Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο εορτασμός του έπους του 40 και του ΟΧΙ στους Ιταλούς στο Δαμάσι καθώς και ιστορικά ντοκουμέντα ( βίντεο )

Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα έγινε ο εορτασμός της εθνικής εορτής για το έπος του 1940 στο Δαμάσι.
Όλη η Ελλάδα και ο απανταχού ελληνισμός γιορτάζει το μεγαλείο του Έλληνα, που για άλλη μια φορά απέναντι σε Ιταλούς και Γερμανούς, έγραψε λάμπες σελίδες ηρωισμού και περηφάνιας στην ιστορία. 


Μια μικρή χώρα τα έβαλε με αυτοθυσία και αυταπάρνηση σε τους επίδοξους κατακτητές. Τέτοια μέρα ο Ιωάννης Μεταξάς είπε το ιστορικό ΟΧΙ στις αξιώσεις των Ιταλών και έτσι ξεκίνησε ο πόλεμος. 

Δείτε βίντεο με τα καλύτερα από τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στο Δαμάσι


Ο εορτασμός ξεκίνησε από τη δοξολογία και τη θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Δείτε το βίντεο


Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στον προαύλιο χώρο τη εκκλησίας από ιερέα Γεώργιο Τζήκα και τον ψάλτη Παναγιώτη Ματράκη.

Δείτε το βίντεο 


Στη συνέχεια έγινε η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων στο μνημείο τωνα Ηρώων της εθνικής αντίστασης καθώς και ποιήματα από τα νήπια που κατέθεσαν στεφάνι.

Δείτε το βίντεο 



Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των Ηρώων - Πεσόντων καθώς και ο Εθνικός Ύμνος από τα παιδιά του δημοτικού σχολείου Δαμασίου με τους γονείς και τους παππούδες να παρακολουθούν με περηφάνια τα παιδιά τους.

Δείτε το βίντεο 


Ο Γιάννης Αγραφιώτης,  91 χρονών σήμερα θυμάται πώς έφτασε το νέο του πολέμου στο Δαμάσι καθώς και τι συνέβη τις πρώτες ώρες. 

Δείτε στο βίντεο πώς έζησε τις πρώτες ώρες του πολέμου με τους Ιταλούς καθώς και στη συνέχεια τι έγινε με τους Γερμανούς.



Ο εορτασμός της επετείου του ΟΧΙ ολοκληρώθηκε με την παρέλαση των παιδιών του νηπιαγωγείου καθώς και του δημοτικού σχολείου του χωριού.

Δείτε το βίντεο 



ΤΟ ΟΧΙ ΕΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ !!!


Η απειλή μιας αυτοκρατορίας εναντίον της «μικρής» Ελλάδος ξύπνησε το αθάνατο μεγαλείο του Έλληνα!


Το ιστορικό ΟΧΙ της Ελλάδος ήταν η απόδειξη της ηρωικής  καταγωγής του Έλληνα, που δεν δειλιάζει εμπρός σε καμμία απειλή, προκειμένου να υπερασπιστεί τα Ιερά και τα Όσια της Πατρίδος.


Αυτή η πίστη στα ιδανικά ανδρείωνε τον Έλληνα, ο οποίος πήγαινε στο μέτωπο, έχοντας μπροστά του τον βέβαιο θάνατο και υποσχόταν ότι θα επιστρέψει νικητής! Η κραυγή «ΑΕΡΑ» δεν έβγαινε από το στόμα, αλλά από την ψυχή, γι' αυτό σκορπούσε τον εχθρό!



Γι' αυτά τα ιδανικά, την πίστη και την πατρίδα, πολέμησε ο Έλληνας, για να τα παραδώσει ανόθευτα στις επόμενες γενιές των Ελλήνων. Αυτά τα ιδανικά καλούμεθα κι εμείς σήμερα, ως γνήσιοι απόγονοι ηρώων, να προστατεύσουμε και να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά. Λαός χωρίς ιδανικά είναι νεκρός, χωρίς πνοή ζωής! Έχασε το νόημα της ύπαρξής του!


-Ας σηκώσουμε το ανάστημά μας εμπρός στην σημερινή ισοπέδωση των πάντων στο όνομα, δήθεν, της προόδου και του εκσυγχρονισμού!

-Ας βροντοφωνάξουμε το ΟΧΙ το δικό μας στον ύπουλο εχθρό που μας απειλεί με αφανισμό χωρίς αντίσταση. Η αδιαφορία μας είναι το όπλο του!


Το οφείλουμε στον κόπο και στο αίμα των προγόνων μας, αλλά και στο μέλλον των παιδιών μας! Είμαστε ευλογημένοι από τον Θεό που γεννηθήκαμε Έλληνες!


Ο Έλληνας, όταν θέλει, μπορεί!!!
Οι Έλληνες όταν είναι ενωμένοι κάνουν τα αδύνατα - δυνατά! !!

ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ!!!
ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ!!!


Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Εσφιγμένου


28η Οκτωβρίου 1940: 77 χρόνια από το ηρωικό «ΟΧΙ» της Ελλάδας στην Ιταλία

Την 28η Οκτωβρίου, η Ελλάδα μπήκε στον πόλεμο! Οι Έλληνες του 1940 αντιστάθηκαν, είπαν ΟΧΙ, δεν υποτάχθηκαν... Αυτή τη μέρα πήραν τα όπλα και υπερασπίστηκαν την πατρίδα μας.


Στην πραγματικότητα ο εορτασμός αφορά σε όλο το έπος του 1940 και τις επιτυχίες της χώρας μας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ουσιαστικά η ημερομηνία αυτή είναι η ημέρα που η Ελλάδα μπήκε στον πόλεμο! Και αυτό έγινε, με το ηρωϊκό «ΟΧΙ» του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδας Ιωάννη Μεταξά στις αξιώσεις των Ιταλών. Αυτό το «ΟΧΙ» οι Έλληνες το τίμησαν αλλά και το βροντοφώναξαν. Πήραν τα όπλα και βρέθηκαν στην μάχη, στον πόλεμο, για να υπερασπίσουν την πατρίδα....Για να πουν «ΟΧΙ» στην κατοχή!


Η Επέτειος του «ΟΧΙ» μνημονεύει τηνάρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στον Έλληνα Δικτάτορα που έφερε τίτλο Πρωθυπουργού, Ιωάννη Μεταξά. Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της Χώρας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940. Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε να εορτάζεται στην Ελλάδα και την Κύπρο κάθε χρόνο ως επίσημη εθνική εορτή και αργία. Επίσης, σε πολλές χώρες του κόσμου, Ελληνικές κοινότητες γιορτάζουν την Επέτειο του «ΟΧΙ».



Τι έγινε στις 28 Οκτωβρίου του 1940

Λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της 28 Οκτωβρίου του 1940, η τότε Ιταλική Κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο, δια του Ιταλού Πρέσβη στην Αθήνα Εμανουέλε Γκράτσι, ο οποίος και το επέδωσε ιδιόχειρα στον Ιωάννη Μεταξά, στην οικία του δεύτερου, στην Κηφισιά, με το οποίο και απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Βασιλείου της Ελλάδος, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ.), για ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του, στη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική. Ο τότε Πρωθυπουργός της χώρας μας, απάντησε ένα μεγαλοπρεπέστατο «ΟΧΙ», το οποίο αντανακλούσε και την θέληση του μεγαλύτερου μέρους του λαού, ήταν κάτι σαν λαϊκή απαίτηση.

Πρωτοσέλιδο της 28ης Οκτωβρίου 1940



Τα ακριβή λόγια του Μεταξά ήταν:«Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο», όμως οι εφημερίδες της εποχής δεν άργησαν να γράψουν για το περίφημο «ΟΧΙ» του Πρωθυπουργού στους Ιταλούς. Η κίνηση αυτή του Μεταξά σηματοδότησε την είσοδο της, ουδέτερης μέχρι τότε, χώρας μας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Την ίδια μέρα ο Πρωθυπουργός εξέδωσε το παρακάτω διάγγελμα.



Προς τον ελληνικόν λαόν:

Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της. Μολονότι επεδείξαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην, προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημας το δικαίωμα να ζώμεν ως ελεύθεροι Έλληνες μου εζήτησεν σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν, την παράδοσιν τμημάτων του εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της. θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρέσβυν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ' εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.

Έλληνες, τώρα θα αποδείξωμεν εάν είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας, την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος ας εγερθή σύσσωμον, αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά σας, και τας ιεράς μας παραδόσεις.



Πότε ξεκίνησε να γιορτάζεται η 28η Οκτωβρίου

Το λεγόμενο «Έπος του Σαράντα», το οποίο ακολούθησε, και οι μεγάλες νίκες που ο ελληνικός στρατός κατήγαγε εις βάρος των Ιταλών, καθιερώθηκε να γιορτάζονται κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου, την ημέρα της επίδοσης του ιταλικού τελεσιγράφου και της άρνησης του Ιωάννη Μεταξά να συναινέσει. Η Ελλάδα γιορτάζει με την28η Οκτωβρίου την είσοδό της στον πόλεμο, ενώ οι περισσότερες άλλες χώρες γιορτάζουν την ημερομηνία λήξης του πολέμου. Κάθε χρόνο αυτή τη μέρα γίνεται στη Θεσσαλονίκη, η επίσημη εορτή με κάθε λαμπρότητα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλων επισήμων, με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, η οποία συμπίπτει με τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο και τη μνήμη του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου. Στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις γίνονται μαθητικές παρελάσεις, ενώ δημόσια και ιδιωτικά κτίρια υψώνουν την ελληνική σημαία.


Η επέτειος του «ΟΧΙ» γιορτάστηκε για πρώτη φορά στα χρόνια της Κατοχής.Στο κεντρικό κτίριο και στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε ο πρώτος εορτασµός στις 28 Οκτωβρίου 1941. Γίνονταν ομιλίες από τους φοιτητές, ενώ μίλησε για την επέτειο την παραμονή και ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο οποίος αρνήθηκε να κάνει µάθηµα την ηµέρα της επετείου με αποτέλεσμα να απολυθεί από το Πανεπιστήμιο. Στην δεύτερη επέτειο (28/10/1942), ο εορτασμός έγινε στην Πλατεία Συντάγµατος με πρωτοβουλία των οργανώσεων ΕΠΟΝ και ΠΕΑΝ.

Υπήρχε ανησυχία για το πώς θα αντιδράσουν οι ιταλικές δυνάμεις κατοχής, οι οποίοι όμως δεν παρενέβησαν. Για πρώτη φορά ηεπέτειος γιορτάστηκε επίσημα στις 28 Οκτωβρίου 1944 με παρέλαση ενώπιον του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου. Η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε, το 1952, η γιορτή της Αγίας Σκέπης από την 1η Οκτωβρίου να μεταφερθεί στις 28 Οκτωβρίου, με το αιτιολογικό ότι η Παναγία βοήθησε τον Ελληνικό Στρατό στον πόλεμο της Αλβανίας.


Η Βέμπο τραγουδά

Στίχοι: Γιώργος Θίσβιος

Μουσική: Θεόφραστος Σακελλαρίδης

Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του

και τη σκούφια την ψηλή του,

μ' όλα τα φτερά,

και μια νύχτα με φεγγάρι

την Ελλάδα πάει να πάρει,

βρε, το φουκαρά!

Ωωωωωωωωωωωωωχ.

Τον τσολιά μας τον λεβέντη

βρίσκει στα βουνά

και ταράζει τον αφέντη

τον μακαρονά.

Αχ, Τσιάνο, θα τρελαθώ Τσιάνο,

με τους τσολιάδες ποιος μου είπε να τα βάνω.

Αααααααααααααχ.

Ξεκινάει την άλλη μέρα,

μα και πάλι ακούει "Αέρα"

από τον τσολιά,

δρόμο παίρνει και δρομάκι

και πηδάει το ποταμάκι,

ξέρει τη δουλειά.

Ωωωωωωωωωωωωωχ.

Τρώει τις σφαίρες σαν χαλάζι από τον τσολιά,

κι όλο στρατηγούς αλλάζει για να βρει δουλειά.

Αχ, Τσιάνο, θα τρελαθώ Τσιάνο,

και στείλε γρήγορα τα μαύρα μου να βάνω.

Αααααααααααααχ.

Στέλνει ο νέος Ναπολέων

μεραρχίες πειναλέων

στο βουνό ψηλά,

για να βρουν τον διάβολό τους

κι ο στρατός μας αιχμαλώτους

τσούρμο κουβαλά.

Ωωωωωωωωωωωωωχ.

Και οι Κένταυροι οι καημένοι,

βρε τι τρομερό,

νηστικοί, ξελιγωμένοι

πέφτουν στο νερό.

Αχ! Γκράτσι, να μη σε δω Γκράτσι,

γιατί σε κάρβουνα αναμμένα έχω κάτσει.

Αααααααααααααχ.

Τρέχουν σαν τρελοί στους βράχους

κι από μας και τους συμμάχους

τρώνε τη κλωτσιά,

και χωρίς πολλές κουβέντες

μπήκαν Έλληνες λεβέντες

μεσ' τη Κορυτσά.

Ωωωωωωωωωωωωωχ.

Μέσα στ' Αργυρόκαστρο εμπήκε το χακί

και σημαία κυματίζει τώρα Ελληνική,

Αχ! Τσιάνο, θα σκοτωθώ Τσιάνο,

γιατί σε λίγο και τα Τίρανα τα χάνω.

Και 'πάθαν οι καημένοι

μεγάλη συμφορά,

κι η Ρώμη περιμένει

κι εκείνη τη σειρά.
Αααααααααααααχ.



Ζήτω η 28η Οκτωβρίου !!!
Ζήτω οι ήρωες !!!
Ζήτω η Ελλάς!!!





  1. Μάθετε τα νέα του Δαμασίου από το http://asteriosstelios.blogspot.gr/?m=1
  2. Εγγραφείτε στο κανάλι μου Asterios Stelios στο YouTube και δείτε όλα τα βίντεο https://www.youtube.com/user/asterios210
  3. Ακολουθήστε με Twitter @Asterios Stelios https://twitter.com/AsteriosStelios?s=09
  4. Ακολουθήστε με και στο Instagram https://instagram.com/download/?r=1337407125
  5. Ακολουθήστε με στο Google+ https://plus.google.com/104437141023444815063
  6. Κάντε κοινοποίηση - share αν σας άρεσε το άρθρο
  7. Σχολιάστε ελεύθερα, κάτω από το άρθρο, πάντα όμως χωρίς υβριστικές - χυδαίες εκφράσεις... αυτά τα σχόλια θα διαγράφονται.
  8. Κατά την αναπαραγωγή ενός άρθρου, φωτογραφιών ή βίντεο είναι υποχρεωτική η αναφορά της πηγής προέλευσης.
  9. Το παρόν μπλογκ αποτελεί προσωπικό ιστότοπο και δεν εξυπηρετεί οποιοδήποτε συμφέρον. Είναι μια καταγραφή των δραστηριοτήτων, παραδόσεων, ηθών και εθίμων του Δαμασίου καθώς και της καθημερινότητάς του με την προσωπική μου μάτια, άποψη και γνώση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τυχαία συνάντηση με αναμνήσεις 27 χρονων

Μια συνάντηση από τα παλιά, που θα ζήλευε ακόμα και η Αγγελική Νικολούλη, είχαμε την περασμένη Τρίτη 2 Απριλίου 2024, στο Κήποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας.

Μεγάλη επιχείρηση της Π.Υ για πυρκαγιά στο πολύπαθο Δαμάσι ( βιντεο)

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 14 Ιουλίου 2023 σε πλάγια βουνού δυτικά του Δαμασίου που καίει θαμνώδη βλάστηση.

Πήρε... πολυεργαλείο στην επίθεση ο Δαμασιακός

 Ο Δαμασιακός άρχισε τον "χορό" των φετινών καλοκαιρινών μεταγραφών με την απόκτηση του Ανδρέα Χατζηλιόντα και συνεχίζει το "χτίσιμο" της ομάδας ετσι ώστε να έχει ένα γεμάτο και ποιοτικό ρόστερ, ετσι ώστε να παρουσιαστεί πιο δυνατός στο νεο πρωτάθλημα.