Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπλόκο Δαμασίου - Οι νέοι αγρότες με αυτή την κατάσταση είμαστε καταδικασμένοι λένε ( βίντεο + φώτο )

Είναι νέα παιδιά με όνειρα που αγαπάνε τον τόπο τους και θέλουν να συνεχίσουν την δουλειά των γονιών τους καλλιεργόντας τη γη. Άλλωστε που αλλού να πάνε για εργασία σε αυτή τη χώρα με τόσα εκατομμύρια ανέργους και τόσο ακριβό κόστος ζωής ???

Δουλεύουν στα αμπέλια , τα δέντρα , τις στάνες και τους στάβλους των γονιών τους από μικρά παιδιά και τα τελευταία χρόνια βλέπουν καθημερινά τα οικονομικά προβλήματα των οικογενειών τους να γίνονται θηλιά σφιχτή στο λαιμό. Η κατάσταση είναι τραγική λένε. Το κόστος παραγωγής , η φορολογία , το ασφαλιστικό και η έλλειψη νέων προγραμμάτων τους έχουν φέρει σε απελπιστική κατάσταση τονίζουν.

Δείτε το βίντεο με τον Στέλιο Λούτσο που είναι 21 χρονών και φέτος έγινε νέος αγρότης.


Είδαν φίλους και συγγενείς να φεύγουν σε άλλες πόλεις της Ελλάδας για δουλειά και να επιστρέφουν πάλι πίσω λόγω της ανεργίας που έφερε η οικονομική κρίση , η ανεργία και τα μνημόνια. Είδαν και άλλα νέα παιδιά να φεύγουν του χωριού να φεύγουν στο εξωτερικό οικονομικοί μετανάστες και φοβούνται πώς αν συνεχιστεί αυτή η σκληρή πολιτική λιτότητας,  σύντομα και οι ίδιοι θα βρεθούν στο ίδιο σημείο. 


Για να προλάβουμε την απόλυτη καταστροφή , αναγκαστήκαμε οι νεοι απο το Δαμάσι , να βγούμε μπροστάρηδες στο μπλόκο κάτω από το κάστρο στην είσοδο του χωριού στην παλιά εθνική οδό Λάρισας - Κοζάνης.


Τα βασικά αιτήματα των αγροτών των μπλόκων της επαρχίας Τυρνάβου είναι:

-Κατάργηση της φορολογίας στο κρασί και να παραμείνει το καθεστώς διημέρων στο τσίπουρο ως έχει. Ναν αποσυρθούν δηλαδή τα σχέδια για αύξηση της φορολογίας στο τσίπουρο.

- Τα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν με τον ΕΛΓΑ,  με τις μειώσεις στις ενισχύσεις από την ΚΑΠ, με το κόστος παραγωγής  (πετρέλαιο, ρεύμα,  εφόδια )καθώς και με τις κατασχέσεις σε επιδοτήσεις,  ενισχύσεις, σπίτια, χωράφια , με τις ανοιχτές τιμές και τις χαμηλές τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα.

Για τους αγρότες κοινή ήταν η διαπίστωση ότι για την αύξηση και την όξυνση των αγροτικών προβλημάτων ευθύνονται:

*Τα εξοντωτικά για τους μικρομεσαίους αγρότες μέτρα που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο το οποίο ψήφισαν στη Βουλή οι 222 βουλευτές.

Μέτρα όπως:

* Ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, σταδιακά, μέχρι το 2022.
* Ο διπλασιασμός, σχεδόν, του συντελεστή φορολόγησης,(από 13% το 2016 ανεβαίνει στο 22% το 2017 κι έπεται συνέχεια στα επόμενα χρόνια), ενώ με τα τεκμήρια διαβίωσης φορολογούνται όλοι οι αγρότες, ανεξάρτητα αν έχουν, ή όχι εισόδημα και πόσο.
* Η αύξηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια στο 24% και η κατάργηση της επιστροφής φόρου πετρελαίου που μαζί με αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και τα άλλα πολλά αγροτικά χαράτσια που μας επιβάλλουν, εκτοξεύουν στα ύψη το κόστος
παραγωγής.
* Η επιβολή πρόσθετου τέλους -το ονομάζουν «περιβαλλοντικό»
-στο νερό άρδευσης και ύδρευσης.
* Η κατάργηση του ΟΓΑ και η σχεδιαζόμενη περικοπή κατά 60% των συντάξεων στους συνταξιούχους που συνεχίζουν να καλλιεργούν.
Και, βεβαίως, οι αγρότες θα υποστούμε και όλα τα άλλα δυσβάστακτα μέτρα που περιέχει το τρίτο μνημόνιο μεγάλες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους, κλπ που πλήττουν άγρια το ήδη πολύ χαμηλό βιοτικό επίπεδο του λαού.
Επίσης ζητούνται:
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αγροτών εξαιτίας του εμπάργκο στη Ρωσία .
- Αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς για τον παγετό στις 26 Μαρτίου 2016. Ανεμοθύλελλα χαλάζι βροχή που έπληξε τις περιοχές .
- Αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ για να αποζημιώνει τον παραγωγό στο 100% της ζημιάς και στην παραγωγή και στο κεφάλαιο κ.α.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τυχαία συνάντηση με αναμνήσεις 27 χρονων

Μια συνάντηση από τα παλιά, που θα ζήλευε ακόμα και η Αγγελική Νικολούλη, είχαμε την περασμένη Τρίτη 2 Απριλίου 2024, στο Κήποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας.

Μεγάλη επιχείρηση της Π.Υ για πυρκαγιά στο πολύπαθο Δαμάσι ( βιντεο)

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 14 Ιουλίου 2023 σε πλάγια βουνού δυτικά του Δαμασίου που καίει θαμνώδη βλάστηση.

Πήρε... πολυεργαλείο στην επίθεση ο Δαμασιακός

 Ο Δαμασιακός άρχισε τον "χορό" των φετινών καλοκαιρινών μεταγραφών με την απόκτηση του Ανδρέα Χατζηλιόντα και συνεχίζει το "χτίσιμο" της ομάδας ετσι ώστε να έχει ένα γεμάτο και ποιοτικό ρόστερ, ετσι ώστε να παρουσιαστεί πιο δυνατός στο νεο πρωτάθλημα.