός στρατός ξεκίνησε από τη Λάρισα και με τη σειρά άρχισε  να απελευθερώνει το Δαμάσι, το Μεγάλο Ελευθεροχώρι όλα τα χωριά της επαρχίας Ελασσόνας για να καταφέρει στις 26 Οκτωβρίου να του Αγίου Δημητρίου κατάφερε και πρόσθεσε στον ελληνικό χάρτη και την Θεσσαλονίκη.


Ήταν η αρχή της απελευθέρωσης της υπόλοιπης Ελλάδας (όπως την ξέρουμε σήμερα)από την Οθωμανική αυτοκρατορία και τον Τουρκικό ζυγό …Δυστυχώς η Μικρά Ασία με Ιωνία και Πόντο παραμένουν σκλαβωμενα ακόμα . ..

Ελευθέρια ΔΑΜΑΣΙΟΥ 2019.

Το Σάββατο 5/10/2019 στο Δαμάσι γιορτάστηκαν με λαμπρότητα τα 107 χρόνια ελεύθερης ζωής χωρίς δυνάστες πάνω από τα κεφάλια μας.

Το πρωί έγινε ο εορτασμός με Θεία Λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το απόγευμα είναι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του ΕΜΣΔ στην πλατεία του χωριού.


Αναλυτικότερα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο Δαμάσι είχε ως εξής:

Το Σάββατο 5/10 στις 9.45 το πρωί τελέστηκε η επίσημη δοξολογία στον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Δαμασίου. Μετά τη δοξολογία έγινε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του προαυλίου του Ιερού Ναού του Αγ. Νικολάου.
Αμέσως μετά έγινε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας και ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και ο Εθνικός Ύμνος.
Αυτό ήταν το θρησκευτικό μέρος του εορτασμού. Στις 6.30 το απόγευμα, στην πλατεία του Δαμασίου έλαβε μέρος το πολιτιστικό μέρος με χορευτικές εκδηλώσεις σε συνεργασία του Δήμου Τυρνάβου με τον Εκπολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο του χωριού.


Ο Γιώργος Μουσιάρης και η Δήμητρα Λούτσου ήταν οι άψογοι παρουσιαστές - αφηγητές της εκδήλωσης , ενώ στο βήμα ανέβηκαν ο Δήμαρχος Τυρνάβου κ. Γιάννης Κόκουρας που απηύθυνε χαιρετισμό, όπως και ο πρόεδρος του χωριού κ.  Γεώργιος Τσανάκας.


Τα χορευτικά συγκροτήματα που εντυπωσίασαν ήταν από τον Άγιο Θωμά Πρέβεζας, την Δεσκάτη Γρεβενών, τη Ματαράγκα Καρδίτσας και φυσικά ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Δαμασίου που χόρεψε στο τέλος χορούς της Μικράς Ασίας. Ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών μεταξύ των συλλογών και δείπνο που παρατέθηκε στους χορευτές. Φυσικά μετά το φαγητό ακολου χορός από όλο τον κόσμο που βρέθηκε στην πλατεία του χωριού και χειροκρότησε θερμά όλους τους χορευτές. 


↪Κάντε εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube *** Asterios Stelios AS *** και δείτε τα βίντεο από τα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΑΜΑΣΙΟΥ 2019 αλλά και περισσότερα από 1000 βίντεο ποικίλης ύλης.


↪Κάντε πολιτισμένα σχόλια, πατήστε το χεράκι του like 🖒 αν σας άρεσε το βίντεο και τέλος κάντε κοινοποίηση των βίντεο αν σας άρεσαν όσα ανεβάζουμε.











Το σύντομο ιστορικό της απόταξης του τουρκικού ζυγού. 

Ο Ελληνικός Στρατός διαβαίνει τα σύνορα και εισέρχεται στο έδαφος της Μακεδονίας. Πολεμική αναμέτρηση ανάμεσα στη Βαλκανική Συμμαχία (Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Μαυροβούνιο) και της θνήσκουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τυπικά ξεκίνησε στις 25 Σεπτεμβρίου 1912 με την κήρυξη πολέμου από το Μαυροβούνιο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ολοκληρώθηκε στις 17/5/1913 με τη συνθήκη του Λονδίνου. Αφορμή στάθηκε η πολιτική των Νεοτούρκων για τον εκτουρκισμό των εθνοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και η αντίδραση των προαναφερθέντων βαλκανικών κρατών, που συνέπηξαν συμμαχία με σειρά συμφωνιών, με στόχο τον διαμοιρασμό των εδαφών της στον ευρωπαϊκό χώρο. Η Ελλάδα εισήλθε στον πόλεμο στις 5 Οκτωβρίου 1912, με επιθετικές ενέργειες προς τη Μακεδονία και την Ήπειρο.
Την ίδια ημέρα, ο Βουλγαρικός Στρατός κινήθηκε προς την Ανατολική Θράκη και ο Σερβικός προς τα Σκόπια και το Μοναστήρι. Η Στρατιά Θεσσαλίας, αφού απώθησε τα τουρκικά τμήματα, κατέλαβε στις 5 Οκτωβρίου το Δαμάσι & στις 6/10 την Ελασσόνα και συνέχισε την προέλασή της προς τα στενά του Σαρανταπόρου. Στις 9/10, τρεις μεραρχίες επιτέθηκαν κατά μέτωπο, ενώ μία άλλη, με υπερκερωτική ενέργεια, έφτασε στα νώτα της τοποθεσίας, εξαναγκάζοντας τους Τούρκους να υποχωρήσουν προς τα Σέρβια και την Κοζάνη, εγκαταλείποντας όλο το πολεμικό υλικό τους. H IV Μεραρχία, αφού καταδίωξε τους Τούρκους το πρωί στις 10/10, εισήλθε το απόγευμα στα Σέρβια, ενώ τμήματα της Ταξιαρχίας Ιππικού κατέλαβαν στις 11/10 την Κοζάνη. Έτσι, η νίκη του Ελληνικού Στρατού στο Σαραντάπορο ενίσχυσε το ηθικό του και άνοιξε τις πύλες για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

↪Κάντε εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube *** Asterios Stelios AS *** και δείτε τα βίντεο - οδοιπορικό πάνω στην βουνοκορφή στο Λουτόμι (2018 εγινε) όπου βρίσκονται τα παλιά σύνορα με τα φυλάκια  (καζάρμες). Μπορείτε επίσης να δειτε
και περισσότερα από 1000 βίντεο ποικίλης ύλης από την δράσεις στην ευρύτερη περιοχή.
↪Κάντε πολιτισμένα σχόλια, πατήστε το χεράκι του like 🖒 αν σας άρεσε το βίντεο και τέλος κάντε  κοινοποίηση των βίντεο αν σας άρεσαν όσα ανεβάζουμε.


Το Δαμάσι μέχρι στις 5 Οκτωβρίου 1912 ήταν σκλαβωμένο στους Τούρκους. Έχει 107 μόνο χρόνια ελεύθερη ζωή. Τα σύνορα που χώριζαν το Δαμάσι μαζί με τη Βόρεια Ελλάδα από τη νότια Ελλάδα το 1881 ήταν: Μελούνα – Τρυπημένη – Λουτόμι – Γέφυρα τούρκικη (στον Πηνειό), απέναντι στο Γουντσιώτικο βουνό, γέφυρα Κουτσοχείρου. Σημάδια των συνόρων αυτών είναι τα μέχρι σήμερα σωζόμενα τουρκικά φυλάκια (καζάρμες). Τρία φυλάκια υπάρχουν στο βουνό «Λουσφάκι» πάνω από τον Προφήτη Ηλία μέχρι τον Τιταρήσιο ποταμό σε απόσταση ενός χιλιομέτρου περίπου η μία από την άλλη. Απέναντι από τον Τιταρήσιο ποταμό (μετά το Μπουγάζι), επάνω στο βουνό Λουτόμι υπάρχουν τρία φυλάκια κι ένα στην τουρκογέφυρα στον Πηνειό.
Όλο το χωριό ήταν τσιφλίκι Τούρκων Μπέηδων. Το τσιφλίκι του Δαμασίου ήταν πολύ μεγάλο. Συνορευόταν με τα χωριά Ζάρκο, Κουτσόχειρο, Αμυγδαλέα (Γούνιτσα), Πλατανούλια, Τύρναβο, Γκουρτζιόβαλη (Βοτανοχώρι), Λεύκη (Σκόμπα), Δομένικο –Μυλόγουστα (Μεσοχώρι), Μεγάλο Ελευθεροχώρι.
Το Δαμάσι στα 1881 έμεινε σκλαβωμένο και αυτό ήταν μεγάλο κακό για τους Δαμασιώτες. Καταδικάστηκαν να μείνουν σκλάβοι άλλα 31 χρόνια. Από το 1881 μέχρι το 1912 που ελευθερώθηκε. Στις 5 Οκτωβρίου του 1912 ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνοντας σε λίγες ώρες τα συνοριακά φυλάκια εισέβαλε και στο Δαμάσι χωρίς αντίσταση. Πεντακόσια χρόνια περίπου τουρκικής κατοχής του χωριού δεν στάθηκαν ικανά να αλλοιώσουν την ελληνική φυσιογνωμία της περιοχής και των κατοίκων της. Η παιδεία και η εκκλησία στάθηκαν αρωγοί στον πολύπαθο ελληνισμό.
Το Δαμάσι είναι το μόνο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Τυρνάβου που απελευθερώθηκε το 1912 και μάλιστα μετά από πολεμική σύρραξη. Ο υπόλοιπος Δήμος Τυρνάβου είχε ήδη απελευθερωθεί στη 1 και στις 2 Σεπτεμβρίου το 1881, μετά τη Συνθήκη του Βερολίνου.

*** Τις φωτογραφίες των εκδηλώσεων θα τις ανεβάσω στο προφίλ μου στο Facebook Asterios Stelios ( Αστέριος Στέλιος)




  1. Μάθετε τα νέα του Δαμασίου και της ευρύτερης περιοχής από το http://asteriosstelios.blogspot.gr/?m=1
  2. Εγγραφείτε στο κανάλι μου Asterios Stelios στο YouTube και δείτε όλα τα βίντεο https://www.youtube.com/user/asterios210
  3. Ακολουθήστε με Twitter @Asterios Stelios https://twitter.com/AsteriosStelios?s=09
  4. Ακολουθήστε με και στο Instagram https://instagram.com/download/?r=1337407125
  5. Κάντε κοινοποίηση - share αν σας άρεσε το άρθρο.
  6. Κάντε αίτημα φιλίας και ακολουθήσετε με στο Facebook. https://www.facebook.com/asterios210.stelios
  7. Στείλτε email στο asterios210@gmail. com.
  8. Σχολιάστε ελεύθερα, κάτω από το άρθρο, πάντα όμως χωρίς υβριστικές - χυδαίες εκφράσεις... αυτά τα σχόλια θα διαγράφονται.
  9. Κατά την αναπαραγωγή ενός άρθρου, φωτογραφιών ή βίντεο είναι υποχρεωτική η αναφορά της πηγής προέλευσης.
  10. Το παρόν μπλογκ αποτελεί προσωπικό ιστότοπο και δεν εξυπηρετεί οποιοδήποτε συμφέρον. Είναι μια καταγραφή των δραστηριοτήτων, παραδόσεων, ηθών και εθίμων του Δαμασίου καθώς και της καθημερινότητάς του με την προσωπική μου μάτια, άποψη και γνώση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τυχαία συνάντηση με αναμνήσεις 27 χρονων

Μια συνάντηση από τα παλιά, που θα ζήλευε ακόμα και η Αγγελική Νικολούλη, είχαμε την περασμένη Τρίτη 2 Απριλίου 2024, στο Κήποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας.

Μεγάλη επιχείρηση της Π.Υ για πυρκαγιά στο πολύπαθο Δαμάσι ( βιντεο)

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 14 Ιουλίου 2023 σε πλάγια βουνού δυτικά του Δαμασίου που καίει θαμνώδη βλάστηση.

Πήρε... πολυεργαλείο στην επίθεση ο Δαμασιακός

 Ο Δαμασιακός άρχισε τον "χορό" των φετινών καλοκαιρινών μεταγραφών με την απόκτηση του Ανδρέα Χατζηλιόντα και συνεχίζει το "χτίσιμο" της ομάδας ετσι ώστε να έχει ένα γεμάτο και ποιοτικό ρόστερ, ετσι ώστε να παρουσιαστεί πιο δυνατός στο νεο πρωτάθλημα.