Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανάσταση στο Δαμάσι αλλά και σε όλη την Ελλάδα ( δείτε φωτογραφίες και βίντεο )

Με λαμπρότητα και κατάνυξη Δαμασιώτες από κάθε γωνιά της Ελλάδος αλλά και από το εξωτερικό, γιόρτασαν την Ανάσταση του Κυρίου. Στις 11:00 το βράδυ χτύπησε η καμπάνα τη εκκλησίας του Αγίου Νικολάου και μέσα σε λίγη ώρα ο Ιερός Ναός αλλά και ο αύλιος χώρος, γέμισαν από πιστούς κάθε ηλικίας.


Οι συγχωριανοί , πρώτα από όλα "φόρεσαν" την γιορτινή τους διάθεση,  έβαλαν και τα καλά τους πήραν και τις λαμπάδες τους και περίμεναν με χαρά τη μεγαλύτερη και Αγιότερη στιγμή της ανθρωπότητας. ..

Την Ανάσταση του Θεανθρώπου !!!


Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, περίπου 50 παιδιά με τις πολύχρωμες λαμπάδες τους σε θέση ...μάχης, περίμεναν έξω από την Ωραία Πύλη το "Δεύτε Λάβετε Φως" από τον πάτερ Γεώργιο Τζήκα.


Με το Άγιο Φως πλέον να φωτίζει κάθε γωνία του Ιερού Ναού,  όλοι μαζί βγήκαν έξω, όπου άκουσαν με ευλάβεια άκουσαν το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο.


Η μεγαλύτερη ώρα είχε φτάσει... η αναγγελία του θαύματος των θαυμάτων και συνάμα η εκπλήρωση των γράφων, αλλά και της υποσχέσεως του Κυρίου Χριστού Χριστού ...
Η Ανάσταση του Θεανθρώπου !!!


Λίγη ώρα αργότερα αρκετοί έφυγαν για  να πάνε στο κοιμητήριο το Άγιο Φως στα προσφιλή τους πρόσωπα που έφυγαν από τη ζω, με τον ήχο της προσευχής που λέει "προσδοκώ ανάσταση νεκρών" να αποτελεί κρυφό πόθο.

Άλλοι πάλι έφυγαν βιαστικά για να τιμήσουν την παραδοσιακή μαγειρίτσα και οι νεότεροι για να διασκεδάσουν στα μπαράκια στην πλατεία χωριού.

Λίγοι, περισσότεροι όμως από πέρυσι,  παρέμειναν μέχρι το τέλος της Αναστάσιμης και Πασχαλίνης Θείας Λειτουργίας όπου με κατάνυξη περίμεναν να Κοινωνήσουν των Αχράντων Μυστηρίων.


Μετά από τη νηστεία της Σαρακοστής, η Θεία Κοινωνία ειδικά αυτή τη μέρα σου γεμίζει όλο σου το Είναι. .. Στη συνέχεια σειρά πήρε ο καταπληκτικός κατηχητικος Λόγος που όσες φορές κι αν τον ακούσεις πλημμυρίζεις μέσα σου από την αγάπη της Ορθοδοξίας!!!



Ανάσταση σε όλη την Ελλάδα !!!

Από τα μεγάλα αστικά κέντρα μέχρι τις πόλεις της περιφέρειας και από τα ορεινά χωριά μέχρι τους οικισμούς στα ακριτικά νησιά, η μεγαλύτερη εορτή του Χριστιανισμού φθάνει στην κορύφωσή της, με το χαρμόσυνο μήνυμα της νίκης του Χριστού επί του θανάτου να πλημμυρίζει με ελπίδα τις ψυχές των πιστών.

Λέξη διαχρονική με μεγάλη δύναμη η Ανάσταση, απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως θρησκείας, χρώματος, φυλής, γλώσσας.

Ένα μήνυμα προς την Ανθρωπότητα να μην ξεχάσει τις αξίες της και να παραμείνει στο φως, αφήνοντας στο σκοτάδι τη βία, το μίσος και τον φθόνο -συναισθήματα που υποβόσκουν κάτω από το πέπλο της οικονομικής κρίσης που συνεχίζει να σκεπάζει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά την Ευρώπη και πολλές περιοχές του πλανήτη. Η Ανάσταση του Χριστού αποτελεί πανανθρώπινο μήνυμα υπέρβασης, χαράς και συλλογικότητας. Δίνει την ελπίδα ότι μετά την ανάβαση του Γολγοθά οι δυσκολίες σταματούν και μια νέα ημέρα ξεκινά, ένα καινούριο κεφάλαιο αρχίζει να γράφεται, στο οποίο ο άνθρωπος σηκώνεται από το έδαφος και συνεχίζει την πορεία του προς ένα καλύτερο αύριο.

Χριστός Ανέστη εκ νεκρών

Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση το Μεγάλο Σάββατο είναι η τελευταία ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας και της Μεγάλης Σαρακοστής. Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου προς Κυριακή του Πάσχα εορτάζεται κατά το ορθόδοξο τυπικό η Ανάσταση του Χριστού. Είναι το μόνο Σάββατο του χρόνου κατά το οποίο νηστεύεται και το λάδι.
Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, λίγο πριν από τις 00.00 τα μεσάνυχτα, τα φώτα της εκκλησίας σβήνουν. Ο ιερέας προβάλει στην είσοδο, κρατώντας σε κάθε χέρι από μία δεσμίδα τριάντα τριών κεριών με το Άγιο Φως και ψάλλοντας το «Δεύτε λάβετε Φως...». Ακολουθεί η ανάγνωση του Ευαγγελίου της Αναστάσεως και ψάλλεται το «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι, ζωήν χαρισάμενος». Πυροτεχνήματα και βεγγαλικά φωτίζουν τον νυχτερινό ουρανό και βαρελότα προκαλούν εκκωφαντικό θόρυβο. Όσοι από τους πιστούς δεν παραμείνουν στην εκκλησία, επιστρέφουν στο σπίτι τους με το Άγιο Φως σε φαναράκια και λαμπάδες. Στην είσοδο κάνουν με τον καπνό της λαμπάδας, το σχήμα του σταυρού. Μετά ανάβουν το καντήλι και προσπαθούν να το κρατήσουν τουλάχιστον τρεις με σαράντα ημέρες.
Ακολουθεί το τραπέζι με την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα (σούπα από αρνίσια ή βοδινά εντόσθια) και το τσούγκρισμα των κόκκινων αβγών. Ο χρόνος για τον οβελία και το γλέντι της Κυριακής του Πάσχα μετρά αντίστροφα...
Ακολουθεί το τραπέζι με την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα (σούπα από αρνίσια ή βοδινά εντόσθια) και το τσούγκρισμα των κόκκινων αβγών. Ο χρόνος για τον οβελία και το γλέντι της Κυριακής του Πάσχα μετρά αντίστροφα...


Η πρώτη Ανάσταση


Σε αρκετές περιοχές της χώρας, από το πρωί εορτάζεται στην εκκλησία η πρώτη Ανάσταση, κατά την οποία ψάλλεται το «ἀνάστα ὁ Θεός κρίνων τὴν γῆν, ὅτι σὺ κατακληρονομήσεις ἐν πᾶσι τοῖς ἔθνεσι». Κανάτια γίνονται κομμάτια στο πλακόστρωτο, ο ιερέας πετάει στον ουρανό φύλλα δάφνης και οι πιστοί προκαλούν εκκωφαντικό θόρυβο, χτυπώντας με δύναμη τα στασίδια - θρονιά, συμβολίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη στιγμή που ο Χριστός σπάει τα δεσμά του θανάτου, εκπληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο την υπόσχεση για αιώνια ζωή…

Χρόνια πολλά Χριστός Ανέστη σε όλους !!!
Εύχομαι το Αναστάσιμο Άγιο Φως να φωτίσει ένα καλύτερο αύριο για όλους μας με υγεία και ευτυχία! !!

Συνεχής ενημέρωση άρθρου με φωτογραφίες και βίντεο 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τυχαία συνάντηση με αναμνήσεις 27 χρονων

Μια συνάντηση από τα παλιά, που θα ζήλευε ακόμα και η Αγγελική Νικολούλη, είχαμε την περασμένη Τρίτη 2 Απριλίου 2024, στο Κήποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας.

Μεγάλη επιχείρηση της Π.Υ για πυρκαγιά στο πολύπαθο Δαμάσι ( βιντεο)

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 14 Ιουλίου 2023 σε πλάγια βουνού δυτικά του Δαμασίου που καίει θαμνώδη βλάστηση.

Πήρε... πολυεργαλείο στην επίθεση ο Δαμασιακός

 Ο Δαμασιακός άρχισε τον "χορό" των φετινών καλοκαιρινών μεταγραφών με την απόκτηση του Ανδρέα Χατζηλιόντα και συνεχίζει το "χτίσιμο" της ομάδας ετσι ώστε να έχει ένα γεμάτο και ποιοτικό ρόστερ, ετσι ώστε να παρουσιαστεί πιο δυνατός στο νεο πρωτάθλημα.