Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΑΜΑΣΙΩΤΙΚΕΣ - Νόστιμη πρασόπιτα βρεχτή ( Φώτο )


Αυτή η πρασόπιτα είναι τόσο νόστιμη που θα τη φάνε ακόμη και όσοι δεν έχουν καλή σχέση με το πράσο !!!


Είναι πίτα χειμερινή με συνταγή Δαμασιώτικη και έχει λαχταριστή γεύση που τρώγεται ευχάριστα και ζεστή και κρύα.

Πάμε να δούμε τη συνταγή και την εκτέλεση βήμα - βήμα.

Για τη γέμιση (σύβραση) :

Ψιλοκόβουμε 2-3 κιλά πράσα χωρίς τις άκρες των φύλλων, όπως και 3-4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια και τα ζεματίζουμε μέχρι να μισόβράσουν. Μετά στραγγίζουμε καλά στο σουρωτήρι, ενώ παράλληλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σε μια κατσαρόλα που έχουμε ρίξει σχεδόν μια κούπα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα πράσα με τα κρεμμύδια και τα σωτάρουμε (τσιγαρίζουμε) μαζί με 2-3 ψιλοκομμένες πιπεριές Φλωρίνης  (προαιρετικά αν θέλουμε λίγο σέλινο, 3-4 καρότα και χοιρινό κιμά και ενα κύβο λαχανικών για τους πιο μοντέρνους ).
Στη συνέχεια προσθέτουμε μισό κιλό φρέσκο γάλα (ίσως και λίγο παραπάνω ανάλογα με τα υλικά ), προσθέτουμε μισή κούπα τραχανά γλυκό από (σιτάρι ψιλοκομμένο και γάλα) 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι και λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα (αφού χαμηλώσουμε τη φωτιά) για να σιγοβράσουν μέχρι να πιει το γάλα.



Για την πίτα και το στήσιμο της 

Μετά αφού κρυώσει λίγο το μείγμα χτυπάμε 2-3 αβγά και προσθέτουμε και μισό κιλό τυρί φέτα (αναλόγως τα γούστα η ποσότητα).

Για την πίτα θα χρειαστούμε 1 κιλό φύλλα.

Σε ένα ταψί που έχουμε λαδώσει , στρώνουμε κάτω 4 φυλλα τα οποία ομως ένα - ένα τα έχουμε λαδώστε ελαφρώς και απλώνουμε (βρέχουμε)  την πρώτη στρώση του μείγματος όπως θα δείτε στη φωτογραφία που ακολουθεί.

 
Προσθέτουμε ξανά αλλά 3 φύλλα που έχουμε λαδώσει ελαφρώς και μετά ρίχνουμε το μείγμα από το αβγό και το τυρί ομοίως με το προηγούμενο.



Στη συνέχεια ακολουθούμε την ίδια διαδικασία ανα 3 φύλλα με τα υλικά να μπαίνουν εναλλάξ. Μόλις τελειώσουμε με το βρέξιμο για το πάνω μέρος της πίτας θα χρειαστούμε αλλά 3-4 φύλλα τα οποία κρατάμε από την αρχή στη άκρη.  Μετά θα χαράξουμε την πίτα στο μέγεθος και στο σχήμα του κομματιού που θέλουμε αλλά προσοχή δεν κόβουμε μέχρι κάτω για να μη πάνε κάτω όλα τα υλικά. Έτσι αφού ψηθεί η ελαφρώς χαραγμένη πίτα μας , μπορεί να κοπεί πολύ πιο εύκολα.


Τέλος αφού έχουμε προθερμάνει τον φούρνο μας την σταυρώουμε για πανε ολα καλα και την ψήνουμε στους 200 ° C για μια ώρα. Αν μας φουσκώσει η πρασόπιτα κατά το ψήσιμο όπως στη φωτογραφία τότε με ένα μαχαίρι την τρυπάμε να κάτσει !!!


!!! Μια συμβουλή για όσους δεν γνωρίζουν κάποια μυστικά !!!!

Αν τα φύλλα μας είναι μεγαλύτερα από το ταψί μας δεν τα κόβουμε αλλά τα σουρώνουμε ομοιόμορφα και έτσι έχουμε μια πιο αφράτη πίτα !!!



Η πίτα σας αν ακολουθήσετε πιστά τη Δαμασιώτικη συνταγή θα είναι σίγουρα πεντανόστιμη! !!




Καλή σας επιτυχία λοιπόν και καλή σας όρεξη !!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τυχαία συνάντηση με αναμνήσεις 27 χρονων

Μια συνάντηση από τα παλιά, που θα ζήλευε ακόμα και η Αγγελική Νικολούλη, είχαμε την περασμένη Τρίτη 2 Απριλίου 2024, στο Κήποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας.

Μεγάλη επιχείρηση της Π.Υ για πυρκαγιά στο πολύπαθο Δαμάσι ( βιντεο)

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 14 Ιουλίου 2023 σε πλάγια βουνού δυτικά του Δαμασίου που καίει θαμνώδη βλάστηση.

Πήρε... πολυεργαλείο στην επίθεση ο Δαμασιακός

 Ο Δαμασιακός άρχισε τον "χορό" των φετινών καλοκαιρινών μεταγραφών με την απόκτηση του Ανδρέα Χατζηλιόντα και συνεχίζει το "χτίσιμο" της ομάδας ετσι ώστε να έχει ένα γεμάτο και ποιοτικό ρόστερ, ετσι ώστε να παρουσιαστεί πιο δυνατός στο νεο πρωτάθλημα.