Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μικροί και μεγάλοι Δαμασιώτες χορεύουν και τραγουδούν τα σπάνια παραδοσιακά Πασχαλινά τραγούδια του Δαμασίου (βίντεο)

Στο Δαμάσι διασώζουμε την παράδοσή μας, χορεύουμε και τραγουδούμε όλες οι ηλικίες μαζί, ακόμη και με τα νήπια του χωριού μας να σέρνουν το χορό με τα Πασχαλινά Δαμασιώτικα τραγούδια.

Τα σπάνια Δαμασιώτικα παραδοσιακά Πασχαλινά τραγούδια με ιστορία εκατοντάδων χρόνων (ακόμη και επί Τουρκοκρατίας χορεύοταν) ξεκινούν την Κυριακή των Βαΐων.

Αυτά τα τραγούδια είναι πιο αργά, πιο πένθιμα με αναφορές σε δύσκολες καταστάσεις της εποχής εκείνης. 


Συνεχίζουν να χορεύονται την 1η μέρα του Πάσχα, την 2η ανήμερα του Αγίου Γεωργίου ( μετά τη θεία λειτουργία, έξω από την ομώνυμη εκκλησία στην είσοδο του χωριού) της Ζωοδόχου Πηγής στο Δαμασούλι αλλά και όλες τις μέρες του Πάσχα. Αυτά τα τραγούδια όμως μετά την Ανάσταση είναι πιο εύθυμα, πιο γρήγορα και σε πολλά από αυτά, οι χορευτές χτυπούν παλαμάκια στο ρυθμό του τραγουδιού. Παλιότερα Δαμασιώτες και Δαμασιώτισσες μετά την Κυριακή του Θωμά, (την 3η Πέμπτη μετά την Ανάσταση) ξεκινούσαν από το χωριό και με πορεία μέσα από τη Γαλλογαύρα, πηγαίνανε στην παλιά Ιερά Μονή της Παναγίας Τσούμα (σύνορα  Δαμασίου- Μεγάλου Ελευθεροχωρίου) με το Αναστάσιμο Άγιο Φως και χόρευαν και εκεί τα τραγούδια μας.


Αυτό το βίντεο είναι φτιαγμένο με την αγάπη μου, για το αρχείο εκδηλώσεων του χωριού μας και είναι αφιερωμένο στις νέες γενιές όταν θελήσουν να το μελετήσουν και να μάθουν τα τραγούδια μας, να ανατρέξουν εδώ στο Κανάλι Asterios Stelios AS στο Youtube και να το δούνε.

Επίσης είναι αφιερωμένο στους ξενιτεμένους μας που λείπουν από το χωριό μας. Με αυτό τον τρόπο κάπως θα κρατήσουν μια επαφή με τον τόπο και τις παραδόσεις μας.

Του Αγίου Γεωργίου σήμερα Δευτέρα 6 Μαΐου 2024 χορέψαμε το πρωι, έξω από την εκκλησία του Αη Γιώργη, αλλά και το απόγευμα στην πλατεία του χωριού μας.
Άξιοι πολλών συγχαρητηρίων όσοι συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια αναβίωσης της πλούσιας παράδοσής μας !!!
Μακάρι του χρόνου να είμαστε περισσότεροι και αυτό αφορά κυρίως εμάς του άντρες του χωριού, που ντρεπόμαστε λίγο παραπάνω και δεν πάμε σε τέτοιες ππροσπάθειες.

Κάντε εγγραφή στο κανάλι Asterios Stelios AS στο Youtube και δείτε τα δύο πολύ ωραία βίντεο. Το 1ο με τα νήπια μας να χορεύουν και να τραγουδούν τα Δαμασιώτικα Πασχαλινά τραγούδια και το 2ο με το χορό στον Άγιο Γεώργιο αλλά και στην πλατεία του χωριού.



Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες!!!
Γιώργο- Γεωργία να σας χαιρόμαστε!!!
Χριστός Ανέστη!!!




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τυχαία συνάντηση με αναμνήσεις 27 χρονων

Μια συνάντηση από τα παλιά, που θα ζήλευε ακόμα και η Αγγελική Νικολούλη, είχαμε την περασμένη Τρίτη 2 Απριλίου 2024, στο Κήποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας.

Μεγάλη επιχείρηση της Π.Υ για πυρκαγιά στο πολύπαθο Δαμάσι ( βιντεο)

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 14 Ιουλίου 2023 σε πλάγια βουνού δυτικά του Δαμασίου που καίει θαμνώδη βλάστηση.

Πήρε... πολυεργαλείο στην επίθεση ο Δαμασιακός

 Ο Δαμασιακός άρχισε τον "χορό" των φετινών καλοκαιρινών μεταγραφών με την απόκτηση του Ανδρέα Χατζηλιόντα και συνεχίζει το "χτίσιμο" της ομάδας ετσι ώστε να έχει ένα γεμάτο και ποιοτικό ρόστερ, ετσι ώστε να παρουσιαστεί πιο δυνατός στο νεο πρωτάθλημα.