Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι λένε οι επιστήμονες για τους σεισμούς στην περιοχή μας αλλά και για το πόσο επικίνδυνο είναι το ρήγμα ;;;

Σεισμική δόνηση είχαμε και χθες στο Δαμάσι. Ο σεισμός έγινε αισθητός στο Δαμάσι, τον Τύρναβο και τις γύρω περιοχές. Οι επιστήμονες λένε ξεκάθαραα συνηθίσει και η Λάρισα στην ιδέα των σεισμών, η πόλη γειτνιάζει με 4 ρήγματα στη βόρεια πεδιάδα, ενώ οι σεισμοί που μπορούν να δώσουν είναι μέχρι και 7 ρίχτερ".


Το επίκεντρο του σεισμού είναι στην περιοχή όπου είναι το σεισμολογικό ρήγμα στη μεγάλη στροφή προς τα Μπουγάζια. Η σεισμική δόνηση, που συνοδευόταν και από υπόγειο θόρυβο, είχε εστιακό βάθος 5χλμ και ήταν της τάξεως των 2.2 - 2.5 της κλίμακας Ρίχτερ και έγινε στις 19:55 της Πέμπτης 28/13/2017.


Από το σεισμολογικό σταθμό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα, είπαν πως είναι της τάξεως 2.5 Ρίχτερ και πως δεν υπάρχει κάτι το ανησυχητικό με τη μέχρι τώρα σεισμική ακολουθία, μια και τέτοιοι σεισμοί συμβαίνουν συνεχώς στην Ελλάδα.
Δείτε στο χάρτη το σεισμό


Όπως ήταν φυσικό επόμενο, αρκετοί κάτοικοι του χωριού βγήκαν στους δρόμους, με την ανησυχία να είναι έκδηλη για το ταρακούνημα του Εγκέλαδου που μπορεί να ήταν μόνο 2.2 -2.5 Ρίχτερ, αλλά λόγω του μικρού εστιακού βάθους (5χλμ) είχες την αίσθηση πως ήταν πολύ μεγαλύτερος.


Μάλιστα μέσα σε 3 μέρες είναι ο 3ος και ο μεγαλύτερος σεισμός που γίνεται αισθητός στο Δαμάσι. Ο πρώτος έγινε την Τρίτη 26/12 στις 6 το απόγευμα και ο 2ος στις 3 πάρα τέταρτο τα ξημερώματα στις 27/12.


Οι κάτοικοι καλό θα ήταν να είναι καλού κακού πάντα σε ετοιμότητα και ενημερωμένοι, αν και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής η βεβαιότητα από τις αρμόδιες υπηρεσίες αν ήταν ο κύριος σεισμός ή προσεισμός.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΑ ΡΗΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ

Στη Θεσσαλία υπάρχουν 2 μεγάλα γνωστά ρήγματα που έχουν να δώσουν ισχυρό σεισμό περισσότερους από τρεις αιώνες!

Δηλαδή για περισσότερα από 300 χρόνια η ενέργεια δεν έχει εκτονωθεί και αυτό σημαίνει ότι όταν αυτό συμβεί δεν αποκλείεται το μέγεθος του σεισμού να φτάσει τα 7 ρίχτερ!


Όπως είπε ο σεισμολόγος Θανάσης Γκανάς, πρόκειται για το ρήγμα στη Νότια Θεσσαλία από το Μαυρομάτι Καρδίτσας ως τη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας που μπορεί να δώσει σεισμό μέχρι και 7 ρίχτερ και το ρήγμα στην περιοχή Τύρναβος-Αργυροπούλι-Ροδιά που μπορεί να δώσει σεισμό 6 με 6,5 ρίχτερ.

Το άλλο μεγάλο ρήγμα που περνάει από τους Σοφάδες Καρδίτσας, με το μεγάλο σεισμό του 1954 θεωρείται ασφαλές καθώς η εκτόνωση της σεισμογενούς δραστηριότητας διαρκεί για 1000 χρόνια!


Ο κ.Γκανάς και η ομάδα του ερευνούν την περιοχή της Θεσσαλίας καταγράφοντας και διερευνώντας τα πιο επίφοβα σημεία της.


«Η Θεσσαλία έχει 20 γνωστά ρήγματα. Ωστόσο υπάρχουν και τα λεγόμενα αθέατα ρήγματα, εκείνα που δεν φαίνονται. Κρυφά ρήγματα κάτω από το υπέδαφος και κοντά σε μεγάλες πόλεις. Προσπαθούμε να τα εντοπίσουμε» μας εξηγεί ο κ.Γκανάς.


Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας η ομάδα ανακάλυψε και ένα ρήγμα που δεν γνώριζε: είναι το ρήγμα της Γυρτώνης, μέρος του οποίου περνάει κάτω από τη νέα Εθνική Οδό Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Επίσης, έρευνες γίνονται στα ρήγματα της Κάρλας.


«Η Λάρισα έχει αρκετά ρήγματα, ωστόσο έχουμε αναφορές για μεγάλο σεισμό που έκανε στην περιοχή το 1941 με ζημιές και θύματα. Εκεί που έχει πολλούς αιώνες να κάνει μεγάλο σεισμό είναι στη Βόρεια Θεσσαλία, Τρίκαλα, Ελασσόνα, Κάτω Όλυμπος» επισημαίνει ο γνωστός σεισμολόγος.

ΕΝΕΡΓΟ ΤΟ ΡΗΓΜΑ ΤΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑΣ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

Πριν λίγο καιρό στον Τύρναβο έγινε ημεριδα για τους σεισμούς στην περιοχή μας, παρουσία ειδικών επιστημόνων οι οποίοι παρουσίασαν στοιχεία τόσο για το ρήγμα του Τυρνάβου που παραμένει ακόμη και σήμερα ενεργό, όσο και για τη σεισμικότητα και τη σεισμική επικινδυνότητα της περιοχής που είναι μεγάλη.


Στην ημερίδα το θέμα ήταν «Η Σεισμικότητα της Θεσσαλίας, η Γεωλογία των Σεισμών και το Ρήγμα του Τυρνάβου», που συνδιοργάνωσαν ο δήμος και το Ερευνητικό και εκπαιδευτικό κέντρο Γεωλογίας των Σεισμών έχει έδρα του τον Τύρναβο.

Στην ημερίδα ο δήμαρχος Π. Σαρχώσης, τόνισε τη σημασία της λειτουργίας του ερευνητικού κέντρου στον Τύρναβο αλλά και την αναγκαιότητα άμεσης ολοκλήρωσης και λειτουργίας του παλαιοσεισμολογικού μουσείου στην περιοχή που έχει ανακαλυφθεί το ρήγμα στη μεγάλη στροφή στο δρόμο Τυρνάβου – Δαμασίου στην περιοχή "Μπουγάζι".


Ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ Σπύρος Παυλίδης παρουσίασε εισήγηση για τη γεωλογία των σεισμών και τα μουσεία φυσικής ιστορίας ενώ αμέσως μετά ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ Κ. Παπαζάχος παρουσίασε εισήγηση  για τη σεισμικότητα και τη σεισμική επικινδυνότητα στη Θεσσαλία επισημαίνοντας ότι η περιοχή είναι έντονης σεισμοκότητας και εμφανίζει σεισμική επικινδυνότητα αν και με όλους τους τελευταίους κανονισμούς αντισεισμικής προστασίας τα κτίρια είναι προστατευμένα.

Στην αρχαιοσεισμολογία και στις τοπικές κουλτούρες για τους σεισμούς αναφέρθηκε ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Λυόν στη Γαλλία Μπρούνο Ελι, ενώ ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η εισήγηση του καθηγητή του πανεπιστημίου της Φεράρα της Ιταλίας Ρικάρντο Καπούτο, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαδρομή από την ανακάλυψη του ρήγματος του Τυρνάβου που όπως ξεκαθάρισε παραμένει ενεργό και την προσπάθεια ίδρυσης και λειτουργίας του Παλαιοσεισμολογικού Μουσείου μέχρι τη γέννηση του Ερευνητικού & Εκπαιδευτικού Κέντρου Γεωλογίας των Σεισμών.


Ο κ. Καπούτο με δεδομένη την ύπαρξη του ενεργού ρήγματος του Τυρνάβου και τη σεισμικότητα της περιοχής τόνισε την αναγκαιότητα ίδρυσης και λειτουργίας του μουσείου ώστε να υπάρξει και η ανάλογη ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

Στο θέμα του μουσείου τόνισε ότι η προσπάθεια για την ίδρυση και λειτουργία του ξεπερνά τις δυνατότητες του δήμου και θα πρέπει να υπάρξει στήριξη τόσο από την περιφέρεια Θεσσαλίας όσο και από το ίδιο το κράτος,αφού πρόκειται για ένα ρήγμα που δίνει σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο συμπεριφοράς των σεισμών από την παλαιολιθική εποχή μέχρι σήμερα.

«Να συνηθίσει και η Λάρισα στην ιδέα των σεισμών...» Η πόλη γειτνιάζει με 4 ρήγματα στη βόρεια πεδιάδα

«Τα περισσότερα σεισμικά ρήγματα που βρίσκονται στη βόρεια πεδιάδα της Λάρισας αρχίζουν να δημιουργούνται πριν από 150.000 χρόνια. Τα ρήγματα, Γυρτώνης, Ροδιάς, Τυρνάβου, Δελερίων, σε περίπτωση σεισμού, θα δώσουν ενέργεια και στη Λάρισα. Αν λοιπόν δώσουν ένα σεισμό στα χίλια χρόνια, διαιρώντας διά του τέσσερα, έχουμε έναν σεισμό στα 250 χρόνια. Μια πόλη σαν τη Λάρισα, πρέπει να συνηθίσει στην ιδέα του σεισμού, κάθε όχι και τόσα πολλά χρόνια. Έναν σεισμό, γύρω- γύρω από την πόλη. Όμως δεν θα είναι μεγαλύτερος από 6 Ρίχτερ, το πολύ 6,2, το ανώτερο. Μικρότερος όμως μπορεί να είναι, αν δεν σπάσει όλο το ρήγμα, αλλά ένα μέρος του...»


Η συζήτηση με τον καθηγητή Γεωλογίας των Σεισμών του Πανεπιστημίου Ferrara της Ιταλίας και επιστημονικό διευθυντή του κέντρου του Τυρνάβου κ. Riccardo Caputo (Ρικάρντο Καπούτο), έγινε παρουσία και του συνεργάτη του ίδιου πανεπιστημίου και γνωστού καθηγητή Αρχαιολογίας κ. Bruno Helly (Μπρούνο Ελί) και το θέμα ήταν το «Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Κέντρο Γεωλογίας των Σεισμών», του Τυρνάβου. Αμφότεροι, είναι μέλη του Δ.Σ. του κέντρου. Ένα ανοιχτό εργαστήριο, που υλοποιείται σιγά-σιγά φιλοδοξώντας να φιλοξενεί ερευνητές των σεισμών, αλλά και το ευρύ κοινό, που θα το επισκέπτεται, ως μουσείο. Η κουβέντα πήγε και στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, που έχει πάνω του φανερά, τα ίχνη δύο σεισμών. Αναλυτικά, ο κ. Καπούτο, ανέφερε: «Στη Θεσσαλία ξεκινήσαμε πριν 25 χρόνια. Στο ρήγμα Τυρνάβου κάναμε πολλές τομές και στο κεντρικό μέρος του ρήγματος φτάσαμε μέχρι 7 μέτρα και τελικά βρήκαμε τρόπο να το κάνουμε μουσείο. Τα περισσότερα ρήγματα που βρίσκονται στη βόρεια πεδιάδα της Λάρισας αρχίζουν να δημιουργούνται πριν από 150.000 χρόνια. Σιγά- σιγά με τους σεισμούς μετατοπίζονται, γλιστράνε και μαζεύουν ενέργεια που δημιουργεί νέους σεισμούς στο μέλλον. Το ρήγμα έχει περίπου 15 χιλιόμετρα μήκος, με βάθος 12- 13 χιλιόμετρα. Εμείς βέβαια βλέπουμε μόνο μία γραμμή. Κάθε φορά, με τους σεισμούς το ρήγμα κατεβαίνει, μαζεύει μπροστά στο «σκαλοπάτι» ιζήματα. Ένα- δύο, τρία στρώματα κλπ. Με το σκάψιμο που κάναμε, στον Τύρναβο, βρήκαμε τα στρώματα που αντιστοιχούν μέχρι την εποχή των παγετώνων, 20.000 χρόνια πριν.


Η ιδέα είναι να γίνει μουσείο, ένα πάρκο όμως, όχι κλασικό μουσείο με πολλά κτίρια. Με 2- 3 τομές, καλυμμένες βέβαια με κάποιο κτίριο. Σύντομα θα έρθει ο καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Κωνσταντίνος Παπαζάχος για να βρει την κατάλληλη θέση και να τοποθετήσουμε έναν σεισμογράφο. Επίσης, θα μπουν στη συνέχεια και άλλα όργανα. Το σημαντικό βήμα της προσπάθειας είναι η συμφωνία που έγινε από το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο της Φεράρας και το Δήμο Τυρνάβου για τη δημιουργία του «Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Κέντρου Γεωλογίας των Σεισμών», με πρόεδρο τον κ. Δημ. Ζώη πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου.
Στην ουσία είναι το πάρκο, περιφραγμένο, μπήκε και κάποιος φωτισμός. Όταν μπουν και άλλα όργανα, οθόνες ενημερωτικοί πίνακες, σεισμόγραμμα, θα είναι και επισκέψιμο για σχολεία, φοιτητές και όλο τον κόσμο. Πινακίδες θα ενημερώνουν τους επισκέπτες, ίσως ένα βίντεο, μπορεί κάποιος να εξηγεί, ελπίζουμε. Το σημαντικό είναι ότι ιδρύθηκε το κέντρο. Ένα βήμα θα είναι η εκπαίδευση στα παιδιά, για το πώς να συμπεριφέρονται στους σεισμούς. Όμως, σημαντικό είναι να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και σε περίοδο, που δεν γίνονται σεισμοί. Πώς να ελέγχουμε τον εργολάβο, να βάζει το σωστό τσιμέντο στην οικοδομή, στα θεμέλια. 


Δημιουργείται έτσι μια αντισεισμική κουλτούρα. Στόχος είναι να λειτουργήσει κυρίως με επιστημονικά προγράμματα, ώστε να διατίθενται κάποια χρήματα, όργανα κι όλα αυτά. Το μέρος θα είναι ανοιχτό, όπως ένας αρχαιολογικός χώρος. Ελπίζουμε σύντομα, να αρχίσουν να το επισκέπτονται σχολεία, από τη γύρω περιοχή και τη Θεσσαλία. Μετά κι από όλη την Ελλάδα. Το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, ελπίζουμε να πάνε τα πρώτα σχολεία.
Παρόμοια μουσεία υπάρχουν, δύο στην Ιαπωνία. Του Τυρνάβου θα είναι το μοναδικό μουσείο της Ευρώπης. Στο Κόμπε π.χ. κάλυψαν ένα ρήγμα με κτίριο, δηλαδή το «πάγωσαν» και το έκαναν επισκέψιμο. Με τουριστικά καταστήματα κλπ. Όμως προέρχεται από ένα σεισμό. Στον Τύρναβο, θα βλέπουν τα ρήγματα από πολλούς σεισμούς. Το σημαντικό για το μουσείο Τυρνάβου είναι ότι βλέπουμε πολλά στρώματα από σεισμούς και ξέρουμε το μέσο όρο κάθε σεισμού στους 20 πόντους «σκαλοπάτι». Οπότε στα 4 μέτρα, για παράδειγμα, έχουμε 20 σεισμούς!

ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ

Βεβαίως, στο μέλλον, δεν ξέρουμε πότε μπορεί το ρήγμα Τυρνάβου να δώσει κάποιο σεισμό. Κάπου στα 6 ρίχτερ, πάνω- κάτω, με μικρή απόκλιση. Μικρότερος μπορεί να είναι, μεγαλύτερος όχι.


Δεν μπορούμε να χρονολογήσουμε κάθε σεισμό, ούτε να βρούμε το μέγεθος, αλλά σαν μέσο όρο, πότε ενεργοποιείται. Δηλαδή, σε οκτακόσια χρόνια ή συν- πλην 300 χρόνια. Ένα μέσο όρο σε χρόνο μελλοντικής εκδήλωσης σεισμών και επικινδυνότητα, εννοείται. Για παράδειγμα στη βόρεια πεδιάδα της Λάρισας, υπάρχουν τέσσερα μεγάλα ρήγματα, μπορεί στο μέλλον να δημιουργήσουν σεισμούς. Έχουν δώσει στο παρελθόν και θα δώσουν σίγουρα στο μέλλον 100%. Όμως, δεν ξέρουμε το πότε και το μέγεθος, μπορούμε να υπολογίσουμε το μάξιμουμ, ας πούμε στα 6 Ρίχτερ πάνω- κάτω. Αν σπάσει όμως μικρότερο κομμάτι του ρήγματος, θα είναι μικρότερο το μέγεθος του σεισμού».

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Όπως υπογράμμισε ο καθηγητής κ. Μπρούνο Ελί, «μας ενδιαφέρουν οι σεισμοί και από πλευράς αρχαιολογίας. Στο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας έχουμε τα ίχνη δύο σεισμών. Διαπιστώσαμε π.χ. ογκόλιθους που ξεκόλλησαν. Αυτό σημαίνει ότι στην τότε αρχαία πόλη της Λάρισας, που τα σπίτια σίγουρα ήταν χτισμένα με φτωχότερα υλικά, πολλά από αυτά είχαν καταστραφεί. Μπορούμε δηλαδή να μετρήσουμε στο θέατρο, με το τόσο καλό υλικό που είχε, τις βλάβες της πόλης.
Στην Ελλάδα, όπως και στη Γαλλία μας λείπουν κείμενα από τον Μεσαίωνα. Από την Τουρκοκρατία στην Ελλάδα, δεν ξέρουμε πολλά πράγματα. Πριν τον 18ο αιώνα, δεν έχουμε κάποια πληροφορία. Από το ρήγμα, μπορούμε να βρούμε και ιστορία και του κοινού των ανθρώπων, που έζησε τότε...»

ΤΑ ΡΗΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ο κ. Καπούτο, συμπληρώνει: «Στο αρχαίο θέατρο βρήκαμε δύο σεισμούς. Ο ένας είναι από τον 1ο αιώνα π. Χ. και ο άλλος από τον 6ο έως τον 9ο αιώνα μ. Χ., άλλες πληροφορίες, ακριβέστερες, δεν υπάρχουν. Μετρήσαμε τα σπασίματα στους ογκόλιθους του θεάτρου, τις μετατοπίσεις, τρέξαμε ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή, μια προσομοίωση. Βρήκαμε από τα ρήγματα που είναι γύρω από τη Λάρισα, το πιο πιθανό που μπορεί να ενεργοποιήθηκε τον 1ο αιώνα και μετά και να δώσει τέτοιες ζημιές, είναι το ρήγμα Λαρίσης. Άλλο ρήγμα από αυτό του Τυρνάβου, σχεδόν παράλληλο. Αυτό δεν ήταν γνωστό, ούτε υπήρχε στους ιστορικούς καταλόγους των σεισμών. Γεωλογικά δεν μπορούμε να βρούμε την ηλικία του σεισμού. Όμως, αυτό το ρήγμα έδωσε δύο σεισμούς τα τελευταία 2.000 χρόνια. Το ρήγμα Τυρνάβου έδωσε 20 σεισμούς τα τελευταία 20.000 χρόνια. Δηλαδή μέσος όρος των μέσων όρων, ένα σεισμός κάθε χίλια χρόνια ή 800, αν δούμε τα νούμερα πιο «σφιχτά». Επίσης, το ρήγμα Ροδιάς, κάτι βρήκαμε και εκεί, με πιο αργή περίοδο ενεργοποίησης. Είχε δώσει σεισμό 1.500 έως 2.000 χρόνια πριν.
Ακόμα, μελετάμε τώρα και το ρήγμα Γυρτώνης. Εννοείται, ότι όσο πιο κοντά στη Λάρισα γίνει σεισμός, τόσο πιο μεγάλη ενέργεια θα φτάσει στη Λάρισα και θα κάνει μεγαλύτερες ζημιές. Τα ρήγματα, Γυρτώνης Ροδιάς, Τυρνάβου, Δελερίων, σε περίπτωση σεισμού, θα δώσουν ενέργεια και στη Λάρισα. Αν λοιπόν δώσουν σεισμό στα χίλια χρόνια, διαιρώντας διά του τέσσερα, έχουμε έναν σεισμό στα 250 χρόνια. Μια πόλη σαν τη Λάρισα, κάθε όχι και πολλά χρόνια, πρέπει να συνηθίσει στην ιδέα του σεισμού. Ένα σεισμό γύρω- γύρω...».



#Σεισμός πριν από λίγο στο #Δαμάσι και τον #Τύρναβο. Δείτε πόσο ήταν ο σεισμός και που ήταν το επίκεντρο.

Πηγή Ελευθερία 
  1. Μάθετε τα νέα του Δαμασίου από το http://asteriosstelios.blogspot.gr/?m=1
  2. Εγγραφείτε στο κανάλι μου Asterios Stelios στο YouTube και δείτε όλα τα βίντεο https://www.youtube.com/user/asterios210
  3. Ακολουθήστε με Twitter @Asterios Stelios https://twitter.com/AsteriosStelios?s=09
  4. Ακολουθήστε με και στο Instagram https://instagram.com/download/?r=1337407125
  5. Ακολουθήστε με στο Google+ https://plus.google.com/104437141023444815063
  6. Κάντε κοινοποίηση - share αν σας άρεσε το άρθρο
  7. Σχολιάστε ελεύθερα, κάτω από το άρθρο, πάντα όμως χωρίς υβριστικές - χυδαίες εκφράσεις... αυτά τα σχόλια θα διαγράφονται.
  8. Κατά την αναπαραγωγή ενός άρθρου, φωτογραφιών ή βίντεο είναι υποχρεωτική η αναφορά της πηγής προέλευσης.
  9. Το παρόν μπλογκ αποτελεί προσωπικό ιστότοπο και δεν εξυπηρετεί οποιοδήποτε συμφέρον. Είναι μια καταγραφή των δραστηριοτήτων, παραδόσεων, ηθών και εθίμων του Δαμασίου καθώς και της καθημερινότητάς του με την προσωπική μου μάτια, άποψη και γνώση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τυχαία συνάντηση με αναμνήσεις 27 χρονων

Μια συνάντηση από τα παλιά, που θα ζήλευε ακόμα και η Αγγελική Νικολούλη, είχαμε την περασμένη Τρίτη 2 Απριλίου 2024, στο Κήποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας.

Μεγάλη επιχείρηση της Π.Υ για πυρκαγιά στο πολύπαθο Δαμάσι ( βιντεο)

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 14 Ιουλίου 2023 σε πλάγια βουνού δυτικά του Δαμασίου που καίει θαμνώδη βλάστηση.

Πήρε... πολυεργαλείο στην επίθεση ο Δαμασιακός

 Ο Δαμασιακός άρχισε τον "χορό" των φετινών καλοκαιρινών μεταγραφών με την απόκτηση του Ανδρέα Χατζηλιόντα και συνεχίζει το "χτίσιμο" της ομάδας ετσι ώστε να έχει ένα γεμάτο και ποιοτικό ρόστερ, ετσι ώστε να παρουσιαστεί πιο δυνατός στο νεο πρωτάθλημα.