Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ελευθέρια Δαμασίου 2017 - Ο πολύ δυνατός αέρας χάλασε μέρος της γιορτής του Σαββάτου ( 12 βίντεο )

Πέρασαν 105 χρόνια από την απελευθέρωση του Δαμασίου, απο τις 5 Οκτωβρίου του 1912, όταν ο ελληνικός στρατός έδιωξε τους Τούρκους κατακτητές, μετά απο σχεδον 500 χρόνια σκλαβιάς και εξαθλίωσης.
Τα 500 χρόνια μπορεί να ηταν πολλά, όπως και τα χιλιάδες θύματα που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδας, άλλα σε καμία περίπτωση δεν ήταν αρκετά και ικανά για να μας εξαφανίσουν ως λαό από προσώπου γης.


Αναφέρομαι για αυτούς τους ήρωες Έλληνες που περήφανοι δεν αφομοιώθηκαν ούτε αλλαξοπίστησαν στα αλήθεια... δεν το έβαλαν πότε κάτω και δεν εγκατέλειψαν καμιά μάχη όσο δύσκολη και να ήταν... και τα έδωσαν όλα, μόνο και μόνο για να ξαναζήσουν ελεύθεροι και να μεγαλουργήσουν και πάλι με τα ιδανικά τους. Προς Θεού, όχι μόνο προς όφελος τους, δεν είναι έτσι η ράτσα μας, αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα, εκεί που πάντα μοίραζαν τα φώτα τους απλόχερα.


Δείτε στο βίντεο πως περιγράφει μια προσωπική οικογενειακή ιστορία από εκείνη την εποχή ο 91χρονος Γιάννης Αγραφιώτης που κατέθεσε και στεφάνι στο μνημείο των Ηρώων. 


Το Δαμάσι είναι το μόνο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Τυρνάβου που απελευθερώθηκε το 1912 και μάλιστα μετά από πολεμική σύρραξη με τους Τούρκους κατακτητές. Ο υπόλοιπος Δήμος Τυρνάβου είχε ήδη απελευθερωθεί στη 1 και στις 2 Σεπτεμβρίου το 1881, μετά τη Συνθήκη του Βερολίνου. 


Το Δαμάσι λοιπόν, γιόρτασε αυτή την μέρα μνήμης με λαμπρότητα και επισημότητα. Οι εκδηλώσεις που άρχισαν την Πέμπτη 5/10/2017 με το θρησκευτικό μέρος. Στον Άγιο Νικόλαο έγινε η Θεία Λειτουργία και η Δοξολογία, παρουσία πολύ λίγων Δαμασιωτών (άγνωστο το γιατί αλλά σχολιάστηκε αρνητικά) ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ηρώων, καθως και η επιμνημόσυνη δέηση. Τα παιδιά του δημοτικού σχολείου Δαμασίου είπαν με περηφάνια τον Εθνικό Ύμνο στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου και χειροκροτήθηκαν.


Τα "Ελευθέρια  Δαμασίου 2017" συνεχίστηκαν το  Σάββατο 7/10 με το πολιτιστικό μέρος που περιελάμβανε παραδοσιακούς χορούς από τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και την Ήπειρο. Το τελευταίο μέρος με τους χορούς από την πλούσια παράδοση του ελληνισμού της Μικράς Ασίας, δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκε λόγω των πολύ κακών καιρικών συνθηκών.


Όλα  ήταν άψογα οργανωμένα και έτοιμα για τη μεγάλη γιορτή του χωριού. Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, στις 6.30, στην πλατεία του Δαμασίου ήταν το ραντεβού για τις  χορευτικές εκδηλώσεις σε συνεργασία του Δήμου Τυρνάβου με τον Εκπολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο του χωριού, υπό την επιμέλεια του κ. Πέτρου Δημάκη, των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΕΜΣ και τους χορευτές μας.


Χορευτές από το Δαμάσι αλλά  και φιλοξενούμενα χορευτικά συγκροτημάτα περίμεναν καρτερικά στο "Δελήχειο Ίδρυμα" τη στιγμή που ξεκινούσαν οι εκδηλώσεις. Ευτυχώς η πρωινή βροχή δεν συνεχίστηκε και ήταν αυτή η αιτία να χαλάσουν οι εκδηλώσεις. Η ορχήστρα του Τσοτίκα από την Κοζάνη έφτασε και η μεγάλη πομπή ξεκίνησε προς την πλατεία του χωριού όπου δυστυχώς τους περίμεναν λιγοστοί θεατές, πιθανότατα λόγω κρύου και δυνατού αέρα που μόλις είχε ξεκινήσει. 


Δείτε το βίντεο με την εντυπωσιακή πομπή και την είσοδο των χορευτών στην πλατεία καθώς και τις ιστορικές αναφορές από την Φούλα Λούτσου που παρουσίασε την εκδήλωση, καθώς και την Όλγα Μουσιάρη. Χαιρετισμό απηύθυνε στους παραβρισκόμενους ο Πέτρος Δημάκης - χοροδιδάσκαλος και πρόεδρος του ΕΜΣ, ο δήμαρχος Τυρνάβου Παναγιώτης Σαρχώσης και πρόεδρος του χωριού Γιώργος Τσανάκας.


Πρώτοι το χορό έσυραν οι Δαμασιώτες κάτω από δυνατό αέρα. Δείτε το βίντεο 


Γρήγορα όμως ο αέρας δυνάμωσε τόσο πολύ που γκρέμισε ακόμα και τα φώτα της εκδήλωσης και όχι μόνο, με αποτέλεσμα γρήγορα τα οι χορευτές του ΕΜΣ Δαμασίου να κλείσουν αυτή τους εμφάνιση για πάρουν σειρά και τα φιλοξενούμενα συγκροτήματα.
Δείτε το βίντεο που ο αέρας τα πήρε και τα σήκωσε όλα.


Τα χορευτικά συγκροτήματα που παρουσιάστηκαν είναι από τη Μακεδονία και συγκεκριμένα, του Πολιτιστικού Συλλόγου Ξηρολίβαδου Βεροίας, του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Καρδίτσας και των Νέων Πόρων Πιερία.
Δείτε τα βίντεο με τα συγκροτήματα να εμφανίζονται με την παραπάνω σειρά.






Στο τέλος ήταν οι χορευτές του ΕΜΣ Δαμασίου να παρουσιάσουν μια πολύ ωραία ενότητα με χορούς από τη Μικρά Ασία αλλά ... ο αέρας είχε αλλά σχέδια και έτσι έβαλε τέλος στα φετινά "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2017".
Δείτε το βίντεο με τη λήξη της εκδήλωσης καθώς και την ανταλλαγή αναμνηστικών.


Υ. Γ.  Συγχαρητήρια σε όλους όσοι έβαλαν το χεράκι τους για να έρθει εις πέρας αυτή η εκδήλωση, καθώς πολλά συγχαρητήρια και στους χορευτές και τα μέλη των συγκροτημάτων που έδωσαν πάρα τις αντίξοες συνθήκες τον καλύτερό τους εαυτό και μας τίμησαν και με το παραπάνω αυτή τη μέρα. Να είστε πάντα καλά παιδιά !!!


Υ.Γ. Καλό θα ήταν του χρόνου, μιας και ο καιρός τέτοια εποχή που είναι τα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ δεν είναι σύμμαχος, το αντίθετο μάλιστα,  να γίνουν σε σκεπασμένο χώρο είτε στην πλατεία ειτε στο σχολείο... κρίμα τέτοια εκδήλωση να μην την χαίρεται το χωριό και όσοι άλλοι μας τιμούν με την παρουσία τους. 2 ή 5 € για την ορχήστρα,  την τέντα,  τα καθίσματα και την θέρμανση πιστεύω δεν είναι τόσο υπερβολικό πόσο.



  1. Μάθετε τα νέα του Δαμασίου από το http://asteriosstelios.blogspot.gr/?m=1
  2. Εγγραφείτε στο κανάλι μου Asterios Stelios στο YouTube και δείτε όλα τα βίντεο https://www.youtube.com/user/asterios210
  3. Ακολουθήστε με Twitter @Asterios Stelios https://twitter.com/AsteriosStelios?s=09
  4. Ακολουθήστε με και στο Instagram https://instagram.com/download/?r=1337407125
  5. Ακολουθήστε με στο Google+ https://plus.google.com/104437141023444815063
  6. Κάντε κοινοποίηση - share αν σας άρεσε το άρθρο
  7. Σχολιάστε ελεύθερα, κάτω από το άρθρο, πάντα όμως χωρίς υβριστικές - χυδαίες εκφράσεις... αυτά τα σχόλια θα διαγράφονται.
  8. Κατά την αναπαραγωγή ενός άρθρου, φωτογραφιών ή βίντεο είναι υποχρεωτική η αναφορά της πηγής προέλευσης.
  9. Το παρόν μπλογκ αποτελεί προσωπικό ιστότοπο και δεν εξυπηρετεί οποιοδήποτε συμφέρον. Είναι μια καταγραφή των δραστηριοτήτων, παραδόσεων, ηθών και εθίμων του Δαμασίου καθώς και της καθημερινότητάς του με την προσωπική μου μάτια, άποψη και γνώση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τυχαία συνάντηση με αναμνήσεις 27 χρονων

Μια συνάντηση από τα παλιά, που θα ζήλευε ακόμα και η Αγγελική Νικολούλη, είχαμε την περασμένη Τρίτη 2 Απριλίου 2024, στο Κήποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας.

Μεγάλη επιχείρηση της Π.Υ για πυρκαγιά στο πολύπαθο Δαμάσι ( βιντεο)

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 14 Ιουλίου 2023 σε πλάγια βουνού δυτικά του Δαμασίου που καίει θαμνώδη βλάστηση.

Πήρε... πολυεργαλείο στην επίθεση ο Δαμασιακός

 Ο Δαμασιακός άρχισε τον "χορό" των φετινών καλοκαιρινών μεταγραφών με την απόκτηση του Ανδρέα Χατζηλιόντα και συνεχίζει το "χτίσιμο" της ομάδας ετσι ώστε να έχει ένα γεμάτο και ποιοτικό ρόστερ, ετσι ώστε να παρουσιαστεί πιο δυνατός στο νεο πρωτάθλημα.