Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τιταρήσιος ποταμός ώρα μηδέν... μαύρισαν και άφρισαν νερά και κοίτη ( βίντεο ντοκουμέντο )

Σε πιάνει η καρδιά σου με τη εικόνα που παρουσιάζει για άλλη μια φορά ο Τιταρήσιος ποταμός.
Αφρισμένα και σκούρα νερά, 
μια μαύρη κρουστά στην κοίτη του ποταμού, σκουπίδια και μπάζα μαζί με άλλα φερτά αντικείμενα μέσα και δίπλα στο ποτάμι,  τα πουλιά που και τα ζώα δεν το πλησιάζουν με τίποτα για να πιουν νερό και να φάνε και τα ψάρια εξαφανισμένα.


Κι όλα αυτά εξαιτίας κάποιων ασυνείδητων - ανεγκέφαλων, που χωρίς δεύτερη σκέψη, μολύνουν αυτό το ιστορικό ποτάμι που αποτελεί πηγή ζωής για μεγάλο μέρος της Θεσσαλίας. Σε κάποιες γωνίες της γης λαοί πολεμάνε για το νερό και εδώ απλά το θεωρούμε χαβούζα και πετάμε ότι βρούμε και ότι μας περισσεύει εκεί, χωρίς να μας νοιάζει για τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που έχει στο οικοσύστημα.

Το πρόβλημα 

Εδώ και 20 ημέρες εμφανίζονται  μαυρισμένα και αφρισμένα τα νερά και η κοίτη του Τιταρήσιου ποταμού που διασχίζει τις επαρχίες Ελασσόνας και Τυρνάβου και καταλήγει στον Πηνειό. Ο Τιταρήσιος ή Ξηριάς αποτελεί παραπόταμο του Πηνειού και από τα νερά του οποίου υδροδοτούνται χωριά και πόλεις της Θεσσαλίας, πίνουν νερό χιλιάδες ζώα άγρια και μη, όπως και πτηνά και αρδεύονται χιλιάδες στρέμματα  καλλιεργειών. Προφανώς, όλα αυτά είναι παντελώς αδιάφορα για όσους προκειμένου να κάνουν τη "δουλειά" τους, μόλυναν τα νερά του, με λύματα και βοθρολύματα, σκουπίδια και μπάζα (μαζί με φάρμακα, απορυπαντικά και λιπάσματα που κατεβαίνουν από τα χωράφια). Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα, το ποταμί, να παρουσιάζει μια ντροπιαστική εικόνα για τον πολιτισμό μας και μάλιστα με τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, οι οποίες με τη σειρά τους μεταφέρονται στην διατροφική αλυσίδα.
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τα μαύρα αφρισμένα νερά του Τιταρήσιου.


Είναι  χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στον Τιταρήσιο ποταμό τα τελευταία χρόνια , ότι δεν συναντάς αμφίβιους οργανισμούς, ούτε ίχνος ψαριού και πουλιών που ζουν σε αυτό το οικοσύστημα.
Μεγάλωσα σε αυτά τα μέρη και έφαγα πολλές φορές ψάρια από το ποτάμι αυτό (όπως και οι περισσότεροι κάτοικοι αυτών των περιοχών) και κολυμπούσαμε με φίλους στους μεγάλους καύσωνες. Εδώ και 10 χρόνια βρίσκουμε ολοένα και λιγότερα ψάρια και μάλιστα με σκουλήκια στο κεφάλι και την κοιλία τους.


Αγανακτισμένοι όλοι λένε «Κάποτε ψαρεύαμε και πιάναμε πολλά και από τα καλύτερα ψάρια που ήταν νοστιμότατα. Σήμερα τονίζουν, δεν υπάρχει ούτε για δείγμα αμφίβιος οργανισμός. Όλα αυτά εξαιτίας της ρύπανσης που δέχεται το ποτάμι τα τελευταία χρόνια».


Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν από τους τοπικούς φορείς και τις αρμόδιες υπηρεσίες να σταματήσουν άμεσα την μόλυνση του ποταμού και να τιμωρήσουν παραδειγματικά όλους αυτούς που μετατρέπουν σε μια απέραντη χαβούζα τον Τιταρήσιο.

Κλιμάκιο της  Διεύθυνσης  Υγιεινής και Περιβάλλοντος  της  Περιφέρειας  Θεσσαλίας  προχώρησε παλιότερα σε δειγματοληπτικούς ελέγχους των μολυσμένων νερών του Τιταρήσιου, προκειμένου να εντοπίσουν την εστία η τις εστίες μόλυνσης του ποταμού και του περιβάλλοντος.


Σε επικοινωνία που είχα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας μεενημέρωσαν πώς τις επόμενες μέρες θα έρθει και πάλι κλιμάκιο για να πραγματοποιήσει εκ νέου δειγματοληπτικούς ελέγχους αλλά και για να δει το μέγεθος του προβλήματος. Αντίστοιχες κινήσεις έκανε και 
ο πρόεδρος του χωριού Γιώργος Τσανάκας αλλά και ο Δήμος Τυρνάβου που ενημέρωσαν τις αρμόδιες αρχές.

*** Παρακαλώ όσοι γνωρίζουν τι έχει συμβεί ή έχουν βίντεο και φωτογραφίες από αυτή την οικολογική καταστροφή να επικοινωνήσουν μαζί μου στα παρακάτω μέσα.
*** Τις επόμενες ώρες θα υπάρχει το πλήρες ρεπορτάζ με δηλώσεις αρμοδίων και νέες εικόνες με βίντεο. 

  1. Μάθετε τα νέα του Δαμασίου από το http://asteriosstelios.blogspot.gr/?m=1
  2. Εγγραφείτε στο κανάλι μου Asterios Stelios στο YouTube και δείτε όλα τα βίντεο https://www.youtube.com/user/asterios210
  3. Ακολουθήστε με Twitter @Asterios Stelios https://twitter.com/AsteriosStelios?s=09
  4. Ακολουθήστε με και στο Instagram https://instagram.com/download/?r=1337407125
  5. Ακολουθήστε με στο Google+ https://plus.google.com/104437141023444815063
  6. Κάντε κοινοποίηση - share αν σας άρεσε το άρθρο
  7. Κάντε αίτημα φιλίας και ακολουθήσετε μεστο Facebook.   https://www.facebook.com/asterios210.stelios
  8. Σχολιάστε ελεύθερα, κάτω από το άρθρο, πάντα όμως χωρίς υβριστικές - χυδαίες εκφράσεις... αυτά τα σχόλια θα διαγράφονται.
  9. Κατά την αναπαραγωγή ενός άρθρου, φωτογραφιών ή βίντεο είναι υποχρεωτική η αναφορά της πηγής προέλευσης.
  10. Το παρόν μπλογκ αποτελεί προσωπικό ιστότοπο και δεν εξυπηρετεί οποιοδήποτε συμφέρον. Είναι μια καταγραφή των δραστηριοτήτων, παραδόσεων, ηθών και εθίμων του Δαμασίου καθώς και της καθημερινότητάς του με την προσωπική μου μάτια, άποψη και γνώση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τυχαία συνάντηση με αναμνήσεις 27 χρονων

Μια συνάντηση από τα παλιά, που θα ζήλευε ακόμα και η Αγγελική Νικολούλη, είχαμε την περασμένη Τρίτη 2 Απριλίου 2024, στο Κήποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας.

Μεγάλη επιχείρηση της Π.Υ για πυρκαγιά στο πολύπαθο Δαμάσι ( βιντεο)

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 14 Ιουλίου 2023 σε πλάγια βουνού δυτικά του Δαμασίου που καίει θαμνώδη βλάστηση.

Πήρε... πολυεργαλείο στην επίθεση ο Δαμασιακός

 Ο Δαμασιακός άρχισε τον "χορό" των φετινών καλοκαιρινών μεταγραφών με την απόκτηση του Ανδρέα Χατζηλιόντα και συνεχίζει το "χτίσιμο" της ομάδας ετσι ώστε να έχει ένα γεμάτο και ποιοτικό ρόστερ, ετσι ώστε να παρουσιαστεί πιο δυνατός στο νεο πρωτάθλημα.