Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σημαντικοί Γάλλοι αρχαιολόγοι στο Δαμάσι - Μελετούν αρχαια ευρήματα - Τι λένε για αυτά και το κάστρο (βίντεο)

Το Δαμάσι είναι ένα ιστορικό χωριό με χιλιάδες χρόνια ιστορίας, που στο παρελθόν γνώρισε πολύ μεγάλη ακμή και αποτέλεσε σύνορο της αρχαίας Θεσσαλίας με την Μακεδονία.

Για να καταλάβετε καλύτερα πόσο σημαντική ιστορία έχει το Δαμάσι, μέσα σε μια απόσταση 1-2χλμ, βρίσκει κανείς,  ένα τεράστιο Μεσαιωνικό- Βυζαντινό κάστρο (που έχει βάση πάνω σε κυκλώπεια τείχη και μετέπειτα πάνω σε αρχαία Ακρόπολη) και λίγο πιο δίπλα, βρίσκεται ένας από τους προϊστορικούς οικισμούς, αρκετών χιλιάδων χρόνων προ Χριστού.  Δυστυχώς όμως το ελληνικό κράτος, δεν έκανε ποτέ καμιά ανασκαφή και οι αρχαιοκάπηλοι, για κακή μας τύχη, μέχρι στιγμής, έχουν κλέψει και καταστρέφει μεγάλο και πολύτιμο μέρος της ιστορίας μας. 

Το μεσηεμέρι της Πέμπτης 30 Μαΐου 2024 πολύ σημαντικοί Γάλλοι αρχαιολόγοι - επιγραφολόγοι, με τεράστια εμπειρία στην ιστορία της Θεσσαλίας, ο Μπρούνο Ελί και ο πάλαι ποτέ μαθητής του στο πανεπιστήμιο της Λυών, ο Ριχάρδος Μπουσόν, βρέθηκαν στο Δαμάσι και το Δαμασούλι, με πρωτοβουλία και πρόσκληση του πολιτευτή κ. Σάκη Παιδή. Οι Γάλλοι επιστήμονες- δύο εξέχοντες αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου της Λυών, είδαν από κοντά τα πολύ σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα του Δαμασίου, όπως μια επιτύμβια στήλη στο Δελήχειο Ίδρυμα αλλά και μια επιγραφή σε ιερογλυφική γραφή ή αλλιώς γραφή των αξιογράφων στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Δαμασούλι.

Κάντε εγγραφή στο κανάλι Asterios Stelios AS στο Youtube και δείτε όσα σημαντικά μας είπαν οι Γάλλοι αρχαιολόγοι στο βίντεο 


Μελέτησαν την επιτύμβια στήλη στο Δελήχειο Ίδρυμα, μας μίλησαν για αυτή αλλά και το κάστρο του Δαμασίου. Στη συνέχεια στο Δαμασούλι και την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, εξέτασαν ένα μεγάλο και σημαντικό εύρημα, ένα κιονόκρανο που μαρτυρά την ύπαρξή στην περιοχή, μεγάλης επιβλητικής βυζαντινής εκκλησίας, η οποία δυστυχώς σήμερα δεν σώζεται. Ακολούθως, εξέτασαν την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου μέσα και έξω και έμειναν εντυοωσιαμένοι από τις Αγιογραφίες που είναι σπάνιας τεχνικής και θεματολογίας. Τέλος, οι Γάλλοι αρχαιολόγοι που γνωρίζουν άπταιστα Ελληνικά, είδαν στον Τιταρήσιο ποταμό και την περιοχή Οικόπεδα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Ωστόσο με μια απλή ματιά δεν είναι εύκολο να μιλήσουν για αυτά, μιας και χρειάζεται η αρχαιολογική σκαπάνη για να γίνουν οι απαραίτητες έρευνες και να συγκεντρωθούν απαραίτητα στοιχεία.

Οι Bruno Helly αρχαιολόγος επιγραφολόγος από το πανεπιστήμιο της Λυών και Richard Bouchon καθηγητής Ιστορίας επιγραφικής Πανεπιστήμιο της Λυών στη Γαλλία,  φωτογράφισαν και μελέτησαν αρχικά ότι είδαν. Όπως μας είπαν θα συνεχίσουν την έρευνα τους μαζί και με άλλους συναδέλφους τους στο Πανεπιστήμιο της Λυών και με το πέρας αυτής της έρευνας θα ανακοινώσουν τα πορίσματά τους. 

Η επιγραφή στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Δαμασουλι, στον κυρίως Ι.Ν. κάτω ακριβώς από την Κοίμηση της Θεοτόκου, διατηρείται σε αρίστη κατάσταση και η ύπαρξή της είναι σε γνώση της εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας. Το έργο συντηρείται με επιμέλεια και θεωρείτε πολύ σημαντικό για την αγιογραφική ιστορία του Δαμασίου αλλά και του ευρύτερης περιοχής του Τυρνάβου.










Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τυχαία συνάντηση με αναμνήσεις 27 χρονων

Μια συνάντηση από τα παλιά, που θα ζήλευε ακόμα και η Αγγελική Νικολούλη, είχαμε την περασμένη Τρίτη 2 Απριλίου 2024, στο Κήποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας.

Κίνηση "ματ" από το Δαμασιακό που πήρε παικταρά !!!

Το ταλέντο του, αδιαμφισβήτητο... το πάθος του για τη μπάλα, άσβεστο... η αξία του στο ποδοσφαιρικό "χρηματιστήριο",  συνεχώς ανεβαίνει... οι προτάσεις από τις ομάδες, πέφτουν "βροχή" , αλλά εκείνος προτίμησε την πρόταση του Δαμασιακού.