Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τεράστιες ζημιές από τα αγριογούρουνα στο Δαμάσι και οι ενέργειες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Σε τραγική κατάσταση έχουν περιέλθει οι αγρότες στο Δαμάσι του δήμου Τυρνάβου από τα αγριογούρουνα, που τα τελευταία 5 χρόνια καταστρέφουν καλλιέργειες,
ενώ πριν 3 χρόνια, θύμα τους έπεσε και ένας κτηνοτροφος που έχασε τη ζωή του από επίθεση αγριογούρουνων κοντά στη στάνη του. 


Η αρχή του προβλήματος με τα αγριογούρουνα και τα πρώτα προβλήματα 

Η εμφάνιση τους ωστόσο έχει γίνει εδώ και 10 χρόνια και ο πληθυσμός τους συνεχώς αυξάνεται μιας και τα γουρούνια ζευγαρώνουν 3-4 φορές το χρόνο και γεννούν περισσότερα από 10 γουρουνάκια την κάθε φορά. 
Όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι της περιοχής τα ζώα αρχικά εμφανίστηκαν κοντά στην περιοχή της παλιάς Ιεράς Μονής της Παναγίας της Τσούμα στα σύνορα Δαμασίου - Μεγάλου Ελευθεροχωρίου και στη συνέχεια ο πληθυσμός τους εξαπλώθηκε σχεδόν σε ακτίνα 60 χιλιομέτρων. Όπως ήταν φυσικό, αυτός ο πολυπληθής όγκος "τράβηξε" στην περιοχή και λύκους που και αυτοί με τη σειρά τους βρήκαν στην περιοχή τροφή στα κοπάδια των κάπρων κι όταν δεν μπορούν να βρουν εκεί τροφή, επιτείθονται σε στάνες  αιγοπροβάτων και το προβλήμα μέχρι να αντιμετωπιστεί, συνεχώς θα μεγαλώνει.



Όλοι έχουν πάθει ζημιά από τους καρπούς 

Αυτοί που αρχικά επλήγησαν περισσότερο είναι αγρότες που καλλιεργούν καλαμπόκια και σιτηρά καθώς εκεί έβρισκαν τροφή οι κάπροι. Στη συνέχεια όμως (καθώς πολλοί αγρότες σταμάτησαν αυτές τις καλλιέργειες εξαιτίας των κάπρων) σχεδόν όλες οι καλλιέργειες δέχθηκαν επιδρομές από τα πεινασμένα ζώα που συνεχώς αυξάνονταν. Υποδομές με αγροτικά μηχανήματα , εξοπλισμός για καλλιέργεια και πότισμα έμειναν στάσιμα σε στα υπόστεγα αφού τα γουρούνια δεν τους επέτρεπαν και δεν τους επιτρέπουν να ρισκάρουν αυτές τις καλλιέργειες. 


Το κόστος όπως λένε και η ζημιά είναι τεράστια τόσο από τις καταστροφές από τους κάπρους όσο και από τις επενδύσεις που έκαναν σε γη και εξοπλισμό και πλέον δεν μπορούν να ορθοποδήσουν οικονομικά. 
Τα αγριογούρουνα, λένε αγανακτιμενοι οι αγρότες του Δαμασίου, αποτελούν ταφόπλακα στις ζωές μας. Λίγο το υψηλό κόστος παραγωγής,  λίγο τα έντονα καιρικά φαινόμενα (παγετός, χαλάζι, βροχές και καύσωνας) και οι λιγοστές αποζημιώσεις, η υψηλή φορολογία και η περιορισμενη παραγωγή σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές διάθεσης των προϊόντων μας έχουν φέρει σε τέλμα. Τα τελευταία 5-6 χρονια ήρθαν και τα αγριογούρουνα για να δώσουν την χαριστική βολή, τονίζουν οι αγρότες του Δαμασίου και των γύρω περιοχών που βλέπουν κάθε χρόνο το πρόβλημα με τις επιδρομές των αγριογούρουνων να διογκώνεται ραγδαία.


Το Δαμάσι έχει δύο κάμπους τον λεγόμενο "Πέρα κάμπο" καθως και τον αποκαλούμενο "Κάτω κάμπο" καθώς και άλλες περιοχές που συνολικά ίσως να ξεπερνούν τα 30.000 στρέμματα που είναι όλα σε παραγωγή. Οι καταστροφές που προκάλεσαν σε αυτές τις εκτάσεις τόσα χρόνια τα αγριογούρουνα είναι ανυπολόγιστες. Καλαμπόκια και σιτηρά, αμπέλια και δέντρα, καλλιέργειες με καρπούζια, πεπόνια και ζαρζαβατικά έχουν υποστεί μεγάλες επιδρομές και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και ολοκληρωτική καταστροφή από τα αγριογούρουνα λένε οι αγρότες της περιοχής, που ζητούν από την πολιτεία να δει πολύ σοβαρά το πρόβλημα με τα αγριογούρουνα στην περιοχή.



Λύσεις υπάρχουν λένε οι αγρότες 

Μάλιστα στον "Πέρα κάμπο" του Δαμασίου, χιλιάδες στρέμματα είναι χαρακτηρισμένα καταφύγιο άγριων ζώων, με αποτελέσματα εκεί το πρόβλημα να είναι ακόμη μεγαλύτερο μιας και απαγορεύεται το κυνήγι. Ζητούν από το κράτος και τα αρμόδια υπουργεία να αποχαρακτηριστούν από "καταφύγιο άγριων ζώων" οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις και μεταφερθεί αυτό, στις κείμενες εκτάσεις που είναι βουνά. Μια ακόμη λύση είναι οργανωμένες ομάδες κυνηγών, ( θέλει αρκετό χρονικό διάστημα αυτό)  με την παρουσία αρμοδίων φορέων, να μειώσουν τον πληθυσμό των αγριογούρουνων σκοτώνοντας ελεγχόμενα τα ζώα που κάνουν επιδρομές στις καλλιέργειες (αυτές που προσφέρουν τα περισσότερα έσοδα στην τοπική οικονομία, όπως επίσης και στο κράτος). 


Μια άλλη λύση μπορεί να είναι η επικήρυξη των αγριογούρουνων όπως έγινε και σε άλλες περιοχές που είχαν πρόβλημα με άγρια ζώα. Τέλος όπως λένε οι αγρότες,  αν δεν θέλουν οι αρμόδιοι να ελεγχθεί ο τεράστιος πληθυσμός των άγριων γουρουνιών με μερική εξολόθρευση ζώων,  τότε πρέπει οπουδήποτε να αποζημιωθούν οι αγρότες από τις καταστροφές ακόμη και αναδρομικά. 


Όλα τα παραπάνω στοιχεία του ρεπορτάζ, είναι μαρτυρίες και καταγγελίες αγροτών από την ευρύτερη περιοχή. Αγροτικός Συνεταιρισμός,  Αγροτικός Σύλλογος καθώς και πρόεδρος του Δ/Δ Δαμασίου του δήμου Τυρνάβου κύριος Γεώργιος Τσανάκας συνέβαλαν με τις πληροφοριες για να γίνει αυτή η επιστολή - άρθρο προς το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, έτσι ώστε με συναρμόδια υπουργεία, όπως το Περιβάλλοντος, να καταγράψουνε το μέγεθος του προβλήματος και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.


Πρόβλημα με τα αγριογούρουνα έχουν και πολλές άλλες περιοχές γύρω από το Δαμάσι. Μάλιστα στα Δελέρια εκτός από τους κάπρους τα τελευταία χρόνια έκαναν και την εμφάνιση τους άγρια άλογα που κάνουν επιδρομές στις σοδιές από τα τέλη Αυγούστου και μετά.



  1. Μάθετε τα νέα του Δαμασίου από το http://asteriosstelios.blogspot.gr/?m=1
  2. Εγγραφείτε στο κανάλι μου Asterios Stelios στο YouTube και δείτε όλα τα βίντεο https://www.youtube.com/user/asterios210
  3. Ακολουθήστε με Twitter @Asterios Stelios https://twitter.com/AsteriosStelios?s=09
  4. Ακολουθήστε με και στο Instagram https://instagram.com/download/?r=1337407125
  5. Ακολουθήστε με στο Google+ https://plus.google.com/104437141023444815063
  6. Κάντε κοινοποίηση - share αν σας άρεσε το άρθρο
  7. Σχολιάστε ελεύθερα, κάτω από το άρθρο, πάντα όμως χωρίς υβριστικές - χυδαίες εκφράσεις... αυτά τα σχόλια θα διαγράφονται.
  8. Κατά την αναπαραγωγή ενός άρθρου, φωτογραφιών ή βίντεο είναι υποχρεωτική η αναφορά της πηγής προέλευσης.
  9. Το παρόν μπλογκ αποτελεί προσωπικό ιστότοπο και δεν εξυπηρετεί οποιοδήποτε συμφέρον. Είναι μια καταγραφή των δραστηριοτήτων, παραδόσεων, ηθών και εθίμων του Δαμασίου καθώς και της καθημερινότητάς του με την προσωπική μου μάτια, άποψη και γνώση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τυχαία συνάντηση με αναμνήσεις 27 χρονων

Μια συνάντηση από τα παλιά, που θα ζήλευε ακόμα και η Αγγελική Νικολούλη, είχαμε την περασμένη Τρίτη 2 Απριλίου 2024, στο Κήποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας.

Μεγάλη επιχείρηση της Π.Υ για πυρκαγιά στο πολύπαθο Δαμάσι ( βιντεο)

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 14 Ιουλίου 2023 σε πλάγια βουνού δυτικά του Δαμασίου που καίει θαμνώδη βλάστηση.

Πήρε... πολυεργαλείο στην επίθεση ο Δαμασιακός

 Ο Δαμασιακός άρχισε τον "χορό" των φετινών καλοκαιρινών μεταγραφών με την απόκτηση του Ανδρέα Χατζηλιόντα και συνεχίζει το "χτίσιμο" της ομάδας ετσι ώστε να έχει ένα γεμάτο και ποιοτικό ρόστερ, ετσι ώστε να παρουσιαστεί πιο δυνατός στο νεο πρωτάθλημα.