Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρωτοχρονιά στο Δαμάσι με το έθιμο της καμήλας αλλά και παραδοσιακούς χορούς (βίντεο & φωτο )

Όπως θα ξεκινήσει η νέα χρονιά, έτσι θα συνεχιστεί λένε και για αυτό ακριβώς το λόγο στο Δαμάσι, την πρώτη μέρα του χρόνου
υποδεχθήκαμε και το 2018 με χορούς και τραγούδια. 

Την παραμονή του νέου χρόνου και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς αναβίωσαν τα έθιμα του χωριού από μικρούς και μεγάλους.
Τα κάλαντα, τα κουδούνια για τα καρκαντζάλια, η Γκαμήλα και οι παραδοσιακοί χοροί του Εκπολιτιστικού - Μορφωτικού Συλλόγου Δαμασίου για καλοτυχία είναι έθιμα του χωριού που χάνονται στα βάθη των χρόνων. 


Ευτυχώς οι νέοι του χωριού με την παρότρυνση των μεγαλύτερων, τα κρατούν ακόμη ζωντανά το Δωδεκαήμερο από τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά μέχρι και των Φώτων.


Παλιότερα όλα αυτά τα έθιμα τα διοργάνωναν τα "αγροτόπαιδα" που ήταν ένας άτυπος σύλλογος όπου με μαζί με την εκκλησία κρατούσαν ζωντανά τη ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του χωριού.
Αργότερα τη δεκαετία του 80 έγινε ο Εκπολιτιστικός - Μορφωτικός Σύλλογος Δαμασίου που ανέλαβε τη συνέχιση τους. 
Να αναφέρουμε πως μαζί με τη Γκαμήλα (που συνεχίζει έστω και με δυσκολια αλλά βγαίνει) εμφανιζόταν και άλλοι μασκαρεμένοι όπως ο αρκουδιάρης με την αρκούδα, οι καμηλιέρηδες και ο παπάς. Όλοι οι παραπάνω πείραζαν τον κόσμο με σατυρική και χιουμοριστική διάθεση και περνούσαν όλοι καλά, τόσο στη γύρα σε όλο το χωριό όσο και στην πλατεία που κατέληγαν οι συμμετέχοντες στα έθιμα. 


Φέτος αυτά τα έθιμα ξεκίνησαν με τα κάλαντα και τα κουδούνια που χτυπούν τα παιδιά για να διώξουν τα καρκατζάλια.
Δείτε βίντεο με το έθιμο όπου παιδιά τα βράδια χτυπούν τα κουδούνια για να διώξουν τους καλικάντζαρους.


Με σύμμαχο τον πολύ καλό καιρό τα έθιμα 
κορυφώθηκαν την πρωτοχρονιά αρχικά με την πρώτη θεία λειτουργία του χρόνου, αλλά και τη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου που γέμισε από κόσμο μέσα και έξω. Τη σκυτάλη πήρε το κέφι και ο χορός.


Το έθιμο θέλει,  για να πάει καλά η νέα χρονιά που μόλις έφτασε, νέοι και νεες του Εκπολιτιστικού - Μορφωτικού Συλλόγου Δαμασίου ντυμένοι με τις παραδοσιακές, αμέσως μετά τον εκκλησιασμό,  να ρίξουν τον πρώτο χορό μπροστά στην εκκλησία.
Δείτε βίντεο από τη θεία λειτουργία, την κοπή της βασιλόπιτας της εκκλησίας, τις ευχές από τον πρόεδρο του χωριού Γιώργο Τσανάκα, αλλά και το χορό έξω από τον Άγιο Νικόλαο. 


Στη συνέχεια, συνοδεία ζωντανής μουσικής τα παιδιά του ΕΜΣ, χορέψαν μέχρι την πλατεία, συνοδεία του κόσμου που ήταν στην εκκλησία και μετά πήραν όλους τους δρόμους του χωριού και στη γειτονιά της Βίγλας αλλά και σε αυτή του Αγίου Θεοδώρου.
Δείτε το βίντεο όπου στο Δαμάσι, ξεκινάει η νέα χρονιά με γλέντια και χορούς, αλλά δηλώσεις από το δάσκαλο Κώστα Λούτσο που μας εξηγεί τα έθιμα του χωριού. Σε πολλές γειτονιές στο χορό μπαίνουν και οι εκεί, κάτοικοι του χωριού.


Παράλληλα με τους χορευτές, ξεκίνησε από την πλατεία για τη γύρα στο χωριό και η Γκαμήλα με τους γκαμηλιέρηδες του ΕΜΣ. Από την πλατεία ξεκίνησαν άλλες 4-5 καμήλες που τις ειχαν  μικρότερα παιδιά, μιας και τη "μεγάλη" συνήθως τη βγαζουν τα παιδιά που είναι να φύγουν στρατιώτες.
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τις "γκαμήλες" αλλά και συνεντεύξεις που εξηγούν τις ρίζες αυτού του εθίμου.


Τα ήθη και τα έθιμα που σώζονται και λαμβάνουν χώρα στο Δαμάσι αλλά και σε όλη την Ελλάδα, από  τις μέρες των Χριστουγέννων μέχρι και τις απόκριες, είναι πολλά και πλούσια.


Στο τέλος της "γύρας" στο χωριό,  τα παιδιά του Εκπολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Δαμασίου, αντάμωσαν στην πλατεία όπου όλο το χωριό και επισκέπτες, βγήκαν για απολαύσους τις πλούσιες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και τα δρώμενα για την υποδοχή του νέου χρόνου.


*** Όσα έλαβαν χώρα στην πλατεία θα ένα ανέβουν σε ξεχωριστό άρθρο αμέσως μετά από αυτό. Η οποία καθυστέρηση είναι εξαιτίας του μεγάλου όγκου των βίντεο, αλλά και του YouTube.


*** Χρόνια καλά , χρόνια πολλά !!!
Καλή χρονιά με υγεία ευτυχία αγαπη ελπίδα & πίστη πώς το 2018 θα είναι ανατρεπτικό & άκρως πιο ευχάριστο & πιο δημιουργικό & πιο πλούσιο σε όλα τα καλά ! !!


*** Συγχαρητήρια στην καταπληκτική ορχήστρα του Δημήτρη Μιχαλέ, που έδωσε από το πρωί μέχρι το απόγευμα,  ρεσιτάλ ερμηνείας. Μάλιστα το να τραγουδάς και παίζεις όργανα ανεβαίνοντας ανηφόρες δεν είναι και τόσο εύκολο!!!




  1. Μάθετε τα νέα του Δαμασίου από το http://asteriosstelios.blogspot.gr/?m=1
  2. Εγγραφείτε στο κανάλι μου Asterios Stelios στο YouTube και δείτε όλα τα βίντεο https://www.youtube.com/user/asterios210
  3. Ακολουθήστε με Twitter @Asterios Stelios https://twitter.com/AsteriosStelios?s=09
  4. Ακολουθήστε με και στο Instagram https://instagram.com/download/?r=1337407125
  5. Ακολουθήστε με στο Google+ https://plus.google.com/104437141023444815063
  6. Κάντε κοινοποίηση - share αν σας άρεσε το άρθρο
  7. Σχολιάστε ελεύθερα, κάτω από το άρθρο, πάντα όμως χωρίς υβριστικές - χυδαίες εκφράσεις... αυτά τα σχόλια θα διαγράφονται.
  8. Κατά την αναπαραγωγή ενός άρθρου, φωτογραφιών ή βίντεο είναι υποχρεωτική η αναφορά της πηγής προέλευσης.
  9. Το παρόν μπλογκ αποτελεί προσωπικό ιστότοπο και δεν εξυπηρετεί οποιοδήποτε συμφέρον. Είναι μια καταγραφή των δραστηριοτήτων, παραδόσεων, ηθών και εθίμων του Δαμασίου καθώς και της καθημερινότητάς του με την προσωπική μου μάτια, άποψη και γνώση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τυχαία συνάντηση με αναμνήσεις 27 χρονων

Μια συνάντηση από τα παλιά, που θα ζήλευε ακόμα και η Αγγελική Νικολούλη, είχαμε την περασμένη Τρίτη 2 Απριλίου 2024, στο Κήποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας.

Μεγάλη επιχείρηση της Π.Υ για πυρκαγιά στο πολύπαθο Δαμάσι ( βιντεο)

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 14 Ιουλίου 2023 σε πλάγια βουνού δυτικά του Δαμασίου που καίει θαμνώδη βλάστηση.

Πήρε... πολυεργαλείο στην επίθεση ο Δαμασιακός

 Ο Δαμασιακός άρχισε τον "χορό" των φετινών καλοκαιρινών μεταγραφών με την απόκτηση του Ανδρέα Χατζηλιόντα και συνεχίζει το "χτίσιμο" της ομάδας ετσι ώστε να έχει ένα γεμάτο και ποιοτικό ρόστερ, ετσι ώστε να παρουσιαστεί πιο δυνατός στο νεο πρωτάθλημα.