Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Άξιος πρεσβευτής της πλούσιας Θεσσαλικής μουσικοχορευτικής παράδοσης, ο ΕΜΣ Δαμασίου στο Άνω Ζερβοχώρι Ημαθίας ( βίντεο με χορούς)

Εντυπωσίασαν και ενθουσίασαν τους κατοίκους του Άνω Ζερβοχωρίου Ημαθίας αλλά και επισκέπτες από τις γύρω περιοχές, το τμήμα ενηλίκων του Εκπολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Δαμασίου. 


Οι χορευτές από το Δαμάσι - Τυρνάβου, παραβρέθηκαν στην περιοχή, μετά από πρόσκληση του τοπικού Συλλόγου, για να παρουσιάσουν την μουσικοχορευτική παράδοση της Θεσσαλίας.




Τους χορευτές και τις χορεύτριες του Εκπολιτιστικού - Μορφωτικού Συλλόγου Δαμασίου αλλά και τα μέλη της διοίκησης υποδέχθηκαν θερμά οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης αλλά και όλοι οι παραβρισκόμενοι.


Το Σάββατο 8 Ιουλίου, στον καμπο της Μακεδονιας, οι Δαμασιώτες χορευτές
με πολυπληθή παρουσία έκαναν την είσοδό τους με "Μπεράτι" και παρά την πολύ ζέστη, (βαριές και ζεστές οι στολές) έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό.


Με άψογη εκτέλεση,  απέσπασαν πολλές φορές φορες το θερμό χειροκρότημα του κόσμου που βρέθηκε στο δημοτικό σχολείο του Άνω Ζερβοχωρίου για να παρακολουθήσει τις διήμερες εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλογου "Ποντιακά Νιάτα".


Στο Ανω Ζερβοχώρι Ημαθίας, που ζουν περήφανοι άνθρωποι κυρίως ποντιακής καταγωγής αλλα και ντόπιοι Μακεδόνες και Βλάχοι , οι χορευτές του Εκπολιτιστικού - Μορφωτικού Συλλόγου Δαμασίου εντυπωσίασαν με χορούς οπως "στα τρία" και "Καραγκούνα" αλλά και με τις 3 γυναικείες στολές και την κλασσική φουστανέλα των αντρών.


Τα παιδιά του ΕΜΣ Δαμασίου χορεψαν τραγούδια απ' τον τόπο μας, τη Θεσσαλία, ενώ εκείνα τα χορευτικά που ξεσήκωσαν κυριολεκτικά τον κόσμο ήταν το "Τσάμικο" και τα "Γιούρια".


Άψογη σε όλα η διοργάνωση και η φιλοξενία του Πολιτιστικού Συλλόγου "Ποντιακά Νιάτα" του Άνω Ζερβοχωρίου, που πρώτοι ήρθαν για να χορέψουν στο Δαμάσι και ο Ε.Μ.Σ.Δ, ανταπέδωσε έτσι αυτή την επίσκεψη. 


Μετά το αφιέρωμα στη Θεσσαλία και την μουσική της παράδοση, τη "σκυτάλη" πήραν τα "Ποντιακά Νιάτα" που όπως ήταν φυσικό έδωσαν και αυτοί ρεσιτάλ χορού.


Στο τέλος όλοι μαζί και ο κόσμος, χόρεψαν Ποντιακά, Θεσσαλικά και λαϊκά τραγούδια και έγινε ανταλλαγή δώρων, ενώ δεν έλειψαν  και οι αναμνηστικές φωτογραφίες.



Τέτοιες εκδηλώσεις με ανταλλαγή πολιτισμού, αλλά και με τις σχέσεις που αναπτύσσουν οι Σύλλογοι και τα μέλη τους, μόνο θετικές σκέψεις και αισιοδοξία μπορούν να αφήσουν σε τέτοιες δύσκολες εποχές για τη χώρα. Άλλωστε Θεσσαλοί και Πόντιοι έχουν αρκετά κοινά από τα αρχαία χρόνια όπως η κοινή καταγωγή (Αιολείς και Ίωνες) και μόνο τυχαία δεν είναι η αγάπη και η αβροσύνη μεταξύ των δύο μέχρι και σήμερα.


Πληροφορίες για το Άνω Ζερβοχώρι

Το Άνω Ζερβοχώρι (Τοπική Κοινότητα Ζερβοχωρίου - Δημοτική Ενότητα ΕΙΡΗΝΟΥΠΟΛΗΣ), ανήκει στον δήμο ΝΑΟΥΣΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΗΜΑΘΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “το Άνω Ζερβοχώριον”. Έδρα του δήμου είναι η Νάουσα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, το Άνω Ζερβοχώρι ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Ζερβοχωρίου, του πρώην Δήμου ΕΙΡΗΝΟΥΠΟΛΗΣ του Νομού ΗΜΑΘΙΑΣ.

Το Άνω Ζερβοχώρι έχει υψόμετρο 22 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 40,653524939 και γεωγραφικό μήκος 22,2129473177. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στο Άνω Ζερβοχώρι θα βρείτε εδώ.

Οι δενδροκαλλιέργειες και τα θερμοκήπια οπωροκηπευτικών, είναι οι κύριες δραστηριότητες της περιοχής.



1.Αυτό ήταν το πρώτο μέρος με τα χορευτικα. Θα ακολουθήσει νέα ανάρτηση με περισσότερα βίντεο για να δείτε το ξεφάντωμα του κόσμου αλλά και πως χαίρονται οι κάτοικοι της περιοχής τα γλέντια και τα πανηγύρια ως μια παρέα.

2.Θα ακολουθήσει και δεύτερο μέρος με περισσότερους χορούς και τραγούδια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τυχαία συνάντηση με αναμνήσεις 27 χρονων

Μια συνάντηση από τα παλιά, που θα ζήλευε ακόμα και η Αγγελική Νικολούλη, είχαμε την περασμένη Τρίτη 2 Απριλίου 2024, στο Κήποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας.

Μεγάλη επιχείρηση της Π.Υ για πυρκαγιά στο πολύπαθο Δαμάσι ( βιντεο)

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 14 Ιουλίου 2023 σε πλάγια βουνού δυτικά του Δαμασίου που καίει θαμνώδη βλάστηση.

Πήρε... πολυεργαλείο στην επίθεση ο Δαμασιακός

 Ο Δαμασιακός άρχισε τον "χορό" των φετινών καλοκαιρινών μεταγραφών με την απόκτηση του Ανδρέα Χατζηλιόντα και συνεχίζει το "χτίσιμο" της ομάδας ετσι ώστε να έχει ένα γεμάτο και ποιοτικό ρόστερ, ετσι ώστε να παρουσιαστεί πιο δυνατός στο νεο πρωτάθλημα.