Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Απαίτηση των αγροτών οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ για τον καύσωνα να γίνουν γρήγορα και οι αποζημιώσεις να ειναι δίκαιες. Τετάρτη οι Δηλώσεις στο Δαμάσι (φώτο + βίντεο )

Ξεκίνησαν στον Τύρναβο οι δηλώσεις ζημιάς των καλλιεργητών που επλήγησαν από τον καύσωνα των τελευταίων ημερών.


Πέντε μέρες με τον υδράργυρο σταθερά πάνω από τους 43° C και σε πολλές καλλιέργειες (κυρίως αμπέλια) οι καρποί "κάηκαν" και αφυδατώθηκαν. Τσαμπιά ακόμη και σε ποτισμένα χωράφια ξεράθηκαν εντελώς και πολλά μαράθηκαν. 

Αξίζει να τονιστεί πως από τον καύσωνα υπέστησαν ζημιές και άλλες καλλιέργειες όπως τα καρπούζια, τα ροδάκινα και τα αχλάδια.

Οι αγρότες όπως είναι φυσικό είναι για άλλη μια φορά σε απόγνωση ( όχι πως δεν ήταν μέχρι τώρα με τόσες καταστροφές από τον καιρό) και ζητούν από τον ΕΛΓΑ να καταγράψει γρήγορα τις ζημιές προκειμένου να αποζημιωθούν δίκαια,  όσων οι καλλιέργειες επλήγησαν. Όταν λέμε δίκαια εννοούμε να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως πέρυσι στο παγετό και το χαλάζι όπου, όπως καταγγέλλουν πολλοί αγρότες, κάποιοι συνάδερφοί τους πήραν πολύ μεγαλύτερες αποζημιώσεις από συναδέλφους τους που είχαν διπλανά χωράφια. Μάλιστα κάποιοι καταγγέλλουν και ευνοϊκή εκτίμηση από ελεγκτές που είναι όπως λένε συγγενείς και φίλοι με αγρότες και οι περιπτώσεις τους βγάζουν ...ματιά.

Άρχισαν οι δηλώσεις για τον καύσωνα 

Μετά τις σχετικές επαφές των αρμοδίων φορέων του Τυρνάβου με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Λάρισας Μιχάλη Λιόντο και γρηγορη κινητοποίηση,  οι ανταποκριτές του Οργανισμού στον Τύρναβο προχώρησαν στη σχετική αναγγελία, καθώς σημαντικές είναι οι ζημιές που καταγράφονται στην περιοχή λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Τετάρτη 5/7 έως 14/7 οι δηλώσεις στο Δαμάσι 

Από Τετάρτη 5/7 εως και 14/7 οι δηλώσεις για τον καύσωνα στην κοινότητα Δαμασίου στην ανταποκρίτρια του οργανισμού κα Τριανταφύλλου.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μεγάλες είναι οι ζημιές στην αμπελοκαλλιέργεια και σε καλλιέργειες με καρπούζια, ροδάκινα, αχλάδια και ελιές.

Δείτε ένα βίντεο με δείγμα από καταστροφή του καύσωνα σε αμπέλια 


Ξεσκέπαστο επάγγελμα στο έλεος του καιρού 

Μετά τον περσινό παγετό και το χαλάζι που άφησαν σοβαρά προβλήματα και στο φετινό φυτικό κεφάλαιο  (και στην παραγωγή) ήρθε και το -18 τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο 2017 , μετά ακολούθησε ο παγετός στις 23/4 , ενώ σειρά πήραν οι έντονες βροχοπτώσεις για δύο εβδομάδες. Και δεν είναι μόνο αυτά. Δύο φορές το χαλάζι, μια ο καύσωνας και τέλος οι δυνατοί αέρηδες έφτασαν σε απελπιστικό σημείο τις καλλιέργειες και τους αγρότες που έχουν "γονατίσει" όπως λένε με το υψηλό κόστος παραγωγής,  τη φορολογία και λιγοστά έσοδα. 

Η ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΜΑΣΙ

Με αφορμή τις ζημιές που προκάλεσε, αυτή τη φορά , ο καύσωνας στο σύνολο των καλλιεργειών στο δήμο Τυρνάβου και ειδικά στην αμπελοκαλλιέργεια, αγρότες από το Δαμάσι οι οποίοι βλέπουν να χάνεται και φέτος η χρονιά λόγω των ζημιών βγαζουν τη δική τους φωνή απόγνωσης. Δείτε έγραψε στο προφίλ της στο Facebook ή Βικτωρία Νάκα:

“Δεν μας έφταναν οι περσινές ζημιές από παγετό και χαλάζι που ακόμα και φέτος είναι επιρρεασμένα τα αμπέλια, 
δεν μας έφτανε η φετινή παγωνιά, το χαλάζι,  οι βροχοπτώσεις 15 ημερών, ήρθε και ο καύσωνας να μας αποτελειώσει οριστικά.

Δεν αντέχουμε άλλο λενε με αγωνία. Ακόμα μια χρονιά που οι κόποι μας πήγαν χαμένοι... δουλεύουμε μέσα σε κρύο και τη ζεστή για να πάρουμε. ..ψίχουλα ή τίποτα.


Και δεν είναι μόνο αυτό. Ενώ εμείς δεν εισπράττουμε λενε, θα έρθει η πολιτεία να πάρει φόρους, χαράτσια, εισφορές, ΕΛΓΑ, ΟΓΑ και τράπεζες. Σε αυτά να προσθέσετε και το κοστολόγιο των αμπελιών… Φάρμακα, νερά για πότισμα, λιπάσματα , βλάβες στα μηχανήνατα , μεροκάματα, καύσιμα και μετακινήσεις αγροτικών μηχανημάτων…και...και..και...

"Γίναμε δούλοι στα χωράφια μας"

Όλοι βγάζουν λεφτά,  εκτός από μας τους αγρότες. Τη δικιά μας δουλειά δεν την υπολογίσαμε πότε, γιατί ποτέ δεν ανταμειφτήκαμε για τις εργασίες που κάνουμε σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, άντρες, γυναίκες, παιδιά ακόμη και οι γέροι... όλοι δουλεύουμε , άλλοι κερδίζουν και σε μας θα μείνει όπως πάντα η κούραση…”

Ανακοίνωση των αγροτικών συλλόγων του δήμου Τυρνάβου

Μετά τον καύσωνα που έπληξε όλη τη χώρα ήρθε το πάγωμα για εκατοντάδες παραγωγούς στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου οι οποίοι διαπίστωσαν ότι έχουν πάθει μεγάλες και εκτεταμένες ζημιές στις δενδροκαλλιέργειες και στις αμπελοκαλλιέργειες τους.

Στην άμεση επικοινωνία που είχαμε οι εκπρόσωποι της Ε.Ο.Α.Σ.Ν.Λ. και των Αγροτικών Συλλόγων με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Λάρισας, μας τόνισε ότι έχει γίνει αναγγελία ζημιάς και θα ακολουθηθεί η διαδικασία υποβολής δηλώσεων.


Καλούμε άμεσα όλους τους πληγέντες παραγωγούς να δηλώσουν τις καλλιέργειες τους στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ που βρίσκονται στο κτίριο του Δημαρχείου και ζητάμε άμεσα να γίνουν εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ και να δοθούν έγκαιρα αποζημιώσεις.

Όσο αφορά τις τελευταίες εξελίξεις για τους αμπελοκαλλιεργητές του Δήμου Τυρνάβου οι οποίοι άδικα εξαιρέθηκαν από την διαδικασία των ΠΣΕΑ για τον παγετό του Ιανουαρίου φαίνεται να έχει θετική έκβαση μετά από την κινητοποίηση την Πέμπτη 29 Ιουνίου των Ενωτικών Ομοσπονδιών των Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας στην οποία συμμετείχαν δεκάδες αγρότες και από την πίεση που άσκησε το οργανωμένο αγροτικό κίνημα.

Επειδή η εμπειρία δείχνει ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στη στάση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καλούμε όλους τους αγρότες της περιοχής μας σε αγωνιστική επαγρύπνηση.

Ταχύρρυθμες εκτιμήσεις για τις ζημιές από τον καύσωνα στον Δήμο Τυρνάβου ζητά η "Δράση Πολιτών".

Δύο περίπου μήνες πριν από τον τρύγο, βαρύ είναι το χτύπημα του καύσωνα στις αμπελοκαλλιέργειες, στις άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες και στα καρπουζοχώραφα του Δήμου Τυρνάβου.


Οι παραγωγοί είναι απογοητευμένοι, καθώς είδαν τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς να καταστρέφονται από τον καύσωνα και, μάλιστα, ύστερα από αλλεπάλληλα προγενέστερα χτυπήματα ( χαλάζι,παγετός,πλημμύρες, ανεμοθύελλες) που συρρικνώνουν δραματικά το αναμενόμενο αγροτικό εισόδημα.

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ


Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης δήμου Τυρνάβου με αφορμή τις ζημιές που προκάλεσε ο καύσωνας

Τα προβλήματα και οι ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες του Δήμου Τυρνάβου δεν έχουν τελειωμό.


Ο καύσωνας που ενέσκηψε αυτές τις μέρες στην περιοχή, έχει αφήσει πίσω του τεράστιες ζημιές. Στα αμπέλια, τα σταφύλια σε μεγάλο βαθμό έχουν μαυρίσει πριν την ώρα τους, έχουν αφυδατωθεί και σταφιδώσει. Στην δενδροκαλλιέργεια (ροδάκινα, αχλάδια, ελιές) οι ζημιές είναι μεγάλες.

Τούτη τη φορά, δούλεψαν έγκαιρα τα αντανακλαστικά της Δημοτικής Αρχής, (δεν την πρόλαβε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης) και έγινε η αναγγελία της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ Λάρισας με την υποβολή δηλώσεων που ξεκινά άμεσα.

Εδώ τώρα χρειάζεται η δυναμική παρέμβαση του αγροτικού κινήματος της περιοχής μας για να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ και να δοθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις, γιατί με τις απανωτές ζημιές που έχουν μέχρι τώρα οι αγρότες στην παραγωγή τους “δεν βγάζουν χειμώνα”.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τυχαία συνάντηση με αναμνήσεις 27 χρονων

Μια συνάντηση από τα παλιά, που θα ζήλευε ακόμα και η Αγγελική Νικολούλη, είχαμε την περασμένη Τρίτη 2 Απριλίου 2024, στο Κήποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας.

Μεγάλη επιχείρηση της Π.Υ για πυρκαγιά στο πολύπαθο Δαμάσι ( βιντεο)

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 14 Ιουλίου 2023 σε πλάγια βουνού δυτικά του Δαμασίου που καίει θαμνώδη βλάστηση.

Πήρε... πολυεργαλείο στην επίθεση ο Δαμασιακός

 Ο Δαμασιακός άρχισε τον "χορό" των φετινών καλοκαιρινών μεταγραφών με την απόκτηση του Ανδρέα Χατζηλιόντα και συνεχίζει το "χτίσιμο" της ομάδας ετσι ώστε να έχει ένα γεμάτο και ποιοτικό ρόστερ, ετσι ώστε να παρουσιαστεί πιο δυνατός στο νεο πρωτάθλημα.