Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΛΓΑ και Περιφέρεια Θεσσαλίας είδαν τις ζημιές από χαλάζι και ανεμοστρόβιλο στο Δαμάσι(βίντεο + φωτο)

Δυστυχώς για άλλη μια φορά ακραία καιρικά χτύπησαν το Δαμάσι καθώς και τις επαρχίες Τυρνάβου και Ελασσόνας. Η θεομηνία την περασμένη Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020, προκάλεσε για άλλη μια φορά, ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες καθώς και σε κτηνοτροφικές μονάδες. 


Το πρωί της Δευτέρας 6 Ιουλίου στις πληγείσες περιοχές του Δαμασίου, βρέθηκε κλιμάκιο του ΕΛΓΑ (διευθ. Μ. Λιόντος, Επόπτης Σπανός) καθώς και της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης (διευθ. Καλφούτζος Παναγιώτης, Αντιπεριφερ. Λαδόπουλος Γιώργος). 






Εκεί για άλλη μια φορά ήταν ο π. Αντιπεριφερειαρχης Θανάσης Παιδής, ο πρόεδρος της Τ.Κ Δαμασίου Γεώργιος Τσανάκας,  ο πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δαμασίου και του Συλλόγου Αμποκαλλιεργητών Γκανάς Γιάννης και Μπάμπαλης Αλκιβιάδης που κάλεσαν τους αρμόδιους για να δουν το μέγεθος της ζημιάς. Στην αυτοψία διαπιστώθηκε ζημιά απο χαλαζόπτωση και ανεμοθύελλα. 


↪ Κάντε εγγραφή - subscribe στο κανάλι Asterios Stelios AS στο YouTube και δείτε το βίντεο


Απο Τέταρτη 8/ 7/ 2020 στις 7:00 πμ και εώς 16/7 θα βρίσκεται ανταποκριτής του ΕΛΓΑ στην κοινότητα Δαμασίουν για τις δηλώσεις ζημιάς των παραγωγών μετα από ραντεβού. Τελευταία προθεσμία δηλώσεων είναι στις 17/7 μόνο το πρωί.
Το τηλέφωνο επικοινωνίας στην κοινότητα Δαμασίου για τα ραντεβού είναι 2492066213 

Χαλασμός Κυρίου σε λίγη ώρα 

Από το ισχυρό μπουρίνι που συνοδεύτηκε με χαλαζόπτωση και δυνατό ανεμοστρόβιλο, ξεριζώθηκαν και έπεσαν δενδρόδεις καλλιέργειες και αμπέλια. Το χαλάζι στις 3/6/2020 έπληξε τους κάμπους του Δαμασίου προκαλώντας ζημιές και καταστροφές στο φυτικό κεφάλαιο. 


Οι αγρότες της περιοχής, περιμένουν από τους αρμόδιους του ΕΛΓΑ να καταγράψουν άμεσα τις ζημίες και να αποζημιωθούν δίκαια μιας και ελέω κορωνοϊου covid19, βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη εποχή και για τους αγρότες αλλά και όλη την κοινωνία.

Ανάσα για τον ΕΛΓΑ η κρατική ενίσχυση με 35 εκατομμύρια ευρώ. Εντός 30 ημερών η εξόφληση των αποζημιώσεων

Γ. Γκανάς : Πολύ θετική είναι για τους αγρότες η ενίσχυση του ΕΛΓΑ, από την κυβέρνηση, με το ποσόν  των 35 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτή η ενίσχυση όμως, θα πρέπει να είναι κάθε χρόνο και όχι μόνο για μια χρονιάν έτσι ώστε οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ να είναι πιο δίκαιες. Πάντως μετά από αυτή την εξέλιξη, αναμένεται οι αγρότες να εξοφληθούν για τις αποζημιώσεις του από την περσινή τις καταστροφές της περσινής χρονιάς. 


O Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο και έπειτα από συνεννόηση με τον Υφυπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη αποφάσισαν την ενίσχυση του ΕΛΓΑ με το ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ.
Η ενίσχυση αυτή αποτελεί μέρος της εξαγγελθείσας αναμόρφωσης για την εξυγίανση του οργανισμού η οποία ξεκίνησε με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που έχει τεθεί σε διαβούλευση και σύμφωνα με το οποίο εξορθολογίζεται η καταβολή αποζημιώσεων.
Οι παρεμβάσεις αυτές εξυγιαίνουν τα οικονομικά του ΕΛΓΑ και του δίνουν τη δυνατότητα να επισπεύσει την καταβολή του 35% των οφειλομένων αποζημιώσεων στους δικαιούχους παραγωγούς.


Με τη συγκεκριμένη απόφαση οι προγραμματισμένες για το τέλος του έτους πληρωμές εξόφλησης του οφειλόμενου ποσού θα καταβληθούν εντός 30 ημερών.
Σε σχετική δήλωσή του ο κ. Βορίδης αναφέρει τα εξής:
«Με τον τρόπο αυτό οι παραγωγοί μας για πρώτη φορά μετά από χρόνια λαμβάνουν τόσο γρήγορα τις οφειλόμενες αποζημιώσεις. Η πρώτη φάση της μεταρρύθμισης του ΕΛΓΑ φανερώνει τα θετικά αποτελέσματα για τους παραγωγούς, ενώ η δεύτερη φάση προβλέπει την απλοποίηση των διαδικασιών προσδιορισμού της ζημίας και έχει ως στόχο να επιτραπεί η εγκαιρότερη καταβολή των αποζημιώσεων καθώς και να προχωρήσουμε σε ένα πιο αντικειμενικό, ορθολογικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο σύστημα εκτίμησης των ζημιών».
Υπογραμμίζεται ότι αυτή είναι η πρώτη φορά, από την ψήφιση του σχετικού νόμου το 2011, που το ελληνικό δημόσιο καταβάλει οποιοδήποτε ποσό για την ενίσχυση του συστήματος γεωργικών ασφαλίσεων, γεγονός που φανερώνει την πολιτική προτεραιότητα που δίνει η παρούσα Κυβέρνηση στη στήριξη των Ελλήνων παραγωγών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τυχαία συνάντηση με αναμνήσεις 27 χρονων

Μια συνάντηση από τα παλιά, που θα ζήλευε ακόμα και η Αγγελική Νικολούλη, είχαμε την περασμένη Τρίτη 2 Απριλίου 2024, στο Κήποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας.

Μεγάλη επιχείρηση της Π.Υ για πυρκαγιά στο πολύπαθο Δαμάσι ( βιντεο)

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 14 Ιουλίου 2023 σε πλάγια βουνού δυτικά του Δαμασίου που καίει θαμνώδη βλάστηση.

Πήρε... πολυεργαλείο στην επίθεση ο Δαμασιακός

 Ο Δαμασιακός άρχισε τον "χορό" των φετινών καλοκαιρινών μεταγραφών με την απόκτηση του Ανδρέα Χατζηλιόντα και συνεχίζει το "χτίσιμο" της ομάδας ετσι ώστε να έχει ένα γεμάτο και ποιοτικό ρόστερ, ετσι ώστε να παρουσιαστεί πιο δυνατός στο νεο πρωτάθλημα.