Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μια διαφορετική Κυριακή στο Δαμασούλι και τον Άγιο Δημήτριο ( βίντεο )

Το πρωί της Κυριακής το Δαμασούλι γέμισε ξανά από φωνές και ζωντάνια... Θύμισε τις παλιές μέρες που έσφιζε από ζωή. Πόσες εικόνες και πόσες ευχάριστες αναμνήσεις ξύπνησε αυτή η επίσκεψή μας στο χωριό, που περάσαμε πολλές όμορφες και ανέμελες στιγμές κυρίως στα παιδικα μας χρόνια !!!


Η καμπάνα του Αγίου Δημητρίου χτύπησε καλώντας τον κόσμο για εκκλησιασμό, τον Οκτώβριο άλλωστε έχει την τιμητική του ο Άγιος.

Η Θεία Λειτουργία των Γεωργακαίων

Ο καιρός ήταν ηλιόλουστος, αν και ανα διαστήματα φυσούσε ψυχρός αέρας. Η παλιά βυζαντινής επιρροής εκκλησία γέμισε από κόσμο που κατέφθασε από το Δαμάσι, τον Τύρναβο, τη Λάρισα,  το Βόλο, την Αθήνα και την Καστοριά ( να με συγχωρήσουν άμα μου διέφυγε και κάποιο άλλο μέρος). Βλέπετε εδώ και χρόνια, τέτοια μέρα, έχει καθιερωθεί η Θεία Λειτουργία που γίνεται υπερ υγριας όλων, από την οικογένεια του Αθανασίου του Νικολάου Γεωργάκη που έφυγε από το Δαμασούλι μικρός και ζει στη Μακεδονία και την όμορφη πόλη της Καστοριάς με την οικογένεια του. Είναι μια μέρα για να μαζευτεί από κάθε γωνιά της Ελλάδας, κυρίως όλο το σόι , όσοι δηλαδή έχουν συγγένεια με τους Γεωργάκηδες μια από τις μεγαλύτερες οικογένειες του Δαμασουλίου που τα τελευταία χρόνια το χωριό έχει μικρύνει πολύ πληθυσμιακά.  


Το πρωί της Κυριακής 8/10 ζήσαμε στιγμές χαράς και αναμνήσεων από  ανθρώπους που ακόμα μαθαίνουν ο ένας για τη ζωή και τα νέα του άλλου. Ο ένας γνώριζε τα παιδιά του άλλου και μάθαινε τα νέα τους και οι συζητήσεις συνεχιζόταν ατέρμονα. Οι αναμνήσεις που είχε ο καθένας ξεχωριστά αλλά και από κοινού, πολλές και οι ιστορίες ατελείωτες.


Μετά τη Θεία Λειτουργία, στην οποία έδωσε το παρόν και ο δήμαρχος Τυρνάβου Παναγιώτης Σαρχώσης (η μητέρα του οποίου κατάγεται από τους τους Γεωργακαίους) όπως θα δείτε και στο βίντεο ακολούθησε η Αρτοκλασία, ενώ στη συνέχεια όλοι μαζί πήγαμε στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής για να ανάψουμε ένα κεράκι. Στο τέλος ακολούθησε καφές στο καφενείο του Γιάννη Γεωργάκη όπου οι συζητήσεις έδωσαν και πήραν. Φεύγοντας δώσαμε ραντεβού για να ξαναβρεθούμε στο Δαμασούλι του Αγίου Δημητρίου αλλά και του χρόνου πάλι με υγεία στην ίδια Θεία Λειτουργία και το αναντάμωμα των Γεωργακαίων.


Υ.Γ. Για διάφορους λόγους έλειψαν αρκετά άτομα. Καλό θα ήταν πάντως να ακολουθήσει και η νεολαία σε αυτή τη Θεία Λειτουργία και το αντάμωμα. Για ένα πρωινό δεν χάνεις τι-πο-τα... μόνο να κερδίσεις έχεις από μια τέτοια συνάντηση,  στην οποία πρώτη φορά παραβρέθηκα, ως εγγονός της Όλγας Γεωργάκη - Ανδρέου, η οποία αν και ήθελε πολύ να παραβρεθεί, λόγω προβλημάτων υγείας δεν τα κατάφερε και έμεινα με την... όρεξη να ξαναζήσω μια βόλτα με τη γιαγιά στο χωριό της.





  1. Μάθετε τα νέα από το http://asteriosstelios.blogspot.gr/?m=1
  2. Εγγραφείτε στο κανάλι μου Asterios Stelios στο YouTube και δείτε όλα τα βίντεο https://www.youtube.com/user/asterios210
  3. Ακολουθήστε με Twitter @Asterios Stelios https://twitter.com/AsteriosStelios?s=09
  4. Ακολουθήστε με και στο Instagram https://instagram.com/download/?r=1337407125
  5. Ακολουθήστε με στο Google+ https://plus.google.com/104437141023444815063
  6. Κάντε κοινοποίηση - share αν σας άρεσε το άρθρο
  7. Σχολιάστε ελεύθερα, κάτω από το άρθρο, πάντα όμως χωρίς υβριστικές - χυδαίες εκφράσεις... αυτά τα σχόλια θα διαγράφονται.
  8. Κατά την αναπαραγωγή ενός άρθρου , φωτογραφιών ή βίντεο είναι υποχρεωτική η αναφορά της πηγής προέλευσης.
  9. Το παρόν μπλογκ αποτελεί προσωπικό ιστότοπο και δεν εξυπηρετεί οποιοδήποτε συμφέρον. Είναι μια καταγραφή των δραστηριοτήτων, παραδόσεων, ηθών και εθίμων του Δαμασίου καθώς και της καθημερινότητάς του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τυχαία συνάντηση με αναμνήσεις 27 χρονων

Μια συνάντηση από τα παλιά, που θα ζήλευε ακόμα και η Αγγελική Νικολούλη, είχαμε την περασμένη Τρίτη 2 Απριλίου 2024, στο Κήποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας.

Μεγάλη επιχείρηση της Π.Υ για πυρκαγιά στο πολύπαθο Δαμάσι ( βιντεο)

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 14 Ιουλίου 2023 σε πλάγια βουνού δυτικά του Δαμασίου που καίει θαμνώδη βλάστηση.

Πήρε... πολυεργαλείο στην επίθεση ο Δαμασιακός

 Ο Δαμασιακός άρχισε τον "χορό" των φετινών καλοκαιρινών μεταγραφών με την απόκτηση του Ανδρέα Χατζηλιόντα και συνεχίζει το "χτίσιμο" της ομάδας ετσι ώστε να έχει ένα γεμάτο και ποιοτικό ρόστερ, ετσι ώστε να παρουσιαστεί πιο δυνατός στο νεο πρωτάθλημα.