Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ξυλοφάγο έντομο από την Κίνα έφτασε και στην Ελλάδα και έχει γίνει ο φόβος και ο τρόμος των καλλιεργητών.

Όλα τα είχαν οι αγρότες, αυτό τους έλειπε. Ένα ξυλοφάγο έντομο που μας ήρθε από την Κίνα προσβάλει αμπέλια και άλλες ξυλώδεις καλλιέργειες και
προκαλεί νέο πονοκέφαλο στους αγρότες της χώρας και ειδικά στην Κρήτη όπου έχει κάνει το έντομο την εμφάνισή του. Σοβαρός ο κίνδυνος να πάει και σε άλλες περιοχές της χώρας, αν εξαπλωθεί και δεν καταπολεμηθεί εγκαίρως.


Αγωνία, κυρίως για τους καλλιεργητές της Κρήτης, καθώς η έλευση ενός κινέζικου ξυλοφάγου εντόμου απειλεί τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς.
Κύριο μέλημα των  αρχών του νησιού, είναι να μην υπάρξει εξάπλωση του ξυλοφάγου εντόμου που μπορεί να προκαλέσει τεράστιες βλάβες στα αμπέλια και τις καλλιέργειες, ενώ παράλληλα θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα για τους αγρότες και ειδικά για τους καλλιεργητές, οι οποίοι αδυνατούν ήδη να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με τον γεωπόνο κ. Παναγιώτη Αλεξόπουλο, τέτοιο έντομο έχει βρεθεί σε αμπέλι. Και όχι μόνο... «Έχει βρεθεί έντομο σε ελιά και λεμονιά στο Χουδέτσι».

Ο κ. Αλεξόπουλος επισημαίνει πως το θετικό στην όλη υπόθεση είναι πως το έντομο αναπτύσσεται αργά. Απαιτούνται περίπου δύο χρόνια από τη στιγμή που η κάμπια γίνει έντομο. Υπάρχει λοιπόν χρόνος για αντίδραση. Αν ακολουθηθούν τα σωστά μέτρα (πχ θάψιμο δέντρων με ασβέστωμα τους ή άμεσο κάψιμο των προσβεβλημένων δέντρων), τότε μπορεί να αντιμετωπιστεί».

Όπως αναφέρει ο κ. Αλεξόπουλος οι ανησυχίες για τυχόν προσβολή αμπελώνων είναι βάσιμες, γιατί το έντομο θέλει ζωντανό ξύλο. Από τη στιγμή που τα αμπέλια είναι ξυλώδη φυτά, τότε είναι πιθανό να πάει και σε αυτά. « Σαν έντομο πετάει, είναι κινητικό. Όμως το καλό είναι πως είναι μεγάλος ο κύκλος μετάβασης του από κάμπια σε έντομο.

Όχι με φάρμακα...
Συμφώνα με το γεωπόνο, η αντιμετώπιση του με φάρμακα, είναι εξαιρετικά δύσκολη. Γιατί όπως λέει από τη στιγμή που θα μπει σε αμπέλι ή σε κορμό δέντρου, πολύ δυσκολα καταπολεμάται, μιας και τα φάρμακα, δε φτάνουν σε βάθος. «Υπαρχουν πληροφορίες για σκευάσματα, αλλά είναι αμφίβολη η αποτελεσματικότητα τους», τονίζει. Μάλιστα όπως σημειώνει στον αστικό ιστό είναι δυσκολο να χρησιμοποιήσεις χημικά φάρμακα, γιατί είναι τοξικά για τον ανθρωπο. «Καλυτέρα με παγίδες, κοπή φυτών και κάψιμο των δέντρων», καταλήγει.

Στο Ηράκλειο
Συμφώνα με πληροφορίες ήδη έχουν κοπεί πολλά δέντρα και αναμένεται να κοπούν άλλα 100 που έχουν προσβληθεί από το κινέζικης καταγωγής έντομο ενώ το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης, μετά από ανάλυση των δειγμάτων που έκανε, σε απάντηση του στο Δήμο Ηρακλείου τονίζει ότι είναι αναγκαία η άμεση απομάκρυνση όλων των δέντρων που έχουν προσβληθεί.
Επιπλέον, ο Δήμος Ηρακλείου, εκτός από τους εξονυχιστικούς ελέγχους, ανέλαβε και αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες και ήδη για κάθε δέντρο που εκριζώνεται φυτεύονται δύο άλλα. Το Τμήμα Μελετών και Συντήρησης Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου από την πλευρά του συνεχίζει να εντοπίζει και να αντιμετωπίζει το ξυλοφάγο έντομο που προσβάλλει το δέντρο της μουριάς.

Έτσι η υπηρεσία προχωρά – όπως επιβάλλεται για τον περιορισμό του πληθυσμού του εντόμου και την αποφυγή περαιτέρω προσβολής νέων δένδρων μουριάς ή άλλων φυτών- στην κοπή δέντρων, τα οποία έχουν προσβληθεί από το ξυλοφάγο έντομο Xylotrechus chinensis.
Στη Βουλή
Για το θέμα αυτό έχουν γίνει αρκετές παρεμβάσεις στη Βουλη. Τελευταία αυτή του Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου. Ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης με την υπ’αριθμ. 3474/13-02-2018 ερώτηση του προς τo Υπουργείo Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, είχε ζητήσει να ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση του ξυλοφάγου εντόμου «xylotrechus chinesis» που απειλεί αμπέλια, μουριές κλπ.

Και ζητούσε να μάθει με ποιες ενέργειες θα ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του ξυλοφάγου εντόμου «xylotrechus chinesis» πριν από την εξάπλωση του σε ολόκληρη την Κρήτη.


Πηγή : Pronews
  1. Μάθετε τα νέα του Δαμασίου και της ευρύτερης περιοχής από το http://asteriosstelios.blogspot.gr/?m=1
  2. Εγγραφείτε στο κανάλι μου Asterios Stelios στο YouTube και δείτε όλα τα βίντεο https://www.youtube.com/user/asterios210
  3. Ακολουθήστε με Twitter @Asterios Stelios https://twitter.com/AsteriosStelios?s=09
  4. Ακολουθήστε με και στο Instagram https://instagram.com/download/?r=1337407125
  5. Ακολουθήστε με στο Google+ https://plus.google.com/104437141023444815063
  6. Κάντε κοινοποίηση - share αν σας άρεσε το άρθρο.
  7. Κάντε αίτημα φιλίας και ακολουθήσετε με στο Facebook. https://www.facebook.com/asterios210.stelios
  8. Στείλτε email στο asterios210@gmail. com.
  9. Σχολιάστε ελεύθερα, κάτω από το άρθρο, πάντα όμως χωρίς υβριστικές - χυδαίες εκφράσεις... αυτά τα σχόλια θα διαγράφονται.
  10. Κατά την αναπαραγωγή ενός άρθρου, φωτογραφιών ή βίντεο είναι υποχρεωτική η αναφορά της πηγής προέλευσης.
  11. Το παρόν μπλογκ αποτελεί προσωπικό ιστότοπο και δεν εξυπηρετεί οποιοδήποτε συμφέρον. Είναι μια καταγραφή των δραστηριοτήτων, παραδόσεων, ηθών και εθίμων του Δαμασίου καθώς και της καθημερινότητάς του με την προσωπική μου μάτια, άποψη και γνώση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τυχαία συνάντηση με αναμνήσεις 27 χρονων

Μια συνάντηση από τα παλιά, που θα ζήλευε ακόμα και η Αγγελική Νικολούλη, είχαμε την περασμένη Τρίτη 2 Απριλίου 2024, στο Κήποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας.

Μεγάλη επιχείρηση της Π.Υ για πυρκαγιά στο πολύπαθο Δαμάσι ( βιντεο)

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 14 Ιουλίου 2023 σε πλάγια βουνού δυτικά του Δαμασίου που καίει θαμνώδη βλάστηση.

Πήρε... πολυεργαλείο στην επίθεση ο Δαμασιακός

 Ο Δαμασιακός άρχισε τον "χορό" των φετινών καλοκαιρινών μεταγραφών με την απόκτηση του Ανδρέα Χατζηλιόντα και συνεχίζει το "χτίσιμο" της ομάδας ετσι ώστε να έχει ένα γεμάτο και ποιοτικό ρόστερ, ετσι ώστε να παρουσιαστεί πιο δυνατός στο νεο πρωτάθλημα.