Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Δαμάσι μέσα από πολύ παλιές φωτογραφίες (βίντεο)

Σπάνιες, συλλεκτικές φωτογραφίες του Δαμασίου από μια άλλη εποχή. Ο φακός των φωτογράφων εστίασε στο χωριό μας
και σήμερα έχουμε τη χαρά να δούμε πως ήταν το χωριό και οι γύρω από αυτό, περιοχές.
Είναι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν περίπου το 1940-1950 και δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Πριν προχωρήσουμε στη παρουσία τους αν και εσείς έχετε στο αρχείο σας αντίστοιχες φωτογραφίες, καλό θα ήταν να μου τις στείλετε να υπάρχουν όλες μαζί ως ένα ενιαίο ψηφιακό αρχείο. Αν πάλι δεν τις έχετε κάνει σε ηλεκτρονική μορφή καλό θα ήταν να γίνουν μιας και το χαρτί φθείρεται και κινδυνεύουν να χαθούν σπάνιες φωτογραφίες ιστορικής σημασίας.

Αν μάλιστα έχετε σε φωτογραφία κάποιο τοπίο και σημεία που δείχνουν μνημεία, την παλιά εκκλησία, την πλατεία, το κάστρο, το πρώτο σχόλιο, (κλπ ) καλό θα ήταν (με λίγα λόγια που περιγράφουν τι βλέπουμε) να μου τις στείλετε να υπάρχουν ανεβασμένες στο διαδίκτυο για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.


Εδώ, στις φωτογραφίες που ακολουθούν,  βλέπουμε ένα αρχείο από το στρατό των Αυστραλών που ήρθαν ως σύμμαχοι στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο στην περιοχή μας, για να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τους Γερμανούς και του Ιταλούς κατακτητές.
Photos by Australian War Memorial

Στην πρώτη φωτογραφία βλέπουμε τη διασταύρωση της (παλιάς εθνικής οδού Λάρισας - Κοζάνης ) με την ΠΑΠ και τον Πέρα Κάμπο. Όπως μπορείτε να δείτε τα βουνά είναι "φαλάκρα" χωρίς δέντρα και πουρνάρια μιας και τότε οι παπουδες μας , συνήθως,  τα έκοβαν για να ζεσταθούν και να μαγειρέψουν με αυτά.


Στη δεύτερη φωτογραφία βλέπουμε την παλιά ξύλινη γέφυρα στον Τιταρήσιο ποταμό στο σημείο που σήμερα είναι η Κουτσοχείρου γέφυρα. Η κοίτη του ποταμού είναι ψηλά μιας και τότε δεν είχε αρχίσει η συστηματική αμμοληψία.


Στην τρίτη φωτογραφία βλέπουμε το Δαμασί σε ένα στιγμιότυπο τραβηγμένο από το βουνό πάνω από τον Άγιο Γεώργιο. Σε αυτή τη φωτογραφία μπορούμε να διακρίνουμε τα αιωνόβια πλατάνια στο σημείο που αργότερα ονομάστηκε σχολικό πάρκο, καθώς και το σημείο που η Γαλογαύρα χύνεται στον Τιταρήσιο.


Η τέταρτη και τελευταία φωτογραφία των Αυστραλών είναι τραβηγμένη από την περιοχή Κλούρια και βλέπουμε τον Τιταρήσιο ποταμό και τη Βίγλα.


Σε ένα άλλο αρχείο που ευτυχώς έχει σωθεί βλέπουμε στο αυλάκι τον παλιό νερόμυλο και την δρυστέλα. Εκεί στο υδροτριβείο οι γυναίκες έπλεναν κουβέρτες , βελέντζες και άλλα μεγάλα σκεπάσματα και χαλιά.


Η Κουτσοχείρου γέφυρα μπορεί το 1940 να υπήρχε και να ήταν ξύλινη , ωστόσο όσοι ήθελαν να μπουν και να βγουν στο Δαμάσι  (από το σημείο που είναι σήμερα η γέφυρα και η είσοδος του χωριού) έπρεπε να περάσουν από τον Πόρο διασχίζοντας με ότι μέσο είχαν το ποτάμι. Εδώ βλέπουμε μια οικογένεια πάνω στο καρό  (άμαξα) να διασχίζει τον Τιταρήσιο για να φτάσει στο χωριό. Στο βάθος της φωτογραφίας ξεχωρίζουν τα πολύ πλατάνια που υπάρχουν ακόμα και σήμερα, καθώς και κτίρια όπως το Τουρκικό κονάκι,  εκεί που ζουν σήμερα οι οικογένειες,  Νταμπαλέτσιου, Γκατζιούρα και Ρέππα.


Τέλος σε μια σχετικά πιο πρόσφατη αλλά παλιά φωτογραφία βλέπουμε το μοναστήρι της Παναγίας Τσούμα πριν γίνουν τα έργα συντήρησης και διαμόρφωσης του χώρου.



ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ :

Αν και εσείς έχετε στο αρχείο σας αντίστοιχες φωτογραφίες, καλό θα ήταν να μου τις στείλετε να υπάρχουν όλες μαζί ως ένα ενιαίο ψηφιακό αρχείο. Αν πάλι δεν τις έχετε κάνει σε ηλεκτρονική μορφή καλό θα ήταν να γίνουν μιας και το χαρτί φθείρεται και κινδυνεύουν να χαθούν σπάνιες φωτογραφίες ιστορικής σημασίας.
Στη φωτογραφία βλέπουμε στο καρό τη νύφη να έρχεται μέσα από τα νερά του Ξηριά ή Τιταρήσιου ποταμού, αν προτιμάτε, από το πέρασμα στον Πόρο.


Αν μάλιστα έχετε σε φωτογραφία κάποιο τοπίο και σημεία που δείχνουν μνημεία, την παλιά εκκλησία, την πλατεία, το κάστρο, το πρώτο σχόλιο, (κλπ ) καλό θα ήταν (με λίγα λόγια που περιγράφουν τι βλέπουμε) να μου τις στείλετε να υπάρχουν ανεβασμένες στο διαδίκτυο για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Δείτε στο βίντεο παλιές φωτογραφίες από το Δαμάσι 



  1. Μάθετε τα νέα του Δαμασίου από το http://asteriosstelios.blogspot.gr/?m=1
  2. Εγγραφείτε στο κανάλι μου Asterios Stelios στο YouTube και δείτε όλα τα βίντεο https://www.youtube.com/user/asterios210
  3. Ακολουθήστε με Twitter @Asterios Stelios https://twitter.com/AsteriosStelios?s=09
  4. Ακολουθήστε με και στο Instagram https://instagram.com/download/?r=1337407125
  5. Ακολουθήστε με στο Google+ https://plus.google.com/104437141023444815063
  6. Κάντε κοινοποίηση - share αν σας άρεσε το άρθρο
  7. Σχολιάστε ελεύθερα, κάτω από το άρθρο, πάντα όμως χωρίς υβριστικές - χυδαίες εκφράσεις... αυτά τα σχόλια θα διαγράφονται.
  8. Κατά την αναπαραγωγή ενός άρθρου, φωτογραφιών ή βίντεο είναι υποχρεωτική η αναφορά της πηγής προέλευσης.
  9. Το παρόν μπλογκ αποτελεί προσωπικό ιστότοπο και δεν εξυπηρετεί οποιοδήποτε συμφέρον. Είναι μια καταγραφή των δραστηριοτήτων, παραδόσεων, ηθών και εθίμων του Δαμασίου καθώς και της καθημερινότητάς του με την προσωπική μου μάτια, άποψη και γνώση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τυχαία συνάντηση με αναμνήσεις 27 χρονων

Μια συνάντηση από τα παλιά, που θα ζήλευε ακόμα και η Αγγελική Νικολούλη, είχαμε την περασμένη Τρίτη 2 Απριλίου 2024, στο Κήποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας.

Μεγάλη επιχείρηση της Π.Υ για πυρκαγιά στο πολύπαθο Δαμάσι ( βιντεο)

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 14 Ιουλίου 2023 σε πλάγια βουνού δυτικά του Δαμασίου που καίει θαμνώδη βλάστηση.

Πήρε... πολυεργαλείο στην επίθεση ο Δαμασιακός

 Ο Δαμασιακός άρχισε τον "χορό" των φετινών καλοκαιρινών μεταγραφών με την απόκτηση του Ανδρέα Χατζηλιόντα και συνεχίζει το "χτίσιμο" της ομάδας ετσι ώστε να έχει ένα γεμάτο και ποιοτικό ρόστερ, ετσι ώστε να παρουσιαστεί πιο δυνατός στο νεο πρωτάθλημα.