Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η κακή μέρα φάνηκε από το πρωί. Παγετος έπληξε την επαρχία Τυρνάβου και τη Θεσσαλία

Η καλή μέρα λένε από το πρωί φαίνεται και δεν έχουν άδικο. Μόνο που στην περίπτωση μας ή κακή μέρα φάνηκε από το ...πρωί. Δεν μας έφτανε όσα μας έχουν βρει και θα μας βρουν, με τον νέο κορωνοϊό covid-19,
ήρθε και ο παγετός στην πεδινή Θεσσαλία να δώσει με το ... καλημέρα άλλη μια "χαριστική βολή" στους αγρότες της περιοχής. Τα ξημερώματα της Τρίτης 17 Μαρτίου 2020 σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας, αλλά και εδώ στις επαρχίες Τυρνάβου και Ελασσόνας, έκανε παγετό με θερμοκρασίες από -3°C μέχρι και -5°C κατά τόπους. Και στο Δαμάσι αντίστοιχες ήταν οι αρνητικές θερμοκρασίες που κατέγραψαν τα θερμόμετρα τη νύχτα που πέρασε. 


Δενδρώδεις καλλιέργειες που είναι σε ανθοφορία και καρπόδεση αλλά και πρώιμες περιοχές με αμπελοκαλλιέργειες, έχουν υποστεί ζημιές, που πρέπει άμεσα να καταγραφούν από τους αρμόδιους του ΕΛΓΑ αλλά και να αποζημιωθούν.  Εδώ να προσθέσουμε πώς σε πολλές περιοχές, όπως στο Δαμάσι και ο Τύρναβος, οι αποζημιώσεις από τις περσινές καταστροφές του καιρού (παγετός - χαλάζι κλπ) δυστυχώς ακόμα δεν έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους αγρότες, που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.


Τα έξοδα είναι πολλά λένε και τα έσοδα ολοένα και λιγότερα, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας. Εδώ να υπολογιστεί από τους αρμόδιους του ΕΛΓΑ, πώς σε πολλές καλλιέργειες, η ζημιά που έγινε από το περσινό μπουρίνι με χαλάζι στις αρχές Ιουνίου, έχει κάνει ζημιά και στους καρποφόρους οφθαλμούς για τη φετινή σεζόν. Η νέα καλλιεργητική χρονιά λοιπόν, ξεκίνησε και φέτος με το ...αριστερό και μάλιστα σε μια χρονιά που λόγω Κορωνοϊού, οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι μεγάλες και δυσβάσταχτες τόσο για την τιμή, όσο και για την διάθεση των προϊόντων τους.


Χωρίς τουρισμό και με κλειστά καταστήματα, η κατανάλωση των ήδη υπαρχόντων ποσοτήτων κρασιού και τσίπουρου, έχει σχεδόν μηδενιστεί και ο εφιάλτης ζωντανεύει σε όλους τους αγρότες της περιοχής.
Ηδη ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, κ. Τσικριτσής, επικοινώνησε με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ, κ. Μιχ. Λιόντο, τον οποίο και ενημέρωσε για το μέγεθος του προβλήματος.Από τον πλευρά του ο κ. Λιόντος τόνισε ότι θα πρέπει οι αγρότες να προχωρήσουν άμεσα σε αναγγελία της ζημιάς στους κατά τόπους ανταποκριτές, αρκεί φυσικά, λόγω κορωνοϊού, να αποφασιστεί η διαδικασία της συγκέντρωσης των δηλώσεων ώστε να τηρηθούν τα προβλεπόμενα για την προστασία από τον ιό, κάτι που αναμένεται να γίνει άμεσα, μετά από συνεννόηση όλων των εμπλεκόμενων.



Σχόλια


  1. Κ βέβαια να γίνουν όλες οι ενέργειες άμεσα.Στην χρήση όμως σκευασμάτων για πρωιμηση (σπάσιμο ληθαργου) σε καλλιέργειες όπως κεράσια,τι γίνεται???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τυχαία συνάντηση με αναμνήσεις 27 χρονων

Μια συνάντηση από τα παλιά, που θα ζήλευε ακόμα και η Αγγελική Νικολούλη, είχαμε την περασμένη Τρίτη 2 Απριλίου 2024, στο Κήποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας.

Μεγάλη επιχείρηση της Π.Υ για πυρκαγιά στο πολύπαθο Δαμάσι ( βιντεο)

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 14 Ιουλίου 2023 σε πλάγια βουνού δυτικά του Δαμασίου που καίει θαμνώδη βλάστηση.

Πήρε... πολυεργαλείο στην επίθεση ο Δαμασιακός

 Ο Δαμασιακός άρχισε τον "χορό" των φετινών καλοκαιρινών μεταγραφών με την απόκτηση του Ανδρέα Χατζηλιόντα και συνεχίζει το "χτίσιμο" της ομάδας ετσι ώστε να έχει ένα γεμάτο και ποιοτικό ρόστερ, ετσι ώστε να παρουσιαστεί πιο δυνατός στο νεο πρωτάθλημα.