Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΤΩΡΑ - "Φούσκωσαν" τα νερά σε Πηνειό, Τιταρήσιο και Γαλογαύρα στο Δαμάσι ( φώτο + βίντεο )

Μετά τις έντονες χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών αλλά και τις ισχυρές βροχοπτώσεις σε όλη τη Θεσσαλία αλλά και το Δαμάσι , όπως ήταν φυσικό , τα νερά στα ποτάμια και τα ρέματα της περιοχής "φούσκωσαν" τις πρώτες πρωινές ώρες.

Δείτε τις φωτογραφίες του blog από Τιταρήσιο , Γαλογάβρα και Πηνειό.






Τα νερά του Τιραρήσιου γνωστού και ως Ξηριά αλλά και της Γαλογαύρας ή Τσιούσιου οπως την αποκαλούν αρκετοί κάτοικοι του χωριού επειδή έχει πολύ λίγα νερά συνήθως , είχαν πολύ έντονη ορμητική ροή και "κατέβαζαν"  μεγάλο όγκο λασπόνερων , χωρίς ωστόσο μέχρι εκείνη τη στιγμή να εμπνέουν ανησυχία για υπερχείλιση.

Δείτε τις φωτογραφίες του blog από Τιταρήσιο , Γαλογάβρα και Πηνειό.






Πάντως το θετικό είναι πως οι έντονες βροχοπτώσεις σταμάτησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα και έτσι περιορίστηκε ο όγκος των υδάτων που έπεφτε από τα κοντινά βουνά στα ποτάμια.

Δείτε τα νυχτερινά βίντεο με τα ορμητικά νερά των ποταμών.






Ο Τιταρήσιος, δεύτερος σε μήκος παραπόταμος του Πηνειού μετά τον Ενιπέα πηγάζει κυρίως από το όρο Τίταρος με υψόμετρο 1.839 μέτρα. Το ποτάμι έχει μήκος 56 χιλιόμετρα από τις πηγές του μέχρι τη συμβολή του με τον Πηνειό στην περιοχή της Ροδιάς.

Οι μεγάλες καταιγίδες και οι μεγάλες ποσότητες νερού που έπεσαν είχαν ως αποτέλεσμα τα ξεχειλίσουν πολλοί χείμαρροι που καταλήγουν στον Τιταρήσιο και το νερό από τα Αντιχάσια και τα Καμβούνια να φτάσει στο Δαμάσι σήμερα.



Σύμφωνα με τη συνθήκη Ραμσάρ σε ό,τι αφορά τους υδροβιότοπους ο Τιταρήσιος ποταμός υπάγεται στην κατηγορία των εσωτερικών υγροτόπων και χαρακτηρίζεται ως ποταμός συνεχούς ροής, παρά το γεγονός ότι συχνά, μετά την έξοδό του από τη λεκάνη απορροής, δεν εμφανίζει διαρκή ροή. Οι σπουδαιότερες σημερινές αξίες του ποταμού είναι η αρδευτική του σημασία η οποία είναι μεγάλη, με πτωτική όμως αποτελεσματικότητα λόγω της μεγάλης πτώσης των υδάτινων αποθεμάτων του τα τελευταία χρόνια.

Όπως έχουν τονίσει πολλές φορές μέχρι τώρα οι ειδικοί, τα νερά του Τιταρήσιου λόγω του πυθμένα του ποταμού και των ασβεστολιθικών πετρωμάτων είναι ο κύριος τροφοδότης με πλουτισμό νερού μιας μεγάλης υπόγειας λίμνης καθώς και άλλο υπόγειων πηγών κατά μήκος της φυσικής του πορείας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τυχαία συνάντηση με αναμνήσεις 27 χρονων

Μια συνάντηση από τα παλιά, που θα ζήλευε ακόμα και η Αγγελική Νικολούλη, είχαμε την περασμένη Τρίτη 2 Απριλίου 2024, στο Κήποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας.

Μεγάλη επιχείρηση της Π.Υ για πυρκαγιά στο πολύπαθο Δαμάσι ( βιντεο)

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 14 Ιουλίου 2023 σε πλάγια βουνού δυτικά του Δαμασίου που καίει θαμνώδη βλάστηση.

Πήρε... πολυεργαλείο στην επίθεση ο Δαμασιακός

 Ο Δαμασιακός άρχισε τον "χορό" των φετινών καλοκαιρινών μεταγραφών με την απόκτηση του Ανδρέα Χατζηλιόντα και συνεχίζει το "χτίσιμο" της ομάδας ετσι ώστε να έχει ένα γεμάτο και ποιοτικό ρόστερ, ετσι ώστε να παρουσιαστεί πιο δυνατός στο νεο πρωτάθλημα.