Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Καουμπόηδες" του Τυρνάβου στο Δαμάσι για τον Άγιο Θεόδωρο (βίντεο + φώτο)

Ο ήχος από τον καλπασμό των αλόγων και η εικόνα της εισόδου στο Δαμάσι, 20 έφιππων καβαλάρηδων και μιας αμαζόνας, σε έκανε να νομίζεις πως ζεις στη άγρια δύση
της Αμερικής και όχι στο 2018 σε χωριό της Λάρισας.


Και για να γίνουμε πιο σαφείς, εδώ και 10 χρόνια μέλη του Ιππικού Ομίλου Τυρνάβου, "Ο Άγιος Γεώργιος" έρχονται ιππαστί (καβάλα στα άλογά τους) στο Δαμάσι ως άλλοι Καουμπόηδες, για να προσκυνήσουν στο εκκλησάκι του επίσης έφιππου Αγίου Θεοδώρου, αλλά και για να δουν κάστρο. 


Έρχονται άλλη μια φορά τέλος Μαΐου για να διανυκτερεύσουν στη βυζαντινή και θαυματουργή, Ιερά Μόνη της Παναγιάς της Τσούμα στα σύνορα Δαμασίου - Μεγάλου Ελευθεροχωρίου.


Φέτος όμως, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που είχαμε τη μέρα που γιορταζόταν του Αγίου Θεοδωρου, οι καβαλάρηδες δεν μπόρεσαν να έρθουν και ήρθαν 15 μέρες μετά ...αυτή την Κυριακή δηλαδή που πέρασε.


Στο βίντεο στο πρώτο μέρος θα δείτε την άφιξη των καβαλάρηδων στο Δαμάσι από τον Τιταρήσιο ποταμό (στο ύψος του καζανιού του Ευθυμίου Ματράκη) καθώς και δηλώσεις του προέδρου του ΙππικούΟμίλου Τυρνάβου "Ο Άγιος Γεώργιος" Νίκου Σιασιαμούτη καθώς του Γιάννη Αμπελαργά.


Ο καιρός ήταν ιδανικός και η μέρα ηλιόλουστη και έτσι τα μέλη του Ιππικού Ομίλου πήραν την απόφαση να έρθουν στην κλασσική και αγαπημένη τους βόλτα για 10η χρόνια.


Έδωσαν ραντεβού στο Τύρναβο το πρωί της Κυριακής 11/3/2018 και ξεκίνησαν την περιπέτειά τους μέσα από τους χωματόδρομους στον κάμπο και τον Τιταρήσιο ποταμό, για να φτάσουν στο χωριό Δαμάσι διανύοντας 15 χιλιόμετρα με ιππασία. 


Στα 3/4 της διαδρομής τους περίμεναν για να τους υποδεχθούν άλλοι δύο καβαλάρηδες, μόνο που αυτοί ήταν Δαμασιώτες.  Ο Αθανάσιος Λέτσιος παρόλο που είναι κοντά στα 80 δεν το βάζει κάτω αλλά και ο Κώστας Τσιάλτας που αγαπάει πολύ τα άλογα.


Αφου έφτασαν και τράβηξαν όλα τα βλέμματα των χωριανών, διέσχισαν κεντρικούς δρόμους του Δαμασίου, προσπάθησαν να ανέβουν στο κάστρο και το εκκλησάκι του Αγίου Θεοδώρου όπως έκαναν άλλες φορές, αλλά το αρχαίο μονοπατι εδώ και χρόνια είναι κατεστραμένο και παρατημένο από τις αρμόδιες αρχές.



Στο βίντεο στο δεύτερο μέρος θα δείτε τη βόλτα στο χωριό καθώς και τις συνεντεύξεις της αμαζόνας Άννυς Μιχαηλίδου καθώς και του Δημήτρη Δαούλα - μέλη του Ιππικού Ομίλου Τυρνάβου "Ο Άγιος Γεώργιος".


Τελικά, άπραγοι και απογοητευμένοι, ξεσέλωσαν τα άλογα τους και έδεσαν τους ίππους τους στο σχολικό πάρκο. Η παρέα των περίπου 20 αναβατών και της μιας αμαζόνας κατέληξε στην πλατεία του χωριού για καφέ και τοπικό τσιπουράκι.


Δεκάδες παιδιά είδαν από κοντά τα άλογα, βγήκαν φωτογραφίες, ρώτησαν και έμαθαν για αυτά τα αξιολάτρευτα ζώα που είναι χιλιάδες χρόνια ένας από τους πιο πιστούς φίλους του ανθρώπου και κάποιοι τολμηροί τα ίππευσαν και έκαναν βόλτα.


Δείτε στο βίντεο τι δήλωσαν για την επίσκεψη στο Δαμάσι, τα μέλη του Ιππικού Ομίλου "Ο Άγιος Γεώργιος" αλλά και τα παράπονα τους για το αρχαίο μονοπάτι που οδηγεί στο κάστρο του Δαμασίου και το εκκλησάκι του Αγίου Θεοδώρου. ΟΛΟ ΤΑ  ΠΛΑΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 


Το επόμενο ραντεβού για τα μέλη του Ιππικού Ομίλου Τυρνάβου "Ο Άγιος Γεώργιος" είναι το Μάιο όταν και θα έρθουν στο Δαμάσι για να προσκυνήσουν και να διανυκτερεύσουν στην βυζαντινή Ιερά Μόνη της Παναγιάς της Τσούμα. Ένα μοναστήρι σπάνιας ομορφιάς με εξαιρετικές αγιογραφίες στους τοίχους του Ιερού Ναού.



  1. Μάθετε τα νέα του Δαμασίου και της ευρύτερης περιοχής από το http://asteriosstelios.blogspot.gr/?m=1
  2. Εγγραφείτε στο κανάλι μου Asterios Stelios στο YouTube και δείτε όλα τα βίντεο https://www.youtube.com/user/asterios210
  3. Ακολουθήστε με Twitter @Asterios Stelios https://twitter.com/AsteriosStelios?s=09
  4. Ακολουθήστε με και στο Instagram https://instagram.com/download/?r=1337407125
  5. Ακολουθήστε με στο Google+ https://plus.google.com/104437141023444815063
  6. Κάντε κοινοποίηση - share αν σας άρεσε το άρθρο.
  7. Κάντε αίτημα φιλίας και ακολουθήσετε μεστο Facebook.  https://www.facebook.com/asterios210.stelios
  8. Στείλτε email στο asterios210@gmail. com.
  9. Σχολιάστε ελεύθερα, κάτω από το άρθρο, πάντα όμως χωρίς υβριστικές - χυδαίες εκφράσεις... αυτά τα σχόλια θα διαγράφονται.
  10. Κατά την αναπαραγωγή ενός άρθρου, φωτογραφιών ή βίντεο είναι υποχρεωτική η αναφορά της πηγής προέλευσης.
  11. Το παρόν μπλογκ αποτελεί προσωπικό ιστότοπο και δεν εξυπηρετεί οποιοδήποτε συμφέρον. Είναι μια καταγραφή των δραστηριοτήτων, παραδόσεων, ηθών και εθίμων του Δαμασίου καθώς και της καθημερινότητάς του με την προσωπική μου μάτια, άποψη και γνώση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τυχαία συνάντηση με αναμνήσεις 27 χρονων

Μια συνάντηση από τα παλιά, που θα ζήλευε ακόμα και η Αγγελική Νικολούλη, είχαμε την περασμένη Τρίτη 2 Απριλίου 2024, στο Κήποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας.

Μεγάλη επιχείρηση της Π.Υ για πυρκαγιά στο πολύπαθο Δαμάσι ( βιντεο)

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 14 Ιουλίου 2023 σε πλάγια βουνού δυτικά του Δαμασίου που καίει θαμνώδη βλάστηση.

Πήρε... πολυεργαλείο στην επίθεση ο Δαμασιακός

 Ο Δαμασιακός άρχισε τον "χορό" των φετινών καλοκαιρινών μεταγραφών με την απόκτηση του Ανδρέα Χατζηλιόντα και συνεχίζει το "χτίσιμο" της ομάδας ετσι ώστε να έχει ένα γεμάτο και ποιοτικό ρόστερ, ετσι ώστε να παρουσιαστεί πιο δυνατός στο νεο πρωτάθλημα.