Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανάσταση στο Δαμάσι (βίντεο + φωτογραφίες)

Δόξα Τω Θεό και φέτος αξιωθήκαμε να γιορτάσουμε την Ανάσταση Του Θεανθρώπου.


Αυτόν, που κάθε χρόνο εδώ και 2018 χρόνια, σταυρώνουμε με τις πράξεις μας, για να Αναστηθεί νικώντας το θάνατο προσφέροντας, μας την ελπίδα ξανά.

Ανάσταση στο Δαμάσι

Με λαμπρότητα και κατάνυξη, Δαμασιώτες και Δαμασιώτισσες από κάθε γωνιά της Ελλάδος αλλά και από το εξωτερικό, γιόρτασαν το Μεγάλο Σάββατο την Ανάσταση του Κυρίου, άλλοι εκτός χώρας, άλλοι εκτός χωριού και πολλοί εδώ στον τόπο τους...το Δαμάσι αλλά και το Δαμασούλι.


Το Άγιον Φως από τα Ιεροσόλυμα και τον Ναό της Αναστάσεως Του Κυρίου, για άλλη μια φορά έφερε από την 110 Π.Μ στο χωριό, ο Αντώνης Παπαδημητρίου.


Στο Δαμάσι και ενώ προηγήθηκαν οι Αναστάσεις στο στρατόπεδο και το Δαμασούλι από τον πάτερ Γεώργιο Τζήκα, λίγο πριν τις 11:00 το βράδυ, χτύπησε η καμπάνα τη εκκλησίας του Αγίου Νικολάου και μέσα σε λίγη ώρα ο Ιερός Ναός αλλά και ο αύλιος χώρος, γέμισαν από πιστούς κάθε ηλικίας. Οι συγχωριανοί (λιγοτεροι φέτος) γαμπροί, νύφες με τα παιδιά τους και φίλους, πρώτα από όλα "φόρεσαν" την γιορτινή τους διάθεση,  έβαλαν και τα καλά τους, πήραν τις λαμπάδες τους και περίμεναν με χαρά τη μεγαλύτερη και Αγιότερη στιγμή της ανθρωπότητας... Την Ανάσταση του Θεανθρώπου !!!


Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, αρκετά παιδιά με τις πολύχρωμες λαμπάδες τους,  περίμεναν έξω από την Ωραία Πύλη το "Δεύτε Λάβετε Φως" από τον πάτερ Γεώργιο Τζήκα.
Με το Άγιο Φως πλέον να φωτίζει κάθε γωνία του Ιερού Ναού,  όλοι μαζί βγήκαν έξω, όπου άκουσαν με ευλάβεια άκουσαν το Ευαγγέλιο της Αναστάσεως.

Η μεγαλύτερη ώρα είχε φτάσει... η αναγγελία του θαύματος των θαυμάτων και συνάμα η εκπλήρωση των γράφων, αλλά και της υποσχέσεως του Κυρίου Χριστού Χριστού ...
Της Αναστάσεως του Θεανθρώπου !!!



Δείτε το πρώτο βίντεο από την Ανάσταση στο Δαμάσι 



Λίγη ώρα αργότερα αρκετοί έφυγαν για  να πάνε στο κοιμητήριο το Άγιο Φως στα προσφιλή τους πρόσωπα που έφυγαν από τη ζωή,  προσδοκώντας ανάσταση νεκρών όπως λέει το σύμβολο της πίστεως.

Άλλοι πάλι έφυγαν για να τιμήσουν την παραδοσιακή μαγειρίτσα και οι νεότεροι για να διασκεδάσουν στα μπαράκια στην πλατεία χωριού.


Λίγοι, περισσότεροι όμως από πέρυσι, παρέμειναν μέχρι το τέλος της Αναστάσιμης και Πασχαλίνης Θείας Λειτουργίας όπου με κατάνυξη περίμεναν να Κοινωνήσουν των Αχράντων Μυστηρίων. Αυτή τη μέρα, η απέραντη αγάπη Του Αναστηθέντα Κυρίου Ιησού Χριστού, αλλά και της Ορθόδοξης πίστης μας καλεί "νηστεύσαντες και μη" να ευθρανθούμε κοινωνόντας την Αναστάσιμη Θεία μετάληψη. 


Μετά από τη νηστεία της Σαρακοστής, η Θεία Κοινωνία ειδικά αυτή τη μέρα σου γεμίζει όλο σου το Είναι.


Στη συνέχεια σειρά πήρε ο καταπληκτικός κατηχητικος Λόγος που όσες φορές κι αν τον ακούσεις πλημμυρίζεις μέσα σου από την αγάπη της Ορθοδοξίας!!!
Δείτε το δεύτερο βίντεο από την Ανάσταση στο Δαμάσι 


Χριστός Ανέστη εκ νεκρών

Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση το Μεγάλο Σάββατο είναι η τελευταία ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας και της Μεγάλης Σαρακοστής. Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου προς Κυριακή του Πάσχα εορτάζεται κατά το ορθόδοξο τυπικό η Ανάσταση του Χριστού. Είναι το μόνο Σάββατο του χρόνου κατά το οποίο νηστεύεται και το λάδι.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, λίγο πριν από τις 00.00 τα μεσάνυχτα, τα φώτα της εκκλησίας σβήνουν. Ο ιερέας προβάλει στην είσοδο, κρατώντας σε κάθε χέρι από μία δεσμίδα τριάντα τριών κεριών με το Άγιο Φως και ψάλλοντας το «Δεύτε λάβετε Φως...».


Ακολουθεί η ανάγνωση του Ευαγγελίου της Αναστάσεως και ψάλλεται το «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι, ζωήν χαρισάμενος».


Πυροτεχνήματα και βεγγαλικά φωτίζουν τον νυχτερινό ουρανό και βαρελότα προκαλούν εκκωφαντικό θόρυβο. Όσοι από τους πιστούς δεν παραμείνουν στην εκκλησία, επιστρέφουν στο σπίτι τους με το Άγιο Φως σε φαναράκια και λαμπάδες. Στην είσοδο κάνουν με τον καπνό της λαμπάδας, το σχήμα του σταυρού. Μετά ανάβουν το καντήλι και προσπαθούν να το κρατήσουν τουλάχιστον τρεις με σαράντα ημέρες.
Ακολουθεί το τραπέζι με την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα (σούπα από αρνίσια ή βοδινά εντόσθια) και το τσούγκρισμα των κόκκινων αβγών. Ο χρόνος για τον οβελία και το γλέντι της Κυριακής του Πάσχα μετρά αντίστροφα...


Ακολουθεί το τραπέζι με την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα (σούπα από αρνίσια ή βοδινά εντόσθια) και το τσούγκρισμα των κόκκινων αβγών. Ο χρόνος για τον οβελία και το γλέντι της Κυριακής του Πάσχα μετρά αντίστροφα...


Η πρώτη Ανάσταση


Σε αρκετές περιοχές της χώρας, από το πρωί εορτάζεται στην εκκλησία η πρώτη Ανάσταση, κατά την οποία ψάλλεται το «ἀνάστα ὁ Θεός κρίνων τὴν γῆν, ὅτι σὺ κατακληρονομήσεις ἐν πᾶσι τοῖς ἔθνεσι».


Κανάτια γίνονται κομμάτια στο πλακόστρωτο, ο ιερέας πετάει στον ουρανό φύλλα δάφνης και οι πιστοί προκαλούν εκκωφαντικό θόρυβο, χτυπώντας με δύναμη τα στασίδια - θρονιά, συμβολίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη στιγμή που ο Χριστός σπάει τα δεσμά του θανάτου, εκπληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο την υπόσχεση για αιώνια ζωή…

Χρόνια πολλά, χρόνια καλά, Χριστός Ανέστη σε όλους και του χρόνου με υγεία !!!
Εύχομαι το Αναστάσιμο Άγιο Φως να φωτίσει ένα καλύτερο αύριο για όλους μας με υγεία και ευτυχία! !!


*** Τα βίντεο θα είναι διαθέσιμα να τα δείτε όταν ολοκληρωθεί η ανάρτησή τους στο κανάλι μου στο YouTube.
Τα έβαλα από το βράδυ να ανεβαίνουν.


  1. Μάθετε τα νέα του Δαμασίου και της ευρύτερης περιοχής από το http://asteriosstelios.blogspot.gr/?m=1
  2. Εγγραφείτε στο κανάλι μου Asterios Stelios στο YouTube και δείτε όλα τα βίντεο https://www.youtube.com/user/asterios210
  3. Ακολουθήστε με Twitter @Asterios Stelios https://twitter.com/AsteriosStelios?s=09
  4. Ακολουθήστε με και στο Instagram https://instagram.com/download/?r=1337407125
  5. Ακολουθήστε με στο Google+ https://plus.google.com/104437141023444815063
  6. Κάντε κοινοποίηση - share αν σας άρεσε το άρθρο.
  7. Κάντε αίτημα φιλίας και ακολουθήσετε με στο Facebook. https://www.facebook.com/asterios210.stelios
  8. Στείλτε email στο asterios210@gmail. com.
  9. Σχολιάστε ελεύθερα, κάτω από το άρθρο, πάντα όμως χωρίς υβριστικές - χυδαίες εκφράσεις... αυτά τα σχόλια θα διαγράφονται.
  10. Κατά την αναπαραγωγή ενός άρθρου, φωτογραφιών ή βίντεο είναι υποχρεωτική η αναφορά της πηγής προέλευσης.
  11. Το παρόν μπλογκ αποτελεί προσωπικό ιστότοπο και δεν εξυπηρετεί οποιοδήποτε συμφέρον. Είναι μια καταγραφή των δραστηριοτήτων, παραδόσεων, ηθών και εθίμων του Δαμασίου καθώς και της καθημερινότητάς του με την προσωπική μου μάτια, άποψη και γνώση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τυχαία συνάντηση με αναμνήσεις 27 χρονων

Μια συνάντηση από τα παλιά, που θα ζήλευε ακόμα και η Αγγελική Νικολούλη, είχαμε την περασμένη Τρίτη 2 Απριλίου 2024, στο Κήποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας.

Μεγάλη επιχείρηση της Π.Υ για πυρκαγιά στο πολύπαθο Δαμάσι ( βιντεο)

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 14 Ιουλίου 2023 σε πλάγια βουνού δυτικά του Δαμασίου που καίει θαμνώδη βλάστηση.

Πήρε... πολυεργαλείο στην επίθεση ο Δαμασιακός

 Ο Δαμασιακός άρχισε τον "χορό" των φετινών καλοκαιρινών μεταγραφών με την απόκτηση του Ανδρέα Χατζηλιόντα και συνεχίζει το "χτίσιμο" της ομάδας ετσι ώστε να έχει ένα γεμάτο και ποιοτικό ρόστερ, ετσι ώστε να παρουσιαστεί πιο δυνατός στο νεο πρωτάθλημα.