Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σημαντικές οι "νίκες" αγροτών, έναντι της κυβέρνησης, σε πάγια αιτήματα. Γιατί παραιτήθηκε ο Ν. Ρεβησιος από Α.Σ. Αργυροπουλίου

Η Ε.Ο.Α.Σ.Ν.Λ. και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής του Τυρνάβου, κάλεσαν όλους τους αγρότες της περιοχής
σε ανοικτή σύσκεψη το βραδυ της Τετάρτης 28 Φεβρουαρίου στο Εμμαλουήλειο πνευματικό κέντρο  με θέματα :
  • Απολογισμός των πρόσφατων κινητοποιήσεων
  • Σχέδιο δράσης για την συνέχεια των αγώνων


Σημαντικά κέρδη αλλά ο αγώνας συνεχίζεται 

Στην Αγροτική σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία των Αγροτικών Συλλόγων Τυρνάβου, Αργυροπουλίου – Λυγαριάς και Δαμασίου αλλά και της Ε.Ο.Α.Σ.Ν.Λ,
παρουσία και του προέδρου της Ε.Ο.Α.Σ.Ν.Λ Ρίζου Μαρούδα, συζήτησαν και προσπάθησαν να αναδείξουν τα προβλήματα του αγροτικού κοσμού της περιοχής. Μετά απο τις τοποθετήσεις των αγροτών,  προέκυψαν κάποια κοινά αιτήματα
και προσπάθησαν να συναποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις του αγροτικού κόσμου της περιοχής. Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο πρόεδρος του Α.Σ. Τυρνάβου Στέλιος Τσικριτσής.

Ο αντιπρόεδρος του Α.Σ.Δαμασίου Γιάννης Γκανάς,  περιέγραψε τα προβλήματα αλλά  την κατάσταση των αμπελοκαλλιεργητών της περιοχής.  Ενημέρωσε πως στο Δαμάσι, γίνετε έρευνα για να συγκεντρωθούν τα στοιχεία από τον παγετό τον Μάρτιο του
2016, έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν ο νόμος Λάρισας έχει υποστεί 30% ζημιά από τον παγετό, να διεκδικήσουν να μπουν στα πρώην ΠΣΕΑ, νυν ΚΟΕ όπως έχει συμβεί και σε αντίστοιχες περιπτώσεις.


Ο Γιάννης Γκανάς τόνισε πως εξαιτίας της αδυναμίας του ΕΛΓΑ να αποζημιώσει σωστά και δίκαια την παραγωγή τους, όταν αυτή έχει υποστεί ζημία, ζητήθηκε να γίνει αλλαγή του κανονισμού αποζημιώσεων,

αλλά και να βρεθεί λύση και στα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν με τα προγράμματα πρωην ΠΣΕΑ νυν ΚΟΕ.

Κατά την εκδήλωση οι αγρότες ενημερώθηκαν πως με τους αγώνες κέρδισαν και κάποιες "μάχες" όπως :

- Από φέτος ήταν εφαρμοστεί ένα νέο τέλος για την ύδρευση των χωραφιών, το γνωστό και ως "πρασίνισμα". Τελικά όμως μετά από πιέσεις και αγώνες, αυτό το νέο τέλος όπως ενημερώθηκαν από την κυβέρνηση, θα πάει η εφαρμογή του 5 χρόνια μετά.

- Ζητήθηκε εκ νέου να περάσουν όλοι οι επιλαχόντες νέοι αγρότες της Θεσσαλίας, για να σταματήσει αυτή η αδικία και η απάντηση που πήραν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 
ήταν πως αρχικά θα μπούνε στο πρόγραμμα οι μισοί ενώ βουλευτής της κυβέρνησης λένε πως θα μπούνε όλοι τελικά μιας και βρέθηκαν τα απαιτούμενα χρήματα για να γίνει αυτό. 

- Στα σχέδια της κυβέρνησης ήταν να αυξήσουν τον ΕΝΦΙΑ στα χωράφια κατά 10€ ανά στέμμα, αλλά μετά από έντονες αντιδράσεις και αυτό θα πάει πίσω όπως είπε η κυβέρνηση.

- Στο φόρο για το κρασί είπαν 4 φορές οι κυβερνητικοί πώς θα καταργηθεί αλλά το συγκεκριμένο έσοδο για την κυβέρνηση είναι κανονικά υπολογισμένο στον φετινό προϋπολογισμό και ας επιμένει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Νίκος Παπαδόπουλος πώς θα το πάρουν πίσω.

- Οι αγρότες ζήτησαν επίσης το ακατάσχετο από τις τράπεζες, στους αγρότες να πάει από τα 1500€ στα 15.000 € κι αυτό επειδή οι αγρότες κατά μέσο όρο πληρώνονται 3 φορές το χρόνο. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε να περάσουν σύντομα από τη βουλή με νομοθέτημα.


Από την πλευρά του ο νέος πρόεδρος του Α.Σ. Αργυροπουλίου – Λυγαριάς Κώστας Χατζής (διαβάστε πιο κατω την ανακοίνωση - παραίτηση του Νίκου Ρεβήσιου)
στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ροδακινοκαλλιέργειας υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει κοινό μέτωπο με τους αγρότες άλλων ροδακινοπαραγωγικών περιοχών της χώρας, ώστε από κοινού να διεκδικήσουν αποζημιώσεις για την απώλεια εσόδων που προκαλεί στην καλλιέργεια το εμπάργκο στη Ρωσία.


Από την πλευρά του ο κ. Μαρούδας επιχείρησε να κωδικοποιήσει τα αποτελέσματα της πρόσφατης κινητοποίησης λέγοντας ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος, ενώ κλείνοντας την εκδήλωση ο κ. Τσικριτσής κάλεσε τους συναδέλφους του να πάρουν μαζικά μέρος στον αγωνιστικό εορτασμό του Κιλελέρ την Κυριακή 11 Μαρτίου στο χώρο της θυσίας των ηρωικών κολίγων.

Παραιτήθηκε από πρόεδρος του Αγροτικού  Συλλόγου Αργυροπουλίου- Λυγαριάς ο Νίκος Ρεβήσιος, επειδή κάποιοι λειτουργούν διασπαστικά όπως είπε.

Λόγοι συνδικαλιστικής ευπρέπειας και  ανιδιοτελούς αγροτικής συνείδησης επέβαλαν την παραίτησή μου από τη θέση του προέδρου και την απομάκρυνσή μου από τον Αγροτικό Σύλλογο Αργυροπουλίου- Λυγαριάς.


Τη στιγμή που διαπίστωσα ότι κάποιοι ενεργούν με απώτερο στόχο τη διάσπαση και την κομματική περιχαράκωση του αγροτικού χώρου, θεώρησα υποχρέωσή μου να απομακρυνθώ από το Σύλλογο, χωρίς περιττές εντάσεις και φανφαρολογίες.


Τη σημαία των αγροτικών αγώνων, όμως, δεν πρόκειται να την υποστείλω.Θα συνεχίσω να παλεύω για τα δίκαια των αγροτών και κτηνοτρόφων από άλλο μετερίζι, με κυρίαρχο γνώμονα την προσφορά , την ανιδιοτέλεια  και , προπάντων , την ενότητα του χειμαζόμενου αγροτικού κόσμου.Στον αγώνα αυτόν δεν θεωρώ ότι κάποιος μπορεί να είναι περιττός.Η αγροτιά μας χρειάζεται όλους.Γι αυτό και θα αποφύγω να απαντήσω στις όποιες αιτιάσεις, προκειμένου να διαφυλάξω το αίσθημα ενότητας του αγροτικού χώρου, σε πλήρη αντίθεση με αλλότριους σχεδιασμούς που συνειδητά επιδιώκουν τη διάσπαση και τον κομματικό εναγκαλισμό.


Ρεβήσιος Νίκος
Αργυροπούλι, 28/2/2018.


  1. Μάθετε τα νέα του Δαμασίου και της ευρύτερης περιοχής από το http://asteriosstelios.blogspot.gr/?m=1
  2. Εγγραφείτε στο κανάλι μου Asterios Stelios στο YouTube και δείτε όλα τα βίντεο https://www.youtube.com/user/asterios210
  3. Ακολουθήστε με Twitter @Asterios Stelios https://twitter.com/AsteriosStelios?s=09
  4. Ακολουθήστε με και στο Instagram https://instagram.com/download/?r=1337407125
  5. Ακολουθήστε με στο Google+ https://plus.google.com/104437141023444815063
  6. Κάντε κοινοποίηση - share αν σας άρεσε το άρθρο.
  7. Κάντε αίτημα φιλίας και ακολουθήσετε μεστο Facebook.  https://www.facebook.com/asterios210.stelios
  8. Στείλτε email στο asterios210@gmail. com.
  9. Σχολιάστε ελεύθερα, κάτω από το άρθρο, πάντα όμως χωρίς υβριστικές - χυδαίες εκφράσεις... αυτά τα σχόλια θα διαγράφονται.
  10. Κατά την αναπαραγωγή ενός άρθρου, φωτογραφιών ή βίντεο είναι υποχρεωτική η αναφορά της πηγής προέλευσης.
  11. Το παρόν μπλογκ αποτελεί προσωπικό ιστότοπο και δεν εξυπηρετεί οποιοδήποτε συμφέρον. Είναι μια καταγραφή των δραστηριοτήτων, παραδόσεων, ηθών και εθίμων του Δαμασίου καθώς και της καθημερινότητάς του με την προσωπική μου μάτια, άποψη και γνώση

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τυχαία συνάντηση με αναμνήσεις 27 χρονων

Μια συνάντηση από τα παλιά, που θα ζήλευε ακόμα και η Αγγελική Νικολούλη, είχαμε την περασμένη Τρίτη 2 Απριλίου 2024, στο Κήποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας.

Μεγάλη επιχείρηση της Π.Υ για πυρκαγιά στο πολύπαθο Δαμάσι ( βιντεο)

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 14 Ιουλίου 2023 σε πλάγια βουνού δυτικά του Δαμασίου που καίει θαμνώδη βλάστηση.

Πήρε... πολυεργαλείο στην επίθεση ο Δαμασιακός

 Ο Δαμασιακός άρχισε τον "χορό" των φετινών καλοκαιρινών μεταγραφών με την απόκτηση του Ανδρέα Χατζηλιόντα και συνεχίζει το "χτίσιμο" της ομάδας ετσι ώστε να έχει ένα γεμάτο και ποιοτικό ρόστερ, ετσι ώστε να παρουσιαστεί πιο δυνατός στο νεο πρωτάθλημα.