Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βόλτα με άλογο, τον προαιώνιο φίλο του ανθρώπου στο Δαμάσι (βίντεο)

Δελφίνι, σκύλος και άλογο οι πανάρχαιοι φίλοι του ανθρώπου. Ράτσες υπάρχουν πάρα πολλές όπως τα Αραβάνια, τα περίφημα Θεσσαλικά άλογα (όπως αναφέρουν οι ιστορικοί πώς ήταν το άλογο του Μεγάλου Αλεξάνδρου), τα Αραβικά, τα Μάσταγκ, τα Ντόπια αλλά και τα ημίαιμα άλογα από ράτσες όλου του κόσμου. Όλα τους ξεχωρίζουν επειδή η μοναδική φυσιολογία τους, τα κάνει να είναι εξαιρετικά σε επιδόσεις.


Το άλογο ή ίππος και ποιητικά άτι, (Equus caballus), είναι τετράποδο περισσοδάκτυλοθηλαστικό της οικογένειας των ιππιδών (Equidae), που χρησιμοποιήθηκε από την αρχαιότητα ως μέσο μετακίνησης και αποτέλεσε βασική κινητήρια δύναμη των αμαξών αλλά και χρήσιμο εργαλείο στον πόλεμο όπως και σε αθλητικούς αγώνες. Βοήθησε επίσης την εξάπλωση των ανθρώπων σε νέες περιοχές, καθώς και τη μετανάστευση ολόκληρων λαών. Εξημερώθηκε από τον άνθρωπο γύρω στο 4.500 π.Χ. Στην αρχαία ελληνική, η ονομασία του ήταν ίππος.


Το άλογο είναι ψηλό ζώο, (υπάρχουν 1000 φυλές αλόγων που το ύψος τους ξεκινάει από 50 εκατοστά μέχρι και 180 εκατοστά) γνωστό για την περήφανη όψη του. Γεννάει κάθε φορά συνήθως ένα μωρό, σπανιότερα δύο, και το θηλυκό τα θηλάζει μέχρι την ηλικία των 6-7 μηνών και στη φύση μέχρι την ηλικία του ενός έτους.

Έχει πυκνό τρίχωμα που αποτελείται από κοντές και απαλές τρίχες. Ζει πολλά χρόνια και ο μέσος όρος ζωής του φτάνει τα 25 έως 30 χρόνια (σε σπάνιες περιπτώσεις έφτασε και στα 50) . Αν και πιστευόταν ότι δεν είναι ιδιαίτερα έξυπνο ζώο, όπως δείχνει και το όνομά του, έχει αποδειχτεί ότι κατέχει ευφυΐα που έχει να κάνει με την εκμάθηση καθηκόντων, τη μνήμη και τη λύση προβλημάτων.


Το άλογο προήλθε από τον ηώιππο, ένα μικρό τετράποδο θηλαστικό της εποχής του Ηωκαίνου, πριν 55 εκατομμύρια χρόνια.Ο  ηώιππος εξελίχθηκε στο μεσόιππο, το μειόιππο και το πλειόιππο αυξάνοντας το μέγεθός του. Ο σημερινός ίππος μάλλον εμφανίστηκε στη Βόρεια Αμερική, κατά την εποχή του Πλειστοκαίνου και από εκεί μετανάστευσε στον υπόλοιπο κόσμο. Από το ίδιο εξελικτικό δέντρο προήλθαν το γαϊδούρι, η ζέβρα, η Κουάγκα, το άλογο Przewalski και άλογο Παλλάς.

Το άλογο του καβαλάρη, ξέρει ένα αφεντικό 

Αυτά με την ιστορία για το άλογο, πάμε όμως στο σήμερα και την τάση του ανθρώπου να επιστρέφει ολοένα και περισσότερο, ξανά στον ίππο, που τον άφησε για το αυτοκίνητο και τη μοτοσικλέτα. 


Η εξέλιξη βλέπετε της τεχνολογίας και του σύγχρονου τρόπου ζωής, "χάλασε" αυτή τη μακροχρόνια φιλιά, που τώρα όμως ξανςχτίζεται σε νέες βάσεις.

Ο ιππικός όμιλος Τυρνάβου "Άγιος Γεώργιος" στο Δαμάσι.

Με αφορμή του Αγίου Γεωργίου τη μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης που φέτος θα γιορταστεί κανονικά στις 23 Απριλίου, αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο μιας και ο Θαυματουργός Αη Γιώργης είναι έφιππος επί λευκού ίππου και στο Δαμάσι υπάρχει η εκκλησία του στην είσοδο του χωριου.



Ο ήχος από τον καλπασμό των αλόγων, θέλοντας και μη, σου τραβάει την προσοχή και σου ξυπνάει μια προαιώνια σχέση που έχει ο άνθρωπος με τα άτια όπως τα αποκαλούν τα άλογα οι ποιητές στη λογοτεχνία. Μια σχέση που στο Δαμάσι είναι ακόμα πιο στενή μιας και οι Δαμασιώτες από τα αρχαία χρόνια χρησιμοποίησαν αυτά τα πανέξυπνάλλα ζώα τόσο ως εργάτες στις αγροτικές τους δραστηριότητες, όσο και για τους πολέμους που συμμετείχαν. 


Μάλιστα το όνομα Δαμάσι, όπως εικάζουν οι ειδικοί της ιστορίας και της ονοματολογίας, πολύ πιθανόν να προέρχεται από το γεγονός πως σε αυτό το μέρος δάμαζαν τα περίφημα Θεσσαλικά άλογα όπως τον Βουκεφάλα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που, ως γνωστόν ήταν ήταν Θεσσαλικό άλογο. Κάποιοι άλλοι λένε πως πολύ πιθανόν τα αρχαία Δαμάσεια πεδία βρισκόταν εδώ σε αυτό το γεωγραφικό σημείο που είναι οι εκτάσεις που ανήκουν στο σύγχρονο Δαμάσι και για αυτό το χωριό πήρε το όνομά Δαμασίπολις κατά τους αρχαίους χρόνους. Μια επιτύμβια στήλη άλλωστε, (που βρίσκεται στο Δεληχειο ίδρυμα) που βρέθηκε τη δεκαετία του "80" στην περιοχή Καλαμάκι, δίπλα στον Πηνειό ποταμό, ανέφερε πως η πόλη του Δαμασίου τιμά τα θεία  "Δαμασίπολις τιμώσι θεία". Προφανώς αφιερώθηκε στα Θεία μετά από κάποια μάχη που συμμετείχαν οι κάτοικοι του χωριού ή των οικισμών που αποτελούσαν την αρχαία Δαμασίπολις και έτσι έχουμε μια επίσημη καταγραφή του ονόματος αυτής της περιοχής από τα αρχαία χρόνια.
*** Να που ξαναμπήκε η ιστορία μέσα & όχι άδικα !!!

Στο σήμερα η σχέση ανθρώπου - αλόγου 

Με αφορμή την επίσκεψη του Ιππικού Ομίλου Τυρνάβου "Ο Άγιος Γεώργιος" που εδώ και 10 χρόνια, έρχονται ιππαστί (καβάλα στα άλογά τους) στο Δαμάσι, ως άλλοι Καουμπόηδες για Άγιο Θεόδωρο & κάστρο, βρήκα την ευκαιρία να ρωτήσω ανθρώπους που έχουν στενή σχέση με τα άλογα κάποιες απορίες που έχει αρκετός κόσμος.


Οι καβαλάρηδες του Τυρνάβου όμως έρχονται και άλλη μια φορά σε ιερό προσκύνημα της περιοχής κατά το τέλος Μαΐου, για να διανυκτερεύσουν στη βυζαντινή και θαυματουργή, Ιερά Μόνη της Παναγιάς της Τσούμα, στα σύνορα Δαμασίου - Μεγάλου Ελευθεριχωρίου.

Ο καιρός για την παρέα με τα άλογα ήταν ιδανικός και η μέρα ηλιόλουστη και έτσι πήραν την απόφαση να έρθουν στην κλασσική και αγαπημένη τους βόλτα. Έδωσαν ραντεβού στο Τύρναβο το πρωί της Κυριακής 11/3/2018 και ξεκίνησαν την περιπέτειά τους μέσα από τους χωματόδρομους στον κάμπο και τον Τιταρήσιο ποταμό για να φτάσουν στο χωριό Δαμάσι διανύοντας 15 χιλιόμετρα με ιππασία.


Αφου έφτασαν και τράβηξαν όλα τα βλέμματα των χωριανών, διέσχισαν κεντρικούς δρόμους του Δαμασίου, προσπάθησαν να ανέβουν στο κάστρο και το εκκλησάκι του Αγίου Θεοδώρου όπως έκαναν άλλες φορές, αλλά το αρχαίο μονοπατι εδώ και χρόνια είναι κατεστραμένο και παρατημένο από τις αρμόδιες αρχές. Τελικά, άπραγοι και απογοητευμένοι, ξεσέλωσαν τα άλογα τους και έδεσαν τους ίππους τους στο σχολικό πάρκο. Η παρέα των περίπου 20 αναβατών και της μιας αμαζόνας κατέληξε στην πλατεία του χωριού για καφέ και τοπικό τσιπουράκι. Δεκάδες παιδιά είδαν από κοντά τα άλογα, βγήκαν φωτογραφίες, ρώτησαν και έμαθαν για αυτά τα αξιολάτρευτα ζώα που είναι χιλιάδες χρόνια ένας από τους πιο πιστούς φίλους του ανθρώπου και κάποιοι τολμηροί τα ίππευσαν και έκαναν βόλτα.
Δείτε το βίντεο με όμορφες εικόνες και πολύ ωραίες συνεντεύξεις από ανθρώπους που αγαπάνε τα άλογα.


Στο βίντεο είδατε την άφιξη των καβαλάρηδων στο Δαμάσι από τον Τιταρήσιο ποταμό στο ύψος του καζανιού του Ευθυμίου Ματράκη, καθώς και τη βόλτα στο χωριό. Ενδιάμεσα θα δείτε τις συνεντεύξεις του Γιάννη Αμπελουριά, της αμαζόνας Άννυς Μιχαηλίδου, του Δημήτρη Δαούλα, του προέδρου του Ιππικού Ομίλου Τυρνάβου "Ο Άγιος Γεώργιος" Νίκου Σιασιαμούτη καθώς και τη συνέχεια της πολύ ενδιαφέρουσας συνέντευξης του Γιάννη Αμπελουριά που μας εξηγεί τις φροντίδες και το κόστος για ένα άλογο καθώς και κάποια μυστικά για την επιλογή του.


*** Οι ιστορικές αναφορές αφορούν πληροφορίες που άντλησα από ιστορικούς και πολύ πιθανόν να ισχύουν, ίσως όμως και όχι. Για όλα αυτά χρειάζεται συστηματική αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή και ανασκαφές που θα δώσουν πραγματικά χρήσιμα στοιχεία για όλα αυτά. Ωστόσο μέχρι σήμερα η αρχαιολογική σκαπάνη δεν έκαψε ούτε εκατοστό στο χωριό μας επίσημα με αποτέλεσμα αρχαιοκάπηλοι να έχουν αρπάξει νύχτα, μεγάλο μέρος της ιστορίας μας.


*** Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες Γεώργιους και Γεωργίες! !!


  1. Μάθετε τα νέα του Δαμασίου και της ευρύτερης περιοχής από το http://asteriosstelios.blogspot.gr/?m=1
  2. Εγγραφείτε στο κανάλι μου Asterios Stelios στο YouTube και δείτε όλα τα βίντεο https://www.youtube.com/user/asterios210
  3. Ακολουθήστε με Twitter @Asterios Stelios https://twitter.com/AsteriosStelios?s=09
  4. Ακολουθήστε με και στο Instagram https://instagram.com/download/?r=1337407125
  5. Ακολουθήστε με στο Google+ https://plus.google.com/104437141023444815063
  6. Κάντε κοινοποίηση - share αν σας άρεσε το άρθρο.
  7. Κάντε αίτημα φιλίας και ακολουθήσετε με στο Facebook.  https://www.facebook.com/asterios210.stelios
  8. Στείλτε email στο asterios210@gmail. com.
  9. Σχολιάστε ελεύθερα, κάτω από το άρθρο, πάντα όμως χωρίς υβριστικές - χυδαίες εκφράσεις... αυτά τα σχόλια θα διαγράφονται.
  10. Κατά την αναπαραγωγή ενός άρθρου, φωτογραφιών ή βίντεο είναι υποχρεωτική η αναφορά της πηγής προέλευσης.
  11. Το παρόν μπλογκ αποτελεί προσωπικό ιστότοπο και δεν εξυπηρετεί οποιοδήποτε συμφέρον. Είναι μια καταγραφή των δραστηριοτήτων, παραδόσεων, ηθών και εθίμων του Δαμασίου καθώς και της καθημερινότητάς του με την προσωπική μου μάτια, άποψη και γνώση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τυχαία συνάντηση με αναμνήσεις 27 χρονων

Μια συνάντηση από τα παλιά, που θα ζήλευε ακόμα και η Αγγελική Νικολούλη, είχαμε την περασμένη Τρίτη 2 Απριλίου 2024, στο Κήποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας.

Μεγάλη επιχείρηση της Π.Υ για πυρκαγιά στο πολύπαθο Δαμάσι ( βιντεο)

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 14 Ιουλίου 2023 σε πλάγια βουνού δυτικά του Δαμασίου που καίει θαμνώδη βλάστηση.

Πήρε... πολυεργαλείο στην επίθεση ο Δαμασιακός

 Ο Δαμασιακός άρχισε τον "χορό" των φετινών καλοκαιρινών μεταγραφών με την απόκτηση του Ανδρέα Χατζηλιόντα και συνεχίζει το "χτίσιμο" της ομάδας ετσι ώστε να έχει ένα γεμάτο και ποιοτικό ρόστερ, ετσι ώστε να παρουσιαστεί πιο δυνατός στο νεο πρωτάθλημα.