Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Σωτήρας, η Σωτήρια κι ο "βουβός" Αη Νικόλας στο πολύπαθο Δαμάσι (βίντεο +φωτο)

Πάνε δυόμισι χρόνια τώρα, που η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Δαμάσι, είναι σχεδόν βουβή... βουβή και ανενεργή.

Απ τη μια ο κορωνοϊός και απ την άλλη ο σεισμός "μας άλλαξαν τα φώτα" αλλά και τις συνήθειές μας. Σημείο αναφοράς για όλους μας αυτή η εκκλησία, που μας έχει λείψει και μας έλειψε πολύ, είναι η αλήθεια. Μας έλειψε η ζωντάνια και όλα όσα προσέφερε στο Χριστεπώνυμο κόσμο της χρόνια τώρα σε γενιές και γενιές Δαμασιωτών. Έλειψε περισσότερο στους ανθρώπους "κάποιας" ηλικίας που έχουν δυσκολία στο να περπατήσουν μέχρι τη νέα εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα,  στον οικισμό με τα κοντέινερ που φιλοξενούν τους σεισμόπληκτους Δαμασιώτες. Αυτοί οι ταλαιπωρημένοι άνθρωποι από τη ζωή, που μένουν κοντά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου και κυρίως στο κεντροδυτικό μέρος του Δαμασίου, δεν έχουν και τόσες  επιλογές για να βγουν από τα σπίτια τους, έτσι όπως έχει γίνει σκληρή η καθημερινότητά μας.


 Έτσι κάθε φορά που λειτουργεί ο πάτερ Γεώργιος Τζήκας στο παρεκκλήσι του Σωτήρος, που είναι δίπλα από τον Αη Νικόλα, αυτοί οι άνθρωποι αλλά και όλο το χωριό, νιώθουν καλύτερα και ανατείνει η ψυχή τους. Το βλέπεις στα πρόσωπά τους πόσο καλό τους κάνει.  Βλέπεις επίσης, πως όλοι περιμένουν με ανυπομονησία ποτέ θα αποκατασταθούν οι ζημιές και θα επισκευαστεί η κεντρική εκκλησία του χωριού. Το θέλουν τόσο πολύ, λες και όταν γίνει και πάλι λειτουργικός ο Ιερός Ναός, θα έχουν φύγει όλες οι πληγές και οι ατυχίες που ζούμε τα τελευταία χρόνια.


Λίγο οι αποφάσεις και τα μέτρα για την πανδημία του κορωνοϊού και κυρίως οι καταστροφικοί σεισμοί του Μαρτίου το 2021, είναι σαν να έβαλαν "λουκέτο" στον Ιερό Ναό του πολιούχου Αγίου του χωριού μας και αυτό λειτουργεί ανασταλτικά, στην ήδη καταρρακωμένη ψυχολογία των συγχωριανών μας. 
Το απόγευμα της Παρασκευής 5ης Αυγούστου 2022 όμως, παραμονή της μεγάλης γιορτής της Μεταμόρφωσης Του Σωτήρος, πλήθος πιστών έδωσε το παρόν με θρησκευτική ευλάβεια και κατάνυξη στον αύλιο χώρο του Αγίου Νικολάου για τον πανηγυρικό Εσπερινό στο παρεκκλήσι Του Σωτήρος. Η γειτονιά της εκκλησίας έβαλε τα καλά της και έσφυζε από ζωή...όπως τότε, πριν 2 & 1/2 χρόνια. Τα "παιδιά της" ήταν ξανά στο "σπίτι". Έσμιξαν μαζί όπως σμίγουν οι οικογένειες στο Κυριακάτικο τραπέζι...Εκει, ακούραστα παλικάρια και "οικοδεσπότες" ο  Παπαγιώργης με τους ψάλτες και τους επιτρόπους της εκκλησίας που προσπαθούν όλο αυτό το χρονικό διάστημα να στηρίξουν όσο και όπως μπορούν καλύτερα, το "σπίτι" Του Θεού στο πολύπαθο χωριό μας... την εκκλησία μας ...όπου και να λειτουργεί αυτή.

Παραμονή της μεγάλης γιορτής της Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μου Asterios Stelios AS στο Youtube, πατήστε το χεράκι του like 👍και το κουδουνάκι 🔔 για να σας έρχονται οι ειδοποιήσεις, γράψτε ένα σχόλιο και κάντε κοινοποίηση ↪️ αν θέλετε να βοηθήσετε σε αυτό που κάνω.

Δείτε στο βίντεο : Πανηγυρικός Εσπερινός, Αρτοκλασία & Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας Του Σωτήρος στο ομώνυμο παρεκκλήσι δίπλα από πολιούχο Άγιο Νικόλαο, στο σεισμόπληκτο Δαμάσι.


Χρόνια πολλά
Χρόνια καλά
Χρόνια ποιοτικά
Χρόνια με υγεία και ευτυχία στο Σωτήρη και την Σωτήρια και ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός και Σωτήρας μας, να βάλει το χέρι Του να έρθουν καλύτερες μέρες και να μας βοηθήσει να "ξυπνήσουμε" απ το λήθαργό μας, αλλά και να μας σώσει από τα δεινά μας.



Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Ἀπολυτίκιον. Ἦχος βαρύς.

Μετεμορφώθης ἐν τῷ ὄρει Χριστὲ ὁ Θεός, δείξας τοῖς Μαθηταῖς σου τὴν δόξαν σου, καθὼς ἠδύναντο. Λάμψον καὶ ἡμῖν τοῖς ἁμαρτωλοῖς, τὸ φῶς σου τὸ ἀΐδιον, πρεσβείαις τῆς Θεοτόκου, φωτοδότα δόξα σοι.

Δείτε το Φωτορεπορτάζ από τον πανηγυρικό Εσπερινό 

























Φωτορεπορτάζ από τον εορτασμό ανήμερα της Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος και ο αγιασμός σταφυλιών και αμπέλων

































Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τυχαία συνάντηση με αναμνήσεις 27 χρονων

Μια συνάντηση από τα παλιά, που θα ζήλευε ακόμα και η Αγγελική Νικολούλη, είχαμε την περασμένη Τρίτη 2 Απριλίου 2024, στο Κήποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας.

Μεγάλη επιχείρηση της Π.Υ για πυρκαγιά στο πολύπαθο Δαμάσι ( βιντεο)

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 14 Ιουλίου 2023 σε πλάγια βουνού δυτικά του Δαμασίου που καίει θαμνώδη βλάστηση.

Πήρε... πολυεργαλείο στην επίθεση ο Δαμασιακός

 Ο Δαμασιακός άρχισε τον "χορό" των φετινών καλοκαιρινών μεταγραφών με την απόκτηση του Ανδρέα Χατζηλιόντα και συνεχίζει το "χτίσιμο" της ομάδας ετσι ώστε να έχει ένα γεμάτο και ποιοτικό ρόστερ, ετσι ώστε να παρουσιαστεί πιο δυνατός στο νεο πρωτάθλημα.