Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Άναψε η αποκριάτικη φωτιά στο Δαμάσι - τι συμβολίζει το έθιμο (φώτο + βίντεο )

Το έθιμο του ανάματος της αποκριάτικης φωτιάς αναβίωσε για άλλη μια φορά στο Δαμάσι με την παρουσία πλήθους κόσμου όλων των ηλικιών του χωριού.


Συνήθως από την παράδοση όλα τα εθιμα μέσα στην περίοδο των Αποκριών είναι
έθιμα που διακωμωδούν και σατιρίζουν καταστάσεις. Ειναι παραδόσεις που συνδέονται με ιστορικές μνήμες των τοπικών κοινωνιών, δρώμενα που ανακαλούν στην μνήμη στιγμές από το παρελθόν και κυρίως την αρχαία Ελλάδα, αναβιώνουν και έχουν ένα κοινό στόχο : Την συμμετοχή εν τέλει σε μια γιορτή που συνδέει τους ανθρώπους και προσφέρει -όπως κάθε γιορτή άλλωστε- την ευκαιρία για ψυχαγωγία, και μια διέξοδο από την πεζή και ίσως σκληρή, πολλές φορές πραγματικότητα.


Η φωτιά αναψε παραδοσιακά στην πλατεία του χωριού όπως το θέλει η παράδοση με κλιματόβεργες φρεσκολλαδεμένες και κούτσουρα αμπελιού , που είναι η βασική καλλιέργεια του χωριού και η κυρία πηγή εσόδων για τα περισσότερα σπίτια.




Το έθιμο της φωτιάς έγινε, αλλά ήταν ελλιπές και σχεδόν σχεδόν εκτός κλίματος αποκριών. Δεν ξέρω αν και ποιος ή ποιοι φταίνε,  αλλά η αλήθεια είναι πως ναι , τα μικρά παιδιά είδαν τη φωτιά αλλά δεν είδαν το έθιμο όπως ήταν παλιά και αυτό δεν τιμά το χωριό και όλους εμάς του κατοίκους που ναι μεν θέλουμε γλέντια και πανηγύρια αλλά την "πλάτη" αποφεύγουμε να τη βάλουμε.




Άλλοι λένε πως δεν ενημερώθηκαν πότε για τη μέρα που θα ανάψει η φωτιά οπότε δεν μπόρεσαν ούτε να παραβρεθούν αλλά ούτε και να προσφέρουν.
Στο δια ταύτα φέτος η φωτιά άναψε χάρη στην φιλότιμη προσπάθεια της νεολαίας του χωριού αλλά και της τοπικής κοινότητας Δαμασίου και κυρίως χάρη στο "τρέξιμο" του προέδρου Γιώργου Τσανάκα που προκειμένου να μη χαθούν οι παραδόσεις, θυσίασε προσωπικό χρόνο και χρήμα για την διοργάνωση.. .


Όλα τα έθιμα και οι παραδόσεις για να παραμείνουν, πρέπει να υπάρχει η συμμετοχική διάθεση, μιας και στα χρόνια της οικονομικής κρίσης ο Δήμος Τυρνάβου και κάθε Δήμος δεν δίνει χρήματα για τέτοιες εκδηλώσεις πάρα μόνο για μια το χρόνο. 




Για να συντηρήσουμε τις παραδόσεις τα ήθη και τα έθιμα του χωριού μας λοιπόν, πρέπει όλοι να βάλουμε το χεράκι μας για να γίνουν και να αποφεύγουμε να κριτικάρουμε αρνητικά και ισοπεδωτικά
τα πάντα πριν καν μάθουμε το τι και το πως. 


Εγώ πάντως,  είδα 5-10 άτομα να τρέχουν όλο το βράδυ για τη φωτιά , το κρασί , τη μουσική , αλλά και για να ψήσουν τα λουκάνικα και αρκετούς με "μεγάλο στόμα" πριν καν κεραστούν τα παιδιά, να έχουν φάει 5-6 τεμάχια και ήθελαν και άλλα !!!! 
Φυσικά μόλις τελείωσαν τα φαγητά και τα ποτά ...εξαφανίστηκαν σχεδόν όλοι ....



Το έθιμο της φωτιάς και τι συμβολίζει 

Οι φωτιές αυτές τις μέρες, ανάβουν στις γειτονιές του χωριού και γύρω τους στήνεται ένα γλέντι με χορό και τραγούδι. Οι φωτιές των Αποκριών στηρίζονται στην αυθόρμητη συμμετοχή των κατοίκων, αυτοί τον ετοιμάζουν και αυτοί πρωτοστατούν στο γλέντι με τα παραδοσιακά αποκριάτικα τραγούδια και όχι μόνο.


Κεντρικό στοιχείο της αποκριάς σε όλη τη χώρα και στο Δαμάσι , είναι οι φωτιές που συμβολίζουν τον εξαγνισμό, τη λατρεία της φύσης που ανανεώνεται και ξαναγεννιέται σηματοδοτώντας το καλωσόρισμα της άνοιξης και την έναρξη της καρποφορίας της γης. Είναι το κάψιμο των κλαδιών της γης, που καλλιεργούν οι αγρότες και κλαδεύτηκαν αυτές τις μέρες. Το κάψιμο τους είναι σαν τον Φοίνικα που αναγεννάτε από τις στάχτες του...έτσι και η φύση με τις πρώτες ζεστές μέρες της άνοιξης θα αναγεννηθεί με σκοπό να προσφέρει τους καρπούς της.


Σε ότι αφορά την καταγωγή του εθίμου, πολλοί μελετητές της λαογραφίας υποστηρίζουν την άμεση σύνδεσή του με τις αρχαίες διονυσιακές γιορτές, και τα ρωμαϊκά Σατουρνάλια. Οι αλλαγές που έχει υποστεί το έθιμο κατά την διάρκεια του χρόνου του έχει προσδώσει στοιχεία που το κάνουν να έχει αγαπηθεί από νέους και μεγαλύτερους. Έστω για μια φορά μαζεύονται για να τραγουδήσουν τα ερωτικά και τα «βρώμικα» τραγούδια των αποκριών και να χορέψουν υπό τους ήχους αυτών των τραγουδιών γύρω από την φωτιά.

Υ.Γ Δεν θέλω ούτε έχω σκοπό να κάνω αβάντα σε κανένα. Απλώς αυτάπου είδα και άκουσα χθες και σήμερα δεν βοηθούν να σωθούν και να γίνουν (γιατί οχι ;;) ακόμα καλύτερα στο μέλλον.
Σε λίγες μέρες είναι το πανηγύρι των Αγίων Θεοδώρων στο χωριό και προφανώς χρειάζεται η βοήθεια όλων μας για γίνει η φασολάδα αλλά και να πάει στο βουνό.
Φυσικά και κάποιοι πρέπει να βοηθήσουν να μαζευτούν τα σκουπίδια από το βουνό.
Και για όλα αυτά ας μην περιμένουμε να μας ζητήσουν προσωπικά τη βοήθεια ...μπορούμε να προσφέρουμε εθελοντικά χωρίς να σκεφτούμε γιατί εμείς κι όχι κάποιος άλλος.
Ανα σκεφτούμε όλοι με αυτόν τον τρόπο είμαστε για τα ....πανηγύρια
Καλές γιορτές και καλή Σαρακοστή να έχουμε ! !!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ισχυρό Μπουρίνι με χαλάζι και δυνατο αέρα έπληξε το Δαμάσι και Θεσσαλικό κάμπο (βίντεο)

Το απόγευμα (16:45) της Τρίτης 20 Αυγούστου 2024 δυνατή #καταιγίδα χτύπησε τη Θεσσαλία.

Μια... ντουζίνα +2, επιτυχόντες από το Δαμάσι!!! Πολλά συγχαρητήρια παιδιά!!!

12 +2 παιδιά από το Δαμάσι κατάφεραν με θυσίες και πολύ διάβασμα να μπούνε στις σχολές που είχαν δηλώσει και είδαν τους κόπους τους στα σχολικά κι όχι μόνον θρανία, "καρπούς" να αποδίδουν... καρπούς

Σημαντικοί Γάλλοι αρχαιολόγοι στο Δαμάσι - Μελετούν αρχαια ευρήματα - Τι λένε για αυτά και το κάστρο (βίντεο)

Το Δαμάσι είναι ένα ιστορικό χωριό με χιλιάδες χρόνια ιστορίας, που στο παρελθόν γνώρισε πολύ μεγάλη ακμή και αποτέλεσε σύνορο της αρχαίας Θεσσαλίας με την Μακεδονία.