Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Ατόφιο χρυσάφι" τα Δαμασιώτικα Πασχαλινά τραγούδια & χοροί στο 6ο Μουσικό Μαθητικό Φεστιβάλ στη Λάρισα

Το πιο θερμό χειροκρότημα εισέπραξαν παιδιά γονείς, γιαγιάδες και η Νηπιαγωγός Μαρία Πράντζου, στο Ωδείο της Λάρισας και το 6ο Μουσικό Μαθητικό Φεστιβάλ, όπου συμμετείχαν με μεγάλη επιτυχία.

Το πρωινό της Τρίτης 2 Απριλίου 2024, τρεις γενιές Δαμασιωτών, μαζί, τραγούδησαν και χόρεψαν δυο Πασχαλινά Δαμασιώτικα τραγούδια, "ατόφιος χρυσός" της παράδοσής μας.

 


Μικροί και μεγάλοι, ντυμένοι με παραδοσιακές στολές της Θεσσαλίας (του ΕΜΣΔ) ανέβηκαν στη σκηνή και εντυπωσίασαν τους παραβρισκόμενους. 

Κάντε εγγραφή στο κανάλι Asterios Stelios AS στο Youtube και δείτε στο βίντεο την πάρα πολύ όμορφη εμφάνιση του Νηπιαγωγείου Δαμασίου


Χρόνια προσπαθούμε στο Δαμάσι, να σώσουμε την παράδοσή μας και σιγά σιγά το καταφέρνουμε. Πλέον αρχίζουμε και να "εξάγουμε" πιο έξω την πλούσια παράδοσή μας έτσι ώστε, οι νέες γενιές να γνωρίζουν τη ήθη τα έθιμα και τραγούδια μας.

Την διοργάνωση του Φεστιβάλ που ήταν  αφιερωμένη στην μακρόχρονη παραδοσιακή μουσική του τόπου μας, διοργάνωσαν η Διεύθυνση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Νόμου Λάρισας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας την οποία εκπροσώπησε με την παρουσία του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας. 



Το Νηπιαγωγείο Δαμασίου, που αποτελεί μέλος του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου “Τα παιδιά Πρεσβευτές του Τόπου τους” συμμετείχε στο 6ο Μουσικό Μαθητικό Φεστιβάλ της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Λάρισας,  με δύο πασχαλινά  τραγούδια.  Σκοπός η διατήρηση  των παραδοσιακών τραγουδιών του Δαμασίου στη συνείδηση των μαθητών και μαθητριών μας. Στο  φεστιβάλ ενώσαμε τρεις γενιές του Δαμασίου τα Νήπια και τα Προνήπια μας, με τις μητέρες τους και τις γιαγιάδες τους. Επίσης συμμετείχαν και κυρίες του  Δαμασίου, οι οποίες μας βοήθησαν στην εκμάθηση των παραδοσιακών τραγουδιών. Τα παιδιά  αγάπησαν τα τραγούδια αυτά που αποτελούν ζωντανά στοιχεία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ιστορία και τον πολιτισμό του Δαμασίου.

Τραγουδήσαμε και χορέψαμε το τραγούδι

"Σήμερα Γιώργη μ΄Πασχαλιά" το οποίο τραγουδούσαν και χόρευαν γυναίκες και άντρες  στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου τη δεύτερη μέρα του Πάσχα και δεύτερο τραγούδι νε τον τίτλο "Ήλιε μ΄ γιατί άργησες να βγεις". Είναι το  τραγούδι που εκφράζει το παράπονο μιας νέας κοπέλας προς τον ήλιο που αργεί να βασιλέψει και αυτή δουλεύει μόνη της στο χωράφι, ενώ ο άντρας της είναι στο κρασοπλιό.

Η Νηπιαγωγός κα Μαρία Πράντζου μετά το  τέλος του Φεστιβάλ δήλωσε πλήρως ικανοποιημένη και συνέχισε : "Θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τα παιδιά, τις μητέρες, τις γιαγιάδες τους, και τις κυρίες που είναι μαζί μας, καθώς και τον Εκπολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Δαμασίου για τις στολές των ενηλίκων".

Επίσης, μετά την παρουσίαση του προγράμματος με τα Δαμασιώτικα Πασχαλινά τραγούδια, η νηπιαγωγός έδωσε συμβολικά, ένα καλάθι ντυμένο με ανθισμένες πασχαλιές (περιείχε ένα ντόπιο κρασί και ένα τσίπουρο) στη Διευθύντρια ΠΕ Λάρισας κ. Αικατερίνη Καραγεώργου, καθώς εκπροσωπεί όλους τους εκπαιδευτικούς του Νομού μας.


Δείτε και το Φωτορεπορτάζ από το 6ο Μουσικό Μαθητικό Φεστιβάλ στη Λάρισα




































    

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τυχαία συνάντηση με αναμνήσεις 27 χρονων

Μια συνάντηση από τα παλιά, που θα ζήλευε ακόμα και η Αγγελική Νικολούλη, είχαμε την περασμένη Τρίτη 2 Απριλίου 2024, στο Κήποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας.

Μεγάλη επιχείρηση της Π.Υ για πυρκαγιά στο πολύπαθο Δαμάσι ( βιντεο)

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 14 Ιουλίου 2023 σε πλάγια βουνού δυτικά του Δαμασίου που καίει θαμνώδη βλάστηση.

Πήρε... πολυεργαλείο στην επίθεση ο Δαμασιακός

 Ο Δαμασιακός άρχισε τον "χορό" των φετινών καλοκαιρινών μεταγραφών με την απόκτηση του Ανδρέα Χατζηλιόντα και συνεχίζει το "χτίσιμο" της ομάδας ετσι ώστε να έχει ένα γεμάτο και ποιοτικό ρόστερ, ετσι ώστε να παρουσιαστεί πιο δυνατός στο νεο πρωτάθλημα.