Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα δημοτικά τραγούδια και οι χοροί του Αη Γιώργη στο Δαμάσι και το μεγάλο φίδι του Αγίου (φώτο + βίντεο )

Πλήθος κυρίως Δαμασιωτών, αλλά και πιστοί από γύρω περιοχές βρέθηκαν στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Δαμάσι, για να τιμήσουν τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. 


Τον Αη Γιώργη τιμά σήμερα, 23 Απριλίου, η Εκκλησία μας, όμως επειδή είναι η πρώτη Κυριακή μετά το Πάσχα συνέπεσε να εορτάζεται και ο Άγιος-Απόστολος Θωμάς. 



Στο Δαμάσι τέτοια μέρα όπως και φετος λειτούργησε η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου,  που είναι αφιερωμένη στον Τροπαιοφόρο Άγιο.






Ένα από τα πολύ ωραία έθιμα του χωριού, που οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των αιώνων, είναι ο Πασχαλιάτικος χορός στον αύλιο χώρο του Αγίου Γεωργίου με παραδοσιακά Δαμασιώτικα τραγούδια.

Δείτε το τραγούδι και τον χορό των γυναικών. Πρώτο είναι το Γιώργο.


Η Ερμιόνη Μπεκιάρη, που από μικρό κορίτσι όπως λέει της άρεσαν πάρα πολύ τα έθιμα και οι παραδόσεις, ως "μπροστάρησα" του χορού μας εξηγεί το έθιμο και κάνει παράκληση στους νεότερους να μάθουν τα τραγούδια για να μη χαθεί αυτή η παράδοση που τείνει να εξαφανιστεί. 


Δείτε στην παρακάτω φωτογραφία τι αναφέρει ο "Ζ" τόμος του Θεσσαλικού ημερολογίου που κυκλοφόρησε το 1984, για τα παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια του Δαμασίου αλλά και το δεύτερο μέρος του βίντεο με το χορό των γυναικών και τα τραγούδια τα Πασχαλιάτικα.






Το φίδι του Αγίου Γεωργίου στο Δαμάσι ήταν υπαρκτό !!!

Η Λούλα Ιωαννίδη- Λυτσιούλη και ο σύζυγός της Λάκης μας λένε για το "μύθο" του τεράστιου φιδιού του Αγίου Γεωργίου που τελικά ήταν πραγματικό γεγονός. Το φίδι που είχε όπως λένε, κεφάλι μεγαλύτερο από του προβάτου, εμφανιζόταν παλιότερα στην εκκλησία και σφύριζε δυνατά τις μέρες που γιόρταζε ο Άγιος Γεώργιος. Ωστόσο όπως λένε δεν ήταν επικίνδυνο.


Άλλοι πάλι υποστηρίζουν το αντίθετο. Μαρτυρίες λένε πως στις αρχές του 20ου αιώνα , όταν Γάλλοι στρατιώτες βρισκόταν στην περιοχή , με αφορμή τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο , κατέγραψαν στα ιστορικά τους πώς ένα τεράστιο φίδι στην περιοχή του Δαμασίου, κατάπιε έναν σκοπό μαζί με το όπλο του !!! Το τι ισχύει μόνο όσοι τα έζησαν ξέρουν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τυχαία συνάντηση με αναμνήσεις 27 χρονων

Μια συνάντηση από τα παλιά, που θα ζήλευε ακόμα και η Αγγελική Νικολούλη, είχαμε την περασμένη Τρίτη 2 Απριλίου 2024, στο Κήποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας.

Μεγάλη επιχείρηση της Π.Υ για πυρκαγιά στο πολύπαθο Δαμάσι ( βιντεο)

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 14 Ιουλίου 2023 σε πλάγια βουνού δυτικά του Δαμασίου που καίει θαμνώδη βλάστηση.

Πήρε... πολυεργαλείο στην επίθεση ο Δαμασιακός

 Ο Δαμασιακός άρχισε τον "χορό" των φετινών καλοκαιρινών μεταγραφών με την απόκτηση του Ανδρέα Χατζηλιόντα και συνεχίζει το "χτίσιμο" της ομάδας ετσι ώστε να έχει ένα γεμάτο και ποιοτικό ρόστερ, ετσι ώστε να παρουσιαστεί πιο δυνατός στο νεο πρωτάθλημα.