Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναβίωσε και φέτος το έθιμο με τα κάλαντα του Λαζάρου στο Δαμάσι Λάρισας (βίντεο + φώτο)

"Ήρθε ο Λάζαρος ήρθαν τα Βάϊα, ήρθε η Κυριακή που τρων τα ψάρια"τραγούδησαν σήμερα τα παιδιά σε πολλά μέρη της Ελλάδας αλλά και στο Δαμάσι Λάρισας.

Είναι τα πρώτα κάλαντα των ημερών του Πάσχα, όπου το Σάββατο του Λαζάρου (το Σάββατο πριν από την Κυριακή των Βαΐων) τα παιδιά γυρίζουν τα σπίτια και τραγουδούν τα ειδικά κάλαντα "Λαζαρικά" σε διάφορες παραλλαγές σε όλη την Ελλάδα. 


Τα δευτερα και τελευταία κάλαντα του Πάσχα είναι την Μεγάλη Πέμπτη όπου παιδιά τραγουδούν το "σήμερα μαύρος ουρανός σήμερα μαύρη μέρα" για τη Σταύρωση και το θάνατο Του Θεανθρώπου. Αυτό το πολύ παλιο έθιμο, θέλει τα παιδιά, με στολισμένα καλαθάκια στα χερια, να εξιστορούν το μέγα Θαύμα, την «εκ νεκρών έγερση» του Λαζάρου από Τον Κύριο Ιησού Χριστό. Από σπίτι σε σπίτι και κυρίως στα σπίτια συγγενών, ανά δύο δύο ή και σε μεγαλύτερες παρέες τραγουδούν τα κάλαντα κυρίως τις πρωινές προς μεσημεριανές ώρες.


Τελειώνοντας το τραγούδι τους τα Λαζαράκια, όπως αποκαλούνται οι καλαντιστές της ημέρας, συνεχίζουν με ευχετικούς και επαινετικούς στίχους για το σπίτι και δέχονται ως φιλοδώρημα αυγά που τα τοποθετούν σ’ ένα στολισμένο καλαθάκι (σε κάποιες περιοχές φρούτα ή χρήματα). Τον Λάζαρο τραγουδούν κυρίως κορίτσια σχολικής ηλικίας, τα οποία αποκαλούνται λαζαρίνες, λαζαρίτσες, λαζαρούδισσες κ.α. Γενικότερα, το Σάββατο του Λαζάρου λαμβάνει χαρούμενο χαρακτήρα, καθώς η έγερση του Λαζάρου προαναγγέλλει την Ανάσταση του Χριστού.



Οι στίχοι από τα κάλαντα του Λαζάρου 

Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια,
ήρθε των Βαγιών η εβδομάδα.
Ξύπνα Λάζαρε και μην κοιμάσαι,
ήρθε η μέρα σου και η χαρά σου.

Πού ήσουν Λάζαρε; Πού ήσουν κρυμμένος;
Κάτω στους νεκρούς, σαν πεθαμένος.
Δε μου φέρνετε, λίγο νεράκι,
που 'ν' το στόμα μου πικρό φαρμάκι.
Δε μου φέρνετε λίγο λεμόνι,
Που 'ν' το στόμα μου, σαν περιβόλι.

Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια,
ήρθε η Κυριακή που τρων’ τα ψάρια.
Σήκω Λάζαρε και μην κοιμάσαι,
ήρθε η μάνα σου από την πόλη,
σου ’φέρε χαρτί και κομπολόι.
Γράψε Θόδωρε και συ Δημήτρη,
γράψε Λεμονιά και Κυπαρίσσι.

Το κοφνάκι μου θέλει αυγά,
κι η τσεπούλα μου θέλει λεφτά.
Βάγια, Βάγια και Βαγιώ.
τρώνε ψάρι και κολιό.
Και την άλλη Κυριακή,
τρώνε το ψητό τ’ αρνί.

Δείτε το βίντεο από τα κάλαντα του Λαζάρου στο Δαμάσι. 



*** Αυτό το βίντεο το έφτιαξα για να μείνει καταγεγραμμένο το έθιμο με τα κάλαντα του Λαζάρου και κυρίως το έφτιαξα για τους απανταχού Δαμασιώτες και Δαμασιώτισσες που ζουν εκτός Ελλάδος και πολύ πιθανόν κανένα παιδί σήμερα να μην πήγε στην εξώπορτά τους να τους πει τα κάλαντα. Έτσι λοιπόν με τη βοήθεια της τεχνολογίας, έστω και με αυτό τον τρόπο, θα προσπαθήσω να σας βάλω στο "κλίμα" του χωριού αυτές τις μέρες για να σας θυμίσω πως ήταν και είναι σήμερα με τα κάλαντα.

*** Καλή συνέχεια της μεγάλης Σαρακοστής σε όλους, καλή Μεγάλη Εβδομάδα, καλή δύναμη με τις δουλειές στις γυναίκες που αυτές τις μέρες κοπιάζουν για να ετοιμάσουν τα σπίτια για το Πάσχα και τέλος καλή Λαμπρή να έχουμε !!!

*** Καλό θα ήταν αυτές τις μέρες οποίος έχει την οικονομική δυνατότητα, να βοηθήσει όπως και όσο μπορεί συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη και δεν μπορούν να κάνουν Πάσχα όπως αρκετοί από μας...


  1. Μάθετε τα νέα του Δαμασίου και της ευρύτερης περιοχής από το http://asteriosstelios.blogspot.gr/?m=1
  2. Εγγραφείτε στο κανάλι μου Asterios Stelios στο YouTube και δείτε όλα τα βίντεο https://www.youtube.com/user/asterios210
  3. Ακολουθήστε με Twitter @Asterios Stelios https://twitter.com/AsteriosStelios?s=09
  4. Ακολουθήστε με και στο Instagram https://instagram.com/download/?r=1337407125
  5. Ακολουθήστε με στο Google+ https://plus.google.com/104437141023444815063
  6. Κάντε κοινοποίηση - share αν σας άρεσε το άρθρο.
  7. Κάντε αίτημα φιλίας και ακολουθήσετε με στο Facebook. https://www.facebook.com/asterios210.stelios
  8. Στείλτε email στο asterios210@gmail. com.
  9. Σχολιάστε ελεύθερα, κάτω από το άρθρο, πάντα όμως χωρίς υβριστικές - χυδαίες εκφράσεις... αυτά τα σχόλια θα διαγράφονται.
  10. Κατά την αναπαραγωγή ενός άρθρου, φωτογραφιών ή βίντεο είναι υποχρεωτική η αναφορά της πηγής προέλευσης.
  11. Το παρόν μπλογκ αποτελεί προσωπικό ιστότοπο και δεν εξυπηρετεί οποιοδήποτε συμφέρον. Είναι μια καταγραφή των δραστηριοτήτων, παραδόσεων, ηθών και εθίμων του Δαμασίου καθώς και της καθημερινότητάς του με την προσωπική μου μάτια, άποψη και γνώση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τυχαία συνάντηση με αναμνήσεις 27 χρονων

Μια συνάντηση από τα παλιά, που θα ζήλευε ακόμα και η Αγγελική Νικολούλη, είχαμε την περασμένη Τρίτη 2 Απριλίου 2024, στο Κήποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας.

Μεγάλη επιχείρηση της Π.Υ για πυρκαγιά στο πολύπαθο Δαμάσι ( βιντεο)

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 14 Ιουλίου 2023 σε πλάγια βουνού δυτικά του Δαμασίου που καίει θαμνώδη βλάστηση.

Πήρε... πολυεργαλείο στην επίθεση ο Δαμασιακός

 Ο Δαμασιακός άρχισε τον "χορό" των φετινών καλοκαιρινών μεταγραφών με την απόκτηση του Ανδρέα Χατζηλιόντα και συνεχίζει το "χτίσιμο" της ομάδας ετσι ώστε να έχει ένα γεμάτο και ποιοτικό ρόστερ, ετσι ώστε να παρουσιαστεί πιο δυνατός στο νεο πρωτάθλημα.