Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ξεφάντωμα στην πλατεία του Δαμασίου για την υποδοχή του 2018 με το έθιμο της Καμήλας και τους χορευτές του ΕΜΣ (βίντεο & φωτο)

"Ποδαρικό" με παραδοσιακούς χορούς αλλά και την παιχνιδιάρα "Γκαμήλα" έκανε το 2018 στο Δαμάσι. Όλα τα έθιμα έχουν
τους συμβολισμούς τους αλλά και μια υποσυνείδητη ευχή (λένε οι ειδικοί) που έχει ο καθένας μέσα μας, για να πάει καλύτερα η ζωή του το νέο χρόνο που έφτασε.


Σε όλον τον κόσμο αλλά και στο Δαμάσι λένε, όπως θα ξεκινήσει η νέα χρονιά, έτσι θα συνεχιστεί και για αυτό ακριβώς το λόγο στο χωριό μας, την πρώτη μέρα του χρόνου υποδεχθήκαμε και το 2018 με χορούς και τραγούδια. 



Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τα έθιμα του Δαμασίου στην πλατεία του χωριού κάτω από πολύ καλές για την εποχή καιρικές συνθήκες.


Τα έθιμα του Δωδεκαημέρου στο χωριό, έχουν τις ρίζες στα αρχαία χρόνια και συνεχίστηκαν ως τα χρόνια της τουρκοκρατίας. Σήμερα όπως θα δείτε στα βίντεο, τα εντυπωσιακά έθιμα της Πρωτοχρονιάς στο Δαμάσι, αναβιώνουν από τον Εκπολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Δαμασίου που παρέλαβε τη... σκυτάλη τη δεκαετία του 80 από τα "αγροτόπαιδα" που ήταν ένας άτυπος σύλλογος όπου με μαζί με την εκκλησία κρατούσαν ζωντανά τη ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του χωριού. 


Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τους χορούς και το γλέντι στην πλατεία του χωριού, αλλά και τους - Δήμαρχο Τυρνάβου Παναγιώτη Σαρχώση & Γιώργο Τσανάκα, πρόεδρο του Δαμασίου να εύχονται για το νέο χρόνο.


Ο Αη Βασίλης που έφτασε με κίτρινο τζιπ στην πλατεία του χωριού έκλεψε τις εντυπώσεις και γέμισε με δώρα και χαμόγελα όλα τα παιδιά που έτρεξαν να τον υποδεχθούν με ενθουσιασμό.


Δείτε στο παρακάτω βίντεο την εντυπωσιακή είσοδο του αγαπημένου Αγίου των παιδιών που μοιράζει δώρα και χαρά στα πιτσιρίκια.


Παράλληλα με τους χορευτές και την πολύ καλή ορχήστρα του Δημήτρη Μιχαλέ, στην πλατεία του χωριού έκανε την εμφανισή της και η "ατραξιόν" των εθίμων η "Γκαμήλα"  με τους γκαμηλιέρηδες. Οι συμβολισμοί και εδώ πολλοί αλλά ένας είναι κυρίως αυτός που πιθανότατα ισχύει. Η Καμήλα ή Γκαμήλα στα Δαμασιώτικα, συμβολίζει τις καμήλες με τις οποίες οι 3 μάγοι έφτασαν στη Βηθλεέμ για να δουν το νεογέννητο Ιησού και να του δώσουν τα δώρα.


Αυτη την Καμήλα τη "μεγάλη" οπως συνήθως τη λένε, τη βγαζουν τα παιδιά που είναι να φύγουν στρατιώτες. Μαζί με τη Γκαμήλα παλιότερα, εμφανιζόταν και άλλοι μασκαρεμένοι όπως ο αρκουδιάρης με την αρκούδα, οι καμηλιέρηδες και ο παπάς. Όλοι οι παραπάνω πείραζαν τον κόσμο με σατυρική και χιουμοριστική διάθεση και περνούσαν όλοι καλά, τόσο στη γύρα σε όλο το χωριό όσο και στην πλατεία που κατέληγαν οι συμμετέχοντες στα έθιμα.


Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τις "γκαμήλες" αλλά και συνεντεύξεις που εξηγούν τις ρίζες αυτού του εθίμου.



Με σύμμαχο τον πολύ καλό καιρό (είχε πολλά χρόνια να κάνει τόσο καλό και ζεστό καιρό) τα έθιμα του Δαμασίου για το Δωδεκαήμερο, κράτησαν μέχρι το σούρουπο.


Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τον κόσμο με τους χορευτές του Εκπολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου και τη Γκαμήλα να γίνονται μια παρέα και να ξεφαντώνουν όλοι μαζί.


***Χρόνια καλά , χρόνια πολλά και του χρόνου με υγεία να αναβιώσουμε όλα τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας!!!
Καλή χρονιά να έχουμε, πάντα με υγεία ευτυχία αγαπη ελπίδα & πίστη πώς το 2018 θα είναι ανατρεπτικό & άκρως πιο ευχάριστο & πιο δημιουργικό & πιο πλούσιο σε όλα τα καλά ! !!


***Η οποία καθυστέρηση στο να δείτε τα βίντεο, είναι εξαιτίας του μεγάλου όγκου των βίντεο, αλλά και του YouTube που δεν τα ανεβάζει γρήγορα.


*** Συγχαρητήρια στην καταπληκτική ορχήστρα του Δημήτρη Μιχαλέ, που έδωσε από το πρωί μέχρι το απόγευμα,  ρεσιτάλ ερμηνείας. Μάλιστα το να τραγουδάς και παίζεις όργανα ανεβαίνοντας ανηφόρες δεν είναι και τόσο εύκολο!!!


Δείτε τα έθιμα της Πρωτοχρονιάς στο Δαμάσι με τη θεία λειτουργία, το χορό σε όλο το χωριό και τις Γκαμήλες.


  1. Μάθετε τα νέα του Δαμασίου από το http://asteriosstelios.blogspot.gr/?m=1
  2. Εγγραφείτε στο κανάλι μου Asterios Stelios στο YouTube και δείτε όλα τα βίντεο https://www.youtube.com/user/asterios210
  3. Ακολουθήστε με Twitter @Asterios Stelios https://twitter.com/AsteriosStelios?s=09
  4. Ακολουθήστε με και στο Instagram https://instagram.com/download/?r=1337407125
  5. Ακολουθήστε με στο Google+ https://plus.google.com/104437141023444815063
  6. Κάντε κοινοποίηση - share αν σας άρεσε το άρθρο
  7. Σχολιάστε ελεύθερα, κάτω από το άρθρο, πάντα όμως χωρίς υβριστικές - χυδαίες εκφράσεις... αυτά τα σχόλια θα διαγράφονται.
  8. Κατά την αναπαραγωγή ενός άρθρου, φωτογραφιών ή βίντεο είναι υποχρεωτική η αναφορά της πηγής προέλευσης.
  9. Το παρόν μπλογκ αποτελεί προσωπικό ιστότοπο και δεν εξυπηρετεί οποιοδήποτε συμφέρον. Είναι μια καταγραφή των δραστηριοτήτων, παραδόσεων, ηθών και εθίμων του Δαμασίου καθώς και της καθημερινότητάς του με την προσωπική μου μάτια, άποψη και γνώση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τυχαία συνάντηση με αναμνήσεις 27 χρονων

Μια συνάντηση από τα παλιά, που θα ζήλευε ακόμα και η Αγγελική Νικολούλη, είχαμε την περασμένη Τρίτη 2 Απριλίου 2024, στο Κήποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας.

Μεγάλη επιχείρηση της Π.Υ για πυρκαγιά στο πολύπαθο Δαμάσι ( βιντεο)

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 14 Ιουλίου 2023 σε πλάγια βουνού δυτικά του Δαμασίου που καίει θαμνώδη βλάστηση.

Πήρε... πολυεργαλείο στην επίθεση ο Δαμασιακός

 Ο Δαμασιακός άρχισε τον "χορό" των φετινών καλοκαιρινών μεταγραφών με την απόκτηση του Ανδρέα Χατζηλιόντα και συνεχίζει το "χτίσιμο" της ομάδας ετσι ώστε να έχει ένα γεμάτο και ποιοτικό ρόστερ, ετσι ώστε να παρουσιαστεί πιο δυνατός στο νεο πρωτάθλημα.