Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

3.6 Ρίχτερ αναστάτωσαν Δαμάσι - Τύρναβο.

Νεα σεισμική δόνηση αναστάτωσε τους κατοίκους Δαμασίου - Τυρνάβου το πρωί της Τετάρτης.
Ο σεισμός ηταν μεγέθους 3.6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 7:47 το πρωί της Τετάρτης στο ρήγμα που βρίσκεται ανάμεσα στην περιοχή του Δαμασίου - Τυρνάβου. 


Ο νεος σεισμός (ήταν ο μεγαλύτερος όλων, εδω και δυο εβδομάδες που ξεκίνησαν)
έγινε αισθητός σχεδόν σε όλη την Θεσσαλία. Σύμφωνα με το γεωδυναμικό ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού ήταν 26 χλμ βορειοδυτικά της Λάρισας, στο ρήγμα Δαμασίου Τυρνάβου, ενώ το εστιακό βάθος ήταν 5 χλμ. Από το σεισμό δεν αναφέρθηκαν ζημιές, ενώ από την έντονη σεισμική δραστητιότητα των τελευταίων ημερών, ανησυχία έχει προκαλέσει σε κατοίκους της περιοχής που το πρωί βγήκαν αναστατωμένοι από τα σπίτια τους. Ο Εγκέλαδος ξύπνησε σήμερα στις 3:58 τα ξημερώματα με 2.3 Ρίχτερ και μέχρι τις 9 έκανε 5 - 6 σεισμικές δονήσεις, με τα 3.6 να είναι τα περισσότερα Ρίχτερ.

Κλειστά δημοτικό και νηπιαγωγείο 

Μάλιστα στο Δαμάσι, λογω σεισμού αλλά κυρίως λόγω γειτνίασης με το ρήγμα, κλειστό θα είναι σήμερα το δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο με αποφαση δημαρχου, συλλόγου διδασκοντων και συλλόγου γονέων και κηδεμόνων.

Παπαζάχος : Συνεχής αλλά φυσιολογική σεισμική δραστηριότητα για περιοχή που έχει ενεργό ρήγμα.

Ο Κωνσταντίνος Παπαζάχος, καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ σε επικοινωνία που είχα μαζί του το πρωί, θεωρεί πως ναι μεν έχουμε συνεχή σεισμική δραστηριότητα τις 15 τελευταίες μέρες στην περιοχή, αλλά τόνισε πως αυτό είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο ειδικά για περιοχή που έχει ενεργό ρήγμα. 


Στη χώρα μας είπε είναι φυσικό να έχουμε τέτοιους σεισμούς και σε πολύ μεγάλο ποσοστό, λίγες μέρες μετά τον μεγαλύτερο σεισμό, αυτή η σεισμική δραστηριότητα σταματάει. Για τη βοή που έρχεται με τον σεισμό είπε πως επειδή είναι επιφανειακό το ρήγμα, η δυναμική των Ρίχτερ του σεισμού στην επιφάνεια, μετατρέπεται σε ήχο. Πάντως το συγκεκριμένο ρήγμα είπε ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, μπορεί να δώσει σεισμούς της κλίμακας των 6 + Ρίχτερ.
Για το γεγονός πως το σχολείο και το νηπιαγωγείο θα παραμείνουν σήμερα κλειστά, αρχικά ξαφνιάστηκε και με ρητορικό ερώτημα είπε "δηλαδή τα σπίτια είναι πιο ασφαλή από τα σχολεία ???"  για να καταλήξει πώς αν το δημοτικό σχολείο είναι παλιό θα πρέπει μηχανικός να το έχει ελέγξει στη δομή του και τη στατικότητά του, επειδή πάντα το να προλαμβάνεις είναι καλύτερο από το να καταστέλλεις και πως θα πρέπει να γίνονται κάθε χρόνο ασκήσεις για το σεισμό για να γνωρίζουν τα παιδιά τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση σεισμού είτε σε σχολείο είτε στο σπίτι. Σε ενημέρωση που είχα πάντως από το σχολείο, τέτοιες ασκήσεις ετοιμότητας γίνονται κάθε χρόνο. 



  1. Μάθετε τα νέα του Δαμασίου από το http://asteriosstelios.blogspot.gr/?m=1
  2. Εγγραφείτε στο κανάλι μου Asterios Stelios στο YouTube και δείτε όλα τα βίντεο https://www.youtube.com/user/asterios210
  3. Ακολουθήστε με Twitter @Asterios Stelios https://twitter.com/AsteriosStelios?s=09
  4. Ακολουθήστε με και στο Instagram https://instagram.com/download/?r=1337407125
  5. Ακολουθήστε με στο Google+ https://plus.google.com/104437141023444815063
  6. Κάντε κοινοποίηση - share αν σας άρεσε το άρθρο
  7. Κάντε αίτημα φιλίας και ακολουθήσετε μεστο Facebook.   https://www.facebook.com/asterios210.stelios
  8. Στείλτε email στο asterios210.gmail. com
  9. Σχολιάστε ελεύθερα, κάτω από το άρθρο, πάντα όμως χωρίς υβριστικές - χυδαίες εκφράσεις... αυτά τα σχόλια θα διαγράφονται.
  10. Κατά την αναπαραγωγή ενός άρθρου, φωτογραφιών ή βίντεο είναι υποχρεωτική η αναφορά της πηγής προέλευσης.
  11. Το παρόν μπλογκ αποτελεί προσωπικό ιστότοπο και δεν εξυπηρετεί οποιοδήποτε συμφέρον. Είναι μια καταγραφή των δραστηριοτήτων, παραδόσεων, ηθών και εθίμων του Δαμασίου καθώς και της καθημερινότητάς του με την προσωπική μου μάτια, άποψη και γνώση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τυχαία συνάντηση με αναμνήσεις 27 χρονων

Μια συνάντηση από τα παλιά, που θα ζήλευε ακόμα και η Αγγελική Νικολούλη, είχαμε την περασμένη Τρίτη 2 Απριλίου 2024, στο Κήποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας.

Μεγάλη επιχείρηση της Π.Υ για πυρκαγιά στο πολύπαθο Δαμάσι ( βιντεο)

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 14 Ιουλίου 2023 σε πλάγια βουνού δυτικά του Δαμασίου που καίει θαμνώδη βλάστηση.

Πήρε... πολυεργαλείο στην επίθεση ο Δαμασιακός

 Ο Δαμασιακός άρχισε τον "χορό" των φετινών καλοκαιρινών μεταγραφών με την απόκτηση του Ανδρέα Χατζηλιόντα και συνεχίζει το "χτίσιμο" της ομάδας ετσι ώστε να έχει ένα γεμάτο και ποιοτικό ρόστερ, ετσι ώστε να παρουσιαστεί πιο δυνατός στο νεο πρωτάθλημα.