Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ακόμη σήμερα οι ενστάσεις για τον παγετό, ήρθαν και οι καταστάσεις με τις εκτιμήσεις για τις καταστροφές από το χαλάζι πέρσι στο Δαμάσι.

Τελειώνει σήμερα Τετάρτη 31/5 η προθεσμία υποβόλης ενστάσεων για τις εκτιμήσεις του περσινού παγετού, οπότε
όσοι δεν υποβάλετε ένσταση να το έχετε κατά νου και να επισκεφθείτε το τοπικό κοινοτικό κατάστημα Δαμασίου για υποβολή αίτησης ένστασης.


Η ανταποκρίτρια Έφη Τριανταφύλλου θα δέχεται τις ενστάσεις παγετού μέχρι τις 14:00 σήμερα το μεσημέρι , ενώ από εκείνη την ώρα και μετά θα μπορεί να ενημερώνει για τις εκτιμήσεις του περσινού χαλαζιού, που ήρθαν σήμερα. Όπως μας επεσήμανε η κυρία Τριανταφύλλου, το πρωί μέχρι να ολοκληρωθούν οι ενστάσεις του παγετού, δεν μπορεί να δώσει εκτιμήσεις μέχρι να τελειώσει με τον παγετό αλλά και να πρωτοκολλήσει τους πινακες με το χαλάζι. 


Οπότε καλό θα είναι να μην έχουμε βιασύνη μιας και από την επόμενη μέρα οι αγρότες θα μπορέσουν να ενημερωθούν για το χαλάζι.

Τοπικοί φορείς στον ΕΛΓΑ 

Χθες Τρίτη τοπικοί φορείς του Δαμασίου με τον πρόεδρο του χωριού Γιώργο Τσανάκα,  πήγαν στον ΕΛΓΑ Θεσσαλίας στη Λάρισα και συναντήθηκαν με τον διευθυντή κύριο Μιχάλη Λιόντο. 


Απάντηση σαφή για το πότε θα μπουν χρήματα αποζημιώσεων δεν πήραν , ωστόσο ο κύριος Λιόντος έδειξε κατανόηση για τα οποία λάθη έγιναν στις εκτιμήσεις των πινάκων για τον περσινό παγετό και για αυτό άλλωστε γίνονται μέχρι και σήμερα οι σχετικές αιτήσεις στο τοπικό κοινοτικό κατάστημα του Δαμασίου και την ανταποκρίτρια Έφη Τριανταφύλλου.

Λιόντος : Στην επόμενη πληρωμή του ΕΛΓΑ τα χρήματα στο Δαμάσι για τις αποζημιώσεις.

Ο διευθυντής του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας κύριος Μιχάλης Λιόντος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε το πρωί της Τετάρτης 31/5 μας είπε πως τα χρήματα για τις αποζημιώσεις στο Δαμάσι θα μπουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων στην επόμενη πληρωμή του ΕΛΓΑ, το πρώτο 15μερο του Ιουνίου δηλαδή. 


Ενώ για τους "μάρτυρες" που έχουν κλαπεί και για την όλη διαδικασία όπως πρέπει να γίνεται σωστά, τόνισε πως ο κανονισμός λέει πως όταν υπάρχει κάποια καταστροφή από παγετό και χαλάζι για καλλιέργειες με πρέμνα, θα πρέπει οι αγρότες να αφήνουν ως "μάρτυρες" ένα πρέμνο ανά 30 σε όλο το χωράφι διάσπαρτα καο πως ο παραγωγός θα πρέπει να βρίσκεται με τον εκτιμητή του ΕΛΓΑ κατά τον έλεγχο για να του υποδείξει τα σημεία. Με αυτόν τον τρόπο, αφήνοντας περίπου 12-15 ρίζες το στρέμμα και μάλιστα διάσπαρτα γλιτώνεις τη διαδικασία να βάλεις καλάμια ως μάρτυρες και κατά συνέπεια , να τα δουν οι επιτήδειοι και να σου κλέψουν τα σταφύλια όταν είναι συγκεντρωμένα και με τα καλάμια να φωνάζουν " εδω είμαστε" .

Ακόμη σήμερα (Τετάρτη 31/5) μέχρι τις 14:00 οι ενστάσεις για περσινό παγετό

Μπορεί μετά από ένα χρόνο, ο ΕΛΓΑ να τα
... κατάφερε και να έστειλε στο Δαμάσι τις καταστάσεις με τις εκτιμήσεις των καταστροφών που προκάλεσε πέρσι ο παγετός στις καλλιέργειες, ωστόσο υπάρχουν αρκετοί αγρότες που έχουν δικαιολογημένα παράπονα λόγω της αδικίας που υπέστησαν.

Εκτιμήσεις πήγαν στο Δαμάσι μόνο σε όσες καλλιέργειες είχαν δηλωθεί για παγετό και όχι και για εκείνες που χτυπήθηκαν από χαλάζι... για αυτές οι
αγρότες που έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση,  ακομα περιμένουν. Στα χωράφια που ήταν για χαλάζι μόνο ή και με παγετό μαζί, όπως είπαν , θα έρθουν σύντομα, κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου και μέχρι τέλους του μήνα λογικά θα μπουν και τα χρήματα.

Άλλοι πάντως ήταν ικανοποιημένοι με αυτά που είδαν και άλλοι όχι. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν όσοι είχαν αφήσει καλάμια για "μάρτυρες"  και τους τα πήραν μαζί με τη σοδειά επιτήδειοι - κλέφτες που δεν σέβονται τίποτα μπροστά στο οποίο κέρδος.  Σε αυτή την κατηγορία όσοι έχουν πρόβλημα και έχουν αδικηθεί, καλό είναι να βρεθούν όλοι μαζί και να κινηθούν ομαδικά για ενστάσεις, πολύ σύντομα όμως προτού λήξει η προθεσμία.


Σε αλλη περίπτωση θα πρέπει να καταθέσουν μεμονωμένα ενστάσεις στο κοινοτικό κατάστημα από Δευτέρα 29/5 έως Τετάρτη 31/5 από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 μμ στην ανταποκρίτρια Εφη Τριανταφύλλου που θα βρίσκεται στο Δαμάσι.
Για να καταλάβετε τι έχει συμβεί με τα κλεμμένα σταφύλια και τα καλάμια που είχαν τοποθετήσει οι αγρότες ως "μάρτυρες"
Για παράδειγμα...
Σε ένα χωράφι του ίδιου ιδιοκτήτη με 2 ποικιλίες,  έβαλαν αποζημίωση στο ένα μέρος που βρήκαν "μάρτυρες",  ενώ στο άλλο που ήταν δίπλα (όσο και να ακούγεται παράλογο) επειδή δεν βρήκαν καλάμια (κλάπηκαν μαζι με τα σταφύλια) δεν έβαλαν εκτίμηση άρα και αποζημίωση, οπότε λογικό είναι,  σε αυτή τη μεγάλη αδικία και το λάθος των εκτιμητών του ΕΛΓΑ,  να υπάρχουν παράπονα και ενστάσεις. Όταν μάλιστα σε όλα τα διπλά χωράφια υπάρχει διαπιστωμένη ζημιά από τον παγετό.


Για το θέμα με τα κλεμμένα σταφύλια πάντως έχουν ενημερωθεί ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας ο κύριος Λιόντος όπως και ο διοικητής του ΕΛΓΑ κύριος Κουρεμπές. Τους ενημέρωσαν αρμόδιοι τοπικοί φορείς και αγρότες, για έχουν γνώση αυτής της κατάστασης και όπως μου μεταφέρθηκε ενδεχομένως να δώθε λύση. Ωστόσο καλό θα ήταν οι έλεγχοι να γίνονται εγκαίρως και σε όλο το φυτικό κεφάλαιο που υπέστη καταστροφές για να μην έχουμε τέτοια "παρατράγουδα" με κλοπές.  Άλλωστε δεν είναι δυνατόν να φλας σκοπιά σε όσα αμπέλια έχεις για να μην σου κλέψουν τα σταφύλια που έχεις αφήσει ως δείγμα για τα βρουν όταν θα έρθουν οι εκτιμητές που είναι λίγοι και δεν επαρκούν να κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους εγκαίρως ειδικά όταν σε αρκετά κτήματα θα αναγκαστούν να πάνε 2 και 3 φορές το χρόνο για παγετό και χαλάζι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τυχαία συνάντηση με αναμνήσεις 27 χρονων

Μια συνάντηση από τα παλιά, που θα ζήλευε ακόμα και η Αγγελική Νικολούλη, είχαμε την περασμένη Τρίτη 2 Απριλίου 2024, στο Κήποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας.

Μεγάλη επιχείρηση της Π.Υ για πυρκαγιά στο πολύπαθο Δαμάσι ( βιντεο)

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 14 Ιουλίου 2023 σε πλάγια βουνού δυτικά του Δαμασίου που καίει θαμνώδη βλάστηση.

Πήρε... πολυεργαλείο στην επίθεση ο Δαμασιακός

 Ο Δαμασιακός άρχισε τον "χορό" των φετινών καλοκαιρινών μεταγραφών με την απόκτηση του Ανδρέα Χατζηλιόντα και συνεχίζει το "χτίσιμο" της ομάδας ετσι ώστε να έχει ένα γεμάτο και ποιοτικό ρόστερ, ετσι ώστε να παρουσιαστεί πιο δυνατός στο νεο πρωτάθλημα.