Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Με "μάρτυρες" η καταγραφή ζημιών από ΕΛΓΑ σε Μοσχάτο και Ροδίτη στο Δαμάσι. Σημαντικό δείτε το πως

Ο Αγροτικός Σύλλογος Αμπελοκαλλιεργητών Δαμασίου ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ :

Σε συνεννόηση με τον ΕΛΓΑ, αποφασίσαμε όλοι οι αμπελοκαλλιεργητές που έχουν σταφύλια Μοσχάτο και Ροδίτη, να αφήσουν "μάρτυρες" για να μπορέσει έτσι να γίνει ο σχετικός έλεγχος της ζημιάς από τους γεωπόνους. Αυτή τη φορά οι "μάρτυρες" θα πρέπει να είναι όπως ακριβώς προβλέπει ο κανονισμός.

Δηλαδή, για να γίνει πιο κατανοητό... Θα πρέπει ο κάθε παραγωγός να αφήνει τη σοδειά πάνω σε ένα(1) κούτσουρο ανά τριάντα(30) κούτσουρα. Αυτό σε ποσοστό είναι 3% και σημαίνει πως ο παραγωγός σε κάθε αμπέλι με ζημίες από την κακοκαιρία,  θα  πρέπει να αφήνει τα σταφύλια πάνω σε 3 ανά 100 κούτσουρα και μάλιστα δεν θα πρέπει αυτά να είναι να μαζεμένα σε κάποιο σημείο αλλά διάσπαρτα ( ένα εδώ ένα πιο κάτω και σε όλες τις σειρές) σε όλο το αμπέλι. Αυτός ο τρόπος διασφαλίζει την καλύτερη εκτίμηση από τους αρμόδιους γεωπόνους του ΕΛΓΑ και αποτρέπει την πιθανή κλοπή των σταφυλιών - "μαρτύρων ζημιάς". Τονίζουμε πώς όσα κιλά σταφυλιών μείνουν ως μάρτυρες πάνω στο αμπέλι, θα αποζημιωθούν κανονικά.

Εδώ να συμπληρώσουμε πώς αυτή η διαδικασία θα γίνει με αυτό τον τρόπο επειδή όπως είναι γνωστό δεν υπάρχουν αρκετοί γεωπόνοι στον ΕΛΓΑ, για να μπορέσουν να δούνε εγκαίρως όλες τις καταστροφές στις καλλιέργειες.  Οι ζημιές στο Δαμάσι αλλά και σε όλο το νομό μας, είναι σε τόσο πολύ μεγάλη έκταση και αφορούν παγετούς, χαλάζι και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν πολύ έντονα τη σεισμόπληκτη περιοχή μας.

Την ερχόμενη Δευτέρα 23 Τρίτη 24 και Τετάρτη 24 Αυγούστου 2021 θα γίνονται στο δημαρχείο Τυρνάβου, δηλώσεις ζημιών για σταφύλια Βικτώρια και Κάρντιναλ που έχουν έχουν ελεγχθεί για παγετό, αλλά όχι και για χαλάζι που τα έπληξε αμέσως μετά τον έλεγχο.

Δείτε στα δυο παρακάτω βίντεο, τι ζήτησαν οι πολλάκις "πληγωμένοι" Δαμασιώτες αγρότες, αλλά και οι υπόλοιποι Λαρισαίοι συνάδελφοί τους αγρότες, στο συλλαλητήριο την άνοιξη στη Λάρισα.






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τυχαία συνάντηση με αναμνήσεις 27 χρονων

Μια συνάντηση από τα παλιά, που θα ζήλευε ακόμα και η Αγγελική Νικολούλη, είχαμε την περασμένη Τρίτη 2 Απριλίου 2024, στο Κήποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας.

Μεγάλη επιχείρηση της Π.Υ για πυρκαγιά στο πολύπαθο Δαμάσι ( βιντεο)

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 14 Ιουλίου 2023 σε πλάγια βουνού δυτικά του Δαμασίου που καίει θαμνώδη βλάστηση.

Πήρε... πολυεργαλείο στην επίθεση ο Δαμασιακός

 Ο Δαμασιακός άρχισε τον "χορό" των φετινών καλοκαιρινών μεταγραφών με την απόκτηση του Ανδρέα Χατζηλιόντα και συνεχίζει το "χτίσιμο" της ομάδας ετσι ώστε να έχει ένα γεμάτο και ποιοτικό ρόστερ, ετσι ώστε να παρουσιαστεί πιο δυνατός στο νεο πρωτάθλημα.