Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καρύδι απ' τον τόπο σου και να ναι και δικό σου (βίντεο)

Ολοένα και περισσότεροι αγρότες τα τελευταία χρόνια επιλέγουν την καρυδιά ως την καλλιέργεια που θα τους δώσει ένα καλό εισόδημα αλλά μια μια εναλλακτική,
στις ήδη κορεσμένες καλλιέργειες στη χώρα μας.

Μεγάλη "άνθιση" λοιπόν παρουσιάζει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια της καρυδιάς και πολλοί αγρότες είδαν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται, δίνοντας κίνητρο και σε άλλους αγρότες να επενδύσουν σε αυτό το δέντρο. Όπως θα δείτε και πιο κάτω στο άρθρο από ειδικούς, η καρύδια ευδοκιμεί σε πολλές περιοχές της χώρας και η καλλιεργητικές απαιτήσεις δεν είναι και τόσο δύσκολες.
Επειδή λοιπόν το κόστος εγκατάστασης, ειδικά τέτοιες εποχές έχει πολύ μεγάλη σημασία, όπως και για να μην πέσεις θύμα δήθεν πιστοποιημένων δέντρων από αμφιβόλου ποιότητας εισαγωγές (που συχνά άλλο παίρνεις άλλο σου βγαίνει) έψαξα και βρήκα κάποια "μυστικά" για να μπορέσουμε μόνοι μας να φτιάξουμε το δικό μας φυτώριο με ποικιλία καρυδιάς της επιλογής μας, έτσι ώστε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο και την τσέπη μας που "υποφέρει" με λιγότερο "φορτίο".


Διάβασα συμβουλές από επιστήμονες - καθηγητές πανεπιστημίου ειδικούς πάνω στην καρυδιά, ρώτησα ηλικιωμένους καλλιεργητές καρυδιάς (καλλιεργούν περισσότερα από 50-60 αυτούς τους πολύτιμους για τη διατροφή και την υγεία μας καρπούς) σε Μακεδονία, Θεσσαλία και Ήπειρο και συγκέντρωσα πως και γιατί πρέπει να φτιάξουμε μόνοι μας το φυτώριο με τις καρυδιές που θα βάλουμε στο χωράφι μας.

Δείτε στο βίντεο τι εφαρμόζω εγώ (βήμα - βήμα) στη δική μου προσπάθεια να βάλω 23 στρέμματα με 3 ποικίλες καρυδιάς.


Εδώ και 12 χρόνια έχουμε ξεκινήσει στην οικογένειά μου αυτή την προσπάθεια και πλέον είμαι βέβαιος πως το αποτέλεσμα είναι εγγυημένο,  μιας και τα σωστά σπαρμένα σπορόφυτα καρύδια, βγάζουν πιο γερά και πιο ανθεκτικά δέντρα με λιγότερες απαιτήσεις για νερό και φάρμακα για φυτωπροστασία. Αυτή η διαδικασία θα σας πάρει 2-3 χρόνια μέχρι το δέντρο μα γίνει σε σωστό μέγεθος για το χωράφι, αν και μπορείτε να φυτέψετε τα καρύδια απευθείας στο χωράφι, ακοκουθόντας πάντα τις προτάσεις των ειδικών. 


Αν πάλι δεν σας ικανοποιεί το αποτέλεσμα, μπορείτε να τις εμβολιάσετε στην ποικιλία που επιθυμείτε. Ωστόσο πάντα υπάρχει η επιλογή να εμπιστευτείτε ένα φυτώριο αγοράζοντας έτοιμες καρυδιές - με οποία ρίσκα και κινδύνους έχει και αυτή η απόφαση αν δεν επιλέξετε τον σωστό και αξιόπιστο φυτωριούχο. Πάντως όπως διαβάζουμε φέτος, σε αρκετές περιοχές υπάρχει πρόβλημα με καρπόπτωση, αλλού σοβαρό κι αλλού λιγότερο. Στα δικά μου σπορόφυτα δέντρα, που έφτιαξα με το τρόπο που σας δείχνω, η ζημιά είναι πολύ μικρή.
Δείτε στο βίντεο το αποτέλεσμα από την φετινή προσπάθεια να φτιάξω το δικό μου φυτώριο καρυδιάς, έτσι ώστε να έχω σίγουρο αποτέλεσμα για την ποικιλία, αλλά και για να μου έρθει πολύ πιο οικονομικά.



*** Η απόφαση και η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική σας για το αν ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές.

Δείτε και το προηγούμενο άρθρο για το πως φτιάχνουμε το δικό μας φυτώριο καρυδιάς.
βίντεο + φωτογραφίες από τη διαδικασία


  1. Μάθετε τα νέα του Δαμασίου και της ευρύτερης περιοχής από το http://asteriosstelios.blogspot.gr/?m=1
  2. Εγγραφείτε στο κανάλι μου Asterios Stelios στο YouTube και δείτε όλα τα βίντεο https://www.youtube.com/user/asterios210
  3. Ακολουθήστε με Twitter @Asterios Stelios https://twitter.com/AsteriosStelios?s=09
  4. Ακολουθήστε με και στο Instagram https://instagram.com/download/?r=1337407125
  5. Ακολουθήστε με στο Google+ https://plus.google.com/104437141023444815063
  6. Κάντε κοινοποίηση - share αν σας άρεσε το άρθρο.
  7. Κάντε αίτημα φιλίας και ακολουθήσετε με στο Facebook.  https://www.facebook.com/asterios210.stelios
  8. Στείλτε email στο asterios210@gmail. com.
  9. Σχολιάστε ελεύθερα, κάτω από το άρθρο, πάντα όμως χωρίς υβριστικές - χυδαίες εκφράσεις... αυτά τα σχόλια θα διαγράφονται.
  10. Κατά την αναπαραγωγή ενός άρθρου, φωτογραφιών ή βίντεο είναι υποχρεωτική η αναφορά της πηγής προέλευσης.
  11. Το παρόν μπλογκ αποτελεί προσωπικό ιστότοπο και δεν εξυπηρετεί οποιοδήποτε συμφέρον. Είναι μια καταγραφή των δραστηριοτήτων, παραδόσεων, ηθών και εθίμων του Δαμασίου καθώς και της καθημερινότητάς του με την προσωπική μου μάτια, άποψη και γνώση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τυχαία συνάντηση με αναμνήσεις 27 χρονων

Μια συνάντηση από τα παλιά, που θα ζήλευε ακόμα και η Αγγελική Νικολούλη, είχαμε την περασμένη Τρίτη 2 Απριλίου 2024, στο Κήποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας.

Μεγάλη επιχείρηση της Π.Υ για πυρκαγιά στο πολύπαθο Δαμάσι ( βιντεο)

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 14 Ιουλίου 2023 σε πλάγια βουνού δυτικά του Δαμασίου που καίει θαμνώδη βλάστηση.

Πήρε... πολυεργαλείο στην επίθεση ο Δαμασιακός

 Ο Δαμασιακός άρχισε τον "χορό" των φετινών καλοκαιρινών μεταγραφών με την απόκτηση του Ανδρέα Χατζηλιόντα και συνεχίζει το "χτίσιμο" της ομάδας ετσι ώστε να έχει ένα γεμάτο και ποιοτικό ρόστερ, ετσι ώστε να παρουσιαστεί πιο δυνατός στο νεο πρωτάθλημα.