Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο ΕΟΣΚ περιηγηθηκε στο κάστρο και στα αξιοθέατα του Δαμασίου (φώτο + βίντεο)

Μέλη του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας, την περασμένη Κυριακή 15/4 επισκέφθηκαν το Δαμάσι, περιηγήθηκαν και ξεναγήθηκαν σχεδόν σε όλα τα αξιοθέατα του χωριού μας.

Κάποια από τα μέλη του ΕΟΣΚ, είχαν έρθει στο Δαμάσι, τον περασμένο Οκτώβριο στα Ελευθέρια για να χορέψουν και μόλις έμαθαν για το κάστρο και τα αξιοθέατα του χωριού μας, αμέσως ενέταξαν το Δαμάσι στο πρόγραμμά τους.


Ο Σύλλογος από τη Καρδίτσα "Μαίρη Ιωαννίδου" ήταν προσκεκλημένος του Εκπολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Δαμασίου και τα μέλη του μας παρουσιάσαν χορούς από τα Άγραφα. Όταν όμως άκουσαν την ιστορία του χωριού μας και έμαθαν για το κάστρο και τα βυζαντινά Μοναστήρια, αμέσως το πήραν απόφαση και ήρθαν με τον ΕΟΣ Καρδίτσας.


Δύο από τα μέλη του ΕΟΣΚ ήρθαν στο Δαμάσι την περασμένη Τρίτη, είδαν τη διαδρομή, βρήκαν και ξεναγούς και τη Κυριακή το πρωί ήρθαν. Στην πλατεία τους περίμεναν, πάντα φιλόξενα όπως αρμόζει σε επισκέπτες, ο δάσκαλος Κώστας Λούτσος, που τους έκανε την ξενάγηση και ο πρόεδρος του ΕΜΣΔ Πέτρος Δημάκης που έλαβε την περιήγηση και μέρος της ξενάγησης. Η πρώτη στάση ήταν η νέα γέφυρα της Γαλογαύρας. Εκεί έμαθαν τα κυριότερα ιστορικά αλλά και πολιτισμικά στοιχεία για το Δαμάσι.


Στη συνέχεια πήγαν στο Δελήχειο Ίδρυμα όπου έμαθαν την ιστορία για το ζεύγος των ευεργετών, που χάρισαν στο χωριό αυτό το υπέροχο κτίριο, εκτός των άλλων, αλλά και για τις χρήσεις των χώρων του.


Ακολούθησε η επίσκεψη στον πολιούχο Άγιο Νικόλαο, όπου ο πάτερ Γεώργιος Τζήκας τους καλωσόρισε τους έδωσε μια λειτουργιά και απάντησε σε κάποιες ερωτήσεις μαζί με το δάσκαλο Κώστα Λούτσο, για την ιστορία της εκκλησίας και για το περίτεχνα σκαλισμένο τέμπλο, που πολύ πιθανόν να έχει φτιαχτεί κατά την Αναγέννηση (περίπου στα 1600-1700μ.Χ).


*** Κάπου εκεί η τεχνολογία μας πρόδωσε και δεν μπόρεσα να έχω άλλο βίντεο, πάρα μόνο αρκετές πολύ όμορφες φωτογραφίες που θα δείτε σε βίντεο παρακάτω.***


Επόμενη στάση η παλιά γέφυρα της Γαλογαύρας και ο ανήφορος προς το βουνό του Αγίου Θεοδώρου από τα σκαλοπάτια.


Αφού φτάσαμε στους πρόποδες του βουνού αρχίσαμε την ανάβαση από το αρχαίο μονοπάτι που σχεδόν έχει καταστραφεί και προκάλεσε πολλά αρνητικά σχόλια από τους επισκέπτες για άλλη μια φορά. Απόρησαν γιατί οι αρμόδιοι δεν κάνουν κάτι όπως και με το γεγονός πως επίσημα αρχαιολογική σκαπάνη δεν μπήκε στο κάστρο. Φυσικά αναρωτήθηκαν και για το ότι το κάστρο δεν έχει ανακατασκευαστεί, έστω και ένα τμήμα του.


Στην κορυφή του βουνού, χιλιάδες χρόνια δεσπόζει το κάστρο του χωριού και ότι από αυτό σώζεται. Είναι Βυζαντινό αλλά προϋπάρχει ως αρχαία ακρόπολη και αυτό το μαρτυρούν τα κυκλώπεια τείχη στη βάση του κάστρου. Από αυτό το σημείο (το πέρασμα του Ρεβενίου) οι πρόγονοί μας μπορούσαν να ελέγχουν την κίνηση και όσους πήγαιναν από και προς Μακεδονία και το αντίστροφο, από Μακεδονία προς κεντρική Ελλάδα ή νοτιότερα και το αντίθετο.


Απόλαυσαν και απολαύσαμε τη θέα του χωριού από ψηλά και κάπως έτσι φτάσαμε στο εκκλησάκι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου οι ορειβάτες άναψαν κεριά και είδαμε τον Τιταρήσιο ποταμό και τη γέφυρα της εισόδου στο Δαμάσι. 


Από εκεί αμέσως φτάσαμε στον Άγιο Θεόδωρο, όπου και πάλι βγήκαν οι σχετικές φωτογραφίες και όπως κάθε επισκέπτης της εκκλησίας,  έτσι και αυτοί, χτύπησαν την καμπάνα.


Από την βουνοκορφή αγναντέψαμε τον Όλυμπο και τον Κίσσαβο αλλά και τη Βερδικούσια και αφού διασχίσαμε όλο το κάστρο και είδαμε τους χώρους του, πήραμε τον κατήφορο για τον Άη Θανάση.


Τέλος καταλήξαμε στο ξωκκλήσι του Αγίου Αθανασίου όπου κάναμε στάση για να δούμε τη θέα, το Δαμασούλι και τα βήματα της Παναγίας πάνω στην πέτρα. Από το πέρασμα του χρόνου τα ίχνη πάνω βράχο (που εμείς οι Δαμασιώτες λέμε κατά παράδοση πώς είναι τα βήματα της Παναγιάς) έχουν σκεπαστεί από χώματα και έχει ραγίσματα σε αρκετά σημεία με αποτέλεσμα να είναι δυσδιάκριτα. 


Η παράδοση θέλει κάποιος άπιστος όταν άκουσε για αυτά τα βήματα της Παναγίας που έμειναν πάνω στο βράχο, πήρε ένα γκασμά και προσπάθησε να τα καταστρέψει για να αποδείξει πως δεν είναι κάποιο θαύμα. Όμως για κακή του τύχη με το πρώτο χτύπημα έμεινε παράλυτος και πίστηκε εκ των υστέρων για το λάθος του.


Αφού οι ορειβάτες συνέχισαν το περπάτημα και στο δίπλα βουνό για μια ώρα, επέστρεψαν στο χωριό, μάλλον ξεκούραστα, για τσίπουρο στην πλατεία. Άλλωστε αυτοί, ως ορειβατικός σύλλογος έχουν "οργώσει" τόσες και τόσες δύσκολες βουνοκορφές και σίγουρα θα πατήσουν ακόμη περισσότερες. Σε αυτές τις εκδρομές όπως το βουνό του Δαμασίου, συνδυάζουν το χόμπι τους με τα αξιοθέατα και δίνουν την ευκαιρία σε κάποια μέλη τους, όπως γυναίκες και παιδιά που είναι αρχάριοι, να αγαπήσουν αυτή την καταπληκτική δραστηριότητα...την ορειβασία!!!


Μας ανέφεραν τις εντυπώσεις τους που ήταν κάτι παραπάνω από θετικές και τους προσκαλέσαμε την τελευταία Κυριακή του Απριλίου, όπου στη 1:00 το μεσημέρι, στην πλατεία ξεκινά το μεγάλο φεστιβάλ παιδικού και εφηβικού χορού, που διοργανώνει με επιτυχία ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Δαμασίου με συγκροτήματα και χορούς από όλη την Ελλάδα.


Σας ευχαριστούμε παιδιά και σας περιμένουμε ξανά για να σας δείξουμε και τα υπόλοιπα αξιοθέατα αλλά και τις βυζαντινές εκκλησίες της περιοχής. Την Παναγιά την Τσούμα και τον Άγιο Δημήτριο.






































  1. Μάθετε τα νέα του Δαμασίου και της ευρύτερης περιοχής από το http://asteriosstelios.blogspot.gr/?m=1
  2. Εγγραφείτε στο κανάλι μου Asterios Stelios στο YouTube και δείτε όλα τα βίντεο https://www.youtube.com/user/asterios210
  3. Ακολουθήστε με Twitter @Asterios Stelios https://twitter.com/AsteriosStelios?s=09
  4. Ακολουθήστε με και στο Instagram https://instagram.com/download/?r=1337407125
  5. Ακολουθήστε με στο Google+ https://plus.google.com/104437141023444815063
  6. Κάντε κοινοποίηση - share αν σας άρεσε το άρθρο.
  7. Κάντε αίτημα φιλίας και ακολουθήσετε με στο Facebook. https://www.facebook.com/asterios210.stelios
  8. Στείλτε email στο asterios210@gmail. com.
  9. Σχολιάστε ελεύθερα, κάτω από το άρθρο, πάντα όμως χωρίς υβριστικές - χυδαίες εκφράσεις... αυτά τα σχόλια θα διαγράφονται.
  10. Κατά την αναπαραγωγή ενός άρθρου, φωτογραφιών ή βίντεο είναι υποχρεωτική η αναφορά της πηγής προέλευσης.
  11. Το παρόν μπλογκ αποτελεί προσωπικό ιστότοπο και δεν εξυπηρετεί οποιοδήποτε συμφέρον. Είναι μια καταγραφή των δραστηριοτήτων, παραδόσεων, ηθών και εθίμων του Δαμασίου καθώς και της καθημερινότητάς του με την προσωπική μου μάτια, άποψη και γνώση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τυχαία συνάντηση με αναμνήσεις 27 χρονων

Μια συνάντηση από τα παλιά, που θα ζήλευε ακόμα και η Αγγελική Νικολούλη, είχαμε την περασμένη Τρίτη 2 Απριλίου 2024, στο Κήποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας.

Μεγάλη επιχείρηση της Π.Υ για πυρκαγιά στο πολύπαθο Δαμάσι ( βιντεο)

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 14 Ιουλίου 2023 σε πλάγια βουνού δυτικά του Δαμασίου που καίει θαμνώδη βλάστηση.

Πήρε... πολυεργαλείο στην επίθεση ο Δαμασιακός

 Ο Δαμασιακός άρχισε τον "χορό" των φετινών καλοκαιρινών μεταγραφών με την απόκτηση του Ανδρέα Χατζηλιόντα και συνεχίζει το "χτίσιμο" της ομάδας ετσι ώστε να έχει ένα γεμάτο και ποιοτικό ρόστερ, ετσι ώστε να παρουσιαστεί πιο δυνατός στο νεο πρωτάθλημα.