Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μελισσόκομοι από την Ποταμιά Ελασσόνας προαναγγέλουν μηνύσεις για τους ψεκασμούς των αγροτών (φώτο)

Κίνδυνος - θάνατος για τις μέλισσες οι ψεκασμοί των αγροτών μέρα - μεσημέρι. Μελισσόκομοι από την Ποταμιά προαναγγέλουν μηνύσεις,μιας και το κακό έχει παραγίνει. 


Ομάδα Μελισσοκόμων στην Ποταμιά του Δήμου Ελασσόνας, επικοινώνησαν μαζί μας για να σας ενημερώσουμε, αγρότες και μη, για την κατάσταση που επικρατεί με τους ψεκασμούς των αγροτών. Ασυνείδητοι ψεκάζουν μέρα μεσημέρι και ξεκληρίζουν τις μέλισσες στην περιοχή. Προκαλούν μεγάλη οικονομική καταστροφή στο επάγγελμά τους, αλλά κυρίως αυτό που προκαλούν είναι τεράστια οικολογική καταστροφή στο οικοσύστημα της περιοχής.


 Οι μελισσοκόμοι τονίζουν:
"Είμαστε μελισσόκομοι από την Ποταμιά του Δήμου Ελασσόνας και την ευρύτερη περιοχή. Όλοι οι συνάδελφοι αντιμετωπίζουμε τεράστιο θέμα με τα ψεκάσματα στην περιοχή Δομενίκου και Αμουρίου, αντίστοιχα. Θέλουμε το θέμα να πάρει δημοσιότητα. Παθαίνουμε τεράστια ζημιά αφού οι αγρότες ψεκάζουν μέρα-μεσημέρι! Έχουμε ενημερώσει την δημοτική αρχή και το επόμενο βήμα μας είναι οι μηνύσεις και οι καταγγελίες στην δικαιοσύνη. 


Το θέμα που θέτουμε είναι πάρα πολύ σοβαρό. Θέλουμε να καταλάβουν ότι έχουν όφελος οι αγρότες από τη μέλισσα και πρέπει να ψεκάζουν τις ώρες που πρέπει", καταλήγουν στην παρέμβασή τους.

Ορθές πρακτικές κατά τη διάρκεια των ψεκασμών γεωργικών φαρμακών, για την προστασία της μέλισσας.

  Αυτή την εποχή, που οι περισσότερες καλλιέργειες είναι σε περίοδο ανθοφορίας, τίθεται θέμα εφαρμογής ορθών πρακτικών για την προστασία των μελισσών κατά τη διάρκεια ψεκασμών με γεωργικά φάρμακα.


Το θέμα έχει ρυθμιστεί νομοθετικά με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων το οποίο θεσπίστηκε από το ΥΠ.Α.Α.Τ. με την υπ' αριθ. 8197/90920/22-7-2013 Υπουργική Απόφαση με τα άρθρα 18 και 28. Σε εφαρμογή λοιπόν των ανωτέρω άρθρων το ΥΠ.Α.Α.Τ έχει εκδώσει την υπ' αριθ. 5919/62354/13-5-2014 Εγκύκλιο με την οποία εξειδικεύεται και το θέμα της προστασίας των μελισσών.
Τα γεωργικά φάρμακα που είναι επικίνδυνα για τις μέλισσες φέρουν σχετικές ενδείξεις επί της ετικέτας τους και μπορούν εύκολα να ενημερωθούν οι χρήστες των γεωργικών φαρμάκων, έτσι ώστε να λάβουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα. 


Ο επαγγελματίας χρήστης οφείλει να ενημερώνει εγγράφως τους μελισσοκόμους της περιοχής όπου ενδέχεται να μετακινηθεί το ψεκαστικό νέφος και οι μέλισσες των οποίων ενδέχεται να εκτεθούν σε αυτό, σαράντα οχτώ (48) ώρες πριν από το χρόνο ψεκασμού, έτσι ώστε οι μελισσοκόμοι να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των μελισσών.
Μετά την επιλογή του πλέον κατάλληλου γεωργικού φαρμάκου, λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω μέτρα προστασίας των μελισσών:
• Πρέπει να ελέγχεται η παρουσία και δραστηριότητα μελισσών στο χωράφι. Τονίζεται ότι η γύρις των ανθέων και το μελίτωμα που παράγουν οι αφίδες είναι ελκυστικά για τις μέλισσες.
• Πρέπει να εφαρμόζονται πιστά τα οριζόμενα επί της συσκευασίας του γεωργικού φαρμάκου, όσον αφορά τις μέλισσες.


• Απαγορεύεται η εφαρμογή γεωργικών φαρμάκων που αναφέρουν επί της συσκευασίας τους επικινδυνότητα στις μέλισσες, όταν η καλλιέργεια ή τα ζιζάνια είναι ανθισμένα, εκτός εάν άλλως αναφέρουν οι οδηγίες χρήσης του γεωργικού φαρμάκου.
• Συνιστάται ψεκασμός τις βραδινές ώρες, όταν οι μέλισσες έχουν σταματήσει να πετάνε, καθώς αυτό επιτρέπει να περάσουν μερικές ώρες για να στεγνώσει το ψεκαστικό υγρό.
• Εάν είναι απαραίτητος ο ψεκασμός κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνιστάται να γίνεται νωρίς το πρωί ή όταν επικρατεί συννεφιά και δροσερές θερμοκρασίες.
• Πρέπει να αποφεύγεται η δημιουργία μετακινούμενου ψεκαστικού νέφους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τυχαία συνάντηση με αναμνήσεις 27 χρονων

Μια συνάντηση από τα παλιά, που θα ζήλευε ακόμα και η Αγγελική Νικολούλη, είχαμε την περασμένη Τρίτη 2 Απριλίου 2024, στο Κήποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας.

Μεγάλη επιχείρηση της Π.Υ για πυρκαγιά στο πολύπαθο Δαμάσι ( βιντεο)

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 14 Ιουλίου 2023 σε πλάγια βουνού δυτικά του Δαμασίου που καίει θαμνώδη βλάστηση.

Πήρε... πολυεργαλείο στην επίθεση ο Δαμασιακός

 Ο Δαμασιακός άρχισε τον "χορό" των φετινών καλοκαιρινών μεταγραφών με την απόκτηση του Ανδρέα Χατζηλιόντα και συνεχίζει το "χτίσιμο" της ομάδας ετσι ώστε να έχει ένα γεμάτο και ποιοτικό ρόστερ, ετσι ώστε να παρουσιαστεί πιο δυνατός στο νεο πρωτάθλημα.