Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στη γιορτή μας, μας έφαγε η μοναξιά αδερφέ μου - Πανηγύρι Αγίων Θεοδώρων στο Δαμάσι (βιντεο)

Πως ήρθανε έτσι, οι μέρες και τα χρόνια και στη γιορτή μας, μας έφαγε η μοναξιά ???

Θυμάσαι κάποτε στην γιορτή μας αδερφέ μου, στο εκκλησάκι μας πάνω στο βουνό, μέσα στο Κάστρο του Δαμασίου, ερχόταν σχεδόν όλο το χωριό και έφταναν ακόμα περισσότεροι από τις γύρω περιοχές για να μας γιορτάσουν και να τους κεράσουμε νηστίσιμα και φασολάδα. Γέμιζε με κόσμο και ζωή όλο το βουνό θυμάσαι???

Πλέον φτάσαμε στην γιορτή μας να έρχονται μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού...

Τι κρίμα στη γιορτή μας, να είμαστε εδώ, ξεχασμένοι, μόνοι μας ...



Των Αγίων Θεοδώρων σήμερα και στο Δαμάσι έχουμε πανηγύρι, οι καταστάσεις όμως άλλαξαν τις παραδόσεις μας και τις συνήθειές μας !!!




Τα κλαρίνα όμως παρέμειναν και στην πλατεία του χωριού ο ΔΑΜΑΣΙΑΚΟΣ διοργανώνει Παρασκευή 22 και Σάββατο 23 Μαρτίου 2024 βραδιές με παραδοσιακά τραγούδια.

Τραγουδούν: Γιώργος Αγγέλης και Ράνια Χελιδώνη

Παίζουν κλαρίνο: Αλέξης Κασιάρας και Δημήτρης Μουσιάρης

Βιολί: Σάκης Φασούλας


Κάντε εγγραφή στο κανάλι Asterios Stelios AS στο Youtube και δειτε τα βίντεο.






Χρόνια πολλά στο Θεόδωρος και τη Θεοδώρα!!!


Ένας υποθετικός διάλογος ανάμεσα στους Αγίους Θεόδωρους για τον εορτασμό της γιορτής τους στο Δαμάσι και τον Άγιο Τρύφωνα όπου τελέστηκε η θεία λειτουργία. 


Αυτη την Κυριακη 24/03/2024 ο Ιππικός Όμιλος Τυρνάβου "Άγιος Γεώργιος" διοργανώνει την καθιερωμένη ιππική πορεία προς το Δαμάσι και συγκεκριμένα στους Αγίους Θεόδωρους στο εκκλησάκι που είναι στο Κάστρο του Δαμασίου στο ομώνυμο βουνο!!! Μια πολύ ωραία παρέα ανθρώπων που αγαπούν τα άλογα και μας τιμούν σχεδόν κάθε χρόνο με την παρουσία στο χωριό μας( πάντα καιρού επιτρέποντως) θα έρθουν και πάλι στο χωριό μας και είναι μια ευκαιρία ειδικά για τα παιδιά να δουν από κοντά αρκετές ράτσες αλόγων που αποτελούν διαχρονικά έναν αν όχι τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου. 



Καλούνται τα μέλη και οι φίλοι του ομίλου να παρεβρεθούν στον προαύλιο χώρο του Αγίου παντελεήμονα στις 10 η ώρα το πρωι !!!

Αυστηρώς αναχώρηση 10:30πμ..

Τηλ επικοινωνίας: 697 0599792



Η ιστορία του Αγίου Θεοδώρου στο Κάστρο Δαμασίου.


Οπως λέει η παράδοση οι Δαμασιώτες έκτισαν αυτό το εκκλησάκι για να τιμήσουν με αυτό τον τρόπο τον Θεόδωρο, το ένα από τα 5 αδέρφια που κυβερνούσαν το κάστρο του χωριού επί Τουρκοκρατίας αλλά και την γύρω περιοχή.

Τα Βασιλόπουλα , όπως ονομάστηκαν τιμητικά από την παράδοση τα πέντε αδέρφια,  έπεσαν μαχόμενα από τον Τούρκο εισβολέα , που για χρόνια προσπαθούσε να "πατήσει" το κάστρο του Δαμασίου και επειδή δεν τα κατάφερνε χρησιμοποίησε δόλο για το πετύχει.

Αφου κατέφθασαν κάτω από το κάστρο, από τα Τρίκαλα από οπου ξεκίνησαν με άλογα πεταλωμένα ανάποδα για να μην τους καταλάβουν οι ιχνηλάτες, έστειλαν έναν γενίσταρο ντυμένο ζητιάνο που ζητούσε επίμονα φιλοξενία και μόλις άνοιξαν οι πόρτες εισέβαλαν μέσα.

Μετά από ηρωικές μάχες που έδωσαν όσοι υπερασπιζόταν το κάστρο , αναμεσά τους και τα πέντε αδέρφια, δεν άντεξαν και το κάστρο πέρασε στα χέρια των Τούρκων για πρώτη φορά.

Ο Θεόδωρος έπεσε νεκρός ηρωικά μέσα στο κάστρο ενώ οι υπόλοιποι σκοτώθηκαν εκτός ( Κωνσταντίνος - Δημήτριος - Γεώργιος και η Βασιλοπούλα που επεσε από τον πύργο που βλέπει προς το χωριό και αυτοκτόνησε για να μην ατιμαστεί από τους Τούρκους) Οι κάτοικοι του χωριού όπως και στα υπόλοιπα αδέρφια που ονόμασε Βασιλόπουλα , έφτιαξε στη μνήμη του ένα εκκλησάκι με το όνομά του όπως και στα άλλα αδέρφια που και αποδείχθηκαν άξιοι υπερασπιστές της πατρίδας και της θρησκείας.





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τυχαία συνάντηση με αναμνήσεις 27 χρονων

Μια συνάντηση από τα παλιά, που θα ζήλευε ακόμα και η Αγγελική Νικολούλη, είχαμε την περασμένη Τρίτη 2 Απριλίου 2024, στο Κήποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας.

Μεγάλη επιχείρηση της Π.Υ για πυρκαγιά στο πολύπαθο Δαμάσι ( βιντεο)

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 14 Ιουλίου 2023 σε πλάγια βουνού δυτικά του Δαμασίου που καίει θαμνώδη βλάστηση.

Πήρε... πολυεργαλείο στην επίθεση ο Δαμασιακός

 Ο Δαμασιακός άρχισε τον "χορό" των φετινών καλοκαιρινών μεταγραφών με την απόκτηση του Ανδρέα Χατζηλιόντα και συνεχίζει το "χτίσιμο" της ομάδας ετσι ώστε να έχει ένα γεμάτο και ποιοτικό ρόστερ, ετσι ώστε να παρουσιαστεί πιο δυνατός στο νεο πρωτάθλημα.