Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αφιέρωμα στο κάστρο του Δαμασίου (φωτογραφίες)

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα βυζαντινά κάστρα της Θεσσαλίας αλλά και όλης της Ελλάδος ,
από το οποίο δυστυχώς σώζεται μόνο τμήμα διπλών τειχών και του φυλακίου του και κυρίως η βορειοδυτική πλευρά του.



Αποτελούσε τεράστιας στρατηγικής σημασίας πέρασμα από τα αρχαία χρόνια μέχρι και το 19ο αιώνα καθώς είναι η μία από τις δύο πιο βάτες ελεύσεις από την κεντρική και νότια Ελλάδα προς τη Μακεδονία και το αντίστοιχο. Μάλιστα για τον ίδιο λόγο που έγινε το κάστρο του Δαμασίου για να ελέγχει αυτό το πέρασμα,  έγινε και το κάστρο του Πλαταμώνα για να ελέγχει το πέρασμα από την παραθαλάσσια διέλευση.

Βρισκόταν σε ιδανική τοποθεσία για τον έλεγχο του περάσματος από το Ρεβένι προς τη Θεσσαλική πεδιάδα. 




Δυστυχώς δεν έχουμε πολλές πληροφορίες για το κάστρο μιας και πότε δεν έγινε οργανωμένη αρχαιολογική έρευνα από το κράτος , όπως δεν έγινε ποτέ προσπάθεια για αναστήλωση αν και στο παρελθόν υπήρξαν Ευρωπαϊκά προγράμματα για αντίστοιχους αρχαιολογικούς χώρους και μάλιστα με ποσοστό 85% κάλυψη από Ε.Ε.




Στο πέρασμα των χρόνων το κάστρο πέρασε σε Ενετικά και Τουρκικά χέρια ενώ μετά και τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο οι κάτοικοι του χωριού όπως σε πολλές περιοχές της χώρας έτσι και στο Δαμάσι, έπαιρναν πέτρες από το κάστρο για να φτιάξουν τα σπίτια τους. Αποτέλεσμα ήταν η εικόνα του κάστρου σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη από το κράτος να περιέλθει σε μορφή ερειπίου ενώ θα μπορούσε να αποτελεί τουριστικό προορισμό.




Η βυζαντινή οχύρωση διαμορφώθηκε επάνω στα τείχη αρχαίας ακρόπολης, τον 6ο αιώνα μ.Χ. (κατά πάσα πιθανότητα).

Το τείχος αποτελείται από μικρές ακανόνιστες πέτρες που συνδέονται με κονίαμα και συχνή είναι η χρήση μικρών τμημάτων κεραμιδιών. Σε αυτό συναντάει κανείς και τα τρία βασικά στοιχεία των βυζαντινών κάστρων:
1) τον πρώτο περίβολο, που αποτελεί τον μεγαλύτερο χώρο
2) τον δεύτερο περίβολο και
3) τον τρίτο περίβολο, που αποτελεί την ακρόπολη.
Στη βόρεια πλευρά σώζονται αρχαίοι δόμοι που μαρτυρούν ότι κατά την αρχαιότητα υπήρχε τείχος.




Κατά μήκος του περιβόλου υψώνονται ημικυκλικοί και ορθογώνιοι πύργοι, ενώ στο εσωτερικό του σώζονται ερείπια κτισμάτων. Η περίμετρος του περιβόλου υπολογίζεται σε 1.300 μ. περίπου.




Ο μύθος θέλει αυτό το κάστρο να αποτελεί το κάστρο της Ωριάς Βασίλισσας. Όταν εισέβαλαν με δόλο οι Τούρκοι και το "πάτησαν" , η Βασιλοπούλα έπεσε και να αυτοκτόνησε από τον πιο ψηλό πύργο από την πλευρά που είναι το χωριό και η σωρός της βρήκε εκεί που είναι σήμερα το κοιμητήριο του χωριού.




Μάλιστα μέσα στο κάστρο υπάρχουν  δύο εκκλησάκια. Αυτό των Αγίων Θεοδώρων που την ημέρα που γιορτάζουν οι Άγιοι το Δαμάσι έχει πανηγύρι και αυτό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Οι παλιότεροι κάτοικοι του χωριού έλεγαν πως όπου υπάρχουν εκκλησίες στο Δαμάσι σκοτώθηκαν από τους Τούρκους τα παιδιά του Βασιλιά και της Βασίλισσας και στη μνήμη τους έδωσαν σύμφωνα με τα ονόματα που είχαν τις αντιδράσεις ονομασίες στις εκκλησίες.





Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό μου αρχείο, από το αρχείο του Κώστα Γαρδίκη αλλά και από τη σελίδα Δαμάσι στο Facebook.





























ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ :

Δείτε ένα μικρό αφιέρωμα στο κάστρο του Δαμασίου με πολλές φωτογραφίες!!!


1ος Σκοπός : αν βρεθούν χορηγοί (επειδή κοστίζει αρκετά) είναι να γίνει κανονικό αφιέρωμα στο κάστρο με καθηγητές πανεπιστημίου και κατοίκους για να πούνε όσες ιστορίες γνωρίζουν για το κάστρο μας πριν είναι πολύ αργά που είναι και τώρα αργά !!!


2ος Σκοπός είναι να καταφέρουμε να αναγκάσουμε την πολιτεία να ασχοληθεί με κάστρο μας και να το αναστηλώσει έστω τμηματικά.


3ος Σκοπός είναι να καταφέρουμε να φέρουμε τουρίστες στο χωριό και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να υπάρξει ΑΝΑΠΤΥΞΗ!!!


4ος Σκοπός ειναι στη συνέχεια να γίνουν αντίστοιχες κινήσεις και σε άλλα μνημεία και αξιοθέατα του χωριού έτσι ώστε ο επισκέπτης να έχει πολύ περισσότερες επιλογές αλλά και να μείνει ικανοποιημένος από την επιλογή του να έρθει στο Δαμάσι.


Υ.Γ. Όλα αυτά θα δημιοργήσουν νέες θέσεις εργασίας που σε αυτές τις δύσκολες εποχές είναι πολύτιμες για τον καθένα μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τυχαία συνάντηση με αναμνήσεις 27 χρονων

Μια συνάντηση από τα παλιά, που θα ζήλευε ακόμα και η Αγγελική Νικολούλη, είχαμε την περασμένη Τρίτη 2 Απριλίου 2024, στο Κήποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας.

Μεγάλη επιχείρηση της Π.Υ για πυρκαγιά στο πολύπαθο Δαμάσι ( βιντεο)

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 14 Ιουλίου 2023 σε πλάγια βουνού δυτικά του Δαμασίου που καίει θαμνώδη βλάστηση.

Πήρε... πολυεργαλείο στην επίθεση ο Δαμασιακός

 Ο Δαμασιακός άρχισε τον "χορό" των φετινών καλοκαιρινών μεταγραφών με την απόκτηση του Ανδρέα Χατζηλιόντα και συνεχίζει το "χτίσιμο" της ομάδας ετσι ώστε να έχει ένα γεμάτο και ποιοτικό ρόστερ, ετσι ώστε να παρουσιαστεί πιο δυνατός στο νεο πρωτάθλημα.