Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σύλληψη τυροκόμου για την οικολογική καταστροφή στον Τιταρήσιο (βίντεο +φωτο)

Όταν οι τοπικές κοινωνίες πιέζουν τις αρχές και δημοσιοποιούν τις οικολογικές καταστροφές, τότε οι αρμόδιοι αναγκαστικά "πιάνουν" δουλειά και
προχωρούν σε έρευνες και συλλήψεις, όπως αυτή που έγινε για την μόλυνση του Τιταρήσιου ποταμού. 


Για μια ακόμη φορά πριν λίγες μέρες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κοντά στον Τιταρήσιο ή Ελασσονίτη ή Ξηριά ποταμό, προχώρησαν σε εκτεταμένη μόλυνση του με απόβλητα. Αυτό ήταν η αρχή για μια νέα προσπαθεία από εμάς, για να σώσουμε το ποτάμι, το ποτάμι που έδωσε και δίνει ζωή στους κατοίκους και τα ζώα της περιοχής, χιλιάδες χρόνια τώρα.


Είκοσι χρόνια τώρα ξέρουμε από ρεπορτάζ τοπικών τηλεοπτικών σταθμών αλλά και της ΕΡΤ, πως στο ποτάμι καταλήγουν βιομηχανικά απόβλητα,  με αποτέλεσμα τα ψάρια να έχουν σκουλήκια στην κοιλιά τους. Αυτό άλλωστε το διαπιστώσαμε πολλές φορές στην οικογένεια μας με τον συγχωρεμένο τον πατέρα μου, που πήγαινε για ψάρεμα πολύ συχνά. Όπως καταλάβατε από τότε μέχρι σήμερα, η μόλυνση του ποταμού με απόβλητα δεν σταμάτησε αλλά το αντίθετο, έγινε χειρότερη με αποτέλεσμα ψάρια και πουλιά να πεθαίνουν. 


Αρκετές γεωτρήσεις ύδρευσης στα χωριά της Ελασσόνας και του Τυρνάβου έχουν βγει ακατάλληλες, επειδή τα νιτρικά ξεπερνούν το επιτρεπτό όριο. Στα υδραγωγεία το χλώριο πέφτει ασταμάτητα για να απολυμανθεί το νερό, αλλά και το υπερβολικό χλώριο είναι επικίνδυνο για την υγεία. 
Πώς λοιπόν μπορείς να μείνεις άπραγος όταν οι θάνατοι από καρκίνο στην περιοχή κάνουν "θραύση" ?
Πώς να μην δημοσιοποιήσεις τέτοια οικολογική καταστροφή που σκοτώνει ψάρια πουλιά και κάθε ζωντανό οργανισμό του ποταμού αυτού ?
Πώς να αδιαφορήσεις όταν λίγοι, μπροστά στο κέρδος δεν υπολογίζουν τίποτα και καταστρέφουν τα πάντα ?
Τι να πεις στα νέα παιδιά Ελλασόνας και Τυρνάβου, που θα πάρουν τη "σκυτάλη" της ζωής σε αυτό τον τόπο και θα παραλάβουν νεκρό τοπίο ?


Τα χωριά της Ελασσόνας και του Τυρνάβου ήδη, έχουν ερημώσει από τις πολιτικές των κομμάτων που κυβερνούν τον τόπο. Η αγροτιά και η κτηνοτροφία, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας, ήδη βρίσκονται σε μαρασμό. Να διώξουμε και τους τελευταίους που απέμειναν ???
Εμείς θέλουμε όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τόπο μας να πάνε μπροστά,  να προσφέρουν θέσεις εργασίας και να βοηθούν στην ανάπτυξη του τόπου. Όχι όμως στην καταστροφή του με "νταβατζήδικες" τακτικές. Για αυτό αποφάσισαμε να πούμε "ως εδώ" σε αυτή την ασυδοσία, όχι για να κάνουμε ζημιά στο Τυροκομείο και όσους καταστρέφουν το ποτάμι, αλλά για να τους δείξουμε πώς και η ανοχή έχει τα όρια της.


Μετα τα ρεπορτάζ μας και όσων καλών συναδέλφων τόλμησαν να γράψουν για το θέμα, οι αρμόδιες αρχές της περιφέρειας Θεσσαλίας έκαναν αυτοψία στα σημεία της μόλυνσης, έβγαλαν ένα πόρισμα και αφού ενημέρωσαν τις εισαγγελικές αρχές, έγινε η επ αυτοφώρω σύλληψη 30χρονου επιχειρήματα από την Ελλασόνα. Είναι μέλος πολύ γνωστής οικογένειας της περιοχής και συγγενής βουλευτή της Ν.Δ που είναι μέτοχος στην ίδια εταιρεία. Μάλιστα και στο πρόσφατο παρελθόν επιβλήθηκαν πρόστιμα στην ίδια οικογενειακή επιχείρηση - Α.Ε, αλλα μυαλό , όπως φαίνεται, δεν έβαλαν και συνέχισαν να καταστρέφουν το ποτάμι, με σκοπό το μεγαλύτερο κεδρος της επιχείρησης και μόνο αυτό.


Η σύλληψη που "αχτίδα φωτός" πως κάτι λειτουργεί σωστά σε αυτό τον τόπο.
Στη σύλληψη του 30χρονου προέδρου ανώνυμης εταιρείας Επεξεργασίας Γάλακτος, που εδρεύει στα «Βοδιανά» Ελασσόνας, προχώρησαν πριν λίγες μέρες, αστυνομικοί του Τμήματος Ελασσόνας μετά από αυτοψία υπαλλήλων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Μάλιστα υπάρχει οπτικό υλικό που φαίνεται παράνομος αγωγός να ρίχνει στο ποτάμι απόβλητα. 


Μετά από αυτές τις προσπάθειες που κάναμε για την ανάδειξη του προβλήματος, είχαμε την κινητοποίηση των αρχών και φτάσαμε στο σημείο να γίνει η πρώτη σύλληψη υπεύθυνου. Ο 30χρονος αφέθηκε ελεύθερος με εισαγγελική εντολή, καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι εργαστηριακές εξετάσεις των ληφθέντων δειγμάτων για να επιβεβαιωθεί αν τα λύματα του Βιολογικού Καθαρισμού της τυροκομικής επιχείρησής του, που καταλήγουν στον Ελασσονίτη ποταμό, ρυπαίνουν το περιβάλλον ή αν πρόκειται για επεξεργασμένα υπολείμματα του βιολογικού καθαρισμού της επιχείρησης. 


Εδώ θα πρέπει οι αρμόδιοι να δείξουν τη δέουσα σοβαρότητα και να μας πούνε την αλήθεια για το μέγεθος της μόλυνσης και να μην "κουκουλώσουν" το θέμα λένε οι κάτοικοι των περιοχών από όπου περνά το ποτάμι.


Η αυτοψία-δειγματοληψία 
πραγματοποιήθηκε στο τμήμα μεταξύ φράγματος Αγιονερίου και άνω προς τις παρυφές της πόλης της Ελασσόνας. Το κλιμάκιο της Περιφέρειας (Διεύθυνση Περιβάλλοντος) έλαβε δείγματα από 17 σημεία του ποταμού, που εκτείνεται από την Ελασσόνα ως τον Τύρναβο, ενώ στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται συνολικά 3 Τυροκομεία (μεταξύ των οποίων κι αυτό, στο οποίο ο αιφνιδιαστικός έλεγχος εντόπισε εκπρόσωπό του να ρίχνει μέσω αγωγού στον ποταμό λευκό υγρό με έντονη δυσοσμία) καθώς και 7 κτηνοτροφικές μονάδες. 


Πάντως η ίδια η εταιρία, ο εκπρόσωπος της οποίας έχει συλληφθή, στο παρελθόν έχει τιμωρηθεί με πρόστιμα για μόλυνση του ποταμού, με ανάκληση προϊόντων από τα ράφια σούπερ μάρκετ με Listeria μετά από εντολή του ΕΦΕΤ, επίσης έχει καταδικαστεί και για παράνομη ελληνοποίηση τυριού από τη Βουλγαρία που το παρουσίαζε ως ελληνική φέτα,  σε βάρος των κτηνοτρόφων της περιοχής.


Όπως λενε αγανακτισμένοι οι κάτοικοι της περιοχής, περιμένουν να δούνε το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας - δίωξης και θα πράξουν αντιστοίχως. Θα φτάσουν όπως τονίζουν, να κάνουν μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου για πράξεις και παραλήψεις, μιας και τόσα χρόνια γνωρίζουν οι υπεύθυνοι ποιοι μολύνουν το ποτάμι και το μόνο που κάνουν είναι να βάζουν πρόστιμα. Οι κατηγορίες λένε πρέπει να είναι κακουργηματικού χαρακτήρα και να φτάσουν ακόμα και στο "σφράγισμα" των επιχειρήσεων που προκαλούν την οικολογική καταστροφή. Νυν και πρώην πρόεδροι φορέων και κοινοτήτων λένε θα φτάσουμε μέχρι το Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.


Μάλιστα πριν λίγες στη βουλή των Ελλήνων για την οικολογική καταστροφή στον Τιταρήσιο, ερώτηση απηύθυνε στους υπουργούς Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη, Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη, ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τυχαία συνάντηση με αναμνήσεις 27 χρονων

Μια συνάντηση από τα παλιά, που θα ζήλευε ακόμα και η Αγγελική Νικολούλη, είχαμε την περασμένη Τρίτη 2 Απριλίου 2024, στο Κήποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας.

Μεγάλη επιχείρηση της Π.Υ για πυρκαγιά στο πολύπαθο Δαμάσι ( βιντεο)

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 14 Ιουλίου 2023 σε πλάγια βουνού δυτικά του Δαμασίου που καίει θαμνώδη βλάστηση.

Πήρε... πολυεργαλείο στην επίθεση ο Δαμασιακός

 Ο Δαμασιακός άρχισε τον "χορό" των φετινών καλοκαιρινών μεταγραφών με την απόκτηση του Ανδρέα Χατζηλιόντα και συνεχίζει το "χτίσιμο" της ομάδας ετσι ώστε να έχει ένα γεμάτο και ποιοτικό ρόστερ, ετσι ώστε να παρουσιαστεί πιο δυνατός στο νεο πρωτάθλημα.