Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βόλτα με άλογα μέσα στην φύση (βιντεο)

Άλλοι πάνε εκδρομές με αυτοκίνητα, άλλοι με μοτοσικλέτες, άλλοι με ποδήλατα και άλλοι με τα άλογά τους...

ναι καλά διαβάζετε, υπάρχουν ακόμα συμπολίτες μας, που στον ελεύθερο τους χρόνο κάνουν εκδρομές με τα αγαπημένα τους ζώα, τα άλογα. Όπως παλιά, έτσι και σήμερα, σα να μην μην είμαστε στο 2024 την εποχή της τεχνολογίας αυτά τα παιδιά μας ξύπνησαν εικόνες από το παρελθόν μας και μας έδειξαν πως αν αγαπάς κάτι και το θέλεις πάρα πολύ μπορείς να το κάνεις.

Όπως κάθε χρόνο λοιπόν, εδώ και 20 χρόνια, έτσι και φέτος την Κυριακη 24/03/2024 μέλη του Ιππικού Ομίλου Τυρνάβου "Άγιος Γεώργιος" διοργάνωσαν και έκαναν την καθιερωμένη ιππική πορεία (ιππαστί) προς το Δαμάσι και συγκεκριμένα στους Αγίους Θεόδωρους στο εκκλησάκι που είναι στο Κάστρο του Δαμασίου στο ομώνυμο βουνο!!! Δυστυχώς όμως και φέτος όπως κάθε φορά τα τελευταία χρόνια, το αρχαίο μονοπάτι προς το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων ήταν ακατάλληλο και επικίνδυνο με αποτέλεσμα οι ιππείς και οι αμαζόνες να μην καταφέρουν να ανέβουν πάνω να ανάψουν το κεράκι τους. Έφτασαν στο χωριό, έκαναν τη βόλτα τους σε κεντρικούς δρόμους, έδεσαν τα άλογα στο πάρκο και κάθισαν στην πλατεία για ένα καφέ και ένα παραδοσιακό ντόπιο τσιπουράκι.

Μια πολύ ωραία παρέα ανθρώπων που αγαπούν τα άλογα και τιμούν σχεδόν κάθε χρόνο με την παρουσία στο χωριό μας (πάντα καιρού επιτρέποντως) ήρθαν και πάλι στο χωριό μας και μας πρόσφεραν όμορφες εικόνες και χρήσιμες πληροφορίες για τα άλογα.
Η επίσκεψη τους ήταν μια ευκαιρία ειδικά για τα παιδιά να δουν από κοντά αρκετές ράτσες αλόγων που αποτελούν διαχρονικά έναν αν όχι τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου. 

Κάντε εγγραφή στο κανάλι Asterios Stelios AS στο Youtube και δείτε το βίντεο με πολύ ωραίες εικόνες.


Η ιστορία του Αγίου Θεοδώρου στο Κάστρο Δαμασίου.

Οπως λέει η παράδοση οι Δαμασιώτες έκτισαν αυτό το εκκλησάκι για να τιμήσουν με αυτό τον τρόπο τον Θεόδωρο, το ένα από τα 5 αδέρφια που κυβερνούσαν το κάστρο του χωριού επί Τουρκοκρατίας αλλά και την γύρω περιοχή.

Τα Βασιλόπουλα , όπως ονομάστηκαν τιμητικά από την παράδοση τα πέντε αδέρφια,  έπεσαν μαχόμενα από τον Τούρκο εισβολέα , που για χρόνια προσπαθούσε να "πατήσει" το κάστρο του Δαμασίου και επειδή δεν τα κατάφερνε χρησιμοποίησε δόλο για το πετύχει.


Αφου κατέφθασαν κάτω από το κάστρο, από τα Τρίκαλα από οπου ξεκίνησαν με άλογα πεταλωμένα ανάποδα για να μην τους καταλάβουν οι ιχνηλάτες, έστειλαν έναν γενίσταρο ντυμένο ζητιάνο που ζητούσε επίμονα φιλοξενία και μόλις άνοιξαν οι πόρτες εισέβαλαν μέσα.

Μετά από ηρωικές μάχες που έδωσαν όσοι υπερασπιζόταν το κάστρο , αναμεσά τους και τα πέντε αδέρφια, δεν άντεξαν και το κάστρο πέρασε στα χέρια των Τούρκων για πρώτη φορά.

Ο Θεόδωρος έπεσε νεκρός ηρωικά μέσα στο κάστρο ενώ οι υπόλοιποι σκοτώθηκαν εκτός ( Κωνσταντίνος - Δημήτριος - Γεώργιος και η Βασιλοπούλα που επεσε από τον πύργο που βλέπει προς το χωριό και αυτοκτόνησε για να μην ατιμαστεί από τους Τούρκους) Οι κάτοικοι του χωριού όπως και στα υπόλοιπα αδέρφια που ονόμασε Βασιλόπουλα , έφτιαξε στη μνήμη του ένα εκκλησάκι με το όνομά του όπως και στα άλλα αδέρφια που και αποδείχθηκαν άξιοι υπερασπιστές της πατρίδας και της θρησκείας.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τυχαία συνάντηση με αναμνήσεις 27 χρονων

Μια συνάντηση από τα παλιά, που θα ζήλευε ακόμα και η Αγγελική Νικολούλη, είχαμε την περασμένη Τρίτη 2 Απριλίου 2024, στο Κήποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας.

Μεγάλη επιχείρηση της Π.Υ για πυρκαγιά στο πολύπαθο Δαμάσι ( βιντεο)

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 14 Ιουλίου 2023 σε πλάγια βουνού δυτικά του Δαμασίου που καίει θαμνώδη βλάστηση.

Πήρε... πολυεργαλείο στην επίθεση ο Δαμασιακός

 Ο Δαμασιακός άρχισε τον "χορό" των φετινών καλοκαιρινών μεταγραφών με την απόκτηση του Ανδρέα Χατζηλιόντα και συνεχίζει το "χτίσιμο" της ομάδας ετσι ώστε να έχει ένα γεμάτο και ποιοτικό ρόστερ, ετσι ώστε να παρουσιαστεί πιο δυνατός στο νεο πρωτάθλημα.