Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ενημέρωση στο Δαμάσι για το χύμα τσίπουρο και τις προοπτικές του ως ΕΠΙΠ ( φώτο + βίντεο )

Απο το Δαμάσι ξεκίνησε η ενημέρωση και η συζήτηση για την προοπτική ανάδειξης του χύμα τσίπουρου σε ΕΠΙΠ (Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ένα αν μη τι άλλο εναλλακτικό εγχείρημα για την τσέπη των αγροτών του Δαμασίου που ασχολούνται με το αμπέλι και το τσίπουρο. 


Αμπελοκαλλιεργητές και αμβυκούχοι (ιδιοκτήτες καζανιών) του Δαμασίου αλλά και γύρω περιοχών, για αυτό τον σκοπό παραβρέθηκαν και γέμισαν την αίθουσα εκδηλώσεων του «Δεληχείου Ιδρύματος» το απόγευμα του Σαββάτου 18 Μαρτίου 2017 προκειμένου να ενημερωθούν για αυτή την προοπτική να γίνει το χύμα τσίπουρο προϊόν ΕΠΙΠ.



Βασικός ομιλητής στη συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Αγροτική Ανάπτυξη», κ. Κωνσταντίνος Μπλιάτσιος ο οποίος τόνισε πως οι αμπελοκαλλιεργητές άργησαν να συμβαδίσουν με τις Ευρωπαϊκές αλλά και παγκόσμιες επιταγές αξιοποίησης και προώθησης των προϊόντων τους.

Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Αστέριος Ροντούλης πρωην  υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και νυν επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμου Τυρνάβου, 
ο οποίος από την πλευρά του ενημέρωσε για το παρόν και το μέλλον του χύμα τσίπουρου αλλά και το τι επιτάσσει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Ο κ. Ροντούλης τόνισε την άρρηκτη σχέση της αμπελοκαλλιέργειας με τον άμβυκα και έστειλε μήνυμα στους πολέμιους του χύμα τσίπουρου να σταματήσουν της προγραμματισμένες επιθέσεις στο προϊόν, καθώς σε τελική ανάλυση η συμπεριφορά τους θα γίνει μπούμερανγκ και για τους ίδιους.



Στην συζήτηση έδωσε το παρόν, συμμετείχε και ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους και ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας αμβυκούχων και αμπελοκαλλιεργητών κύριος Μιλτιάδης Στεργιούλης.


Το ζητούμενο είναι όσοι πιστεύουν σε αυτό το εγχείρημα να δηλώσουν εγκαίρως συμμετοχή , με τους Δαμασιώτες ωστόσο να παραμένουν θετικοί αλλά ταυτόχρονα και διστακτικοί σε αυτή την πρόταση.
Ωστόσο όσοι έχουν απορίες και αυτές δεν λύθηκαν με τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις που δόθηκαν στη συζήτηση, 
μπορούν να παραβρεθούν σε αντίστοιχες συζητήσεις που θα γίνουν σύντομα στον Τύρναβο αλλά και τις γύρω περιοχές.




Σε μια εποχή που όλα αλλάζουν και μάλιστα κάθε χρόνο προς το χειρότερο , η πρωτογένεια και ο παραδοσιακός - μοναδικός χαρακτήρας ενός προϊόντος,  μπορεί να αποτελέσει "ασπίδα" στην "καταιγίδα" που ζούμε ...
και πρωτογενής τομέας και μάλιστα πολύ σημαντικός , είναι η αγροτική καλλιέργεια και το αμπέλι.

Τώρα το ποιος εμπιστεύεται τέτοιες ιδέες και προοπτικές και το ποιος πιστεύει πως μπορεί να νικήσει το "θηρίο" της παγκοσμιοποίησης (που θέλει να αλλάξει ότι μέχρι σήμερα γνωρίζαμε)  αν διαφωνεί με αυτό είναι όπως πάντα καθαρά δικό του θέμα και απόφαση...και από τις αποφασίσεις μας κρινόμαστε αν πράξαμε σωστά ή όχι.









Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τυχαία συνάντηση με αναμνήσεις 27 χρονων

Μια συνάντηση από τα παλιά, που θα ζήλευε ακόμα και η Αγγελική Νικολούλη, είχαμε την περασμένη Τρίτη 2 Απριλίου 2024, στο Κήποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας.

Μεγάλη επιχείρηση της Π.Υ για πυρκαγιά στο πολύπαθο Δαμάσι ( βιντεο)

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 14 Ιουλίου 2023 σε πλάγια βουνού δυτικά του Δαμασίου που καίει θαμνώδη βλάστηση.

Πήρε... πολυεργαλείο στην επίθεση ο Δαμασιακός

 Ο Δαμασιακός άρχισε τον "χορό" των φετινών καλοκαιρινών μεταγραφών με την απόκτηση του Ανδρέα Χατζηλιόντα και συνεχίζει το "χτίσιμο" της ομάδας ετσι ώστε να έχει ένα γεμάτο και ποιοτικό ρόστερ, ετσι ώστε να παρουσιαστεί πιο δυνατός στο νεο πρωτάθλημα.