Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Κάηκαν" σταφύλια, καρπούζια, αχλάδια και ροδάκινα από τον καύσωνα. Εκτιμήσεις και αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ ζητούν οι αγρότες (φώτο)

Ο καύσωνας έφυγε αλλά άφησε  ...πληγές πίσω του και πως να μην αφήσει αφού όπως
λένε η ... καλή μέρα, από το πρωί φαίνεται... και έτσι έγινε. Η φετινή καλλιεργητική περίοδος
φάνηκε "πως θα πάει" για τους αγρότες, με το ...καλημέρα και τις πολικές θερμοκρασίες του Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2017.


Ο υδράργυρος έπεσε ακόμη και στους - 18° C (σε Δαμάσι, Τύρναβο και Αργυροπούλι) με αποτέλεσμα να προκαλέσει ζημιές σε αμπέλια και δέντρα.
Μετά ακολούθησε ο παγετός του Αγίου Γεωργίου στις 23 Απριλίου όπου και πάλι νέες ζημιές καταγράφηκαν σε αρκετές περιοχές. Μετά, ετσι για να μην αφήσει ήσυχους τους αγρότες ο καιρός, είπε αρχές καλοκαιριού να ρίξει και χαλάζι...και πάλι καταστροφές ...


Και πριν καλά καλά φτάσουμε στα μισά του καλοκαιριού, ήρθε και ο καύσωνας με τα 46αρια υπό σκιά για να δώσει την τελευταία (εύχονται οι αγρότες) ...και οχι χαριστική βολή.
Πέντε μέρες με τον υδράργυρο σταθερά πάνω από τους 43° C και σε πολλές καλλιέργειες (κυρίως αμπέλια) κάηκαν και αφυδατώθηκαν (μαράθηκαν) τα τσαμπιά ακόμη και σε ποτισμένα χωράφια.

Αξίζει να τονιστεί πως από τον καύσωνα υπέστησαν ζημιές και άλλες καλλιέργειες και όπως τα καρπούζια, τα ροδάκινα και τα αχλάδια.


Οι αγρότες όπως είναι φυσικό είναι για άλλη μια φορά σε απόγνωση ( όχι πως δεν ήταν μέχρι τώρα με τόσες καταστροφές από τον καιρό) και ζητούν από τον ΕΛΓΑ να καταγράψει και πάλι τις ζημιές προκειμένου να αποζημιωθούν όσων οι καλλιέργειες επλήγησαν.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των παραγωγών κάνουν λόγο για μεγάλη απώλεια παραγωγής και μάλιστα η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη. Αυτό διαπιστώσαμε και εμείς σε μια αυτοψία που κάναμε σε 3 περιοχές του κάτω κάμπου του Δαμασίου.


Αντιμέτωποι λοιπόν με νέα τεράστια ζημιά, εξαιτίας του καύσωνα αυτή τη φορά, είναι οι αμπελοκαλλιεργητές της ευρύτερης περιοχής Τυρνάβου που είδαν τις τελευταίες ημέρες τα αμπέλια τους να έχουν κυριολεκτικά καεί από τον καύσωνα.


Στον ΕΛΓΑ ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου για να ζητήσει άμεσες εκτιμήσεις.


Με αφορμή τις νέες ζημιές στην αμπελοκαλλιέργεια, ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου Χρήστος Τσιτσιρίγγος μιλώντας στο paidis.com τόνισε ότι τη Δευτέρα 3/7 θα επισκεφθεί τα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα για να ενημερώσει τους υπηρεσιακούς παράγοντες για το πρόβλημα και να ζητήσει την άμεση εκτίμηση των ζημιών, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία αποζημίωσης των αγροτών, αφού ο καύσωνας θεωρείται ζημιογόνο αίτιο.

Για εμπαιγμό καταγγέλλουν οι αγρότες την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΑΝΈΛ επειδή δεν ενέταξε τα αμπέλια στα ΠΣΕΑ

Κι όλα αυτά λένε οι αμπελοκαλλιεργητές, εν μεσω εμπαιγμού από την πλευρά της κυβέρνησης και των υπηρεσιών της που μέχρι τώρα ακόμα δεν ενέταξαν τις ζημιές του παγετού στα ΠΣΕΑ.
Κι ενώ από τον ΕΛΓΑ είχαν πει πως οι ζημιές που διαπιστωμένα προκάλεσε παγετός του φετινού χειμώνα στα αμπέλια τους,  θα εντάσσονταν στα ΠΣΕΑ , μέχρι τώρα εγκύκλιος ήρθε μόνο για τις ελιές και τις ροδιές κι όχι για τα αμπέλια που είναι η κυρία καλλιέργεια της περιοχής.











Φώτο : Facebook αγροτών και paidis.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τυχαία συνάντηση με αναμνήσεις 27 χρονων

Μια συνάντηση από τα παλιά, που θα ζήλευε ακόμα και η Αγγελική Νικολούλη, είχαμε την περασμένη Τρίτη 2 Απριλίου 2024, στο Κήποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας.

Μεγάλη επιχείρηση της Π.Υ για πυρκαγιά στο πολύπαθο Δαμάσι ( βιντεο)

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 14 Ιουλίου 2023 σε πλάγια βουνού δυτικά του Δαμασίου που καίει θαμνώδη βλάστηση.

Πήρε... πολυεργαλείο στην επίθεση ο Δαμασιακός

 Ο Δαμασιακός άρχισε τον "χορό" των φετινών καλοκαιρινών μεταγραφών με την απόκτηση του Ανδρέα Χατζηλιόντα και συνεχίζει το "χτίσιμο" της ομάδας ετσι ώστε να έχει ένα γεμάτο και ποιοτικό ρόστερ, ετσι ώστε να παρουσιαστεί πιο δυνατός στο νεο πρωτάθλημα.