Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη μόλυνση του Τιταρήσιου, που έφτασε και στη Βουλή ( βίντεο αυτοψία με Θανάση Παιδή )

Δε λέει να καθαρίσει έστω και λίγο το νερό στον Τιταρήσιο από τη μαυρίλα και το άφρισμα. Πέρασαν τόσες και η κατάσταση παραμένει αποκαρδιωτική,
με το ίδιο κακό χαλί να φαίνεται ακόμη και από μακριά. 


Τόσες μέρες, πέρασα πολλές ώρες δίπλα στο ποτάμι και μέχρι και σήμερα δεν είδα ούτε ένα ψάρι στο νερό, ούτε ένα πουλί να κατεβαίνει να φάει όπως συνήθως συνέβαινε και ούτε ένα ζώο να πάει να πιει νερό. Και πως να τα δω αλλωστε μετά τη μόλυνση των νερών του ποταμού μετά τα απόβλητα και τα βοθρολύματα που πιθανότατα άφησαν και αυτή τη φορά ασυνείδητοι, που το μόνο που τους νοιάζει είναι πως να πλουτήσουν οι ίδιοι, χωρίς να σκέφτονται τις καταστροφικές συνέπειες των πράξεών τους σε όλο το οικοσύστημα ;;;

Τα μαύρισμα και άφρισμα των νερών του ποταμού, όπως θα δειτε και στο αποκλειστικό βιντεο ντοκουμέντο - αυτοψια παρακάτω, σύμφωνα με τους ειδικούς, δείχνει λύματα και βοθρολύματα στα νερά. Κάποιοι κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη μόλυνση του Τιταρήσιου ή Ξηριά μέχρι τώρα που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία.

Οι κόντρες των πολιτικών με φόντο τη μόλυνση του Τιταρήσιου, και τα δικά μας ρεπορτάζ για το θέμα, το έφτασαν στη Βουλή μέσω του Μ.Χαρακόπουλου.

Μέχρι τη Βουλή των Ελλήνων έφτασε η «κόντρα» με περιβαλλοντική "απόχρωση" που ξέσπασε εδω στη Θεσσαλία, με αφορμή τη μόλυνση του Τιταρήσιου ή Ξηριά. Όλα ξεκίνησαν  μετά την οργισμένη ανακοίνωση που εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία επιρρίπτει ευθύνες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ότι επιτρέπει σε βιομήχανους της περιοχής της Ελασσόνας να ρίχνουν σε τρεχούμενα νερά τα απόβλητα των εργοστασίων τους με σωλήνες.


Όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλίας «αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν μαυρίσει τα νερά του Τιταρήσιου ποταμού, ο οποίος είναι παραπόταμος του Πηνειού και σε σημεία όπου είναι στάσιμα, να εμφανίζονται φυσαλίδες και αφροί».

Οι συγκεκριμένες βιομηχανίες - τυροκομεία, καταγγέλλει η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ, διαθέτουν βιολογικούς καθαρισμούς, τους οποίους αυθαίρετα δεν χρησιμοποιούν, αδιαφορώντας για τη μόλυνση και την οικολογική καταστροφή που προκαλούν στην ευρύτερη περιοχή.

«Οι ευθύνες των υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Περιφερειάρχη είναι μεγάλες, καθώς εθελοτυφλούν ή στην καλύτερη των περιπτώσεων, ολιγωρούν» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και καλεί τους αρμόδιους «να πάρουν δραστικά μέτρα, καθώς πέρα από το κέρδος κάποιων, υπάρχει κίνδυνος να μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής και τα τρεχούμενα νερά του Τιταρήσιου ποταμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής».

Το όλο θέμα έχει φτάσει ήδη και στην Βουλή, όπου εξηγήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς ζήτησε ο βουλευτής Λαρίσης, Μάξιμος Χαρακόπουλος.


«Τα νερά του ποταμού Τιταρήσιου τις τελευταίες μέρες είναι αφρίζοντα και μαύρου χρώματος. Το γεγονός, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε αναστάτωση στην ευρύτερη περιοχή που διασχίζει ο ποταμός στους δήμους Ελασσόνας και Τυρνάβου. Και τούτο διότι τα νερά του ποταμού εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα, από τον οποίο υδρεύονται εκτός από τον Τύρναβο, ο Αμπελώνας, η Φαλάνη, αλλά και, σε μεγάλο ποσοστό, η πόλη της Λάρισας. Μάλιστα, η γεώτρηση από την οποία υδρεύεται το Μεγάλο Ελευθεροχώρι βρίσκεται στην κοίτη του ποταμού. Επιπλέον, με αυτά τα νερά αρδεύονται τα παραποτάμια χωράφια και ξεδιψούν τα κοπάδια των κτηνοτρόφων της περιοχής» τονίζει σχετικά ο βουλευτής και ζητά να μάθει ποιος ευθύνεται για την μόλυνση του ποταμού.

Όχι μόνο θεωρεία κύριοι ...πράξεις περιμένει ο κόσμος 

Καλές οι κόντρες και οι εκατέρωθεν κατηγορίες, με φόντο τη επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία - μόλυνση στον Τιταρήσιο, αλλα καλό θα ήταν να μη μείνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι μόνο στα λόγια, αλλά να προχωρήσουν και σε πράξεις για να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι που αλόγιστα συνεχίζουν να ρυπαίνουν το ποτάμι και το περιβάλλον.

Πάντως, παρέμβαση στο ζήτημα έκανε η Περιφέρεια Θεσσαλίας και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας του τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου.


Συνεργεία της υπηρεσίας βρέθηκαν στην επίμαχη περιοχή και πραγματοποίησαν ελέγχους στο ποτάμι για να διαπιστώσουν πώς προέκυψε το φαινόμενο στα νερά του Τιταρήσιου.

Εκτός του κλιμακίου της περιφέρειας Θεσσαλίας που πήρε δείγματα από πολλά σημεία στον Τιταρήσιο στο Δαμάσι, πήγε και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης και νυν περιφεριακός σύμβουλος κύριος Αθανάσιος Παιδής που τόνισε πως η περιφέρεια έδρασε άμεσα και όταν βρεθούν οι υπεύθυνοι, θα πάει κάθε... κατεργάρης στον πάγκο του. Μάλιστα κύριος Παιδής απαντά στις καταγγελίες της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας χαρακτηριστηκάλλο πώς "είμαστε η πιο πράσινη Περιφέρεια και αυτό τα λέει όλα"


Δείτε το βίντεο - ντοκουμέντο από την αυτοψία στο ποτάμι και τις δηλώσεις του Αθανασίου Παιδή που είναι ίσως ο μοναδικός που ήρθε να δει την κατάσταση στο ποτάμι και δεν έμεινε στα λόγια και τις θεωρίες. 


Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας επισημαίνεται ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν και όσοι βρομίζουν το ποτάμι και τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου.


Ο νυν πρόεδρος του Δ.Δ. Δαμασίου του Δήμου Τυρνάβου, Γιώργος Τσανάκας με γραπτή του δήλωση αναφέρει : 


ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΡΑΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ, ΑΛΛΑ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΟ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΛΟΓΩ ΤΙΣ ΚΑΛΟΚΑΡΙΑΣ.ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ, ΕΚΕΙ ΞΕΦΕΥΓΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.
ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΙΣΧΥΡΗΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ ΟΤΑΝ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΟΙ ΒΟΘΡΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ, ΠΟΙΟΣ ΑΝΤΕΧΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΔΕΙΑΣΕΙ ;;;
Σ' ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΠΟΥ ΕΔΩ  ΚΑΙ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΑΥΤΑ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΜΟΥ, ΟΛΟ ΛΑΘΗ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ Κ.Α.
ΓΙ ΑΥΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ, ΟΛΟΙ ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΚΡΥΒΟΜΑΣΤΕ ΠΙΣΩ ΑΠ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΜΗΠΩΣ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΘΟΥΜΕ.ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΥΤΗ Η ΜΟΛΥΝΣΗ, Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΥΤΗ, Η ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΜΑΣ.ΚΑΙ ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ ΟΤΙ ΚΑΘΕΝΑΣ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΚΟΙΤΑΕΙ ΤΟΝ ΕΥΑΤΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΠΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ.

«ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ» :  Να μπει τέλος στα περιβαλλοντικά προβλήματα στη Θεσσαλία.

«Να μην χαθεί ούτε μια μέρα και οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας και όποιες άλλες είναι αρμόδιες, να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους και να επιβληθούν οι προβλεπόμενες από τον Νόμο κυρώσεις, ώστε ο Τιταρήσιος ποταμός να μην μετατραπεί σε χώρο απόρριψης κάθε είδους αποβλήτων» ζητά με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της παράταξης «Οικολογική Θεσσαλία», περιφερειακός σύμβουλος Νικόλαος Πουτσιάκας.


Σύμφωνα με τον κ. Πουτσιάκα «πριν μερικούς μήνες είχαμε προειδοποιήσει για τα διάφορα περιβαλλοντικά προβλήματα που υπήρχαν στη Θεσσαλία και τα οποία είχαν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις, σε πολλά επίπεδα και είχαμε υποδείξει τρόπους αντιμετώπισής τους. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε, με αποτέλεσμα να μην ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα και ιδού τα αποτελέσματα, ο Τιταρήσιος ποταμός κατάντησε χώρος απόρριψης κάθε είδους αποβλήτων. Σχεδόν, κάθε είδος παραγωγικού αποβλήτου καταλήγει στον ποταμό με αποτέλεσμα, από τα έως τώρα στοιχεία, να έχει προκληθεί σημαντικότατη ρύπανση με, πιθανόν, ανεπανόρθωτες επιπτώσεις. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια μέρα και οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας και όποιες άλλες είναι αρμόδιες, να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους και να επιβληθούν οι προβλεπόμενες από τον Νόμο κυρώσεις. Η Περιφερειακή Αρχή από την πλευρά της οφείλει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των βλαβών που έχουν προκληθεί και παράλληλα να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με τους φορείς της περιοχής, ώστε να αποτραπούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον. Το πρόβλημα του Τιταρήσιου δεν είναι, βεβαίως, το μοναδικό, υπάρχουν πολλά άλλα, αντίστοιχα, στη Θεσσαλία τα οποία πρέπει, επίσης, να αντιμετωπιστούν και να προληφθεί κάθε άλλος νέος κίνδυνος».
Και ο επικεφαλής της «Οικολογικής Θεσσαλίας» καταλήγει: Το περιβάλλον είναι το κοινό μας σπίτι και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους και ο καθένας από την πλευρά του πρέπει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την προστασία του και τη βιώσιμη αξιοποίησή του. Τον δρόμο πρέπει να δείξει η Περιφέρεια με την εκπόνηση ενός συνεκτικού και ολοκληρωμένου σχεδίου που πρέπει, επιτέλους, να εφαρμόσει στη Θεσσαλία. Για το καλό όλων μας».


Δείτε και τα προηγούμενα σχετικά άρθρα και βίντεο από το ποτάμι που μολύνθηκε. 





  1. Μάθετε τα νέα του Δαμασίου από το http://asteriosstelios.blogspot.gr/?m=1
  2. Εγγραφείτε στο κανάλι μου Asterios Stelios στο YouTube και δείτε όλα τα βίντεο https://www.youtube.com/user/asterios210
  3. Ακολουθήστε με Twitter @Asterios Stelios https://twitter.com/AsteriosStelios?s=09
  4. Ακολουθήστε με και στο Instagram https://instagram.com/download/?r=1337407125
  5. Ακολουθήστε με στο Google+ https://plus.google.com/104437141023444815063
  6. Κάντε κοινοποίηση - share αν σας άρεσε το άρθρο
  7. Κάντε αίτημα φιλίας και ακολουθήσετε μεστο Facebook.   https://www.facebook.com/asterios210.stelios
  8. Στείλτε email στο asterios210.gmail. com
  9. Σχολιάστε ελεύθερα, κάτω από το άρθρο, πάντα όμως χωρίς υβριστικές - χυδαίες εκφράσεις... αυτά τα σχόλια θα διαγράφονται.
  10. Κατά την αναπαραγωγή ενός άρθρου, φωτογραφιών ή βίντεο είναι υποχρεωτική η αναφορά της πηγής προέλευσης.
  11. Το παρόν μπλογκ αποτελεί προσωπικό ιστότοπο και δεν εξυπηρετεί οποιοδήποτε συμφέρον. Είναι μια καταγραφή των δραστηριοτήτων, παραδόσεων, ηθών και εθίμων του Δαμασίου καθώς και της καθημερινότητάς του με την προσωπική μου μάτια, άποψη και γνώση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τυχαία συνάντηση με αναμνήσεις 27 χρονων

Μια συνάντηση από τα παλιά, που θα ζήλευε ακόμα και η Αγγελική Νικολούλη, είχαμε την περασμένη Τρίτη 2 Απριλίου 2024, στο Κήποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας.

Μεγάλη επιχείρηση της Π.Υ για πυρκαγιά στο πολύπαθο Δαμάσι ( βιντεο)

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 14 Ιουλίου 2023 σε πλάγια βουνού δυτικά του Δαμασίου που καίει θαμνώδη βλάστηση.

Πήρε... πολυεργαλείο στην επίθεση ο Δαμασιακός

 Ο Δαμασιακός άρχισε τον "χορό" των φετινών καλοκαιρινών μεταγραφών με την απόκτηση του Ανδρέα Χατζηλιόντα και συνεχίζει το "χτίσιμο" της ομάδας ετσι ώστε να έχει ένα γεμάτο και ποιοτικό ρόστερ, ετσι ώστε να παρουσιαστεί πιο δυνατός στο νεο πρωτάθλημα.